Akıl Oyunları

Yeşil Okçu

Profesör
Reaksiyon puanı
1,809
"Samsun'da yaşayan 60 yaşındaki emekli matematik öğretmeni Aydın Cerit, Türkiye Cumhuriyeti'nin 93. kuruluş yıl dönümü anısına 93 basamaklı sayıdan hazırladığı soruyu bilene 93 aylık emekli maaşını vermeyi vadediyor."

Matematik sorusunu çözene 93 aylık maaşını verecek

Var mı kendine güvenen?
Çözen zengin oluyormuş. tam 93 emekli maaşı. Lüks bir araba satın alabilirsiniz. :)
Aldım kalemi kağıdı 1 ay yokum ben :D

Reaksiyon puanı
10,315
Bu soruyu çözen herkese cumhuriyet altını verecek

Samsun'da daha önce yayınladığı soruyu bilene 93 ay süresince emekli maaşını vereceğini söyleyen emekli matematik öğretmeni Aydın Cerit, yeni bir soru hazırladı. Cerit, hazırladığı yeni soruyu bilene bu kez bir Cumhuriyet altını vereceğini söyledi. Cerit'in daha önce yayınladığı soruyu bilen Prof. Dr. Afgan Aslanov, ödülü istememişti.

Samsun'da oturan emekli matematik öğretmeni, evli ve 2 çocuk babası Aydın Cerit, özellikle asal sayılar üzerine yaptığı çalışmalar ve sayılar ile ilgili hazırladığı projelere dikkat çekmek için ödüllü matematik sorusu hazırladı.

Üzerinde 6 saat çalışarak sorusu hazırlayan Cerit, soruyu çözüp 6 hafta içinde Samsun Öğretmen Evi'ne gelerek kendisine ulaştıran kişilere Cumhuriyet altını vereceğini belirterek, "Yıllardır sayılarla ilgili çalışmalar yapıyorum. Özellikle asal sayılarla ilgili çok önemli çalışmalarım var. Yaptığım çalışmalara dikkat çekmek ve bu çalışmaların üstün bir teknolojiye dönüştürülebileceğine ikna etmek için böyle bir şey yaptım. Burada 229 basamaklı bir sayı var. Bunları asal çarpanlarına ayırdım. Bu sayıyı üst olarak kullanıp belirtmiş olduğum 42 adet sayıdan hangilerinin asal oluğunu bulunmasını istiyorum. Sorunun çözümü için 6 hafta veriyorum. Soruyu tam olarak çözenlere bir adet tam Cumhuriyet altını vereceğim" dedi.

resized_88076-96f8e9cf1306_tur_picture_20170123_10743992_10743991.jpg

Emekli matematik öğretmeni Aydın Cerit, daha önce de geçen Kasım ayında bir soru hazırlamış ve doğru cevaplayan kişiye 93 ay boyuncu emekli maaşın vereceğini taahhüt etmişti. Soruyu doğru cevaplayıp Cerit'e ulaştıran Beykent Üniversitesi'nden öğretim üyesi Prof. Dr. Afgan Aslanov, ödülü istememişti.

Bu soruyu çözen herkese cumhuriyet altını verecek

Son düzenleyen moderatör:
Reaksiyon puanı
10,315
324c5ca92bd7c7e85abb0a5d2eaef08832d81ee8.png

Emrehan HALICI'ya ödül getiren soru ve cevabı... Gerçekten müthiş!

mirinkirin

Doçent
Reaksiyon puanı
358
Ne ödülü getirmiş ki ?
Saçma sapan bir soru, 123'ün üç basamaklı sayı olduğu ne malûm belki de çarpım hâlindeler, bana göre sağdaki cevap da doğru değil ne olacak şimdi :)
Olimpiyatlarda görüyoruz ne kadar müthiş olduğumuzu, anca böyle abidik gubidik sorularla avunuruz işte.

baadereser

Asistan
Reaksiyon puanı
31
Hem selamun aleykum deyip hem de beyinden akıldan bahsetmek de ilginç doğrusu :)

Reaksiyon puanı
10,315
Hem selamun aleykum deyip hem de beyinden akıldan bahsetmek de ilginç doğrusu :)

Beyinden akıldan bahsetmeden önce Selam verilemez mi? Yoksa selam beyni aklı olmayanlara mahsus bişey mi demek istiyorsun? Yav git işine hadi! Akıl üzerine söyleyecek sözün vardı da selam kimyanı mı bozdu yoksa?
--- Gönderi Güncellendi ---
Ne ödülü getirmiş ki ?
Saçma sapan bir soru, 123'ün üç basamaklı sayı olduğu ne malûm belki de çarpım hâlindeler, bana göre sağdaki cevap da doğru değil ne olacak şimdi :)
Olimpiyatlarda görüyoruz ne kadar müthiş olduğumuzu, anca böyle abidik gubidik sorularla avunuruz işte.

