Ajandamdan Notlar [GÜNCEL]

logicalpass

Öğrenci
Reaksiyon puanı
31
"Otoriteye düşüncesizce itaat gerçeğin en büyük düşmanıdır" Albert Einstein

18253933_10213727535731391_522979382_n.gif

Yeni bir haftaya hoş geldiniz. Yazacağım konular uçan araçlar ve otonom teknolojileri içerecek. Gif ise Kitty Hawk Flyer uçak araç projesi.

Türkiye'de geçtiğimiz hafta ne oldu? Öncelikle buna bakalım; Wikipedia'ya erişim engeli sağlandı fakat komiktir ki kurucusu olan Jimmy Wales'i Dünya Akıllı Şehirler Fuarı'na İstanbul'a getirtiyoruz :)
+AKK kaldırılıyor buna göre gece 2 sabah 8 kotasız internet sağlayacağız. Ayrıca AKK'nin kalkmasıyla İSS'lerin yaptığı yeni tarife ise "akıllı kota" sistemi adı altında insanları ekstra ücretlere tabi tutmak olacak.
Türkiye dışında neler oluyor?
+NASA, Cassini uydusu Satürn halkalarına tehlikeli bir dalış gerçekleştirdi. Cassini uydusu çektiği resimleri ve topladığı bilgileri NASA'ya başarılı bir şekilde iletti.
+Scania firması otonom tırların sürüş testine başladı.
+Geçtiğimiz hafta Kitty Hawk, The Lilium Jet gibi VTOL hava araçları tanıtılırken Uber'de uçan taksi hizmetini Dallas Elevate Zirvesi'nde duyurdu. Uber'in ilk aşamada amaçladığı plan araçların üretimi değil kullanıcağı uygun platformu oluşturmak olacak. Hedefi ise 2020 Dubai Expo Fuarı'nda ilk uçuşu gerçekleştirmek. Top Marques Monaco otomobil fuarında uçan araç Aeromobil tanıtıldı ve ilk adımda 500 adet üretileceği ayrıca ön sipariş almaya başlandığı da duyuruldu. Aeromobil ise tek tuşla uçak olurken, araba halinde saatte 160 km, uçak halinde 259 km hız yapıyor.

Son olarak;
+Elon Musk'un son girişimi olan The Boring Company, trafik sorununu çözmek için yeraltı tünel projesini duyurdu. Projede araba, tünele mekanizmaya oturtulmuş bir biçimde yeraltına çekiliyor ve gidilmek istenilen yere o mekanizmayla 200 km hızla gidiyor.
SpaceX bugün, NROL76 görevini başarıyla gerçekleştirerek hem uyduyu yörüngeye yerleştirdi hem de Falcon 9 roketini tekrardan platforma geri inmesini sağladı.

Ek olarak: Yenilikler bakmak isterseniz eğer kendimce Twitter, Anı özelliğini kullanarak güncel ve faydalı video içeriklerini buraya topluyorum.

logicalpass

Öğrenci
Reaksiyon puanı
31
Herkese merhaba. Ufak bir tatil seyahatim sebebiyle yazdıklarımı derleme fırsatı bulamamıştım fakat bu hafta bu içerik dahil hafta sonuna özel 1 yazı daha paylaşma düşüncesindeyim. Konularım Dünya gündemini ve değerli bir Türk bilim insanını kapsayacak nitelikte. Yazıya başlamadan önce katıldığım bir sözü paylaşacağım; "Ahlak, zihnin mantık yoluyla iyiye yönelmesidir" Baruch Spinoza

Bu sefer değişiklik yapıp öneri ve izlenimlerimi giriş kısmına yazacağım. İstanbul'da bulunduğum süre zarfında insanları kasvet içerisinde ve telaşlı gördüm bu geçim derdinden doğan sıkıntıdan olabilir fakat sizden ricam gelecek veya geniş zaman içerisinde gördüğüm insanlar kadar ruhsuz ve duygusuz bireylere dönüşmeyin. Naçizane önerim budur.
2. ise bu cumartesi Evrim Ağacı Youtube kanalında gerçekleşecek olan Dr. Canan Dağdeviren (MIT Media Lab) "Sıradışı Sistemler: Modern Teknoloji, Biyomekanik" yayınını kesinlikle kaçırmayınız.

Dr. Canan Dağdeviren'i özetle anlatacak olursam ülkemizin yetiştirdiği değerli Türk fizik mühendislerinden biridir ve Harvard, Forbest ve MIT tarafından en genç akademi üyesi ve 30 yaş altı bilim insanı listesinde yer almaktadır. Esnek ve katlanabilir deri üstüne yapıştırılabilir veya giyilebilir elektronik aletler üzerine ve medikal teknoloji alanında pilsiz çalışan bir kalp çipi ile cilt kanserini teşhis eden bir cihaz geliştirmiştir. Şuan ise MIT Media Lab'da materyal çalışmalarını sürdürmektedir. Ayrıca Canan hocamız dün Paris'de gerçekleşen Aruba Networks etkinliğinde tüm Avrupa'ya Wired dergisi tarafından sunum üzerinden örnek gösterilmiştir.

Yapay Zeka - Biyomekatronik

Hugh Herr'in 2014 yılı TED konuşması ve biyomekatroniği tanıtıp kendi bacaklarını tasarlamasından bu yana bu konunun derinlemesine bir hal aldığı düşüncesindeyim. Nitekim geçtiğimiz hafta Newcastle Üniv biyomedikal mühendisleri "bir evrişimli yapay sinir ağı akabinde derin öğrenme sağlayan" protez el geliştirdi. Elde bulunan kameraların nesnenin resmini çekmesiyle sistemde bulunan nesne tutma (500 den fazla) görsellerinin milisaniyeler içerisinde kolun o nesneyi en kolay tutması için şekil alıyor.

4 Yeni İnsan Hakkı ve İnsan-Dijital Cihazlar Konusu
İnsan beyninin dijital cihazlarla birleştirilecek arayüzler ve projeler sık gündeme gelen konular arasında. Elon Musk'ın ve Facebook'un bu konuda adımları büyüme sağlıyor. Fakat tırnak açacağım "yapısı itibariyle, beyin-bilgisayar arayüzleri kötü amaçlarla kullanılmaya da müsait" hatta bu sebepten ötürü bile adım atıyor olabilirler. Basel ve Zurih Üniv. İnsan Hakları Avukatı Roberto Andorno geçtiğimiz hafta teknolojinin getireceği tehlikelerin insan zihnini koruması amacıyla 4 adet yeni temel insan hakkı hazırladı. Bunlar kısaca; 1- Bilişsel Özgürlük Hakkı 2- Zihinsel Mahremiyet Hakkı 3- Zihinsel Bütünlük Hakkı 4- Psikolojik Devamlılık Hakkı. Detaylarına Singularity Hub, Dünya Halleri sitelerinden bakabilirsiniz.

ezgif.com-video-to-gif.gif

Son olarak: Gif, İsveç Lund Üniv'de geliştirilen ve 1 sn'de 5 trilyon kare yakalayabilen kameranın yakaladığı "ışığın hareket" görüntüsüdür.

logicalpass

Öğrenci
Reaksiyon puanı
31
"Yaşamak şakaya gelmez,büyük bir ciddiyetle yaşayacaksın!" Nazım Hikmet Ran

Ufak bir hatırlatma bu ülkede 9 Mart gününden beri adaletsizliği açlık grevi ile duyurmaya çalışan 2 akademisyen var.

gokturk-1-uydusunun-ilk-goruntuleri,zxtq3cDYZEq3MK4027nQqg.jpg

Türkiye'de Geçtiğimiz Hafta Ne Oldu?
-Göktürk-1 uydusunun ilk görüntüleri yayınlandı. (Görsel uydu görüntüsüdür.)
-IDEF'17 - 13. Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı gerçekleşti.
-550 yıllık Zeynel Bey Türbesi Ilısu Barajı'nın tamamlanması nedeniyle 2 km uzaklığa taşındı.
-Mercedes-Benz Aksara y'da Ar-Ge merkezi açacak ve ihracatın 1 milyar euroya ulaşması bekleniyor.
-Kale Grubu ve Aero Engine Controls (Rolls-Royce) şirketleri anlaşmaya vararak ortak çatı altında Türkiye'de uçak motorları geliştirecek. Böylelikle Türkiye'nin milli savaş uçağı projesi TF-X olmak üzere sivil ve askeri alanda uçak motoru gelişim ve üretim sağlanacak. Bu adım umuyorum ki Türkiye'nin dünya pazarına uçak motoru ihracatçısı konumunda yükseltecek.
-TEDxReset konuşmaları gerçekleşti.

ezgif.com-video-to-gif (1).gif

Türkiye Dışında Neler Oldu?
-Apple, 2015 borsa tavan değerlerini aşarak 5,2 milyar hisse, toplamında ise 776,60 milyar dolar pazar hacmine ulaştı.
-Elon Musk'ın Güneş enerji çatı projesi Solar Roof satışa sunuldu ayrıca şirket "güneş enerjili çatıların ömür boyu garantili" olduğunu duyurdu. Ve geçtiğimiz hafta The Boring Company "yeraltı tünel projesi" yapım aşaması ve tünel görüntüleri paylaşıldı. (Gif, bu projeye aittir.)
-ET3 (Vakumlanmış tüp yolculuğu teknolojisi) projesi duyuruldu. Hyperloop şirketinin rakibi niteliğinde olan ET3, ABD'den Hindistan'a 3 saatten kısa sürede seyahat sunmayı amaçlıyor.

Son olarak bir kavramdan bahsetmek istiyorum. Piezoelektrik; Piezo kelimesi basmak, sıkıştırmak anlamındadır. Bazı malzemelere (kuartz, çinko oksit, kristaller) uygulanan mekanik basınç sonucunda malzemenin elektrik alan ya da elektrik potansiyeline dönüşmesidir. Zıttı durumda söz konusudur. 18 yy'da Jocques ve Pierre Curie tarafından keşfedilmiştir. Çakmak buna örnek teşkil ediyor. Piezoelektrik malzemeler ise "malzeme bilimi ve mühendisliğini" kapsıyor.

Son düzenleme:

Akif52

Profesör
Reaksiyon puanı
110
Xiaomi Mi Mix'te kullanılmıştı Piezoelektrik.

_X_

Profesör
Reaksiyon puanı
1,545
Kardeşim @Hakkı Alkan 'ında dediği gibi bence de ayrı başlıklar halinde açmalısın.
Böylece daha güzel olacağını düşünüyorum.

logicalpass

Öğrenci
Reaksiyon puanı
31
Xiaomi Mi Mix'te kullanılmıştı Piezoelektrik.
Ek bilgi için teşekkürlerimi sunuyorum :) mikrofon ve gramofonlarda da mevcut efekt söz konusu ayrıca Dr. Canan DAĞDEVİREN hocamızın pilsiz çalışan kalp pili projesi piezoelektrik prensibinden yararlanmıştır.

Kardeşim @Hakkı Alkan 'ında dediği gibi bence de ayrı başlıklar halinde açmalısın.
Böylece daha güzel olacağını düşünüyorum.

