Açık Kaynak projeler hakkında bir görüş

emreeren

Öğrenci
Katılım
24 Mart 2011
Mesajlar
10
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Selamlar.
Burada yeni başlattığım açık kaynak projem ile ilgili bir duyuru yapmıştım. Bu duyuruyu takip ettiğim başka forumlarda da yaptım. Tahmin edilebileceği üzere pek bir hareketlenme olmadı. Konuyu biraz daha geliştirme ümidiyle konu üzerine fikirlerimi paylaşmak istiyorum.

Türkiye'de açık kaynak projeler konusunda birkaç deneme olsa da konunun yeterli ilgi görmediği açık. Programcılık konusuna ilgi günden güne artmasına rağmen bu konunun neden ilgi görmediği ve neyin yanlış yapıldığı üzerine çok düşündüm.

Burada "adamlar yapıyor biz niye geride kalıyoruz" gibi saçma bir noktadan girmeyeceğim ama ortada bu kadar başarılı örnek varken, bizde bu konuda yol katedilememiş olmasının bir nedeni olsa gerek. Birşeyler gözden kaçıyor olabilir mi acaba?

Öncelikle Açık Kaynak konusunun "beleşe iş" gibi algılanmasının üzerini kocaman çizmemiz gerek. Açık kaynak yazılım üreten şirketlere milyonlarca dolarlık yatırımlar yapılırken artık hala bu algıyı devam ettirmemek gerek.

Türkiye'de yazılım pazarı çok zor bir pazar. Türkiye'de ticari değeri olan programlar zaten büyük şirketler tarafından yazılıp köşeler tutulmuş. Bu firmaların yüzlerce bayileri, geniş dağıtım kanalları var. Bir program yazıp satmak isterseniz dünyanın en güzel programı olsa da satacak müşteri bulmak güç. Bayi kanallarına ulaşmak gerek ki zaten program satma kapasitesi olan herkesin sattığı programlar var. Yazılım şirketleri o kadar agresif ki alternatif program satan bir bayinin ipini şak diye çekiyorlar. Sizin programınızı satacak adam bulabilmek için herkese tek tek ulaşmak, ikna etmek gerek. Para gerek, güç gerek.

Bireysel girişimin bu kadar zor olduğu bir pazarda doğal olarak programcılara bir şirket çatısı altında çalışıp çok değerli emeklerini ve en verimli yıllarını maaş karşılığı ziyan etmekten başka da bir seçenek kalmıyor.

Dahası yerli yazılımevlerinin büyük çoğunluğu hizmet vermekten ziyade lisans satışına konsantre olmuş durumdalar. Kullanıcılar kaliteli hizmet almak veya programlarda ihtiyaçları doğrultusunda değişiklik yaptırtmak konusunda neredeyse alternatifsizler. Şirket merkezi kimi görevlendirirse müşteri o kişiyle muhattap olmak zorunda. Seni beğenmedim kardeş başkası gelsin deme şansları yok.

Halbuki Hizmet kaynaklı gelirler ABD ve Avrupa bilişim sektöründe %40-%50 gibi bir paya sahip. Ülkemizde 2010 rakamlarına göre bu oran %12.

Aslında bunları açık kaynak yazılımların geleceğinin ne kadar parlak olduğunu göstermek için yazıyorum. ABD ve Avrupa pazarlarının oranlarını incelediğimizde bilişim müşterisinin asıl ihtiyacı olan şeyin lisans anlaşması değil kaliteli hizmet olduğunu gösteriyor. Yani programı kurup kaçmakla iş bitmiyor. Müşteri programı kullandığı sürece destek hizmetlerine ihtiyacı var.

Türkiye müşterisi giderek daha artan bir oranda hizmet faaliyetlerinin önemini daha iyi kavrıyor. Satın aldığı programdan memnun olmayan o kadar geniş bir kitle var ki bu sürekli hizmete yönelik faaliyet gösterecek yazılımevleri açısından büyük bir fırsat oluşturuyor.