Akıl oyunu şampiyon

Valla mirinkirin ben bu haberin yalancısıyım abicim. Yunanistan'ın Meis adasında düzenlenen puzzle yarışmasında 1. gelerek kazanmış bu ödülü. Onlar öyle diyo! :D

baadereser

Asistan
Reaksiyon puanı
31
Beyinden akıldan bahsetmeden önce Selam verilemez mi? Yoksa selam beyni aklı olmayanlara mahsus bişey mi demek istiyorsun? Yav git işine hadi! Akıl üzerine söyleyecek sözün vardı da selam kimyanı mı bozdu yoksa?

Akıl oyunu şampiyon

Valla mirinkirin ben bu haberin yalancısıyım abicim. Yunanistan'ın Meis adasında düzenlenen puzzle yarışmasında 1. gelerek kazanmış bu ödülü. Onlar öyle diyo! :D

Hahahhaha:)) ya şekilsiniz ya sadece şekil s.a karşim :)) bu kadar bundan ibaretsiniz :)))

MrtAltg

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
12,109
https://forum.shiftdelete.net/threads/forum-kurallari.43630/
Forumda küfür, argo, hakaret, küçük düşürücü, aşağılayıcı, rencide edici tüm kelimelerin; din, dil, ırk ayrımına yönelik veya forum huzurunu kaçıracak her türlü söylev, yazı, resim, video ve diğer tüm materyallerin kullanımı yasaktır.
Şöyle bir uyarımızı yapalım arada

baadereser

Asistan
Reaksiyon puanı
31
https://forum.shiftdelete.net/threads/forum-kurallari.43630/
Forumda küfür, argo, hakaret, küçük düşürücü, aşağılayıcı, rencide edici tüm kelimelerin; din, dil, ırk ayrımına yönelik veya forum huzurunu kaçıracak her türlü söylev, yazı, resim, video ve diğer tüm materyallerin kullanımı yasaktır.
Şöyle bir uyarımızı yapalım arada

Aynen katılıyorum arap milliyetçiliği yapmayalım lütfen arkadaşlar gerek yok :)

mirinkirin

Doçent
Reaksiyon puanı
358
Akıl oyunu şampiyon
O haberi paylaşan gazete zaten paçavra, konuyla ilgisi yok ama ben gene de belirteyim istedim.
Şimdi bu adam üstün zekasını tescilleyip, kendi yöntemlerine göre zeka testleri yapıyor da olabilir, okumuş etmiş adamdır.
Bir kere zeka sorusu diye bir şey olmaz, zeka ölçülebilen bir şey de değil. Adamlar zeka testi yapıyor, neymiş zeka ölçüyormuş, sormazlar mı adama testi hazırlayanın zekasını kim ölçtü diye.
Neymiş iki sayının yerini değiştirince eşitlik gerçekleşiyormuş.
O 123'ün altındaki 4'ün taban olduğu ne belli, belki de indis.
Matematikte soru sorulmadan önce gerekli bilgiler verilir. 124=a24 a yerine ne gelecek gibi saçma sapan bir soru olmaz, a=1 olacak diyen matematikten anlamıyordur. Açın olimpiyat sorularını, soru nasıl soruluyormuş görün.
Saçma sapan bir soru işte, tübitakta ödül töreni de yapılsa gerçeği değiştirmiyor bu.
Akıl oyunu şampiyon
O haberi paylaşan gazete zaten paçavra, konuyla ilgisi yok ama ben gene de belirteyim istedim.
Şimdi bu adam üstün zekasını tescilleyip, kendi yöntemlerine göre zeka testleri yapıyor da olabilir, okumuş etmiş adamdır.
Bir kere zeka sorusu diye bir şey olmaz, zeka ölçülebilen bir şey de değil. Adamlar zeka testi yapıyor, neymiş zeka ölçüyormuş, sormazlar mı adama testi hazırlayanın zekasını kim ölçtü diye.
Neymiş iki sayının yerini değiştirince eşitlik gerçekleşiyormuş.
O 123'ün altındaki 4'ün taban olduğu ne belli, belki de indis.
Matematikte soru sorulmadan önce gerekli bilgiler verilir. 124=a24 a yerine ne gelecek gibi saçma sapan bir soru olmaz, a=1 olacak diyen matematikten anlamıyordur. Açın olimpiyat sorularını, soru nasıl soruluyormuş görün.
Saçma sapan bir soru işte, tübitakta ödül töreni de yapılsa gerçeği değiştirmiyor bu.