Hocam ilgilenecek zaman yetersiz ve bu yazdıklarımı zaten belirli başlı internet sitelerinde bulabileceğiniz için sadece toparlayıp özet geçiyorum. Öneriniz için teşekkür ediyorum :)

Son düzenleme:

logicalpass

Öğrenci
Reaksiyon puanı
31
"Tamamen inanıyorum ki kendi kendine eğitim, var olan tek eğitim biçimidir." Demiş Isaac Asimov. Tam da bunun üzerine sosyal medyada "Türkiye'de Gençliğin Durumu, Her 4 Gençten Biri Ne Okuyor Ne Çalışıyor" başlıklı içeriklere bu hafta çok fazla denk geldiğimi ve Türkiye dışı gelişimler bir tarafa dikkatlice bu konuları okuyup, inceledim. Uzun uzun bu verileri yazmak yerine şöyle özet geçeceğim; Habitat Derneği adlı sivil toplum örgütü "Türkiye'deki Gençlerin İyi Olma Halini" raporlayıp sundu.

Bu rapora göre gençlerin siyaset anlayışı ve katılımı sadece oy vermekten ibaret iken gönüllü çalışmalara katılımın seviye düşüklüğü belirtildi. Türkiye'deki gençlerin %30'u 600 ₺ gelir seviyesi altında rapora göre "umut" konusu kategorize edilmiş. İş arayanlar ve öğrenci olmayanlar gelecekten umutsuz iken öğrencilerin %77'si gelecekten umutlu.

Dünya'da Ne Oldu?
WannaCry adlı fidye virüsü tüm Dünya'yı krize sürükleyip banka, hastahane ve bilgi işlem sistemlerini devre dışı bırakıp, erişim engelli sağladı. WannaCry virüsü kısaca, bulaştığı sistemi kilitleyip kullanıcıdan BitCoin ile ödeme istiyor para zamanında gönderilmediğinde ise fiyat arttırılıyor veya dosyalar siliniyor. Bu olayın Windows işletim sistemi güncelleme açığından bulaştığı biliniyor. Ayrıca Türkiye'de mobil uygulama ve bilinmeyen epostalar üzerinden saldırı sağlanıyor, dikkat ediniz.

Yeni İstihdamları Yapay Zeka ve Yeni Otomasyon Sistemleri Mi Sağlıyor?

-Bu sorunun cevabı kendimce şuan için gelişim ve sistemin yeni ihtiyacından dolayı getirdiği yeni alanlardan ötürü, evet. Hatta gelecek benim için var olan tüm mesleklerin komple değişim sağlayıp, yeni mesleklerin gelmesi demek. Bilgi Teknolojileri ve İnovasyon Vaktı (ITIF) verilerine göre ise bu alanların sağlamış olduğu yeni iş kollarının, işsizlik oranının düşüşünü olumlu etkilediği bildirdi. Fakat yeni teknolojilerin entegre olması bireylerin üretimsel bazlı değerini ve hızını etkilemiyor. Bu da maaş artışının olmaması anlamına geliyor gibi. Ayrıca Reuters haberine göre Japonya'da genç nüfusun ve iş gücünün azalmasıyla çalışacak kişi bulunamadığı, robotların tercih edileceği bildirildi.

C_-6SiRVoAAoW0q.jpg

+Fotoğraf: SpaceX Falcon 9 - Inmarsat-5 F4 iletişim uydusunun fırlatılışı.

logicalpass

Öğrenci
Reaksiyon puanı
31
DAcJtqxWsAAFDND.jpg

''İçimizdeki bu olumsuz duyguları yenebilir, çocuklarımızı birazcık savaş karşıtı ve eşitliğe inanmış olarak yetiştirebilir miyiz acaba? Yoksa bu acımasız rekabet dünyasında, ayakta kalabilmeleri için acımasız olmalarını mı öğütleyeceğiz hala? Oysa, dünyada herekse yer var, paylaşmasını bilebilirsek ve yetinebilirsek barış içinde yaşayabiliriz!''

Ne güzel söylemiş Türkan Saylan öyle değil mi? 8 yıl geçmiş aramızdan ayrılalı. O, koca hayatını cüzzam ve en önemlisi cehaletle savaş vermiş bu Cumhuriyet'in kadınıydı. Tam da bu esnada kafamda birtakım sorular dönüyordu. Ülkemizde ki olumsuz gelişmeler göz önüne geliyordu malumunuz, fakat Dünya gerçekten barış içerisinde mi? Yoksa Kevin Bales'in dediği gibi "Biz gerçekten özgür müyüz?"

Kölelikten başlamak gerekirse, kölelik Kevin Bales'e göre "Bir insanın, başka bir insanı tamamen kontrol etmesi ve bu kontrolü sürekli tutmak için şiddet uygulaması." 2010 yılı TED konuşmasından bu yana kölelik 19 milyon artış göstererek toplamda 46 milyon köle yani özgürlüksüz insan sayısına ulaştı. Türkiye'de ise 480 bin köle (bu kelimeyi beğenmiyorum) özgürlüksüz insan var. Ve bu sorunun yanıtına içinde bulunduğumuz sistem, bozduğumuz doğa ve ekoloji toplamında kesinlikle Hayır, özgür değiliz olacak.
Çünkü;
Bizler 1950-1960 yıllarında gerçekleşen Soğuk Savaş testlerinde yüzeyden 15-400 km yüksekliğe patlatılan bombalar ile sadece Dünya'nın değil Uzay'ın bile iklimini bozduk. O dönem Jeomanyetik bir bozulma sağlayarak Dünya'nın yüzeyinde elektrik alanı, radyasyon birikimi ve manyetosfere zarar verdik. Uydular ve sistemler çalışamaz oldu. Çünkü bununla bitmez elbet fakat yazacağım en güncel "Çünkü" sebebi budur. (NASA: Space Weather Events Linked To Human Activity)

Güzel politikalar ve sonuçlarına bakacak olursak: "Tarihi dönüm noktası"
İsviçre'de yapılan referandumda halkın %58.2'sinin nükleer enerjiden vazgeçerek yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmesi sonucu "evet" olarak kabul edildi. İlave olarak İsviçre'de 5 adet nükleer santral bulunuyor. Bunlar zaman içerisinde tamamen kapatılarak güneş, rüzgar ve hidroelektrik santralleri kurulacak. Ayrıca Dünya Ekonomi Forumu'nun haberine göre Almanya 30 Nisan 2017 tarihinde yenilenebilir enerji kaynaklarından %85 enerji sağladı.

Teknolojik gelişmeleri çarşamba günü aktarmayı planlıyorum. Okuduğunuz için teşekkürler.

logicalpass

Öğrenci
Reaksiyon puanı
31
Merhabalar, bugün sizlere bir materyali, o materyalin teknoloji bakımından gelişmelerini ve yapay zekanın sektör olarak güncel gelişmelerinden bahsetmek istiyorum.

Grafen Materyali

-Grafen, karbon atomlarının iki boyutlu bal peteği düzenidir. Grafit'in yan mamülü niteliğinde olup Rus bilim insanları Andre Geim ve Konstantin Novoselov tarafından keşfedilmiştir. Bulunan bu keşif ile 2010 yılında Nobel Fizik Ödülü kazandırmıştır. Grafen, verilen voltaja göre kısmen iletken kısmen yalıtkan oluyor. Grafen'in soğutulmasıyla ise "süper iletken" elde ediliyor. Kullanım alanları; Elektronik devreler ( boyut bakımından küçük, sticker devre modeli ) Yakıt hücrelerinde (depolanma kısımlarında) , Güneş enerjisinde, biyomekanik ve tıp sistemlerinde kullanılıyor. Bu sistemlerin tercih ediliyor oluşu mikro düzeyde olmaları, elektronik devre işleyişine göre farklılık yaratmaları, ısınma sorunu olmayışıdır. Bu konu ile ilgili ülkemizde Sabancı Üniversitesi'nin Grafen Elektrot Projesi ve NANOGRAFEN adında şirketi mevcut.

-Los Angeles Kaliforniya Üniversitesi, Grafen materyali ile "Süper Kapasitör" yapmıştır. Bu kapasitör ile günümüz pillerinden 100 bin kat daha hızlı şarj hızı sağlandı. Ayrıca Connecticut Üniversitesi ile ortak çalışma sağlayarak "insan bedeninden enerji alan pil" projesi yapıldı. Biyolojik süper kapasitör adı verilen protein tabanlı cihaz, insan vücudundan enerji elde ederek bu enerjiyi vücuda yerleştirilen bir tıbbi cihazda kullanılıyor. Grafen tabakaları birkaç atom kalınlığında olabildiği için, süper kapasitörler çok ince üretilip, klasik pillere göre alternatif olarak kullanılıyor ve çok daha fazla enerji sağlanıyor. Hatta bu pillerin ömür boyu enerji sağladığı bildiriliyor. Dipnot: Süper kapasitör, enerji kaynağı değil depolama veya anlık güç sağlayabilen bir sistemdir.

Yapay Zeka

-OpenAI (yapay zeka araştırma şirket) tek bir örneğe bakarak bir bebek gibi öğrenim sağlayabilen bir yapay zekalı robot geliştirdi. Robotta iki farklı sinir ağı kullanıldı. Bu sinir ağları görsel ve taklit ağı olarak sağlanarak öğrenim algısı oluşturuldu.

-Google
Android O beta sürümü tanıtıldı. Google'ın tamamen Android'le uyumlu "Play Protect" sistemi makine öğrenimi ile virüs ya da zararlı yazılım uygulamalarını tespit edilmesi sağlanacak. Google; Gmail, Cloud gibi ürünlerin çoğu yapay zeka odaklı geliştirilecek. Son etkinliğinde yapılan açıklamaya göre oluşturduğu yapay zekalarının konuşma ve algılama konusunda %8,5 hata oranından %4,9'a düşürüldüğü bildirdi. Ayrıca Google yapay zeka programı AlphaGo, Çinli Go ustası ve dünya birincisi Ke Jie'yi mağlup etmeyi başardı.

-Dubai
PAL Robotics tarafından geliştirilen REEM adlı robotlar Dubai polis gücüne dahil ediliyor. Bu robotlar yüz tanıma ve 9 farklı dil konuşma dişi ile insanlarla iletişim sağlayıp turizm ve alışveriş merkezlerine yerleştirilecek. Video görüntü aktarımı, ceza tahsili gibi işlerde kullanılacak. Dubai'nin hedefi ise 2030'a kadar polis gücünün %25'ini robotlardan oluşturmak.

VIDEO : Crayzflie Nano Quadcopter

M

Murat Burç

SDN Okuru
Ne kadar okumaya üşensemde:D böyle yararlı bir konuyu açtığınız için teşekkür ederim .

logicalpass

Öğrenci
Reaksiyon puanı
31
"Quiet people have the loudest minds" Stephen Hawking

Öncelikle Ramazan ayının 4. oruç gününü geride bıraktığımızı bu vesile ile din bağlamında inanan, inanmayan herkesin hoşgörü ve saygı içerinde geçireceği ve tercihlerinden dolayı kişiler tarafından sorgulanmayacağı bir ay diliyorum.

behram-kursunoglu.jpg

Fotoğrafta Türk bilim insanımız Prof. Dr. Behram Kurşunoğlu ve Albert Einstein yer almaktadır.

