AirPods 2 vs AirPods Pro

Bu konuyu okuyanlar

Adnan Mert

Öğrenci
Katılım
19 Ocak 2021
Mesajlar
11
Reaksiyon puanı
7
Puanları
3
Öncelikle herkese merhaba. 9 ay önce kablosuz bir kulaklık almak için internette araştırmalar yaptım. Apple ekosisteminde olduğum için de AirPods serisinde karar kıldım. Bu süreçte hem AirPods 2 hem de AirPods Pro deneyimleme fırsatım oldu. İkisi hakkında tamamen kişisel deneyimlerime dayalı bir inceleme yapma gereği duydum. Çünkü gördüğüm çoğu inceleme teknik bilgi odaklıydı.

Tasarım
Tasarım noktasında AirPods 2 ve Pro arasında başlıca 2 büyük fark bulunuyor: sap uzunluğu ve kulakiçi silikonlar.
  1. Kulaklıkların saplarının mikrofonla ilgili olduğunu düşünmüştüm. Ancak yaptığım görüşmeler boyunca Pro'nun sap uzunluğunun 2'nin neredeyse yarısı olmasına rağmen gayet iyi bir performans sergilediğini fark ettim. Yani bence sap uzunluğunun mikrofon kalitesine bir etkisi yok. AirPods2 kullanıyorken ensenize dokunmak veya kıyafetlerinizi düzeltmek istediğinizde bu sapa çok kolay eliniz takılabiliyor. Dolayısıyla kulaklık yerinden oynayabiliyor ve müzik deneyiminiz kötü etkileniyor.
  2. AirPods 2 silikonsuz ve tek tip bir tasarıma sahip. Ancak kulağınızın iç kısımlarına girmediği için bu çok da önemli değil. Zaten bu kulaklığın hem en iyi hem de en kötü özelliği de silikonsuz olması. Kulakiçi kulaklıklar çabuk kirlenen aygıtlardır. AirPods 2'yi temizlemek istediğinizde ufak nemli bir bez ile kolayca temizleyebiliyorsunuz. Ayrıca kulağınızı tıkamadığı için dışardan gelen sesleri duyuyorsunuz. Örneğin arabada giderken bu kulaklıkları taktığınızda dışarıda çalabilecek olası bir korna veya ambulans sirenini kaçırmıyorsunuz. Airpods Pro'da ise durum tam tersi. Silikonlu bir tasarımı olduğu için kulağınızın içine yerleşiyor. Aktif gürültü engelleme modunu açmasanız bile pasif olarak bir miktar sesi kesiyor. Ayrıca kulaklarınızı havasız bıraktığı için rahatsızlık hissi verebilir. AirPods Pro kulağa tam olarak oturuyor ve uzun kullanımda ağrı yapmıyor. AirPods 2 ise ağrı yapabiliyor. Pro'yu temizlemek istediğinizde silikonları kolayca çıkartıp suda yıkayabiliyorsunuz. Kulaklığın kasasını ise tıpkı 2 de olduğu gibi nemli bir bezle silmeniz gerekiyor.
  3. Bu konuda değinmek istediğim son bir şey daha var. AirPodsların kapaklarını sağa-sola hafifçe ittirdiğinizde gelen "çıt" sesleri. Birçok farklı AirPods modelinde aynı durumun olduğunu gördüm. İlk başta bir üretim hatası sanmıştım ama sonradan herkeste olduğunu fark edince bu çok mantıklı gelmedi. Bunun bir tür "hata payı" olduğunu düşünüyorum. AirPodslar gerçekten sağlam menteşelere sahip aygıtlar. Olur da kapağının üstüne düşerse alınabilecek hasarı azaltmak adına yapıldığını düşünmeye başladım. Yani, umarım böyledir. :grimacing:
Ses Kalitesi ve ANC
Her iki AirPods'da da müzik kalitesi gerçekten iyi. Okuduğum bazı yerlerde "EarPodslardan hiçbir farkı yok." yazıyordu, yanlış. AirPodsların ses kalitesi açık ara daha iyi. Ben bass müzik dinlemeyi daha çok severim. EQ ayarlarım hep "bas yükseltici" seçeneğindedir. Açıkçası AirPodslar bu konuda beni tatmin etti. Küçücük boyutlarına rağmen gayet iyi bir bass performansı veriyorlar. Tiz konusunda ise aynı şeyleri söyleyemeyeceğim. Tizlerin çok yoğun olduğu şarkıları yüksek seste dinlerseniz kulağınızın acıdığını hissedersiniz. Normal düzeyde tiz bulunduran şarkılarda ise yine gayet iyi bir performans veriyor. AirPodsların ses kalitesi noktasında sizi üzmeyeceğinden emin olabilirsiniz.
ANC (Aktiif Gürültü Engelleme) olayına gelelim. Öncelikle ses kesme ve gürültü engelleme farklı şeylerdir. Ses kesme doğrudan kulağınızı tıkar ve duymanızı -olabildiğince- önler. Yani arkadaşınızı yanınıza çağırıp kulağınıza bağırmasını istediğinizde veya duvara vurduğunuzda bunun sesini kesebilir. AirPods Pro'da ise gürültü engelleme özelliği var, ses kesme değil. Örneğin yolda yürüyorsunuz. Çevrenizdeki sesleri hayal edin. Birçok araba var, onların motor sesleri var, insanlar konuşuyor... Şimdi de AirPods Pro'nun ANC özelliğini aktif edelim. Çevrenizdeki araba sayısı 2/10 miktarına düşüyor. İnsan miktarı ise 1/10'a kadar düşüyor. Veya uçak/araba yolculuğu yapıyorsunuz. Arkadan sürekli olarak "yol sesi" gelir. AirPods Pro bunu 1/10 miktarına kadar düşürebiliyor.

