Abdestte yüzün sınırları

Yüzünüzü nereye kadar yıkıyorsunuz ?

• Çenenin önden görünen kısmının bitişine kadar

Kullanılan: 4 57.1%
  • Çene altına kadar ama boğaz dahil değil

Kullanılan: 1 14.3%
  • Sakalın bittiği yere kadar ama boğaz dahil değil

Kullanılan: 0 0.0%
  • Sakalın bittiği yere kadar gerekirse boğaz da dahil

• Sakal uzun ve sık ise sadece sakala mesh

Kullanılan: 0 0.0%
  • Sakal uzunsa ve sık değilse sakalın içi ve bittiği yere kadar

• Kullanılan toplam oy
    7

sonerooz

Doçent
Reaksiyon puanı
216
@sonerooz ilahiyatçının bahsettiği kadar kesin bir durum olsa ankette herkes aynı şıkkı işaretlerdi.
Konu bambaşka yerlere gitmiş, kaynak göstererek yüzün kesin sınırlarının anketteki hangi şıkta olduğunu belirten mesaj da yok.
Dediğim gibi, ya bu konu çok basit ve sadece ben anlamamışım yüzün sınırlarını ya da bu konu hakkında doğru düzgün bilen yok kafasına göre hareket ediyor herkes. Nitekim bahsettiğim gibi abdest alanlardan gördüğüm, duyduğum kadarıyla herkes kafasına göre takılıyor.

Bir sitede görmüştüm. O gün işte kimlerin din adına konuştuğu, kimlerin rivayetleri din edindiğini farkettim.
Soru "kayyum adı kuran'da geçer mi?"
Cevap: Bir şok kaynaktan tarattık fakat Kuranda bu kelimenin geçtiğine raslamadık.
Kanım dondu. Adam Kuranda bu kelime geçiyor mu diye bile başka kaynağa bakıyor. Kur'an'a bir kere baksa, ilk baktığı ayet olacak ayete'l kürside görecekti.

Diyeceğim o ki, buradaki bilgi kirliliği referans edilen kaynaktır. Bizim dini duyarlılıklarımızı öğreneceğimiz tek kaynak Kur'an'sa, Kur'an yüz diyor. Burada kimse aksini söylemedi. Aksini işaretleyenler, sünnet, nafile isimleri altındaki eklemeleri işaretlediler. Yani yüz yeterlidir. Kimse bunun aksini savunmadı sadece 'daha iyi olur'u işaretlediler. Aksi zaten savunulamaz hocam ayet ortada.
Herkes kafasına göre yapıyor dediğiniz kısım, herkes farzı uyguluyor, nafile olanları kafasına göre uyguluyor.