İki haftadır kafamda yer edinen ve arkadaşım ile Feza Gürsey'in hayat hikayesini konuştuktan sonra önerisiyle "Unutulanlar" adlı bir köşe oluşturup araştırdığım değerli bilim insanlarını yazmayı planlıyorum.

Prof. Dr. Behram Kurşunoğlu (1922-2003)

1922 yılında Çaykara, Trabzon'da doğdu. Albert Einstein'ın genel görelilik kuramının elektromanyetizma ile birleştirilmesi üzerine çalışmalar yapmış bir fizikçidir.

Ankara Üniversitesi ve İngiltere'deki Edinburgh Üniversitesi'ndeki eğitiminin ardından fizik doktorasını gene İngiltere'deki Cambridge Üniversitesi'nde tamamlayan Kurşunoğlu, Albert Einstein ve Erwin Schrödinger ile birlikte simetrik olmayan yerçekimi kuramları üzerinde önemli çalışmalarda bulunmuştur. Genç yaşında dünya fizikçileri arasında saygın konum kazanan Prof. Kurşunoğlu, 1965 yılında Miami Üniversitesi'deki Teorik Araştırmalar Merkezi'nin kurulmasında rol almış, 1992'de kapanmasına kadar bu merkezde bulunmuştur. Daha sonra araştırma kuruluşu Global Foundation’ın direktörü olmuştur.

Prof. Dr. Behram Kurşunoğlu, 1950'li yıllarda Atom Enerjisi alanında çalışmalarını Türkiye'de sürdürmüş ve aynı zamanda Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nun Kurucu üyesiydi. Kuantum Fiziği konusunda yaptığı araştırmalarla özellikle "Genelleştirilmiş İzafiyet Teorisini"ortaya atan kişi olarak bütün dünyaca tanındı.

Nikola Kardashev Ölçeği

Nikola Kardashev, Rus astrofizikçi bir bilim insanıdır. Ortaya attığı konu ise hipotez niteliği taşımaktadır. Bu hipotez de Kardashev, Dünya ve Uzay medeniyetini teknolojik gelişmelere ve enerji ihtiyacına göre sınıflandırmıştır. Bilim kurgu gibi görülebilir fakat adı üstüne sadece bir hipotez ve öngörü olarak nitelendirilmiştir. Bu ölçeğe göre insanlık şu anda Tip 0 uygarlık düzeyinde; yani şuan için fosil yakıta bağlıyız ve gezegenimizden elde edilecek enerjilerin tamamına hakim değiliz. Gelecekte ise Tip 1 uygarlığına dönüşmemiz mümkün.

Medeniyet Tipi - 1; Gezegenler Arası Toplum

Bu tip medeniyetin özelliği yaşadıkları gezegenin bütün enerjisini kullanabildikleri yani doğal fenomenleri kontrol altında tutarak enerji üretebilen bir toplum tipi, örneğin; volkanları, iklimi ve depremleri kontrol ederek bunlardan enerji üretip kullanması. Hatta kendine komşu olan yıldızlardan bile enerji toplayabilen bir toplum.

Medeniyet Tipi – 2; Gezegenler Arası Toplum

Bu tip ise bütün yıldızların enerjilerini kontrol altında tutarak onların enerjisini kullanabilen bir toplum tipi. Mega makineler (Star Trek) ile bir yıldıza yaklaşıp onu ele geçirerek daha sonra enerjisini kullanmak. Örneğin bu küre ile güneşi tamamen bir kafesin içine kapatıp bütün enerjisinden faydalanabiliyorlar. Füzyon enerjisini en üst seviyede kullanabiliyorlar. Hatta bazı gezegenleri “kullan at” mantığı ile enerjilerini emip yok olmaya bırakabiliyorlar.

Medeniyet Tipi – 3; Yıldızlararası Toplum

Üçüncü seviye toplum Nikolai Kardaşev hipotezinin son toplumu olup son iki toplum yukarıda bahsettiğim kişilere aittir ve bu toplumun özellikleri ise şöyledir;
Galaksiler arası seyahat yapabilen bu toplum aynı zamanda yıldızdan yıldıza enerji bağlantısı kurabiliyor ve başka gezegenlerde koloni kurabiliyorlar. Robotların ve sibernetik organizmaların en üst seviyede olduğu toplum tipidir. Örn; (Mass Effect)

Medeniyet Tipi – 4; Galaksiler Arası Toplum

Bütün evrenin enerjisinden faydalanabilen medeniyet türüdür. Bu ırk evrenin genişlemesini aşabilir aynı zamanda büyük kara deliklerde yaşayabilirler. Uzay-zaman yapısını değiştirebilirler.

Medeniyet Tipi – 5 ; Toplum İsmi Verilememiş

Son olarak beşinci tipi evrenin ötesindeki enerjiyi kullanabildiği ve çoklu evrenden yararlanabildiği gibi evreni de istediği gibi kullanabilen bir toplum tipidir. Bu toplum çeşidine isim verilmemiştir

logicalpass

Öğrenci
Reaksiyon puanı
31
Herkese selamlar, güncel olarak not aldığım teknolojik gelişmeleri yazmadan önce ,bu hafta ülkemizde olan gelişmeleri aktaracağım. Çünkü maksadım içinde bulunduğumuz dünyanın toz pembe olmadığının kısa bir kesitini ve olan biteni hep beraber görmemizi sağlamak. En önemlisi güzel şeyler için umutlanıp kötüye alışmamak.

-Şırnak Uludere İlçesi'nden kalkan helikopterin yüksek gerilim hattına takılarak düşmesi sonucu 13 askerimiz şehit oldu.
-Diyarbakır Lice İlçesi kırsalında çıkan çalışmada 3 askerimiz şehit oldu.
-Gezi olaylarının 4. yıl dönümü

Donanım
-Computex 2017 Tayvan Teknoloji Fuarı başladı. Acer, AMD, Asus, Intel, Nvidia, Qualcomm markalarının yeni ürünleri tanıtıldı.

-Acer: Iconia Tab 10 Kuantum Nokta ekranlı tableti tanıtıldı. QDot: 2-10 nanometre arasında yarı iletken kristaller. Maliyeti düşük, en canlı renk kalitesine sahip ve HDR teknolojisi Quantum Dot ile sağlanıyor.

-Intel: CoreX yeni işlemci ailesini duyurdu. Core i9 modeli aynı zamanda CoreX ismiyle kullanılacak. Yeni seri Syklake ve Kabylake X mimarisini temel alıyor. X serisi işlemciler i7 ve i5 modellerinde yer alacak. En üst modeli olan 7980XE için 2000$ üstü fiyattan satışa sunulacağı öngörülüyor. 7980XE, 18 çekirdek 16 izlek birimine sahip, işlem performansı ise 1 TFLOPS (terra flops) seviyesinde. (Öngörülen fiyat bu sebepten bence hakkını veriyor.) 12 çekirdekli 7920X modeli işlemci ise 1199 $ fiyat seviyesinde olacak.

-Dr Umut Yıldız'ın (JPL) sosyal medya üzerinden duyurusunu yaptığı; NASA Yeni Güneş Misyonu Parker Solar Probe uzay aracı 2018'de Güneş'e gönderilecek ve 5.9 milyon km yaklaştırılacak. Amacı ise Güneş'in korona tabakası yani atmosferi hakkında bilgi toplamak. 700.000 km/saat hıza ulaşacak. Uydu 11.43 cm kalınlığında karbon kompozit kalkan ile kaplanacak böylelikle 1377 santigrat derece sıcaklığa karşı direnç göstermesi sağlanılacak.

-Apple'ın Ceo'su Steve Wozniak Bloomberg'de yaptığı röportajda "Şuan da en iyi yönde ilerleyen şirket Tesla" açıklamasında bulunurken önümüzdeki 5 yıl için hayatımızın en büyük etkisini yaratacak olan teknolojinin başında "otonom araçların" bulunduğunu belirtti. Apple için ise aşırı büyüme gösterdiğini ve bu nedenden dolayı yeni teknolojilere atılımın riskli olduğunu bildirdi.

Yenilik: Washington Üniversitesi St Louis Tıp Okulu "Ipsihand" adında bir cihaz geliştirdiler. Cihaz, felçli kişilerin beyin sinyallerini ölçen EEG (elektroensefalografi) ile kişinin felçli kısmına sinyal gönderiyor. Amacı ise sinyallerin felçli uzuvlara beynin zarar görmemiş kısımlarıyla hareket öğrenimi kazandırmak.

tumblr_nieo7eqIa61r9m88fo4_500.gif

logicalpass

Öğrenci
Reaksiyon puanı
31
"Evrenin gizemini anlamak istiyorsanız enerji,frekans ve titreşim cinsinden düşünün." Nikola Tesla

19113364_10214183652854034_562506201_n.jpg

Evrim Ağacı adlı oluşumun 9 Haziran günü, saat 20:00'da ODTÜ Merkez Laboratuvarı'ndan Uzman Sedat Canlı (Taramalı Elektron Mikroskobu İncelenmesi) ile ortak gerçekleştiren yayının notlarını ve çeşitli gündem içeriklerini aktaracağım.

Görsel Sol Üst 1: Sensörün Pixel görüntüsüdür. Orta kısmında ki beyaz kalp şeklini andıran şekil pixel bozulmasıdır. (x12.000 Yakınlaştırılmıştır.)
Görsel Sol Alt 2: Polenin şeklidir. (x10.000 Yakınlaştırılmıştır.) Ayrıca polenin 4 saç teli boyutu olduğu söylendi.
Görsel Sağ 3: SEM: Scanning Electron Microscope yani taramalı elektron mikroskobunun çalışma aşama şemasıdır.)

3. Görselin tam halinde bulunan mikroskop çeşitleri; LM (Light Microscope) 2. TEM (Transmission Electron Microscope) 3. Ve ODTÜ'de kullanılan SEM (Scanning E. Microscope)

Elektron Mikroskobu; basit biçimde nano, mikro boyutta malzemelerin fotoğraflandırılmasıdır. İlave yapacak olursam gözle görülemeyecek nesne ve tasarımları görmeye yarayan optik düzenek.
"Mikroskoplar bilimi insanlara anlatmanın görsel boyutu ve akademik boyutu" -Sedat Canlı
ODTÜ Merkez Laboratuvarı'nda bulunan taramalı elektron mikroskobu çoklu prensiplerle analizlerin sağlanması ile birlikte yurt içi ve yurt dışı hizmetlere açık kullanım sağlanıyor. Mikroskop, belli ödenek ve bütçe ile yapılıyor. Türkiye'de (öngörülen) 100'ü geçkin elektron mikroskobu mevcut fakat cihazı verimli kullanacak kişi yok. Ar-Ge için önemli bir faktör teşkil ediyor. Bu mikroskop Ankara'da ODTÜ, Bilkent, Ankara ve Gazi Üniversitesi'nde mevcut.
Normal mikroskoplara kıyasla elektron mikroskobu ışık yerine elektron kullanıyor. Işığın dalga boyu 400-700 nanometre (görünür ışık) bu sebepten ışık mikroskobuyla gözlem yapılırken bakılacak nesne 400-700nm dalga boyunda olmadığı için elektron mikroskobu kullanılıyor. Görünür ışığın dalga boyu ışığı ile algılanamaz. Elektron mikroskobu ışığı, görülen ve etkileşime geçen diğer elektronların saçılımıyla görüntü ulaştırır. Yani ışığın geri yansıması değil, malzemeye sarılmış küçük nanometreyle kaplı iletkenin veya nanometre boyutunda malzemenin elektron etkileşimini içeriyor. Yalıtkan malzemeler için sorun içeriyor fakat iletken nano boyutta kaplama ve topraklama düzeneği getirilen numune sapmasız ve nötrleştiriyor.

