ABD Kosova'daki üssünü Türkiye'ye bırakıyor

Gold Eagle

Profesör
Katılım
4 Kasım 2010
Mesajlar
1,479
Reaksiyon puanı
4
Puanları
38
1999'da Kosova savaşının ardından Amerika'nın başkent Priştine'den 40 kilometre uzakta bulunan Ferizovik civarındaki Amerikan üslerinin bulunduğu Bondsteel'in Türkiye'ye devredileceği haberi Sırbistan'da paniğe neden oldu

Frankfurt News diplomatik kaynaklara dayanarak, Bosna gazetesi Dnevni Avaz haberine göre, ABD kuvvetlerinin yakında bırakacağı Ferizovik'teki Bondsteel askeri üssüne Türkiye girebilir.
Bondsteel üssünün Vietnam savaşından sonra ABD dışında kurulan en büyük ABD askeri üssü olduğunu belirtiliyor.
Priştine Büyükelçisi Christopher Dell, Ferizovik yakınlarındaki askeri üssün büyük mali harcamaları nedeniyle terk edileceğini Mart ayının sonunda açıklamıştı. Sırbistan ortak güvenlik güçleri eski komutanı Ninoslav Krstiç, böyle bir senaryonun Sırbistan için hiç bir şekilde uygun olmadığını söyledi. Sırp askeri istihbarat teşkilatı eski müdürü Momir Stojanoviç, Türk askeri güçlerinin Kosova'ya girmesinden korktuğunu ifade etti.
Haber, Kosovalılarda ise büyük bir memnuniyet ile karşılandı.

ŞEHİR İÇİNDE ŞEHİR: BONDSTEEL
1999 yılında NATO güçlerinin Belgrad'ı bombalamasının ardından Kosova'ya giren barış gücü KFOR'un çatısı altında Kosova'nın Ferizovik kentinde ABD'nin kurduğu Bondsteel, 7000 asker kapasitesine sahip bölgenin en büyük ABD askeri üssü. İçinde ABD'nin daha önce Vietnam'da denediği prefabrik binaların olduğu Bondsteel, ABD'li askerlerin tüm çalışma ve yaşam ihtiyaçlarını karşılamaya yetiyor. Bondsteel'de Askerî kampın dışında kantin, restoran, fastfood, spor salonu, hastane (Kosova'daki en iyi hastane olduğu söyleniyor), okul, sinema, heliodrom gibi yapılar da bulunuyor.

KaynaK
 
Üst