Ah bu kararlar!

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan emelden
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

emelden

Dekan
Reaksiyon puanı
8
Karar vermek ne kadar zordur değil mi? Hele bir de hayatımızı etkileyecekse...
Ama hayat bu ya hep vermemiz gereken bir takım kararlar vardır. Artık karar verdim; okulumu bitireceğim, evleneceğim, rejimdeyim, para biriktireceğim, aramayacağım o arasın... uzar gider.
Ama bildiğim bir şey var ki kararsızlık, her zaman karar vermekten daha kötürdür.
Bir çoğumuzun başına gelmiştir arkadaşlarınla bir yere gitmek istersin günün sorusu gelir.

- Bugün ne yapalım, nereye gidelim?
- Farketmez!
Ya da eve misafir gelir.Tercih sunarsınız,
- Ne içersiniz? Çay? Kahve?
- Farketmez!

Nasıl farketmez bir kararın yok mu yani?! Kararsız insanları sevmiyorum. Her seçim bir kaybediş olsa bile her zaman ve her konuda bir kararımız olmalı.
Sizler ne düşünüyorsunuz peki?

amesfa

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
153
Karar vermek konusunda bayanlar daha çok zorluk çekiyor diye düşünüyorum.

megaman

Doçent
Reaksiyon puanı
0
fikrim yok :D

şaka!!!

Karar vermek her durum içini zor diyemeyiz tabiki, bazı durumlar vardır ki insan gerçekten kararsız kalabilir. Bir örnek vermek gerekirse geçenlerde amesfa da bir haberde vermişti sanırım. Bir annenin en zor kararı diye. Evladının acı çekmemesi için ölümünü göze almak mesela... Bu durumlarda kararsız kalınmasını anlıyorum.

Biliyorum yukarıdaki örnek en uç kısmıydı ama bahsetmeden de geçemedim. Biraz daha basit bir zor duruma bakacak olursak insanlar kötü karar vermekten korktukları için kararsızlığı ilk etapta tercih ediyorlar. Ancak sonra ne yapmaları gerektiğinin farkına varıyorlar ki bir karar vermeleri gerektiğinin farkına varıyorlar...

Emelden' in de yukarıda verdiği örnekte belirttiği üzre insanlar basite kaçmak adına farketmez demeyi seçiyorlar, kendilerini yormamak adına. Ama buna bende kızarım işte :)

En kötü karar da kararsızlıktan iyidir lafına da pek inanmıyorum. Kararsızlık elbette iyi bir huy değildir ancak yerine göre kararsız kalınabileceğini de hayat gösteriyor maalesef.

Saygılarımla.

ikxan

Doçent
Reaksiyon puanı
1
Aklıma kararsız milletvekilleri geldi şimdi, bilmiyorum ne dersiniz.

fish

Profesör
Reaksiyon puanı
4
zor karar veririm...

verdiğim zaman da düşünmeden uygularım..o.O

mevzunun gözünün yaşına bakmam :P

too_late

Profesör
Reaksiyon puanı
4
Karar verememek değilde; alacağımız kararların arkasında duramamak korkusudur belki kararsızlığın kaosu (bana göre tabi :)) Günlük hayatta çok basit gibi görünen ama arkasından getireceği küçük sorumluluklar yüzünden alışkanlıklardan vazgeçmek gibi bişey... Buda çoğu zaman bizi "Farketmez..., Sen bilirsin... Belki... " lere çıkartıyo işte...
Ama bazı anlar var ki ! Pamuk ipliğine bağlı bir yaşam... Geleceğini planlayan genç... Doğum-Ölüm arası süregelen hayat...
Alınan kararlar en doğrusu değil belki... Ama doğru olduğuna inanılmalı :) İnanılmalı ki sonrası için kararlar sağlam olmalı... Kaybediş olsa bile; belki...

Ahmethz

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
401
- Ne içersiniz? Çay? Kahve?
- Farketmez!
ben bunu yapıyorum ama sonuna bir cümle farkla; hangisi kolayına geliyorsa onu yap :)

emelden

Dekan
Reaksiyon puanı
8
Jojo ;D

Geçenlerde bir yerde şöyle bir yazı okudum aklımada kalan kadarıyla aktarayım.