Çalışması ve Özellikleri
Atmosferik ortamda incelemesi olmuyor çünkü her nesne incelenmesi için koşullar farklı. Cihaz içi vakum sağlanıyor. 5 eksenli (x,y,z,t,r) çok hassas bir mikroskop. 800 bin ile 1 milyon arasında yakınlaştırma yapılabiliyor. Elektron kaynağı; Tungsten ve LaB6 kimyasalları. Analizi ise bilgisayar bağlantısı ile cihaz içi X ışınlarının kullanılması sayesinde malzemenin kimyasal içeriği doğrudan belirleniyor. (Radyasyon Mik. Az)
Görüntü oluşması için elektronlar, sürekli cisme gönderiliyor. Bu gönderilen elektronlar incelenecek cisim, malzeme üzerinde ısıya neden oluyor, neden oldukları bu ısıdan dolayı "Elektro-Litografi" adında bir dal oluşturulmuş. Bu dal o ısı ile malzemeye (elektron sayesinde) işaretleme veya devre sistemi çıkartma yöntemi olarak kullanılıyor.
Kullanım alanı açısından anlatılan ilginç bir olayı ise ODTÜ'de arkeoloji bölümünün getirdiği eserin mikroskop analiziyle incelenmesi sonucu belirlenen kimyasalın, hangi medeniyete ait olduğunun tespiti için olmuş.

Yapay Fotosentez ile Güneş Işınlarından Hidrojen Elde Edildi
-Brookhaven Ulusal Lab ve Virginia Tech bilim insanları yapay fotosentez sürecinin oluşturulmasını sağlayacak supramoleküller keşfetti. Bu supramoleküller Güneş ışığını toplayıp, elektrik yükünü ayırıp, bitkilerin karbondioksiti glükoza çevirmek için kullandığı hidrojeni üretebiliyor. (RutenyumRU) Supramoleküller geliştirilmeye devam ediliyor. Gelecek görüşüm Rutenyum bazlı bu sistemin hidrojen yakıtı elde edilmesi için kullanımı elbette.

E3 2017- 10 Haziran Günü Başladı. Konferans Notlarımı Yarın Aktaracağım. Sadece oyun içerecek.
Öneri: 17 Haziran Cumartesi Saat 17:00 Evrim Ağacı (Youtube) Celal Şengör yayını olacak.

logicalpass

Öğrenci
Reaksiyon puanı
31

-Bu gönderi tamamen oyun içerikli olup çok fazla detaya inilmeden bazı unsurları ve kişisel görüşleri içerir.-

E3 resim.jpg

Öncelikle E3 Nedir?

E3 (Electronic Entertainment Expo), her yıl Amerika’nın Los Angeles kentinde yapılan bir oyun tanıtım fuarıdır. Her yıl binlerce ünlü oyun yapımcısı şirket bu fuarda buluşur ve gelecekte hangi oyunları piyasa süreceklerini açıklarlar. Ayrıca oyunlarının tanıtımları için videolar ve oyun içi oynanış içerikleri yayınlanır. Katılım sağlayan kişiler duyurulan oyunları daha çıkamadan, kurulu platformlarda ücretsiz deneme fırsatı sağlar.

E3 2017 Aldığım Notlar

EA

-Eylül ayı piyasaya çıkacak "Battlefield 1: In the Name of the Tsar" DLC paketini duyurdu. Bu pakette 8 yeni harita (Rusya) ve yeni rekabetçi modu olacak. Rekabetçi modu, çoklu oyuncu takım kişi sayılarının azaltılmasıyla küçük haritalarda hızlı bir şekilde oyunu sürdürmek olacak.

-Elektronik spor tarafında Fifa 17 Dünya Turnuva duyurusu yapıldı.

-Need For Speed Payback duyuruldu. Eski serilerin tadını fazlasıyla vereceğini düşünüyorum. Araba modifikasyonu üst seviyede tutulmaya çalışılmış ayrıca hurdadan araba yaratılabiliyor. Burnout ve Hızlı&Öfkeli havasında, sinematikleri ve ara sahnelerini de güzel buldum. Grafiğe gelecek olursak ne iyi ne kötü diyebilirim.

-NBA LIVE 18 duyuruldu. (2K serisi daha iyi) şeklinde notumu direkt olarak yazıyorum.

-Star Wars Battlefront 2 oyun içi görüntüleri yayınlandı. İlk seriye göre farklılık ise karakterin çoğaltılması.

YENİ OYUN

A Way Out

2018 yılında çıkacak. Sadece çift ekran Co-Op (Lan-Online) 2 kişi oynanabiliyor. 2 ortağın hapishaneden kaçmasıyla devam eden bir aksiyon oyunu.

Bioware & EA ortak yapımı olan Anthem oyununun kısa bir kesiti sunuldu. Oyun içi tanıtımı ise ertesi günü gerçekleşecek Microsoft konferansında yayınlandı.

Mıcrosoft - XBOX

Yeni oyun konsolu XBOX: ONE X serisi tanıtıldı. 7 Kasım tarihinde satışı başlayacak olan bu konsolun fiyatı 500 dolar olacak. One X modeli küçültülmüş şekliyle One S serisine benziyor. sürekli "True 4K" ibaresini vurgulayan XBOX aslında Sony firmasına göndermede bulunuyor çünkü Sony Ps4 Native 4K şeklinde 4K destekliyor. Sistem özellikleri: 8 çekirdek 2,3 ghz AMD işlemcili, 1,17 ghz grafik kartlı ve 12 gb gddr5 ram'e sahip.

Tanıtılan tüm oyunlar sadece XBOX ve Windows'a çıkacak.

-FORZA 7
-Metro (2035) Exodus

- Assassin's Creed: ORIGINS / İlk suikastçilerin hikayesini içeriyor, her yere tırmanma sağlanıyor. Bu serinin oyun yapımcıları "Black Flag" serisini yapmış olan yapımcılar. Karakterimizin ismi Bayek, level atlama sistemi getirilmiş. Ekipmanlar optimize edilebiliyor. Oyun içi trailer yayınlandığında komik bulduğum bir kısımdan bahsetmek istiyorum, Bayek karakteri oku düşmana fırlattığında, atılan ok karakter kontrol görünümümüze geçiyor ve oku adeta güdümlü bir füze gibi falso verdirerek düşmana saplıyor.

bu olayın kaldırılacağı söylenmiş fakat oyun çıktığı zaman kaldırıp kaldırılmadığını göreceğiz.

-Deep Rock Galactic
-STATE OF Decay 2 ( Zombi Survival - Açık dünya)
-Darwin Project (Online)
-Minecraft 2
-DragonBallz+ FightZ
- Black Desert (MMORPG - Cabal Online'a benziyor)
- Life's Strange 2

Pixel Art Game, Last Night

Yeni: Sea of Thieves (Korsan Oyunu), Tacoma ( 2 Ağustos), ANTHEM oyun içi tanıtımı gösterildi. Destiny, Mass Effect tadında merakla beklediğim oyunlar arasında.
Indie: Cuphead
-Crackdown 3 (Açık dünya)
-Ashen
-Shadow of War

BETHESDA

Tek kelimeyle rezalet. Geçen sene ki notlarıma baktığım zaman Prey ve Dishonored 2 tanıtıldığında 1 sene boyunca bu oyunların sabırsızlıkla çıkmasını beklerken bu sene, saat sabah 7'de kalkıp izlediğim çizgi filmden hallice bu konferansta sadece Doom ve Fallout 4'ün VR versiyonlarının detaylı tanıtımları yayınlandı. Onun dışında Skyrim kart oyunu Legends, The Evil Within 2, Wolfenstein 2 ve Dishonored serisinin yeni oyunu tanıtıldı.

UBISOFT

Açılış "Mario + Rabbids: Kingdom Battle" adlı oyun tanıtımı ile başladı. Assassin's Creed: ORIGINS'in yeni bir tanıtım videosu daha yayınlandı. Fakat ilave olarak konferans bittikten sonra oyunun ilk 20 dakikası canlı olarak oynanıldı. The Crew 2 (Off road, sokak yarışı ve uçak yarışı içeriyor.), South Park, Just Dance 2, Steep (olimpiyat oyunları) tanıtıldı. Yeni oyunları ise Transference: Enter the Home of a Mind ve Skull & Bones (korsan oyunu, Black Flag mekanikleri ile aynı buldum.) duyuruldu. Şirketin asıl bombaları ise Far Cry 5 ve Beyond Good and Evil 2 oyunları oldu. Şahsen bu 2 oyunun çıkmasını bekliyorum.

SONY

Uncharted: The Lost Legacy

Horizon Zero Dawn - The Frozen Wilds DLC

Days Gone (Survivor oyun - Senaryo güzel aksiyon bol)

Monster Hunter World (PC-PS4)

Shadow Of The Colossus (Ps2 oyununun yeni versiyonu versiyonu, grafikler güzel) konusu : Wander adındaki karakterin, yasak topraklara girmeleri sonucu hayatı alınan Mono adındaki kıza tekrar hayat vermesi için 16 devi öldürmesi gerekir.

Call of Duty: World War II ve yeni Multiplayer trailer yayınlandı (Grafikleri iyileştirilmiş Cod 2 tadında.)

God of War - Be A Warrior adlı oyun içi kısa videosu yayınlandı oyun çıkışı 2018'e ertelendi.

Detroit: Become Human

Oyunun konusu etrafında bulunan duyarlı varlıkları keşfetmek için üretildiği fabrikadan kaçan Kara ve Kara gibi yolundan şaşmış androidleri yakalayan Connor gibi android ve insanlar etrafında kuruludur. Oyunda birden fazla oynanabilen karakter bulunmaktadır ve oynanabilen karakterlerin hepsi android robottur. Karakterler oyuncu tarafından özelleştirilmiş olarak hikâyeyi şekillendirmek amacıyla yapılan seçimlere bağlı olarak hayatta kalabilir ya da ölebilir.

Marvel's Spider-Man (Oynanış olarak çokça olumlu yorum aldı)

HIDDEN Agenda (Co-Op Horror)

Marvel vs. Capcom: Infinite- Story trailer 2. yayınlandı.

Destiny 2 "Our Darkest Hour" yayınlandı.

Son düzenleyen moderatör:

logicalpass

Öğrenci
Reaksiyon puanı
31
İyi Bayramlar!

TR satranç takımı.jpg

Dünya Satranç Milli Takımlar Şampiyonası'nda ülkemiz mağlubiyet almadan 7. tura yükseldi. Ayrıca bu konu yabancı basında "Yenilmez Türkiye" haberleri ile yer alırken kendi ülkemizin basınında yer almadı.