Peki açık kaynak yazılımların bu konuyla ilgisi ney? İlgisi şu:

Sanıldığı gibi açık kaynak yazılımlar iyi yürekli fedakar insanlar tarafından tekelcilere ders olsun diye yapılan bir anarşist faaliyet değil. Açık kaynak lisans satışından ziyade sürekli hizmet anlaşması veya kurumsal servis satmaya yönelik farklı bir iş modeli. Bunun nasıl farklı bir model olduğunu şöyle anlatmaya çalışayım.

Örneğin Linux'u ele alalım. Linux ücretsiz olmasına rağmen neden Windows'un tahtını elinden bir türlü alamadı? Neden herkes Linux kullanmaya geçmedi? Cevabı basit. Çünkü Linux projesinin hedef kitlesi hiç bir zaman bireysel kullanıcı olmadı. Linux dağıtımları geliştiren şirketler bireysel kullanıcıdan ziyade hizmet anlaşması yapabilecekleri kurumsal şirketlerin ihtiyaçlarını hedeflediler. Bireysel kullanıcıdan ücretsiz program modeli ile para kazanamazsınız çünkü bireysel kullanıcı sürekli servis anlaşması yapmaz. Bu nedenle kurumsal müşteriyi hedeflemeyen hiç bir Linux programı da window programlarına alternatif olacak kadar gelişemedi. Bireysel kullanıcıyı hedefleyen linux dağıtımları gerçekçi bir gelir modeli geliştirilemediği sürece biz windows kullanmaya devam edeceğiz.

Yani bu noktada açık kaynak dediğimiz şeyin ticari bir iş modeli olduğu konusunda anlaşalım.

Sadece lisans satışına göre organize olarak müşteriye söz verilen bedava servis hizmetini yerine getiremeyen yazılım şirketleri bu pazarın önünü git gide açıyor. Kaynak kod git gide ekonomik değerini kaybederken, kaliteli hizmet daha çok değer kazanıyor.

Daha yazacak çok şey var ama sanırım bu yazı artık okunabilir olma sınırlarını oldukça aştı. Bu konunun enine boyuna tartışılmasının hepimiz için faydalı olacağına inanıyorum.

Türkiye'de açık kaynak yazılımların yeterince gelişmeyişinin nedenleri sizce ne olabilir?


Bu konu başlığını sonradan farkettiğim halde konuyu kasten Açık Kaynak bölümüne açmadım.
Özellikle açık Kaynak konusuna ilgi duymayan arkadaşlara ulaşmak için daha çok kişinin göreceğini düşündüğüm farklı bir bölümde açtım.

Yine de yeni üyelerin acemiliklerinine göz yumduğunuz ve konularımı ilgili yerlere taşıdığınız için teşekkür ederim.
 

electrocoder

Öğrenci
Katılım
1 Eylül 2011
Mesajlar
8
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
ilgi ile okudum ve projeniz konusunda bir fikir edinemedim. sizin açık kaynaklı projeniz (leriniz) nelerdir?
 

Qzey

Asistan
Katılım
20 Ekim 2011
Mesajlar
130
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
Türkiye'de açık kaynak kod projelerine destek için gerekli bağlantıları kurmaya başladım ve önümüzdeki yaza Türkiye'deki Open Source platformunu bir çatı altında toplayacağım. Bu 3/5 ayda çıkmış bir konu değil. Her ne kadar siz haberdar olmasanızda ben yıllardır Üniversiteler, Özel Sektör, Kamu Kuruluşları v.b. gibi büyük firmalar ile görüşerek Türkiye'deki alt yapıyı geliştirmeye çalışıyorum. Sonunda istediğim feedback'leri alabildim.

