AB'den Microsoft'a rekor ceza

Bu konuyu okuyanlar

Erthon

Profesör
Katılım
17 Ocak 2008
Mesajlar
2,136
Reaksiyon puanı
13
Puanları
38
43548.jpg

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, rekabeti ihlalde ısrarcı olmakla suçladığı yazılım devi Microsoft’a 899 milyon avro yeni para cezası verdi.
Rekabeti ihlal soruşturmasında pazar hakimiyetini kötüye kullandığı gerekçesiyle Microsoft’a daha önce de 778 milyon avro para cezası uygulayan AB Komisyonunun son kararla birlikte şirkete kestiği fatura toplamı 1,68 milyar avroyu buldu.
AB Komisyonunun rekabetten sorumlu Üyesi Neelie Kroes, 50 yıllık AB rekabet politikası tarihinde Microsoft’un rekabeti ihlal kararlarına uymadığı için ikinci kez cezalandırılan ilk şirket olduğunu belirterek "Umarım bugün uyguladığımız cezayla, Microsoft’un kararlara uymama konusundaki karanlık defteri kapanır" dedi.
Microsoft’tan yapılan açıklamada, AB Komisyonunun para cezası kararının şirket tarafından detaylı şekilde inceleneceği belirtilerek "konunun daha sonra çözülen geçmişteki sorunlardan kaynaklandığı" ifade edildi.

DAVANIN GELİŞİMİ
AB Komisyonu, Microsoft hakkında rekabet soruşturmasını, Aralık 1998’de Java yazılımıyla tanınan Sun Microsystems’in şikayeti üzerine başlatmıştı.
Geliştirdiği sunucu programlarını Microsoft’ın Windows işletim sistemine entegre edemediğini belirten Sun, Microsoft’u, masaüstü bilgisayar sistemlerindeki hakim durumunu kötüye kullanmakla suçlamıştı.
Microsoft’u resmi olarak ilk kez Ağustos 2000’de rakiplerine kasten gerekli bilgileri vermemekle suçlayan AB Komisyonu, soruşturmayı derinleştirerek bir yıl sonra şirkete gönderdiği ikinci belgede suçlamalarını multimedya yazılımlarını da içine alacak şekilde genişletti.
Buna göre Microsoft, görüntü ve ses oynatıcısı (media player) yazılımını Windows işletim sistemine dahil ederek bu alanda rekabeti engelliyordu.
AB Komisyonu, yeni şikayetleri de dikkate alarak gerekli adımları atmayan Microsoft’u, Mart 2004’te 497 milyon avroluk rekor para cezasına çarptırırken, 120 gün içinde gerekli yazılım kodlarını rakipleriyle paylaşmasını ve Windows işletim sisteminden medya oynatıcısını ayırmasını talep etti.
Kararı temyiz için AB mahkemelerine başvuran Microsoft, sonuç alamazken, AB Komisyonunun kararları uyarınca 2005 yılında piyasaya sürdüğü medya oynatıcısız Windows işletim sistemi (Windows XP Home Edition N) çok az taleple karşılaştı.
Bu arada Microsoft’un gerekli rekabet kriterlerini karşılamadığını düşünen AB Komisyonu, 2006 yılında şirketi 280,5 milyon avroluk ikinci para cezasına çarptırdı.
Cezanın iptali için Lüksemburg’daki AB mahkemesine giden Microsoft, kararın kesinleşmesi üzerine AB Komisyonunun endişelerini giderecek adımlar arayışına yöneldi.

Kaynak
 

Turab Garip

Müdavim
Emektar
Katılım
30 Mayıs 2007
Mesajlar
6,887
Reaksiyon puanı
175
Puanları
63
AB de kolay paranın yöntemini öğrenmiş. Fiyatlarsa marketlerde görmeye alıştığımız küsüratlı cinsten, sadece 899 (milyon) Euro!
 

Erthon

Profesör
Katılım
17 Ocak 2008
Mesajlar
2,136
Reaksiyon puanı
13
Puanları
38
Elmacik dedi ki:
AB de kolay paranın yöntemini öğrenmiş. Fiyatlarsa marketlerde görmeye alıştığımız küsüratlı cinsten, sadece 899 (milyon) Euro!
hatta 12 taksite %5 bonus :D
 

byhck

Doçent
Katılım
4 Aralık 2007
Mesajlar
645
Reaksiyon puanı
2
Puanları
0
Ne denir ki adam pazarın sahibi herkes gerek PC gerek PDA olsun Microsoft ürünü kullanıyor
 

RuNaL

Müdavim
Katılım
11 Mart 2006
Mesajlar
6,898
Reaksiyon puanı
71
Puanları
48
Yaş
35
Fazla yükleniyorlar biraz Pc'nin ve internetin buralara gelmesinde microsoft'un cok fazla katkısı var başkalarınıda tetikledi...

AB'ye gelince :p
 

afatihk

Öğrenci
Katılım
27 Şubat 2008
Mesajlar
2
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Microsoftun yaptigi düpedüz yahudi ticareti,kimsede yok bizde var istedigimiz fiyata satariz hesabi,ama AB ye ne oluyo,millet o kadar para verip aliyo,ab de kendine pay bicio,ikisininkide is degil,daha öncede ceza verildi fiyatlari yine ayni,yani ikiside para kazaniyo,olan kullaniciya oluyo..alayina muhalefet.
 

ikxan

Doçent
Katılım
14 Eylül 2007
Mesajlar
926
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
AB işte ikili oynuyor her zamanda böyleler, çifte standartta üstlerine yok.

Birincisi Sun ve Microsoft Amerikan firması, iki firma arasındaki anlaşmazlık AB'ni hiç ilgilendirmez.

İkincisi Mediaplayer ister gelir ister gelmez, firma o yazılımıda içine katarak ürünü satıyor aynı ie, paint, outlook express te olduğu gibi. Peki Nero'ya ne demeli biz sadece cd-dvd yazmasını istiyoz ama paket içinde yok yok; dvd oynatıcı, resim görüntüleme, ses ve video işleme tv izleme; fiyatı 99.99$ nerdeyse bir işletim sistemi ücreti( AB ye duyrulur). Nero Alman firması diye mi kimse ses çıkarmıyor. Mediaplayer belirli standart dosyaları oynatmak için decoderlar ile birlikte geliyor, o zaman her firma kendi oynatıcısı için yazsın kodunu aynı dvd player larda olduğu gibi sonrada satsınlar (Örnek CyberLink PowerDVD 7 US$49.95).

Fiyat konusuda, pahalı satılıyor diye dünyada kaç ürüne ceza kesildi, böyle saçma bir uygulama yapılamazda zaten, sadece yaptırım olabilir. Bence pahalı değil sadece ülkemizin gelir seviyesine göre pahalı.

Benim görüşüm; Avrupa yazılım alanında acizliğini ortaya koyuyor ve çıkar içinde, ben microsoft'u desteklemiyorum ama yapılanlar çifte standart.
 
Üst