Aktaracağım güncel konular, eleştirilerim ve birtakım sorularımla birlikte önce Türkiye'yi kapsayacak.

TAI- Hürkuş

Tai tarafından geliştirilen yerli başlangıç ve temel eğitim uçağı Hürkuş, Paris'te düzenlenen havacılık etkinliği Paris Air Show'da gösteri uçuşu gerçekleştirdi.

Gündem-> Türkiye Ziraat Odaları Birliği (kesit)

TZOB tarafından yapılan basın duyurusundan aldığım kesiti yazacağım, önem teşkil ettiğini düşünüyorum.
"Toprağın feryadını herkes duymalı. 26 yılda 4,1 milyon hektar tarım arazisinin kaybının hesabını torunlarımıza veremeyiz. Alternatif marjinal tarım arazileri varken verimli tarım arazilerimizi konuta, sanayiye, kara yollarına parçalamamız, yanlış kültürel işlemlerle yok etmemiz büyük sorumsuzluktur."

-Bu duruma kendi eleştirel yorumumu katacak olursam; Çiftçinin politikalarla desteklenmesi yerine İspanya'dan ürün ithal edilmesi ve üstüne ağır vergilerin yerli mahsüle eklenmesi tarıma vurulan son darbeydi.

Mimar Sinan / Şemsi Paşa Camii

İBB'nin yeni projesi nedeniyle denizi doldurtma, kazık çakma gibi yaptığı işlemlerin sonucunda tarihi Camii'nin dış zemin ve duvarlarında kılcal çatlaklar meydana geldi. Bu konuyla ilgili İlber Ortaylı "Niye Mimar Sinan denizi doldurtmamış da sen dolduruyorsun? Mimar Sinan'ın zamanında istense alası yapılırdı." şeklinde bir açıklama yaptı. Şahsen İlber Hocaya katılıyorum, kendisinin de söylediği gibi bizim milletimiz nerede tarihi eser görse hemen yiyip içmek aklına geliyor.

Eğitim ve Biyoloji Müfredatı Düzenlemesi

MEB liselerde Biyoloji dersini 1 saat azaltıyor. Azaltılan 1 saat Din Kültürü dersine ekleniyor. Öncelikle bu düzenleme ve planlamaların üniversitelerde ve kurumlarda araştırılıp, danışılmadan yapıldığı çok aşikar çünkü özellikle "Evrim Teorisi" konusu çıkartılıyor. Benim sorum şu; Dünya ülkeleri Pisa, STEM gibi Maker hareketi gibi eğitimde beceri, sorgulama, temel eğitim ve ideolojiden uzak serbest düşünce özürlüğü bağlamında eğitim hakkı sağlarken, bizim eğitime günden güne verdiğimiz hasarın sonucu ne olacak? Nasıl değişecek?

Türkiye Dışında Ne Oldu?

Dünya'nın İlk Yüzen Çiftliği / Hollanda

_96512277_image3.jpg

Tarım arazilerinin kentleşme ile azalması nedeniyle çözüm arayan Hollanda, "Floating Farm" adı verilen bir yüzen çiftlik oluşturdu. 40 inek ve 6 bin tavuk bu çiftliklerde yer alacak. Proje maliyeti 2 milyon euro olarak açıklanan bu platformlar ilk önce Rotterdam, ardından Dan Bosch kentine kurulacak.

Norveç

-Norveç binaların fosil yakıtla ısınmasını yasaklayan ilk ülke oldu. Yasaklama konut, iş yeri ve kamuya ait bütün tesisleri kapsıyor. Kanun 2020'de yürürlüğe girecek. O zamana kadarki süreçte ülkede bina altyapı sistemlerinin değişimi sağlanacak. Norveç Çevre Bakanı ise konuyla ilgili "Isınmak için fosil yakıt kullananlar 2020 yılına kadar başka seçenekler bulmalı. Petrol bazlı ürünlere önerilen alternatifler arasında ısı pompaları, hidroelektrik santraliyle üretilen elektrik ve hatta odun parçalarını yakan özel ocaklar var." açıklamasında bulundu.
-Burada amaçlanan karbondioksit ve diğer zararlı gazların emisyonunu azaltmak. Daha önce de İsveç, fosil yakıtlara veda edeceğini söyleyerek "Yeşil Politika" izleyeceğini bildirmişti.

Gelecek - Öngörü: İnsan-Robot Rekabeti

Oxford ve Yale Üniversitelerinin yürüttüğü, 352 yapay zeka araştırmacısının yaptığı anket sonuçlarına göre robotların 10 yıl içerisinde önce ezbere dayalı ve mekanik işleri, 2051 yılına gelindiğinde ise bütün görevlerde insan işini devralacağı öngörülüyor.

SpaceX - Falcon 9

SpaceX F9 Bulgaria.jpg

Elon Musk'ın %40 tasarruf sağladığı söylenen Falcon 9 roketleri geçtiğimiz gün BulgariaSat-1 uydusunu başarıyla uzaya gönderdi. Gerçekleşen iniş sırasında Falcon 9 roketi aşırı ısınmış olarak, sert bir şekilde drone ships'e konumlandı.

Chalmers Teknoloji Üniversitesi - Nükleer Füzyon

iniş f9.gif

Nükleer füzyonun yarattığı yaklaşık 150 milyon ısı ve aşırı yüksek basıncın saçılan serbest elektronlarla birlikte füzyon rektörüne zarar vermesi ile ilgili engel sağlanacak yeni bir teknik geliştirildiği bildirildi. "Elektron yavaşlama" şeklinde füzyondan sonra saçılan serbest elektronlara Argon ve Neon gibi ağır iyonların gaz ya da tanecik halinde reaktöre yerleştirilmesiyle serbest elektronların bu atomlarla çarpışarak yavaşlatılması sağlanılacak. Eğer bu teknik gerçekleştirilse sonsuz ve temiz bir enerji sağlanabilir. Ayrıca Fransa'da yapımı gerçekleşen ITER projesi de geliştirilmeye devam ediyor.

"Bir şeyin haklı olduğunu bildiğin halde, o şeyden yana çıkmazsan, korkaksın demektir." Konfüçyüs

Öneri: Herkes İçin Bilim Teknik dergisi /
Fazıl Say - Nazım Oratoryosu (Youtube'da Mevcut)

Son düzenleyen moderatör:

logicalpass

Öğrenci
Reaksiyon puanı
31
Bu gönderi fizik konusu içeriyor.

Ayrıca belirtilmelidir ki konu, matematik ve kimyanın esasları göz önünde bulundurularak denklemler ve formülasyonlar yazılmadan anlatılmıştır. Yazılan başlıklar basit konular değildir, kökenleri birçok fizik ve kimya temeline dayanır.

ezgif-1-7368af49fb.gif

Yazmış olduğum konu: Kuantum Levitasyonu ve Ne Olduğu İle İlgilidir
(Gif Kuantum Levitasyonunu göstermektedir.)

Öncelikle "Levitasyon" nedir? Bu kısımdan başlamak gerekirse;

Levitasyon ya da yükselinim, insan ya da hayvan vücudunun, veya özgül ağırlık olarak havadan daha ağır nesnelerin görünür herhangi bir fiziksel etkenin yardımı olmadan havaya kaldırması, havada asılı kalması veya havada gezinmesi fenomenidir.

Kuantum Levitasyon

Kaba tanımıyla kuantum fiziğinin özelliklerini kullanarak süper iletken bir cismin oluşturulan manyetik alan, hat içerisinde havada asılı kalması olarak tanımlanabilir. Derinine indiğimizde ise süper iletkenler ve Meissner etkisinden giriş yapacağız.

Süper İletken: Maddenin kuantum halidir ve belirli kritik koşullarda gerçekleşir. Elektrik akımına karşı sıfır direnç gösterir. İkinci olarak manyetik alana karşı itme özelliği gösterir bu olaya "Meissner Etkisi" kısmında detaylı olarak değindim. Basitçe manyetik alana karşı itme özelliği göstermesi ise direnç ve enerji kayıp boyutunun sıfır olmasından kaynaklanıyor.

Bir cismin süper iletken olması için belirli koşulda soğutulması gereklidir, oda koşullarında süper boyutta iletkenlik kazanamaz.

Meissner Etkisi

Süper iletkenler sıfır elektriksel dirence sahiptirler. Bunun yanında manyetik alanı itme gibi bir özellikleri daha vardır (diamanyetik). Yüklü bir parçacık bir eksen etrafında döndüğünde bir manyetik alan oluşturur. Bu manyetik alanın yönünü parçacığın dönme yönü belirler. Atomlarda manyetik alan oluşturan tanecik elektrondur. Proton ve nötronun etkisi çok küçük olduğundan ihmal edilir. Bir atomun veya molekülün elektron dizilişini yazıldığında bazılarının eşleşmiş bazılarının ise eşleşmemiş olduğu görülür. Eşleşmiş elektronların dönme yönleri birbirine ters olduğundan oluşturdukları manyetik alanlar birbirlerini sıfırlayacaklardır. Elektron dizilişi yazılan maddenin bütün elektronları eşleşmiş ise net bir manyetik alan oluşmayacağından bu tür maddeler manyetik alandan etkilenmezler ve diamanyetik olarak isimlendirilirler.

-Meissner etkisi ise bu noktada bir süper iletkenin maruz kaldığı manyetik etkinin sıfırlama etkisine verilen bir addır. Temeli Lenz Kanunu'na dayanmaktadır.

-Kuantum levisyonda sağlanılan, süper iletken içerisine hattı yerleştirmek. Süper iletkenin herhangi bir hareketi manyetik alan çizgilerini değiştirdiğinden dolayı hat içerisinde süper iletken manyetik alanı kitler. Bu olaya kuantum kitlenmesi adı verilir. Manyetik alan, hat ve süper iletken cisim sağlandığı koşulda fiziksel temassız ve sürtünmesiz bir hareket sağlanır.

Günümüz Kullanım Alanı

Şanghay'da kullanılan "Maglev Trenleri" ve gelecek için öngörülen uçan araba modellemesi için kuantum levitasyonu kullanılabilir fakat "uçan araba" modeli için bol miktarda manyetik alanın oluşturması ve süper iletkenin soğutulması için nitrojen gerekli olduğundan dolayı sorun yaratıyor. Süper iletkenin soğutulma ihtiyacının levitasyon için dezavantaj olduğunu söyleyebiliriz.

