Yardım 7950X Mavi Ekran Ram Problemi

mertce55

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Arkadaşlar aşağıda parçaları olan sistemi topladım sürekli mavi ekran hataları geç açılma ve ramleri Expo1 Expo2 profillerinde çalıştırdığımda sistemde mavi ekran ve açılmama problemleri oluyor.

Expoyu kapatıyorum biostan ramleri 4800 mhz olarak görüyor ve mavi ekran ve sebepli sebepsiz kapanmalar internette gezinirken bile hata vermekte.

Aldığım ramleri iade edip GSKILL 32GB (2x16GB) TRIDENT Z5 NEO SİYAH DDR5 6000MHz CL36 ramler ile değiştirdim. Yabancı forumlarda oldukça fazlaydı aynı sistem özelliklerine sahip sistemlerdeki sorunlar bende rami değiştirerek başladım.

Anakart bios güncel en son sürüm.

Format atarken nerden başlamalıyım atladığım bir noktamı var parçaları çok dikkat ederek topladım ama donanımsal bir sorun mu yazılımsal bir sorun mu bilmiyorum. Mesela anakart driverları asusun sitesinden mi yoksa chipsetlerin üreticilerinden mi yüklemeliyim. Çok deneme yapamadım sürekli kapanma mavi ekran hataları alıyorum.

Bugün ramler geldi akşam format atıp sıfırdan kurulum yapıp deneyeceğim. 7950x işlemci kullanıp sorun yaşayan ve çözümü hakkında bilgisi olan arkadaşların yardımlarını rica ediyorum.

Sistem Özellikleri

ANAKART : ASUS ROG STRIX X670E-E

İŞLEMCİ : RYZEN 7950X

RAM : KINGSTON FURY BEAST RGB KF560C36BBEAK2-32 32 GB (2x16) DDR5 6000 MHz CL36 ( DEĞİŞİM YAPILDI GSKILL ALINDI )

EKRAN KARTI : ASUS TUF 3090 OC

SSD : SAMSUN 980 PRO

PSU : MSI MPG A1000G 1000 W

İŞLEMCİ SOĞUTUCUSU : NZXT Kraken X73 RGB

KASA : NZXT H7 ELİTE

mychar276

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,221
Ryzen 7000 serisinde çok sorunlar yaşıyorum. 2 ayrı sistemde Glitchy çalışmasının yanı sıra 7950X'li yeni kurduğum bir sistem bios güncellemesi sırasında aniden kapandı ve tekrar açılmadı. Anakart'ı test ettik, garanti de test etti sorun yok, işlemci yandı herhalde. Gözlemlediğim kadarıyla voltaj yönetimi dengesiz.
Taktığım yüksek kalite ramlerden tam performans alamıyoruz. 7000 Serisi kağıt üzerinde intele kıyasla daha az ısınıyor, daha az enerji ile çok yakın performans veriyor gibi görünüyor ama beni tam tatmin etmedi açıkçası. Memnun değilim. AM4 işlemcilerden halbuki çok memnundum.

mertce55

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
4 gündür uğraşıyorum yeni ramleri 4800 hrz de çalıştırıyorum Expo2 yapıp ram hızını 5800 hrz ile çalıştırdığımda hatalar artıyor. Şuan çok pişmanım AM5 sistem kurduğuma belki bir ayar var bilemiyorum akşama windows 10 yükleyip öyle deneyeceğim windows 11 kaynaklımı sorun acaba diyorum.

Test programlarında bir hata almadım ama fazla uzun süreler test edemedim.Önerebileceğiniz sistemi zorlayacak bir test programı varmı.

mychar276

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,221
Biz işimiz gereği intel 13. nesil sistem de kurduk, AM5 te kurduk. Inteller nefessiz çalışıyor, AM5 tam istediğim gibi değil.
4 gündür uğraşıyorum yeni ramleri 4800 hrz de çalıştırıyorum Expo2 yapıp ram hızını 5800 hrz ile çalıştırdığımda hatalar artıyor. Şuan çok pişmanım AM5 sistem kurduğuma belki bir ayar var bilemiyorum akşama windows 10 yükleyip öyle deneyeceğim windows 11 kaynaklımı sorun acaba diyorum.