Reaksiyon puanı
10,315
üstteki 30 kısmına kafam basmadı ne demek istedi anlamadım açıkcası ama alttakiler belli
2. sayıdan 1. sayıyı çıkarıp 3.sayı ile topluyor

3-1=2 2+5=7
11-9=2 2+13=15

Yok, sanırım problemi istenilenden farklı algıladık.
Yukarıdaki 30 rakamı bir eşitliği ifade ediyor. Solundaki boş kutulara alttaki rakamları uygun şekilde yerleştirerek ulaşacağımız eşitliğin ifadesi yani.
Yalnız, verilen rakamlarla o eşitliğe ulaşılması imkansız. İşte mesele de burada zaten. Ulaşabilmek için rakamlardan birine bir işlem uygulamamız gerekiyor. Bu sanırım pratik zekanın halledebileceği bir durum. :)

MrtAltg

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
12,109
İhtiyar adamın kafası basmaz böyle şeylere uğraştırmayın beni akşam akşam ya

Reaksiyon puanı
10,315
İhtiyar adamın kafası basmaz böyle şeylere uğraştırmayın beni akşam akşam ya

Hangimiz daha ihtiyarız bilmiyorum ama, önemli olan kendini nasıl hissettiğindir abicim. :)
Ya bi zamanlar bu sitede zehir gibi çocuklar vardı. Ne kadar zor olursa olsun koyduğum bütün problemleri birkaç dakika içinde çözerlerdi. Gelmez oldular artık.

mirinkirin

Doçent
Reaksiyon puanı
358
11+13+6 = 30
En azından yukarıdaki sorudan daha mantıklı ve bilmecemsi bir soruymuş:)

Reaksiyon puanı
10,315
Evet, mirinkirin ve Murat BURÇ çözmüşler olayı, tebrikler... :)
Şimdi çok kolay bi tane daha... :)

Faruk'un babasının 5 oğlu var. 4'ünün isimleri sırasıyla Fefe, Fifi, Föfö, Fufu ise 5.çocuğun adı nedir?

Anıl Bozkurt

Asistan
Reaksiyon puanı
23
Evet, mirinkirin ve Murat BURÇ çözmüşler olayı, tebrikler... :)
Şimdi çok kolay bi tane daha... :)

Faruk'un babasının 5 oğlu var. 4'ünün isimleri sırasıyla Fefe, Fifi, Föfö, Fufu ise 5.çocuğun adı nedir?
fafa :) bu çok kolay oldu faruk hocam :)

Reaksiyon puanı
10,315
Fafa konusunda ciddi misin?:D:D

Muratçım zaten en başta çok kolay notunu düşmüştüm. Eh bazen de kafa dinlendirmek lazım, mizah lazım, demi ama. :D
Bu arada uzun zamanlar boyunca tartışılan, onlarca insanın kesin bir sonuç üzerinde buluşamadığı bir soru getirmek istiyorum. Bakalım siz ne diyeceksiniz? :)

1. Bu cümlelerden sadece 1 tanesi yanlıştır.
2. Bu cümlelerden sadece 2 tanesi yanlıştır.
3. Bu cümlelerden sadece 3 tanesi yanlıştır.
4. Bu cümlelerden sadece 4 tanesi yanlıştır.
5. Bu cümlelerden sadece 5 tanesi yanlıştır.
6. Bu cümlelerden sadece 6 tanesi yanlıştır.
7. Bu cümlelerden sadece 7 tanesi yanlıştır.
8. Bu cümlelerden sadece 8 tanesi yanlıştır.
9. Bu cümlelerden sadece 9 tanesi yanlıştır.
10. Bu cümlelerden sadece 10 tanesi yanlıştır.

Bu cümlelerden hangisi doğrudur?

Anıl Bozkurt

Asistan
Reaksiyon puanı
23
9. cümle doğrudur. cümlede de dediği gibi geriye kalanlar yanlıştır.

Reaksiyon puanı
10,315
9. cümle doğrudur. cümlede de dediği gibi geriye kalanlar yanlıştır.

Bende öyle düşünüyorum, lakin yazım kurallarını da dikkate alınca bu defa 1. şıkkın doğru olduğunu söyleyenler haklılık payı kazanıyor. :)
A+B=57
A-B=38
A/B=?

İşlem sırasına göre bölme işleminin sonucu kaçtır?

Anıl Bozkurt

Asistan
Reaksiyon puanı
23
Bende öyle düşünüyorum, lakin yazım kurallarını da dikkate alınca bu defa 1. şıkkın doğru olduğunu söyleyenler haklılık payı kazanıyor. :)
A+B=57
A-B=38
A/B=?

İşlem sırasına göre bölme işleminin sonucu kaçtır?
2A = 57+38 , A = 95/2=47.5 B = 57 - 47.5 = 9.5 A/B=47.5/9.5 =5 cevap 5