-İlave olarak: Boaz Almog'un bir süperiletkeni "uçuruyor" adlı 2012 TED konuşmasını ve Maglev Trenlerine bakmanızı öneriyorum.

logicalpass

Öğrenci
Reaksiyon puanı
31
tesla.jpg

“Yıllardır güvercinleri besliyorum. Binlercesini besledim, kim bilir ne için… Ama aralarında bir tanesi vardı ki… Çok güzel bir güvercindi. Bembeyazdı, yalnız kanatlarında gri benekçikler vardı. O farklıydı. Bir dişiydi. Onu her yerde ayırt edebilirdim. Nerede olursam olayım bu güvercin beni bulurdu. Ne zaman onu yanımda istesem umutla seslenirdim, uçarak çıkar gelirdi. O beni anlardı, ben de onu. O güvercine aşıktım. Evet bir erkeğin bir kadını sevdiği gibi severdim onu ve o da beni. Hasta olduğu zaman hemen haberim olurdu; odama gelirdi ve ben de günlerce onunla kalırdım. Onu iyileştirirdim. O güvercin hayatımın neşe kaynağıydı. Bana ihtiyacı olduğunda başka hiçbir şey umurumda olmazdı. Benimle olduğu sürece hayatımın bir anlamı, amacı olurdu.
“Bir gece karanlıkta yatağıma uzanmıştım, zihnim problemler çözmekle meşguldü, sık sık yaptığı gibi uçarak penceremden içeri süzüldü ve masamın üstüne kondu. Beni istediğini biliyordum, bana önemli bir şeyler anlatmak istiyordu. Yanına gittiğimde anladım ki bana ölmek üzere olduğunu söylemek istiyordu. Mesajını aldığımda gözleri ışıldadı, güçlü ışık demetleri yayılıyordu gözlerinden.”
Tesla duraksadı ve sanki kendisine sorulan bir soruyu yanıtlıyormuş gibi açıklamaya girişti.
“Evet bu, gerçek bir ışıktı. Güçlü, göz kamaştırıcı, kör edici bir ışıktı.
Laboratuvarımda lambalarımla elde edebildiğim tüm ışıklardan daha güçlüydü. O güvercin ölünce hayatımdan da bir şeyler eksildi. O zamana dek, ne kadar yoğun çalışmam gerekirse gereksin işimi tamamlamam gerektiğini düşünürdüm, bunu yapabileceğimden emindim her zaman için. Ama o hayatımdan çıkıp gittikten sonra artık yaşamım boyunca süren çalışmanın da sonunun geldiğini anlamıştım."

Alıntı: Zamanın Ötesindeki Deha Tesla - Margaret Cheney

logicalpass

Öğrenci
Reaksiyon puanı
31
“İnsanın hayatı, yenileceğinden hiç şüphe etmeksizin, var olmaya çalışmak için harcanmış bir çabadır.”
Arthur Schopenhauer

GifDNA-Horse-Inline.gif

GIF: CRISPR ile DNA'ya bilgi depolama konusunda yeni bir teknik içeriyor. Animasyon, DNA formatına getirilip canlı mikrop DNA'sına CRISPR ile işlenmiş.

Detaylı olarak baktığımızda DNA'ya bilgi işlemenin ve sentezlemenin yıllardır yapılan bir şey olduğu fakat farklı yöntemler kullanıldığı bilinen bir olaydı. Yeni yöntemde ise önceden sentezlenen DNA şifresini bakteri genomuna entegre etmek için CRISPR insertion tekniğini uygulanıyor. Böylelikle DNA şifresi bakteri genomuna entegre ediliyor ve CRISPR ile sabit diske dönüşümü sağlanmış oluyor. Burada gördüğümüz ise CRISPR'ın gelişmesiyle data saklama yönteminin animasyon şeklinde uygulamalı gösterimi. Gelecekte DNA'ya veri arşivlemek için kullanılacağını düşünüyorum.

Ayrıca biyo-endüstri kısmına bakacak olursak; eskiden 1.5 GB'lık insan genom dizisini depolamak için milyonlarca dolar harcanırken günümüzde ise CRISPR-Cas9 ve gen mühendisliğinin gelişmesiyle birlikte DNA'da ucuza bilgi depolama devrine girdiğimizi söyleyebilirim.

Hyperloop One - Tesla

h1_image_3.jpg

Elon Musk'un ultra hızlı tren taşımacılığı sistemi olan Hyperloop projesinin yeni tasarımları ve test etap sonuçları duyuruldu. Vakumlu tüplerin denemesi sorunsuz bir şekilde başarıyla sonuçlandı, hız açısından şimdilik rekor elde edilmedi. 70 km/h hıza ulaşıldı. Bir sonraki etapta 250 km/h hıza sistemin komple oturtulması durumunda öngörülen Dubai-Abu Dabi bağlantısında 500 km/h hızda ulaşım sağlanması olacak. Tesla şirketi ise yeni Tesla Model 3 otonom aracını tanıttı. Satışlarının 28 Temmuz'da başlaması bekleniyor.

Çin

EAST, geliştirilmiş süperiletken tokamak ismini verdikleri mekanizma ile füzyon sistemi, plazmayı 101,2 sn boyunca stabil tutarak yeni bir rekor elde etti. Deney sonucu yüksek sıcaklıklara ulaşılırken Çinli EAST ekibinin yeni hedefi ise füzyon enerjisinde 1000 saniyeye ulaşarak yeni bir donanıma geçiş yapmak. (Füzyon enerjisinde plazma tepkimelerini stabil tutmak enerji açığa çıkmasını sağlıyor.)

Gündem: Küresel sera gazı salınımının 1988 yılından bu yana %71'ini sadece 100 şirket gerçekleştiriyor. (Carbon Majors Report) Aynı şekilde devam etmesi durumunda 21. yy sonunda 4 derece sıcaklık artışı olacak.

logicalpass

Öğrenci
Reaksiyon puanı
31
"İlimsizlik, bilgisizlik yüzünden
Cehalet, hortlayıp çıkar mı; çıkar!
Sevgisizlik, saygısızlık yüzünden
İnsan, insanlıktan bıkar mı; bıkar!" -Neşet Ertaş

-

Selamlar, bugün geçtiğimiz hafta Hürriyet gazetesinde yer alan bir röportajdan bahsetmek istiyorum. Röportaj, "Kanserle Mücadelede Umut Veren Gelişmeler" başlığı altında Güliz Arslan tarafından Prof. Dr Ercüment Ovalı ve NY Üniversitesi phD. Cihan Taştan ile gerçekleştirildi. (Ayrıca detaylı okumak isteyenler için aşağıya linki bırakacağım.)

:Kanserle mücadelede umut veren gelişmeler...

Ülkemizde sağlık, tıp alanı ne durumda? Röportaj aslında bu soruya cevap vermekle birlikte yeni bir çözüm yolu ve tedaviyi içeriyor. Acıbadem Hastanesi "Car-t Hücre Kanser Tedavisi" yöntemini ülkemizde uygulamaya başlayacak. Car-t hücre tedavisini ropörtajdan aldığım notlara göre yazmadan önce "İmmünoterapi" kavramının bilinmesi gerekiyor.

-İmmünoterapi; kanserle mücadeleye karşı hastanın kendi bağışıklık sistemini kullanarak kanseri yenmesi ve bu uygulamaların genel bir adıdır.

Car-t Hücre tedavisi, bağışıklık sistemi hücrelerine, kanserle mücadeleye karşı ana kodun aşılarak (kırılarak) yeni bir kod yerleştirilmesi yöntemidir. Bu şekilde vücut sanki bir virüsle savaşıyormuş gibi tümöre saldırıyor.

Yöntem, en son çözüm şekli olarak vurgulanırken iki binin üzerinde hastada denenmiş ve bu tedavinin maliyetinin ise 400-600 bin dolar arasında olduğu söyleniyor. Türkiye'de ise böyle bir tedavi imkanı olduğu bilinmiyor. Tedavi hayat boyu kansere karşı koruyor ve şimdiye kadar alınmış en iyi sonuçlar bu tedaviye ait. Lösemi, lenfoma ve myelomada etkili. Acıbadem Hastanesi'nin bu tedavi yönteminin araştırmaları ve uygulamaları için ayırdığı bütçesi ise 2,5 milyon dolar. Yöntemin FDA onayı aldığı ve Novartis ilaç şirketinin "Car-t hücre" tedavisine onay verildiği bildirildi.

Türkiye Gündemi - Eğitim Müfredatı Değiştirildi

Gelecek nesillerin daha donanımlı olabilmesi için müfredatın yenilenmesi ihtiyacı doğduğunu belirten eğitim bakanı; yeni müfredatın öğretmen, öğrenci ve velilerin görüşü alınarak yenilendiği açıklamasında bulundu.

Müfredatın değiştirilmesi ile ilgili detayları sizin okumanızı tavsiye ediyorum. Çünkü eklenen saçma kavramlar bir yana neden üniversitelere danışılmıyor veya yeni bir araştırma komitesi kurulup sorulmuyor? Eğitim kalitesinden hatta "kalite" tanımlamasından başlanıp geniş çaplı bir araştırma yapılması ve o şekilde düzenlemeye gidilmesi gerektiği düşüncesindeyim.

Google Glass - Atari (Ataribox)

Google Glass, Google'ın Alphabet şirketinin yapmış olduğu bir ürün. Google Glass, kişisel gözlük asistanı olarak adlandırılan Android işletim sistemine sahip, sesli komut ile telefon veya cihazdan işlem yaptırabildiğimiz akıllı bir gözlük. Google Glass projesi bir süre askıya alındıktan sonra şirket, işletmeler ve iş ortaklarına özel versiyon olan Enterprise Edition üretimi sağlayarak Google Glass'ı geri kazandırdı.

Çocukluğumuzun efsanesi olan Atari’nin, CEO'sunun E3 oyun fuarında yaptığı geri dönüş açıklamasından sonra, bu hafta detayları ve tasarımı paylaşıldı. Asıl dikkat çekici konu ise "güncel oyunların" uyarlanacak olması.

logicalpass

Öğrenci
Reaksiyon puanı
31
"Başka gezegenlerde hayat var mı diye merak ederiz, sanki bu gezegende yaşamayı becerebilmişiz gibi." Aldous Huxley

Gelecek tuhaf, tartışmalı, öngörülerin zamanla gerçeğe dönüştüğü bir çağ olacak. Teknolojinin hızına yetişilemiyor ve var olan teknoloji hakkında bilgi sahibi olamadan yeni teknolojiler ortaya çıkıyor. Bu da bu kadar bilginin arasında öğrenme hızımızın yavaş kaldığını göstermekte.

Yeni bir haftaya hoş geldiniz!

Elon Musk'un otonom ve tamamen elektrikli araç şirketi olan Tesla Motors Inc., yeni Tesla Model 3 serisinin güvenlik testini ve tasarımlarını yayınladı. Oldukça ilgi çekici olan bu araç güvenlik testinde Volvo S60 ile kıyaslandığında çok daha sağlam olduğu görüldü.

tesla vs s60.gif

Yine Elon Musk ve şirketinden devam edecek olursam geçtiğimiz günlerde Hyperloop (Hızyuvar) kabini yeni bir test daha gerçekleştirdi. Yayınlanan test videolarında Hyperloop vakumlu tünel içerisinde 5 saniyede 300 km/h hıza ulaştı. Hyperloop kabini, 8 metre uzunluğunda ve alüminyum, karbon fiber bir yapıya sahip. Bir sonraki hedefi ise 700 km/h hıza ulaşmak.

Hyperloop.gif

Geçtiğimiz haftanın diğer bir konusu ise Birleşik Arap Emirlikleri'nin 2021 yılında Mars yörüngesine uzay aracı göndereceği haberi. Detaya bakacak olursak Dubai araştırma yapmak için böyle bir Mars projesi başlatmış. Toplam 5,4 milyar dolar bütçenin bu görev için ayrıldığı belirtiliyor.