Türkiye'de neden açık kaynak kod yazılım projelerinin çıkmadığı konusu biraz uzun bir konu; özetleyecek olursam;

Türkiye'deki insanların alım gücü ve sektörün değişkenliği çok açık yıllardır göze çarpan bir problem. Bu ortamda insanların ekstra bir geliri olmadığı sürece geçimlerini sağlayacak finansmanı çıkartmadan bir araya gelerek bir proje geliştirmeleri çok zor. Örneğin; bir projede 5 kişi çalışıyorsanız ve geçim için aylık minimum 1.000TL gideriniz olduğunu varsayarsak. 5 kişi = 5.000TL x en az 7 ay = 35.000TL finansman gerek. Buna server, ofis, fatura v.s. giderlerinide eklediğinizde alın size 50.000TL'lik bir gider. Şimdi bu finansmanı sağlayabileceğiniz alternatifleriniz;
1. Özel Sektör
2. Üniversiteler
3. Kamu Kurumları
4. Kendi Finansmanız
5. Banka Kredisi
1,2 ve 3. seçeneklerde ikna etmeniz gereken bir sürü kişi var. 4'te en az 50.000TL köşeye koymanız gerek. 5'teki risk oranını projenize göre değerlendirmeniz gerekiyor.

Bunların hepsini geçtiğinizde bu ekipteki herkesin kusursuz bir uyum içinde çalışması gerekliliği var. Bu eşiği atlayıp ortaya bir şey çıkartabilirseniz o noktadan sonra yukarıdaki 5 finansman kaynağındanda faydalanabilirsiniz.

Linux, PHP, Java, Python v.b. gibi Open Source Teknolojiler ile yapmamanızı önerdiğim şeyler;

1. Lütfen, artık Linux'e özel dağıtım çıkartmaya çalışmayın. Lokasyonel Pardus projesi var. Global'de en kaliteli Ubuntu var. Bunlardan daha kaliteli bir iş çıkartmak için aylık en az 100K $ finansmanınız olması gerek ki yeterli ekip ve donanımı sağlayabilesiniz.
2. Lütfen, PHP'yi Türkçeleştirmeye çalışmayın. Programlamanın evrensel dili ingilizcedir.
3. Lütfen, Framework yazmaya çalışmayın. Sprint, CodeIgniter, Zend gibi ekipler varken, neden?
4. Lütfen, Python ile HTTP Server yapmaya çalışmayın artık. Apache, Litehttp, Nginx v.s. varken, neden?
5. Lütfen, Database yapmaya çalışmayın. MySQL, PostgreSQL, Oracle, MsSQL varken, neden?
6. Lütfen, Şifreleme ve/veya Hashleme algoritması yapmaya çalışmayın! SHA1, MD5, RSA varken, neden?
7. Lütfen, Ulusal programlama dilini geliştiricem diye yola çıkmayın. Java, PHP, Python, Ruby, C/C++ varken, neden?
8. Lütfen, bu maddelere bir yenisi ekletecek projeler ile zaman kaybetmeyin :)

Şimdi biraz beni negatif düşünüyor olarak algılayabilirsiniz ama bunları yapmayın derken; Bende isterim Türkiye'den programlama dili, veri tabanı, şifreleme algoritmaları çıksın ama bu söylediğiniz şeyler ciddi mühendislik ve AR-GE gerektiren konular. Türkiye'deki özel sektör kendi çıkarlarını finanse etmekten bunlara ayıracak zamanı yok. Bu nedenle; Open Source platformunu bir çatıda toplamamız gerekiyor. Bir çatı altında tüm açık kaynak topluluğu birleşirse firmalardan alacağım destek finansmanlarını topluluk içerisinde herkesin oylaması ile karar verilen projelere kanalize ederek yukarıda tek başınıza yapmayın dediğim projelerden mantıklı olan bir tanesini yapabiliriz.