''Şehirler arası yolculuk sırasında, çay, kahve, kek vb. şeyler sunarlar ya ne zaman birini tercih etsem yanımdaki farklı bir şey istiyor ve pişmanlıktan ölüyorum çünkü
ben çay isteyince yanımdaki kahve istemiş oluyor ve kahvenin o mis gibi kokusu beni binbir pişman ediyor, neden bende onu seçmedim diye... ''

Gibi bir şeydi. :) Karar vermek önemli ama arkasında durmakda bir o kadar önemli sanırım. :)

DarkLady

Dekan
Reaksiyon puanı
12
galiba karar verme konusunda en karasız insan benimm
kendime en çok kızdığım yönümdürr karar verememe
en kötü kara kararsızlıktan iidir derler hiçde katılmıyorummm
ya yanlış karar veripte hayatımızın akışını aksi yöne akıtırsakk:S

cacar

Profesör
Reaksiyon puanı
13
burdan, akşam sağa sola döneceğine karar veremeyen, o kararsızlığıyla beni deli eden, ve 2. kez tekrar önüme çıkan gri golf ü olan bacım deli ettin beni, çıkma trafiğe bi daha.

kararsızlar trafiğe çıkmayın!

alınan kararlar belki hayatımız için önemli, almadan önce birçoğumuz dönüm noktası gibi görür hayatında bunu. sonradan anlarki daha bunun gibi nice kararlar çıkacak alması gereken hayatında. kimsenin sonradan keşke demediği kararlar alması dileklerimle.

JuLiuSiuS

Profesör
Reaksiyon puanı
4
bencede karar verememek kadar kötü birşey yok;hele de geç karar verip de ardından birde keşkeler gelince çok kötü.."Keşkelerle yaşanmış bir hayat hiç yaşanmamış bir hayattır" lafı işte bu yüzden çok önemli bence

patrick

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
19
kararsız olmamız "farketmez" kelimesini sıklıkla kullanıyor olmamız gerçekten de farketmediği için değil küçüklüğümüzde bizlere seçim hakkı sunmadıkları ve büyüklerimizin bizim adımıza karar verdikleri içindir.

misafirliğe gidersin,
Ev Sahibi: çocuuum çay içecek misin sende bakiiim?
Ç. Annesi: hayır teyzesi o çay içmez

giyinmen gerekiyordur mevsime göre, anne çocuğu için kendisi karar vererek gardolaptan bişeyler seçer.

"sen anlamazsın, sen yapamazsın, sen seçemezsin ben seçerim" vs. vs. vs. çoğaltabiliriz.

karşımızdai çocuk da olsa, onun da seçimleri, tercihleri, kararları olduğunun farkında değilizdir genelde. elbetteki bunu yaparken koruyucu iç güdümüzle hareket ediyor olsak da; en azından onun adına karar verirken önüne tercih/tercihler sunmak gerekiyor. mesela; kış mevsimindesiniz... ona; kazak mı giymek istiyorsun yoksa gömlek giyip üstüne hırka giymeyi mi istersin seçeneğini sunmalıyız.
kazak mı giyek istedi?? o halde kırmızı kazağını mı yoksa çizgili mavili kazağını mı giymesini sorarak karar vermesinde yardımcı ve kararlılığını besleyecek küçük ayrıntıları da onlara bırakmamız gerekiyor.

işte konumuz da bununla alakalı...

son yıllarda küçüklerimizin kararlarında, hayata o küçük yaşlarında daha anlamlı cümleler kurmalarında bizleri dmura uğratmalarındaki yegane sebep, ebeveynlerin gerçekten bu konuyu ah edip çocuklarının üstlerine eğilmesinden dolayıdır, onları anlamak ve onlara zaman ayrmalarına bağlanabilir, onlara seçimler sunma ve baskılardan uzak tutmakda dahil.

hörmetler :)

*SiRiNe*

Dekan
Reaksiyon puanı
2
Patrıck gayet güzel örneklerle olayın piskolojik yönden ele alarak açıklamış....

Zor karar veririm ama verdiğim kararı uygular veeee sonuç ne olursa olsun pişmanlık duymam duymamam gerektiğini düşünürüm eğer sonuç kötü ise ders çıkarmalıyım der ve düşünürüm....!

emelden

Dekan
Reaksiyon puanı
8
Patrick, evet haklısın belkide verdiğin örneklerde tercih hakkı sunmuyoruz çoğu zaman doğru. Ama olayı başka bir boyuta çekmişsin sanki.

Diyorum ve birde ben başka birşey sorayım ortak verilen kararlar vardır birde. Ama sözüm ona ortaktır! mesala eve birşey alınacak olur mutlaka son söz erkekte kalır. Her yerde üstün mü olmalıdır bu erkekler? :* Ben mi yanlış gözlemledim ki?

patrick

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
19
eve karışmam ben, karar eşimindir :$ :D iç işleri kadın, dış işleri erkektir :D