Pil ve Şarj
Günlük hayatımda kablosuz şarj kullanan biri değilim. Bu yüzden bu konuyla ilgili çok bir yorumum yok. Apple'ın sitesinde yazan verilerde tam şarj ile 5 saate kadar dinleme süresi ve 5 dakika şarj ile 1 saat dinleme süresi vaat ediliyor. Bu süreleri bizzat denedim. Her iki AirPods da sitesinde yazan süreleri karşılıyor. Kutunun şarjı ile ilgili çok bir bilgi yok. Kendi kullanımlarım sonucunda her gün 2 saatlik dinleme ile kutunun şarjının 1 hafta kadar gittiğini söyleyebilirim.

H1 Çip
İster oyun oynayın, ister dizi izleyin AirPodslar kablosuz olmasına rağmen gecikme yapmıyorlar. Buna şaşırdığımı itiraf etmem gerek çünkü ne de olsa kablosuz ürünler oldukları için bir gecikme olacağını düşünüyordum. AirPodslar bu konuda beklediğimden daha iyi bir performans gösterdiler. 10 metreye kadar Bluetooth menzili olduğu da yine web sitesinde yazan bilgiler arasındaydı. Menzil konusunda da 9-11 metre arasında bağlantının koptuğunu söyleyebilirim. En uzak noktada bile gecikme ve ses kalitesi olarak kayıp yaşatmıyor dersem yanlış olmaz. Açıkçası bu da şaşırttı beni. Kısacası H1 çip beklentilerimin üstünde bir çip olmuş.

Fiyat
Geldik en can sıkıcı konuya. Öncelikle bahsetmem gereken şey: AirPods'ları doğrudan Apple'dan almak yerine indirim kovalayın. AirPods 2 1999₺ bir fiyat etiketiyle satışa sunuluyor. Ben 850₺'ye almıştım. AirPods Pro ise 2499₺'lik bir fiyat etiketine sahip. Pro'yu da 1500-1600₺ civarında almıştım. Her iki cihaz da orijinaldi ve sıfır ürünlerdi. AirPodslar Türkiye şartlarında çok pahalı cihazlar. Bu paraları verdiğinizde en iyi deneyimi yaşatmasını beklersiniz. Nitekim AirPodslar da bu deneyimi sağlamak için ellerinden geleni yapıyorlar. (Ben aldığımda AirPods 2 1000₺ civarlarında, AirPods Pro da 1800₺ civarlarındaydı. Zam gelmeden önce almıştım.)

Umarım incelemem aklınızda bir fikir oluşması açısından yardımcı olmuştur. Eğer aklınızda kalan sorularınız varsa elimden geldiğince cevaplamaya çalışırım. İyi forumlar.
 

Herobrine

Müdavim
Katılım
9 Nisan 2020
Mesajlar
3,341
Çözümler
3
Reaksiyon puanı
4,046
Puanları
113
Yaş
15
AirPods Pro>>AirPods II.
 
Üst