Akdeniz'de sondajı vuruyoruz

Bu konuyu okuyanlar

Ozgurky

Profesör
Katılım
26 Nisan 2009
Mesajlar
2,698
Reaksiyon puanı
14
Puanları
38
688411_detay.jpg



TPAO, dünyanın en büyük petrol şirketlerinden Shell ile Akdeniz açıklarındaki Türkiye'nin münhasır ekonomik bölgesi içinde ilk sondajı vurmak için prensipte anlaştı

Rum-İsrail ittifakı ABD'li Noble şirketi ile Güney Kıbrıs açıklarında sondaj çalışmalarına devam ederken, Türkiye dev bir hamleye imza atıyor. Milli petrol şirketi Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), dünyanın en büyük petrol şirketlerinden Shell ile Akdeniz'in Antalya açıklarında ilk sondajı vurmak için prensipte anlaştı. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız Shell ile gelecek hafta masaya oturacaklarını açıkladı. .

MASRAFLAR SHELL'DEN
Sabah Gazetesi'nin haberine göre, anlaşma kapsamında Antalya açıklarında Türkiye'nin münhasır ekonomik bölgesi içinde sondaj kazılacak. 2 bin 500 metre deniz derinliğine sahip olan bölgede sondaj masraflarını Shell karşılayacak. Sondajı yapacak dev platformu Shell getirecek. Petrol bulunması durumunda milyar doları bulabilecek yatırımları Shell üstlenirken, petrol yüzde 50-50 paylaştırılacak. Uluslararası sularda bir sondaj maliyetinin 300 milyon doları aşacağı belirtiliyor. TPAO, Akdeniz'de 3 jeolojik bölgede petrol ve gaz rezerv potansiyeli tespit etti. Antalya, Mersin ve İskenderun Körfezleri ana çalışma bölgeleri olarak belirlendi. Bu kapsamda 2007'de Akdeniz'de sismik çalışmalara başlandı. Sismik çalışmalar hem Türkiye'nin Akdeniz'deki tüm münhasır ekonomik bölgesini hem de KKTC ile imzalanan anlaşma kapsamında belirlenen ruhsat alanlarını kapsıyor. Sismik çalışmaların ardından TPAO, Türkiye'nin münhasır ekonomik bölgesinde belirlenen alanlarda petrol sondajı bölgeleri belirleyerek şirketlerle ortaklık platformu oluşturdu.

MERSİN KÖRFEZİ'NE TALİP VAR
Sismik çalışmaların sürdüğünü aktaran yetkililer, Mersin Körfezi'nde ciddi potansiyel olduğuna inanıyor. Bugüne kadar hiçbir sondajın belirlenen derinliğe inmediğini aktaran kaynaklar, "5-6 bin metrelik bir derinlikten ciddi potansiyel bekliyoruz. İlk sismik verilerle ihaleye çıkmadan pekçok uluslararası şirketten ilgi beyanı geldi" dedi.

"1 MİLYAR VARİL REZERVİN ALTINI ÇİMENTO İLE KAPATIRIZ"
TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal, daha önce yaptığı açıklamada, "Bize 'Akdeniz aramalarına neden geç başladınız ?' diyorlar. Dünyada bu derinlikte kuyular 2000'li yıllardan sonra kazılabilmeye başlandı. Deniz derinliği 2 bin metre ve bir kuyu sondajı 300 milyon dolar. Tüm bunların sonunda bulunacak petrol 1 milyar varilin altında olursa ekonomik olmaz. O zaman kuyu çimento ile kapatılır" demişti.

CİROSU 368 MİLYAR $
2010'da 368 milyar dolar ciroya imza atan Shell, 20.5 milyar dolar kâr açıkladı. 90 ülkede 43 bin akarkayıt istasyonu ile faaliyette olan Shell'in farklı ülkelerde 30 rafinerisi var. Şirket, günlük 3.3 milyon varil petrol üretimine sahip.


 

Maqmar

Asistan
Katılım
8 Mayıs 2009
Mesajlar
248
Reaksiyon puanı
4
Puanları
0
petrol yüzde 50-50 paylaştırılacak.


bizden bişey çıkmıyosa iyi :)
 

celalim93

Doçent
Katılım
2 Mayıs 2011
Mesajlar
931
Reaksiyon puanı
2
Puanları
0
petrol çıkarıldı işlenmeye başlandı benzin oldu diyelim bunun benzin fiyatlarına yansımasını görebilecek miyiz acaba?
 

221BSHERLOCK

Dekan
Katılım
23 Kasım 2010
Mesajlar
6,781
Reaksiyon puanı
23
Puanları
38
Şu petrol haberlerine hiç inanmadım ve haklı çıktım, umarım bu haber öyle değildir.
 

fthtsdmr

Profesör
Katılım
5 Ocak 2009
Mesajlar
2,548
Reaksiyon puanı
44
Puanları
48
petrol çıkarıldı işlenmeye başlandı benzin oldu diyelim bunun benzin fiyatlarına yansımasını görebilecek miyiz acaba?
Benzin fiyatlarına yansımasını çıkarma masrafı petrol damıtma masrafı, o masrafı olarak görürsün.Başka türlü rüyanda görsen inanma.
 
Üst