"Facebook'un yapay zekası yeni bir dil geliştirdi" - Çin'de "muhalif konuşan yapay zeka"

Yine geride bıraktığımız haftaların sıkça konuşulan konularından biriydi geçtiğimiz günlerde açıklık kazandı. İzlediyseniz bu hafta sonu CNNTürk'te Gündem Özel adlı muazzam bir program gerçekleşti. (İzlemek isteyenler için yayının Youtube linkini öneri olarak aşağıya bırakacağım.) Prof. Dr. Cem Say'ın "Facebook'un yapay zekası yeni bir dil geliştirdi" haberine açıklık kazandırmasını yazacak olursam olay, Facebook'un ticari kısma insanlara yardımcı olması ve kendilerini geliştirmesi için yerleştirdiği botların, kendi aralarında konuşturmasıyla başlıyor. Yapay zeka sistemi kendi arasında konuşup, gelişme sağlarken yetkililerin "İngilizce dil kriterine uyma opsiyonunu" gözden kaçırmasıyla İngilizce'yi yanlış kullanıp, saçma şekilde konuşma yapıyorlar ve bunun üzerine yetkililer botları kapatıyor.

CNNTürk Gündem Özel - 05.08.2017

Çin'deki muhalif konuşan yapay zekaya gelecek olursak Microsoft'un Tai olayına birazcık benziyor. Çin'de bir internet sitesinin yapmış olduğu yapay zeka sistemli bir sohbet botu, sohbet esnasında sorulduğu andan itibaren komünizm aleyhine konuşmaya başlıyor. Bunun üzerine site yetkilileri sohbet botunu askıya alıyor.

CRISPR

Sporcuların erken yaşta ölümüne neden olan kalıtsal bir kalp hastalığı CRISPR (genom modifikasyonu) tekniği ile ortadan kaldırıldı. **Embriyo üzerinde uygulama yapılması ve bu hastalığa çözüm bulması bu yöntemin bir ilk olmasını sağlayan özellik. Çünkü embriyoya yapılan değişiklik bu hastalığın kalıtsal olarak yok edilmesini sağlamış oldu. CRISPR ile tek gen hastalıklarının tedavisi sağlanabilir gözüküyor fakat ortada "etiklik" sorunu var. Embriyoya sağlanan düzenleme ile sadece birkaç gün durum gözlendi ve büyümesine, rahme yerleştirilmesi izin verilmedi.

Gündem Özel programında konuk olan Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Umut Şahin, gen modifikasyonunun ve mühendisliğinin aslında 30-40 senedir var olduğunu kanser ve kritik tek gen hastalıklarında insanlara ilaç, kemoterapi çözümü değil doğrudan DNA'da bulunan kodlamayı değiştirerek kökten çözüm sağlandığını söyledi. CRISPR tekniğini ise "insanlara balık verilmediğini, balığı tutmayı öğrettiği" tabiriyle açıkladıktan sonra konunun insan boyutuna ulaştığı zaman 2015 yılında yapılan çok önemli bir çalışmada etik bulunmadığı için söz konusu dahi edilmediğini aktardı ve 2016 yılına gelindiğinde yeni yeni ABD'de konuşulup sadece çözüm odaklı ve belirli kısıtlamalar ile tekniğin yapılıp yapılmayacağının tartışma konusu olduğunu bildirdi. Aslında engel olmaları ve etik bulmadıkları olay hem embriyoya kadar genom değişiminin sağlanması hem de bu tekniğin olumsuz sonuçlarından çıkacak olan mutasyona uğramış insanların önüne geçmek.

Enerji

The Independent News'in haberine göre İskoçya ilk 6 ayda 3 milyon evin elektriğinin %118'ini rüzgar enerjisinden karşıladı.

Türkiye rüzgar enerjisi santrali kurulumuyla Avrupa'da dördüncü sıraya yerleşti. Wind Europe tarafından paylaşılan verilere göre listenin 1. ismi Almanya 2.2 GW'lık karasal kuruluma sahip. Hemen ardından 1.2 GW rüzgar enerjisi ile İngiltere, 3. 492 MW ile Fransa, Türkiye ise 377.8 MW enerji ile 4. sırada yer alıyor.

Ülkemizdeki bir diğer enerji haberi ise YEKA (Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları) ihalesini Siemens-Türkerler-Kalyon firmaları kazandı. 1,1 milyon eve rüzgar enerjisi ile elektrik sağlanacak bu projede %65 yerlilik şartı olmak üzere 100 milyon dolarlık yatırım ile rüzgar türbin fabrikası kurulacak.

Genel Görüşüm;

YEKA ve ülkemizi kalkındıracak her türlü projeyi destekliyorum fakat bunların yetersiz kaldığı kanısındayım. Ayrıca eğitim gibi ülkemizin uzun vadede geleceğini etkileyen temel bir unsura daha fazla önem vermeliyiz. Fakat şöyle bir durum da söz konusu; sadece eğitime önem verip öğrenciye ve iş alanlarının oluşturulmasına katkı sağlanmazsa da herhangi bir gelişme söz konusu olamaz. En derinine indiğimizde ise her konuda farklı açılardan gelişme ve değişmeye uğramayıp aynı şekilde asırlardır devam edersek eğer maalesef ki yerimizde saymaktan başka bir şey yapamayız.

altın üçgen.jpg

Hollanda'nın ve diğer ülkelerin yaptığı şey de bu eğitim, tarım ve bilim inovasyonlarını sağlayarak uzun vadeli ve geri dönüşümlü sistemler üretmek. Unutmayın eğitim sağlanacak ki gelecekte o birey alanında ülkeyi en iyi şekilde kalkındırsın, bunun sağlanmaması ve iş alanlarının dahi tek tipe indirgenmesi bizlere en ufak gelişme sağlamaz. Dünya genelinde gündem uzay, enerji, iklim değişiklikleri, otonom araç ve savunma teknolojileri, CRISPR ve yapay zeka tartışmaları olurken bunların gerisinde kalamayız. Bilim kurgu şeklinde baktığımız her yaklaşım gün geçtikçe ve gördüğümüz üzere gerekli bilim sağlandıkça gerçekleşmeye ve inovasyona devam edecek. Bunu yazmaktaki amacım, 1 kişi dahi okusa katmak istediğim vizyon ve bakış açısının araştırma, yorum yapabilme kabiliyetine bilinçli dönüşümünü sağlamak. Çünkü Dünya sürekli bir dönüşüm içerisinde ve bu dönüşüme ayak uydurmayan ve uyduramayanlar tabiri caiz ise sömürülecek ve dışa bağımlı olacak. Ayrıca saçma futbol yorumları üzerinden kavga etmekten ziyade etrafınızda olan biteni gözlemleyip yok edilen, koparılan tarihi yapıtlarımız hakkında sesinizi duyurmanız, adaleti açlıkla arayan insanlar hakkında yazmanız temennisiyle...

logicalpass

Öğrenci
Reaksiyon puanı
31
''Try not to become a man of success but rather try to become a man of value." demiş Albert Einstein. Türkçe'ye çevirmek gerekirse; başarılı bir insan olmak için çalışmak yerine değerli, kişilik sahibi bir insan olmak için çalışın. Nitekim ben de bu söze sonuna kadar katılıyorum ve öncelikle "insan olmak" konusunda çaba göstermemiz gerektiğini düşünüyorum.

Milli Projelerimiz, Yeni Başarılarımız ve Keşiflerimiz

-Roket sanayi şirketlerimizden Roketsan tarafından "uydu fırlatma aracı" UFA tasarımı paylaşıldı.

-Milli e-posta servisinin 2018 yılı sonunda hizmete sunulacağı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından duyuruldu. Milli e-posta servisi kullanımı bakanlık tarafından tüm kamu kurumlarında zorunlu olacak.

-İlk yerli haberleşme uydusu Türksat-6A'nın tasarımları tamamlandı ve test üretimine başlandı. Toplam maliyeti 600 milyon TL tutarında olan milli haberleşme uydumuzun 2020 yılında uzaya fırlatılması planlanıyor.

-2017 Londra Dünya Atletizm Şampiyonası'nda erkekler 200 metre koşu yarışında Azeri asıllı Türk atletimiz Ramil Guliyev 1. olarak altın madalya kazandı ve Dünya Şampiyonu ünvanını aldı.

ramil guliyev.jpg

-Türk bilim insanlarımız yeni bir gezegen keşfettiklerini duyurdu.

Ankara ve Ege Üniversitesi'nde görevli eğitim üyesi 3 Türk bilim insanı ve 1 doktora öğrencisi tarafından yapılan ve 10 yıldır üzerine çalışılan proje sonucunda Güneş sistemine 212 ışık yılı uzaklıkta Jüpiter benzeri bir öte gezegen keşfedildi. Yrd. Doç Dr. Mesut Yılmaz gezegene “Türk, Atatürk” vb. isimler koymak istediklerini belirtirken yapılan bu keşif makalesi Astronomy & Astrophysics dergisinde yayınlandı. Ekip gözlemlerini ve çalışmalarını TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi ve Okayama Gözlemevi'nde sürdürüyor.

Ufak Bir Alıntı

Geçtiğimiz haftalarda Cumhuriyet gazetesinde okumuş olduğum ve çeşitli haber sayfalarında sıkça bahsedilen, başlangıçta inanmakta güçlük çeksem de sonrasında hak verip, üzüldüğüm bir köşe yazısından ufak bir alıntı yapmak istiyorum.

Okumadan önce; eğer koyu bir siyasi görüşe sahipseniz, örneğin koyu milliyetçiyseniz, kıyaslama ve köşe yazısının tamamen "gerçek" olgulara ve dayanaklara, birtakım Profesörlerin makalelerine ve araştırılmalarına dayandırıldığını belirtmek isterim. Önyargı barındıran insanlardan da rica ediyorum okumasınlar.

Başlık: "İran, bilimde Türkiye’yi solladı, koşuyor"
Yazar: Orhan Bursalı

"2015’te İran’ın uluslararası bilim dergilerinde yayımladığı net araştırma makale sayısı 28.244, Türkiye’nin ise 26.740.
Türkiye’nin önde olduğu alan tıp/sağlık.
İran ise temel bilim ve mühendislik alanlarında bize fark atıyor: Malzeme bilimi, kimya, kimya mühendisliği, elektrik ve makine mühendisliği, uygulamalı fizik, uygulamalı matematik...

Ayrıca İran’ın bu alanlarda araştırmaları nitelik ve özgünlük bakımından da Türkiye’den iyi.

İranlı çocuklar daha mı zeki?
Yazmıştım: İran’da eğitimde, herhalde İranlı çocukların “soyut anlayış ve kavrayış kapasiteleri” bizim çocuklarımızdan çok daha iyi olsa gerek ki (Bakan – Müsteşar açıklaması) Evrim Teorisi ve Darwin’in katkıları biyoloji kitaplarında sayfalar dolusu var ve yeterince okutuluyor.

Ülkeyi çağdaşlığın dışında tutmak
Çünkü gerçeklere, olgulara sırt çevirirsen batarsın, sürünürsün, sırt çevirmeyenlerin kölesi hizmetlisi olursun, ayrıca her alanda onların hegemonyası altında kalırsın."

Tamamını okumak için: İran, bilimde Türkiye’yi solladı, koşuyor

Hydrographics - Hidro Grafik Baskı

giphy.gif

Nedir?