Test programlarında bir hata almadım ama fazla uzun süreler test edemedim.Önerebileceğiniz sistemi zorlayacak bir test programı varmı.
Biosunuz güncel midir?

mertce55

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Bios güncel evet aslında benim sorunum şöyle Ramleri 4800 hrz de kullandığım zaman kurulum yapabiliyorum kurulumu yapıp driverleri yüklüyorum sıfır sıkıntı 3ds max corona renderer programında render butonuna tıklıyorum direk mavi ekran veriyor. Normal windows kurulumu driver kurulumu yaparken sıkıntı yok hatta test programlarında deneme yaptım herhangi bir hata vermedi.

Ramlerin Expo modunu açıp gerçek değerlerini veriyorum Ram 6000 hrz 5800 yapıyorum hata vermeye başlıyor 5600 - 5400 hepsini denedim olmadı belki farklı bir ayar var atladığım. Çok anlamıyorum bios kısmını.

Sistemini tam anlamıyla test edemedim belki 3ds max haricide hatalar verecek programlarda ama şuan için test etmek amaçlı kurduğum 3ds max de hata alıyorum.

Sistemin kararlı çalıştığını anlamak için bugün daha fazla test yapacağım belki de sorun Autodesk 3ds max yazılımında yada corona render kısmında.

Fullmark , Cinebench gibi testlerde hata vermezse donanımsal arızaları eleyebilir miyiz onu da bilmiyorum. Şuan aklıma gelenleri uygulamaya çalışıyorum araştırma içindeyim donanımsal problemse bir an önce iade etmek istiyorum arızalı parça varsa.

mychar276

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,221
Bence ramlerin expo profilleri tam doğru değil. Manuel olarak ramlerin profilini ayarlayarak çözmeyi deneyebilirsiniz, Dram voltajını bir miktar arttırabilir/azaltabilir, Cas Latency değerlerini bir miktar arttırabilir veya garantiye yaşadığınız sorunu detaylı anlatan bir not ile gönderirseniz sorununuz çözülebilir.

mertce55

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Sorun yeni gelen bios güncellemesi ile çözüldü şuan gayet stabil çalışıyor sistem. ramleri test edip yeni bios güncellemesini yaptım. Ramlerde proplem yok sorunum bios güncellemesi ile çözüldü.

deadfellow

Öğrenci
Reaksiyon puanı
5
Şuanda hiçbir AGESA sürümü stabil değil. SMU henüz tam olgunlaşmadığından dolayı manuel ayar girmek gerekiyor çoğu sistemde. 6K ve üstünü görmek tamamiyle işlemci IMC'sine bağlı. 6000Mhz veya üstü RAM aldığınızda VDDP voltajını manuel olarak 1.1 yapmalısınız çünkü anakart bunu otomatikmen yükseltmiyor.

Senin problemine gelirsek Kingston ve Gskill Hynix M die IC kullanıyor. O yüzden RAM değiştirmen hiçbir şey ifade etmeyecek.

mertce55

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Şuan ramleri 4800 default olarak kullanıyorum akşam expo 5800 - 5600 mhz de deneyeceğim. Bakalım hata verecek mi sistem. Biosa ayar kısımlarına hakim değilim youtube'den izlediğim videolarda expo 1 expo 2 profillerini açıp 6000 hrz ise ram 5800 çalıştırıyorlar. Ram voltajını 1.35 den 1.40 a yükseltin deniyor ama anlamadığımdan kafama göre yapmak istemedim.

deadfellow

Öğrenci
Reaksiyon puanı
5
RAM voltajından ziyade IMC voltajını yükseltmen gerekiyor.

VDDIO voltajını 1.41-1.42 seviyelerine çek. VDD 1.35-1.40 arasında bir değerde kalsın.