Biraz uzun oldu fakat dediğim gibi bu konuların, sözlü olarak tartışılması daha uygun :)
 

electrocoder

Öğrenci
Katılım
1 Eylül 2011
Mesajlar
8
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Türkiye'de açık kaynak kod projelerine destek için gerekli bağlantıları kurmaya başladım ve önümüzdeki yaza Türkiye'deki Open Source platformunu bir çatı altında toplayacağım. Bu 3/5 ayda çıkmış bir konu değil. Her ne kadar siz haberdar olmasanızda ben yıllardır Üniversiteler, Özel Sektör, Kamu Kuruluşları v.b. gibi büyük firmalar ile görüşerek Türkiye'deki alt yapıyı geliştirmeye çalışıyorum. Sonunda istediğim feedback'leri alabildim.

Türkiye'de neden açık kaynak kod yazılım projelerinin çıkmadığı konusu biraz uzun bir konu; özetleyecek olursam;

Türkiye'deki insanların alım gücü ve sektörün değişkenliği çok açık yıllardır göze çarpan bir problem. Bu ortamda insanların ekstra bir geliri olmadığı sürece geçimlerini sağlayacak finansmanı çıkartmadan bir araya gelerek bir proje geliştirmeleri çok zor. Örneğin; bir projede 5 kişi çalışıyorsanız ve geçim için aylık minimum 1.000TL gideriniz olduğunu varsayarsak. 5 kişi = 5.000TL x en az 7 ay = 35.000TL finansman gerek. Buna server, ofis, fatura v.s. giderlerinide eklediğinizde alın size 50.000TL'lik bir gider. Şimdi bu finansmanı sağlayabileceğiniz alternatifleriniz;
1. Özel Sektör
2. Üniversiteler
3. Kamu Kurumları
4. Kendi Finansmanız
5. Banka Kredisi
1,2 ve 3. seçeneklerde ikna etmeniz gereken bir sürü kişi var. 4'te en az 50.000TL köşeye koymanız gerek. 5'teki risk oranını projenize göre değerlendirmeniz gerekiyor.

Bunların hepsini geçtiğinizde bu ekipteki herkesin kusursuz bir uyum içinde çalışması gerekliliği var. Bu eşiği atlayıp ortaya bir şey çıkartabilirseniz o noktadan sonra yukarıdaki 5 finansman kaynağındanda faydalanabilirsiniz.

Linux, PHP, Java, Python v.b. gibi Open Source Teknolojiler ile yapmamanızı önerdiğim şeyler;

1. Lütfen, artık Linux'e özel dağıtım çıkartmaya çalışmayın. Lokasyonel Pardus projesi var. Global'de en kaliteli Ubuntu var. Bunlardan daha kaliteli bir iş çıkartmak için aylık en az 100K $ finansmanınız olması gerek ki yeterli ekip ve donanımı sağlayabilesiniz.
2. Lütfen, PHP'yi Türkçeleştirmeye çalışmayın. Programlamanın evrensel dili ingilizcedir.
3. Lütfen, Framework yazmaya çalışmayın. Sprint, CodeIgniter, Zend gibi ekipler varken, neden?
4. Lütfen, Python ile HTTP Server yapmaya çalışmayın artık. Apache, Litehttp, Nginx v.s. varken, neden?
5. Lütfen, Database yapmaya çalışmayın. MySQL, PostgreSQL, Oracle, MsSQL varken, neden?
6. Lütfen, Şifreleme ve/veya Hashleme algoritması yapmaya çalışmayın! SHA1, MD5, RSA varken, neden?
7. Lütfen, Ulusal programlama dilini geliştiricem diye yola çıkmayın. Java, PHP, Python, Ruby, C/C++ varken, neden?
8. Lütfen, bu maddelere bir yenisi ekletecek projeler ile zaman kaybetmeyin :)

Şimdi biraz beni negatif düşünüyor olarak algılayabilirsiniz ama bunları yapmayın derken; Bende isterim Türkiye'den programlama dili, veri tabanı, şifreleme algoritmaları çıksın ama bu söylediğiniz şeyler ciddi mühendislik ve AR-GE gerektiren konular. Türkiye'deki özel sektör kendi çıkarlarını finanse etmekten bunlara ayıracak zamanı yok. Bu nedenle; Open Source platformunu bir çatıda toplamamız gerekiyor. Bir çatı altında tüm açık kaynak topluluğu birleşirse firmalardan alacağım destek finansmanlarını topluluk içerisinde herkesin oylaması ile karar verilen projelere kanalize ederek yukarıda tek başınıza yapmayın dediğim projelerden mantıklı olan bir tanesini yapabiliriz.