Su transfer baskı ve daldırma baskı olarak bilinen, üç boyutlu nesneleri boyamak veya kaplamak için yapılan baskı çeşididir. Genellikle Ebru sanatına benzetilir. Yapım aşamaları belli kriterlere sahiptir. Bu kriterler; daldırılacak olan suyun 35 santigrat derece, bir film üzerine desen basılacak malzemenin polivinil alkol olması, desenin astar boya ile boyanması.

Şahsen bana ilginç geldiği ve ilk defa bu tekniği gördüğüm için detayına indim. Bu baskı en fazla motosiklet kaskları, araba parçaları ve süs eşyalarında kullanılıyormuş. Ayrıca Hidrografi nesneye farklı bir görünüm kazandırmak için en ideal baskı çeşidi.

Havacılık (Otonom Sistemler), Güney Kore'nin Robot Vergi Uygulaması, Yeni Atom Altı Parçacık Keşfi

Havacılık (Otonom Sistemler)

Dünya'nın en büyük sivil ve askeri havacılık şirketi Boeing, pilotsuz yolcu ve kargo uçaklarını 2018 yılında deneyecek. İsviçre merkezli UBS kuruluşunun yaptığı araştırmaya göre ise sorulan 8000 kişiden %83'ü pilotsuz uçağa binmeyeceğini söylemiş. Bu konu hakkında güvenlik kaygısı oldukça yüksek fakat savunma sanayisinin insansızlaşmasıyla yakın gelecekte ABD'nin askeri operasyonlarını insansız, uzaktan kontrollü uçak ve drone'lar ile sağlayacağını söylemek mümkün. Sivil havacılığa tekrar geri dönersek, Boeing'in pilotsuz uçak projesiyle 35 milyar dolar tasarruf sağlayacağı UBS kuruluşu tarafından bildirildi.Öngörü 2025 yılında önce kargo uçaklarının ardından yolcu uçaklarının otonom ve uzaktan kontrollü olacağı yönünde.

Güney Kore'nin "Robot" Vergi Uygulaması

Güney Kore, robot otomasyon konusunda ilk düzenlemeyi gerçekleştirme kararı aldı. İşletmelerin kendi üretimi ve yatırımlarından dolayı hükümetin sağlamış olduğu vergi indirimi oranı otomasyon alanında düşük tutulacak ve işsizliği arttıran şirketler daha fazla vergi ödeyecek.

Robotların, insanların işlerini ellerinden alması gelecekte tartışma yaratacak öncelikli konulardan en temeli. Çünkü yapay zekalı robotların geliştirilmesi süreci henüz tamamlanmış değil ve günümüzde "yapay zeka ve insanlığın sonunun gelmesi" gibi konular, kaygı yaratacak şekilde, aşırı derecede kurgusallaştırılıyor. Oysa Otomasyon robotları önce Türkiye gibi işsizliğin fazla olduğu ve ağır sanayinin sağlandığı yerleri çok fazla olumsuz etkileyecek. Kendi gözlemlerim ve edindiğim bilgilere dayanarak Bursa'da bazı sanayi fabrikalarında, insanların yaptığı üretim işlerinin bazı alanlarında otomasyon robotu aldığı için işten çıkarılma gibi durumlar yaşandığı hatta bunun planlandığı anlatıldı. Ayrıca bu otomasyon robotları gün geçtikçe yenilenmeye ve gelişme göstermeye devam ediyor. Bu yeniliklerin tanıtıldığı, İstanbul'da her yıl gerçekleşen "WIN EURASIA" otomasyon fuarı alanında en büyük fuar niteliğinde.

Yeni Atom Altı Parçacık Keşfi

CERN, Büyük Hadron Çarpıştırıcısı

Uzun süredir teoride var olduğu kabul edilen ancak hiç görülmeyen bir baryon türü olan "Xicc++" keşfedildi. 3 bin 621 mega elektron volt ağırlığında olan bu baryon, standart baryon türünden 4 kat ağır ve normal standart baryon modeline göre farklı bir yapıya sahip. Xicc++, iki ağır bir hafif kuark içeriyor. Bir baryon ailesinin açığa çıkmasıyla sonuçlanan bu keşif yapılacak araştırmalar açısından önem teşkil ediyor.

logicalpass

Öğrenci
Reaksiyon puanı
31
“Başarısızlık da bir seçenektir. Eğer ki başarısız olmuyorsanız, yeterince girişimde bulunmuyorsunuz demektir!” Elon Musk

Selamlar,

Bugün bu foruma atacağım son "Ajandamdan Notlar" yazısı olacak. Sebebi ise yazdıklarımı, takip ettiğim şeyleri hiçbir şekilde kar amacı gütmeyen hatta tıklanmasını bile hedeflemediğim sadece sosyal medyamdan paylaşacağım kendime ait bir internet sitesi oluşturmamdır. Yazdıklarım ve yazacaklarıma gelince; sadece ilgi alanım ve sosyal medya, arkadaş çevrem... Bunları değiştirmem ile sağladığım ve edindiğim bilgiler, eklediğim ilgi alanları sonucu oluştu. Ardından bunları düzenli şekilde (ajanda) dokuman haline getirip elimde sanal ve yazılı bulundurdum, bulunduracağım. Makine teknisyeni (lise) ve mühendis olacak bir birey olarak sizlerden temennim ilgi alanlarınızı arttırın ve kitaplar ile ufkunuzu açın. Gündemi takip edip yabancı kalmayın. Ancak bu sayede ileri görüşlülük, vizyon ve analiz kabiliyeti kazanabilirsiniz. Bu kısmı fazla uzatmayacağım, yazdıklarımı bulmak isterseniz: www.futurenotes.org şuraya bıraktım. İzninizle yazdığım konulara geçiyorum.

-Daha öncesinde yazmış olduğum haberlerin gelişmeleri mevcut. Gönderi alıntılarını tarihli şekilde belirttim.

Yapay Zeka Tartışmaları

Geçtiğimiz günlerde Rusya Devlet Başkanı Putin'in yaptığı bir açıklamada "Yapay zekada lider olan ülke dünyanın hakimi olur." ifadesinde bulundu. Ayrıca gelecekte savaşların yapay zekalı dronlar ile yapılacağını, "bir tarafın dronlarının yok edildiğinde o ülkenin pes etmekten başka seçeneği olmayacak" şeklinde ekleme yaptı.

musk.png

Bu habere ithafen Elon Musk Twitter üzerinden Putin'in açıklamalarını "İşte Başlıyor" şeklinde paylaşarak yapay zeka alanındaki liderlik yarışının büyük ihtimalle 3. Dünya Savaşı'na yol açacağını, bu yarışa Rusya, Çin ve bilgisayar bilimi son derece güçlü ve gelişmiş ülkelerin de yer alacağını belirtti.

Elon Musk yapay zeka tartışmasında daha öncesinde Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg hakkında "onun yapay zeka konusunda bilgisi yetersiz" açıklamasında bulunup yapay zekanın derhal hükümetlerin kanunlar tarafından düzenlenip, kontrol altına alınması gerektiğini aksi taktirde insanlığının sonunu getireceğini vurguladı.

Kaynak: The Verge

LILIUM Girişimi 90 Milyon Dolar Yatırım Aldı

Uçan taksi girişimi olarak bilinen ve VTOL hava aracı olan Lilium girişimi 90 milyon dolar daha yatırım aldı. 70 kişinin bünyesinde çalıştığı Lilium girişimi, yeni yatırımlarla büyümeyi, ilk insanlı testlerini ise 2019 yılında yapmayı hedefliyor. Yatırım ve sağladığı başarıları sürdürürse gelecek 10 yıl içerisinde uçak taksi ve nakliye hizmetini sunacak.

Daha Önce;
[Dünya'nın ilk dikey kalkış yapan elektrikli uçan arabası "The Lilium Jet" ilk test uçuşunu Almanya'da gerçekleştirdi. Saatte 320 km hıza ulaşıyor. İlave olarak havacılıkta VTOL; dikey kalkış ve iniş (Vertical Take-Off and Landing) olarak sınıflandırılmış bir terimmiş ve bu bağlamda helikopterleri ve çeşitli araçları kapsıyor.]

26 Nisan 2017 tarihli "Ajandamdan Notlar" gönderisi
Kaynak: Webrazzi

Kanser Tedavisi CAR-T Tamamen Resmiyet Kazandı

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), ilaç şirketi olan Novartis'in yeni kanser tedavisi yöntemini tamamen onayladı. Tedavi ücreti ise 475 bin dolarak belirlendi. Böylelikle CAR-T yöntemi resmiyet kazandı. CAR-T kanser tedavisi istatistiklere göre uygulanan hastalarda %83 başarı sağladı. 22 gün boyunca kanser hastalarına uygulanan bu tedavi ülkemizde de mevcut olarak uygulanmakta ve geliştirilmekte.

Daha Önce;
[Ülkemizde sağlık, tıp alanı ne durumda? Röportaj aslında bu soruya cevap vermekle birlikte yeni bir çözüm yolu ve tedaviyi içeriyor. Acıbadem Hastanesi "Car-t Hücre Kanser Tedavisi" yöntemini ülkemizde uygulamaya başlayacak. Car-t hücre tedavisini ropörtajdan aldığım notlara göre yazmadan önce "İmmünoterapi" kavramının bilinmesi gerekiyor.

Röportaj: Kanserle mücadelede umut veren gelişmeler...

-İmmünoterapi; kanserle mücadeleye karşı hastanın kendi bağışıklık sistemini kullanarak kanseri yenmesi ve bu uygulamaların genel bir adıdır.

Car-t Hücre tedavisi, bağışıklık sistemi hücrelerine, kanserle mücadeleye karşı ana kodun aşılarak (kırılarak) yeni bir kod yerleştirilmesi yöntemidir. Bu şekilde vücut sanki bir virüsle savaşıyormuş gibi tümöre saldırıyor.]

21 Temmuz 2017 tarihli "Ajandamdan Notlar" gönderisi
Kaynak: Dünya Halleri

Dünya'nın En Hızlı Trenleri

dünyanın en hızlı trenleri.jpg

Çin Kuantum Ağı Oluşturacak

Dünya'nın ilk kuantum ağı Çin'in Jinan şehrine yapılacak. Çin hükümetinin bu ağı milli savunma, finans ve diğer alanlarda kullanması planlandı. Çin, kuantum ağını kullanan ve başarılı olması durumunda ticari olarak ağı kullanıma açacak ilk ülke olacak. Aynı zamanda kuantum ağı sayesinde hacker saldırısı ve güvenlik ihlali altında olmayacak ve veriler sorunsuz bir şekilde ağın içerisinde yer alacak.

Kaynak: Dünya Halleri

suit.jpg

(SpaceX'in Uzay Kapsülü ve Astronot Kıyafeti)

Son olarak bizler günden güne patlamaya hazır bombalar haline gelirken, "dünya düzdür, evrim yoktur, milli eğitimin Türkçe kitaplarından sayfalar imha ederken, üniversite ağaçlarını rant uğruna keserken" hayal dediğimiz şeyleri sadece bilime, uzaya, üretime yatırım yapanlar gerçekleştirecek. Esen kalın.

Son düzenleme: