ashabulyemin
Profesör
- Reaksiyon puanı
- 20
Aday olmayacağım
Dünyanın nefesini tutarak izlediği Mısır'daki mahşeri gösterilerde milyonlarca muhalif, 30 yıldır ülkeyi demir yumrukla yöneten Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'e, Kahire'nin Tahrir Meydanı'na kurdukları darağacıyla "Ya gidersin ya da seni asarız" ihtarında bulundu. 82 yaşındaki Mübarek ise cuma günkü büyük olaylardan sonra dün gece tekrar televizyona çıkarak önümüzdeki seçimde aday olmayacağını açıkladı. Bu açıklamanın muhalefeti tatmin etmediği, göstericilerin Başkanlık Sarayı'na yürümeyi
planladığı ileri sürüldü. Protestoların sekizinci gününde göstericiler başkent Kahire, İskenderiye, Mansura ve Süveyş'te şu ana kadarki en büyük mitingleri gerçekleştirdi. Kahire'de iki, İskenderiye'de bir milyon Süveyş ve Mansura'da ise 500 bine yakın kişi protestolara katıldı. Gösterilere yediden yetmişe katılım oldu. Eline bayrağını geçirenler, meydanlara koştu. En büyük gösteri, muhalefetin merkez üssü olan Kahire'deki Tahrir Meydanı'nda yapıldı. İki milyonu aşkın insanın toplandığı meydanda darağacı kuran protestocular, Mübarek'in maketini asarak, "Mübarek yargılansın!" sloganları attı. 100'ü aşkın televizyonun canlı yayınladığı mitingteki kalabalığın uzunluğu 12 kilometre ötedeki Mübarek'in sarayına kadar uzandı.
ABD: ADAY OLMA
Gece ise önemli gelişmeler oldu. Önce Obama yönetimi Mübarek'in seçimlerde aday olmamasını istedi. CNN'nin haberine göre Obama yönetimi Mübarek'e seçimlerde aday olmaması yönünde"en üst düzeyde" haber gönderdi. Bundan kısa süre sonra Mübarek televizyona çıkarak önümüzdeki seçimde aday olmayacağını açıkladı. Mübarek "Bir dönem daha Cumhurbaşkanı adayı olmaya asla niyetlenmedim. Mısır için savaştım. Mısır'dan ayrılmayacağım, burada öleceğim. Beni tarih yargılayacak"dedi. Seçime kadar görevde kalacağını belirten Mübarek şunları söyledi: "İktidarı da meşru yollara devredeceğim. Eylül ayındaki seçimleri öne çekmek için talimat verdim." Nitekim Mübarek ile telefonda yarım saat görüşen Obama "Barışçıl bir geçiş olmalı. Değişime ihtiyaç olduğunun farkında "dedi. Bu arada muhalif lider Muhammed El Baradey "Mübarek canını kurtarmak istiyorsa, ülkeyi terk etmeli"dedi. Mübarek'i hileye başvurmakla suçladı.
600 Amerikalı İstanbul'a getirildi
MISIR'DAyaşanan olaylar nedeniyle yabancılar bu ülkeden kaçarken Başbakanlık, şimdiye kadar 2 bin
297 Türk'ün tahliyesinin gerçekleştirildiğini 120'den fazla Türk'ün de bugün İstanbul'a getirileceğini açıkladı. Bu arada, bugüne kadar Mısır'dan tahliye edilen 600 Amerikan vatandaşı İstanbul'a geldiğıi bildirildi.
'Her türlü bedeli ödemeye hazırız'
HER YER KAPALIYDI...Sekiz gündür protesto gösterilerinin düzenlendiği Mısır'da fabrikalar kapandı, bankamatiklerde para kalmadı. Gıda ve yakıt sıkıntısından kaygısı dyulmasına rağmen göstericiler, "Her bedeli öderiz" diyor.
YAĞMAYI POLİS YAPIYOR... Mısır'da yağmalama olaylarına karışanlardan bazılarının görevlendirilen sivil polis memurları olduğu belirtiliyor.
SON İNTERNET SAĞLAYICISI DA KAPANDI: Mısır'daki son faal internet servis sağlayıcısı da engellendi. Ülkenin dünya ile ilişkisi tamamen kesildi.
UNESCO'DAN UYARI: BM'ye bağlı UNESCO, Mısır'ın kültürel mirasına zarar verilmemesini istedi.
ÜRDÜN'DE YENİ HÜKÜMET: Tunus'taki halk devriminden sonra gösterilerin arttığı Ürdün'de, Kral Abdullah, hükümeti feshetti ve eski Türkiye elçisi Maruf Bakit'i başbakanlığa atadı.
http://www.sabah.com.tr/Dunya/2011/02/02/aday_olmayacagim
- <LI class=haberci>javascript:SearchBySource('');
- 02.02.2011
Dünyanın nefesini tutarak izlediği Mısır'daki mahşeri gösterilerde milyonlarca muhalif, 30 yıldır ülkeyi demir yumrukla yöneten Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'e, Kahire'nin Tahrir Meydanı'na kurdukları darağacıyla "Ya gidersin ya da seni asarız" ihtarında bulundu. 82 yaşındaki Mübarek ise cuma günkü büyük olaylardan sonra dün gece tekrar televizyona çıkarak önümüzdeki seçimde aday olmayacağını açıkladı. Bu açıklamanın muhalefeti tatmin etmediği, göstericilerin Başkanlık Sarayı'na yürümeyi

ABD: ADAY OLMA
Gece ise önemli gelişmeler oldu. Önce Obama yönetimi Mübarek'in seçimlerde aday olmamasını istedi. CNN'nin haberine göre Obama yönetimi Mübarek'e seçimlerde aday olmaması yönünde"en üst düzeyde" haber gönderdi. Bundan kısa süre sonra Mübarek televizyona çıkarak önümüzdeki seçimde aday olmayacağını açıkladı. Mübarek "Bir dönem daha Cumhurbaşkanı adayı olmaya asla niyetlenmedim. Mısır için savaştım. Mısır'dan ayrılmayacağım, burada öleceğim. Beni tarih yargılayacak"dedi. Seçime kadar görevde kalacağını belirten Mübarek şunları söyledi: "İktidarı da meşru yollara devredeceğim. Eylül ayındaki seçimleri öne çekmek için talimat verdim." Nitekim Mübarek ile telefonda yarım saat görüşen Obama "Barışçıl bir geçiş olmalı. Değişime ihtiyaç olduğunun farkında "dedi. Bu arada muhalif lider Muhammed El Baradey "Mübarek canını kurtarmak istiyorsa, ülkeyi terk etmeli"dedi. Mübarek'i hileye başvurmakla suçladı.
600 Amerikalı İstanbul'a getirildi
MISIR'DAyaşanan olaylar nedeniyle yabancılar bu ülkeden kaçarken Başbakanlık, şimdiye kadar 2 bin

'Her türlü bedeli ödemeye hazırız'

http://www.sabah.com.tr/Dunya/2011/02/02/aday_olmayacagim