Biraz uzun oldu fakat dediğim gibi bu konuların, sözlü olarak tartışılması daha uygun :)

Açık kaynak için olumlu gelişmeleri bekliyoruz.
 

NESDelisi

Profesör
Katılım
12 Temmuz 2011
Mesajlar
2,688
Reaksiyon puanı
1,295
Puanları
113
Yaş
29
Eğer yaş sınırı yoksa ben de gelebilir miyim?
 

emreeren

Öğrenci
Katılım
24 Mart 2011
Mesajlar
10
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Selamlar, açık kaynak yazılımların bir çatı altında toplanması muhakkak bir fayda sağlayacaktır. Tabii bir çatı altında toplayacak yeterli proje bulunabilirse :)

Bu başlığı açalı 7 ay olmuş. Tam olarak benim projeyi başlattığım döneme denk geliyor. 7 ayda muhakkak programcı birileri bu başlığa geldiler birkaç satır okuyup gittiler. Bu arada biz projeyi oldukça geliştirdik, İngilizce'ye çevirdik, birçok müşteri kazandık ve yolumuza devam ediyoruz. Programcılar ile iletişime geçememiş olsak da TR'den bazı illerden, Hindistan ve Amerika'dan şirketler ile güzel ilişkiler kurduk. Yeni projelerimizi de hayata geçirdikçe işbirliklerimizi arttırarak devam ettireceğiz.

Bundan 7 ay önce 3-5 programcı arkadaşın bu yazıya ilgi duyup SambaPOS projesini takip etme kararı vermelerini çok isterdim. Eminim sıfırdan başlayarak SambaPOS'un geliştirilme, yaygınlaştırılma ve gelir üreten ürün haline dönüştürülme stratejisini içeriden takip etmeleri bize kattığı gibi onlara da çok şey katardı. Çünkü biz Qzey arkadaşın bahsettiği gibi bir yöntemle işe başlamadık. Elimizdeki tüm işleri bıraktık ve bildiğiniz açlık sınırının biraz üzerinde başladık. Eğer biraz kalabalık olabilseydik bu süreci takip eden tüm arkadaşların kendilerine ait ticari projelere sahip olabilmeleri ve şu an açtığımız kanalları hep beraber değerlendirebilme şansımız olurdu. Biz bir işte çalışmadığımız ve varolma çabası içinde olduğumuz için bu yolu tercih ettik ama bir işte çalışıyor olsaydım 5 ayda sonuç almak yerine 1 yılda sonuç almayı da tercih edebilirdim. Üstelik kalabalık olsaydık bu süreyi daha da azaltma şansımız olabilirdi.

Ben üst düzey bir programcı değilim. Hiç bir zaman böyle bir etikete ihtiyaç duymadım. Hiç compiler yapmamış compiler uzmanı veya hiç os yapmamış os uzmanı olmaktansa kullanılabilir herhangi birşey yapabilen sıradan bir programcı olmayı tercih ettim. Birçok genç arkadaşımız popüler bazı programcıların uzmanlıklarına kapılarak programcılıktan iyi kazanmak için uçan kaçan şeyler yapılması gerektiğine ya da daha iyi işler bulabilmek için "php projesi içinde çalışmış" gibi bir etikete sahip olmak gerektiğine inanıyorlar. Database, compiler, framework yapma konusunun bu kadar ilgi çekmesinin nedeni bu. Uzman kabul edilen kişilerin ne konuştuğuna değil ne yaptığına ve bu yaptığından bizim düşündüğümüz şekilde bir fayda elde edip etmediğine bakmak gerek. Örneğin manyak bir projede çalıştığı halde aslında projeden direk olarak hiç para kazanmamış birinin yolundan gidersek biz de aynı sonucu elde ederiz.

