80-(12+3+8) = ?

emubaltaci

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
129
BU soruyu ilköğretim 3. sınıf öğrencileri matematik dersinde çözüyor. Ancak üniversiteli olmaya hazırlanan lise son sınıf öğrencisi ya da mezunu 1.5 milyon gençten 600 bini üniversiteye giriş sınavında bu soruyu yanıtlayamıyor.
Geçtiğimiz gün ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan’la bu hafta başlayacak Lisans Yerleştirme Sınavları öncesinde röportaj yaptık. 36 yıldır üniversite sınavlarını gerçekleştiren kurumun başındaki kişi olarak kendisini en çok hangi tür soruların yapılamıyor olmasının şaşırttığını sordum. Artık şaşırmadığını ama yüzde 99’unun çok rahat çözebileceği soruları yarım milyonu aşkın gencin çözememesine üzüldüğünü söyledi.

Sonra da bunu örnekle açıkladı:
“Bir iki yıl önce üniversiteye giriş sınavında 80 - (12 + 3 + 8) = ? diye bir soru sorduk. Şimdi bu soruya baktığınızda ne düşünürsünüz? ‘Çocuklar bunu yapar’ dersiniz. Oysa bu soruya 600 bin öğrenci cevap verememiş. Neden cevaplamamışlar, neden yapamıyorlar? İlkokul çocuğu bu soruyu yapıyor. Bunlar lise çocukları ya da mezunları. İşte bu soru gibi yüzde 99’unun kesinlikle çözmesi gereken çok basit sorular var. Ama çözemiyorlar. Biz çok basit, yüzde 100 hepsi cevap verir diye ‘Cumhuriyet kaç yılında ilan edildi?’ gibi soruları sınavlarda sormuyoruz. Ama artık kuşkuluyum. Şimdi bu soruyu sorsak, ‘Yüzde yüz doğru cevap alırız’ diyemiyorum. Herhalde yanlış cevap verenler çıkacaktır diye endişe ediyorum.”

Yarımağan’ı gerçekten de endişeye düşüren bu durum, son yıllarda eğitimde tehlike çanları çalmaya başladığının bir göstergesi olarak algılanmalı. Üniversite sınavında, SBS’de her yıl başarısızlığın artması üstelik de soruların kolay olmasına rağmen, yapılma yüzdesindeki düşüş ve özellikle de bazı devlet okulları arasındaki uçurumlar artık “eğitimde kalitenin” ne durumda olduğunu gösteriyor.

Bugün İstanbul’un göbeğinde köklü devlet liselerinin öğrencileri arasında heceleyerek okuyan öğrenciler karşımıza çıkıyor. Üniversite kapısına bu şekilde getirdiğimiz çocuklarımız bırakın dört işlemi, iki hatta tek işlemli soruları da çözemez durumdalar. Bu durumda biz bu çocukları mı yargılayacağız yoksa onları liseye kadar taşıyan ve ellerine diploma veren eğitim sisteminin ne kadar mükemmel (!) olduğunu mu tartışacağız? Çünkü çocukları yargılamak işin en kolay yanı...

kaynak

xerox3435

Profesör
Reaksiyon puanı
47
İlkokuldaki çocuk tabi çözer o soruları , Çünkü işi gücü ders ve kafası sürekli onlarla meşgul (yani bilgileri taze)

Ama yaş ilerleyince birçok şeyi unutuyosunuz haliyle , ( bu basit bişey bile olsa )

7.43

Dekan
Reaksiyon puanı
332
Cevap kaç acaba? :)
Cumhuriyetin ilanını %75 bilemez diye tahmin ediyorum.

bortu2

Asistan
Reaksiyon puanı
7
cevap 57 mi :D şimdi bende yanlıs yaparım forumdan atarlar :D

ama çok şaşırtıcı nasıl bunu bilemiyorlar?

msbysl

Asistan
Reaksiyon puanı
5
bize eğitim ve öğretimin tek ve çok mühim sorununun BAŞÖRTÜSÜ olduğunu söylüyorlar.onu çıkarınca herşeyin yoluna gireceğini ifade ediyorlar.DEMEK Kİ BİZE YALAN SÖYLÜYORLAR.OKUMUŞ ADAMLARA YALAN KONUŞMAK YAKIŞIRMI?

ufukcoskun

Dekan
Reaksiyon puanı
104
Şaka gibi eğitim sistemi . Ufacık matematik sorusunu cevaplayamayan birisi üniversitede ne yapabilir ki. Hiç uğraşmasın bile.

emptyheart

Profesör
Reaksiyon puanı
25
57
bu soruyu bilmeyen çocuklara değil onları egitemeyen egitimcilere ve sisteme kızmak gerekir
bu soruya kafası basmayan öğrenciyi lise sıralarında oturtanlara ne demeli
bi kabaht varsa bikaç kişi birden sorgulanmalı tek taraf değil

since1453

Doçent
Reaksiyon puanı
16
Zamanları yetmemiştir. Ben de sosyal, edebiyat yapıyorum. Sayısallara 5 dk zaman kalmıyor.

Mai Nai

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
157
Sistemmi ne sistemi sistem ne arar la caanım ülkemde:thumbdown:

Carnage

Prime Сasual Dating - ****** *****
Cezalı
Reaksiyon puanı
4
Hiç şaşmamak lazım. Üniversiteliler arasında yapılan bilgi anketinde "Kenan Evren kimdir?" sorusuna "Bilmiyorum popçu olabilir" diyenler çıkmış. Bu da normaldir ülkemde.

yaseta

Profesör
Reaksiyon puanı
63
egıtım sıstemı dıyorsunuz ya ınsanları kucuk goruyorsunuz ya.. su soruyu cozemeyen ogrencının (lerın) hıc mı sucu yok