Hemen her forum ortamında hiçbir tam ürün üretmemiş olduğu ve bizimkine benzer bir süreci hiç yaşamadığı halde kendini her konuda tam bilgili kabul ederek paylaştığımız tecrübelerimize didaktik cevaplar yazan insanlar var. Bir dönem ikna etmek için çok uğraştım, çok zaman harcadım ama birilerine birşeyler anlatma derdine düşmenin boşa çaba olduğuna karar verdim.

SambaPOS projesine benzer yapıda projeleri olan arkadaşlar varsa her türlü dayanışma içine girmeye hazırım. En iyi iletişim ve paylaşım ortamının bu şekilde kurulabileceğine inanıyorum. Evet bu konuda çok tecrübe elde ettik ancak henüz yolun daha çok başındayız. Hemen her ülkeden kullanıcılar ile iyi iletişim kuruyoruz ve bu bizi global projeler geliştirme konusunda oldukça yüreklendiriyor. Yani daha öğrenecek çok şeyimiz var.
 

bortu3

Asistan
Katılım
7 Ekim 2010
Mesajlar
114
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
keşke yardım edebilsem size bu sene sınavım var ne yazıkki ona çalışmaktan hiç birşey yapamadım neredeyse projeniz gayet güzel inşallah hakettiğiniz yere kavuşursunuz.

seneye iyi bir üniversite kazanırsam bilki yanında olucağım tabi kabul edersen :)
 

NESDelisi

Profesör
Katılım
12 Temmuz 2011
Mesajlar
2,688
Reaksiyon puanı
1,295
Puanları
113
Yaş
29
[MENTION=132335]emreeren[/MENTION]: Haklısın.
 

markette

Öğrenci
Katılım
12 Mart 2012
Mesajlar
98
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
bu tür projeler genellikle bir yerde çalışan kişilerin kendilerine kalan serbest zamanlarından ayırdıkları vakitlerle olabilir. Yoksa bir şirket çatısı altında bu tarz açık kaynak kodu işine girmek ne yazık ki ülkemizde hayal...
 

mTanriverdi

Doçent
Katılım
7 Ekim 2007
Mesajlar
541
Reaksiyon puanı
3
Puanları
0
TilPark! açık kaynaklı muhbase ve stok takip sistemini yazdım. Bir çok kullanıcı bana, neden bunu ücretli satmıyorsun gibi söylenimlerde bulundular. Benim hayalim joomla ve wordpress gibi bir açık kaynak yazılımının başında durmaktı. Aklıma TilPark! geldi ve 2010 yılından beri geliştiriyorum. Günde yüzlerce kullanıcı TilPark! indiriyor.

SampaPOS'u biliyorum. C# ile hazırlanmış. Bir çok kişiye göre zor bir proje ama sanırım sambaPOS bu işi başardı ve insanları haksız çıkardı. TilPark! web sitesinde SampaPOS logosunu koydum ve tüm desteğimi sunmaktayım.

Açık kaynak topluluğu için TilPark! olarak elimizden geleni yapmaya hazırız.
 

emreeren

Öğrenci
Katılım
24 Mart 2011
Mesajlar
10
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Selamlar. Mustafa öncelikle katkıların ve desteğin için çok teşekkür ediyorum. Tilpark projesini de inceledim. Gerçekten çok çok başarılı. Ben de ilk fırsatta Tilpark logosunu SambaPOS sitesine ekleyeceğim. İlk bakışta göremedim ancak eğer İngilizce olarak da hazırlıyorsan İngilizce sayfalarımızdan da link vermek isterim.

Markette.. Şirket çatısı altında açık kaynak kodu işine girmek hayal diyorsunuz ya... Şu an Türkiye'de 100 ün üzerinde restoran pos programı geliştiren şirket var. Eğer kapalı kodla girsek biz de 101. olacaktık. Günümüzde iş yapmak demek insanlara ulaşmak, iletişim kurmak, kendini tanıtmak demek. Artık Türkiye'yi hiç söylemiyorum. İki gün önce siteden verdiğimiz telefon numarasından bir Güney Afrika'lı vatandaş aramış, sorular sormuş. Belki ölçü olmayabilir ancak SambaPOS tüm dünyada hızla yaygınlaşan bir proje. Şimdi benim aklıma şu soru geliyor. Acaba Türkiye'deki 101. şirket olsam başarılı olma ihtimalim daha mı fazlaydı?
 

emreeren

Öğrenci
Katılım
24 Mart 2011
Mesajlar
10
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Tekrar selamlar. Konu dışı mesajım için özür dilerim.
Mustafa, mesaj sayım PM göndermek için yeterli olmadı. SambaPOS Forumunda Open Source BA kısmında Tilpark ile ilgili bir başlık açtım. Takip edersen sevinirim belki bir soru soran çıkar... Ayrıca duyurmak istediğin başka şeyler için de kullanabilirsin. Takip eden ziyaretçimiz daha çok foruma girdiği için böyle interaktif bir tanıtımın daha etkili olacağını düşündüm.

Hazır yazmışken... eğer açık kaynak iş uygulamaları geliştiriyorsanız lütfen beni haberdar edin. Birbirimize destek olalım.
 

green_lion

Asistan
Katılım
19 Şubat 2006
Mesajlar
327
Reaksiyon puanı
5
Puanları
18
Tekrar selamlar. Konu dışı mesajım için özür dilerim.
Mustafa, mesaj sayım PM göndermek için yeterli olmadı. SambaPOS Forumunda Open Source BA kısmında Tilpark ile ilgili bir başlık açtım. Takip edersen sevinirim belki bir soru soran çıkar... Ayrıca duyurmak istediğin başka şeyler için de kullanabilirsin. Takip eden ziyaretçimiz daha çok foruma girdiği için böyle interaktif bir tanıtımın daha etkili olacağını düşündüm.

Hazır yazmışken... eğer açık kaynak iş uygulamaları geliştiriyorsanız lütfen beni haberdar edin. Birbirimize destek olalım.
@emreeren , @mTanriverdi merhaba. Ben şu anda tam zamanlı olarak çalışıyorum. Çalıştığım şirkette genelde işlerim SQL üzerinde. SQL haricinde C# ve PHP kullanıyorum. Web servisleri olayına da hakimim. Açık kaynak konusunda geliştirdiğim proje yok. Daha doğrusu şu ana kadar geliştirdiğim her projede aynı sıkıntılar oldu. Proje bittikten bir ay sonra baktığımda, çok amatör geldi. Her gün kendime artı kattığımdanmı yoksa gerçekten amatör olduğundanmı bilmiyorum ama her seferinde projem çöpe gitti. Tam zamanlı çalışmanın ve gelir konusunda idare edebilir olmamın katkısı da cabası.

Açıkçası ciddi anlamda açık kaynak bir projede çalışmak ve tecrübelerinizden, bilgi birikiminizden faydalanmak isterim. Süreç içerisinde size katacak bir şeyim olurmu bilemem ama en azından iş yükünüzde değişiklik olur diye düşünüyorum.
 

Turab Garip

Dekan
Emektar
Katılım
30 Mayıs 2007
Mesajlar
6,887
Reaksiyon puanı
175
Puanları
63
İki proje de başarılı görünüyor ve geliştirdikçe daha başarılı olacağını düşünüyorum. Tebrik ediyorum, çalışmalarınızda kolaylık diliyorum.
 
Üst