4000 yıllık Türk zeka ve strateji oyunu MANGALA

F-rekans

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Nokia 3310da bir oyun vardı ona benzettim biraz... :)

ddseven

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
aynen nokia nın bi telefonunda vardı bu oyun

xyz1234

Profesör
Reaksiyon puanı
13
biz köydeyken toprağa çukurlarını kazar bunun çok benzeri bir oyunu küçük çakıl taşlarıyla oynardık..

erdcan

Doçent
Reaksiyon puanı
14
videosu sıkıcı geldi,taşları oraya koyuyor,burdan çekiyor filan .begenmedim.

turgay_1905

Asistan
Reaksiyon puanı
2
bizde köyde oynardık çukur kazıp ismi 5 taştı sanırım

storm61

Profesör
Reaksiyon puanı
12
değişik bir oyun ilk kez görüyorum:huh:

gvn

Profesör
Reaksiyon puanı
19
ilk defa gördüm teşkkürler haberimiz olsun herşeylerden :D

Tarih

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Mankala oyunları dünyanın her yerinde oynanan en eski zeka oyunlarındandır. Türk Mangalasının en önemli özelliği kurallarıdır. Yüzlerce yıl bizim coğrafyamızda bizim insanlarımız tarafından oynanmıştır. iki kardeş bu oyunun kurallarını yıllarca araştırmış, bulmuş aslına sadık kalarak yeniden üretimini gerçekleştirmiş. 1500 lü yıllarda İstanbul'a gelen yabancı seyyahlar bu oyunu, Türklerin kesinlikle parayla oynamadığını, saatlerce hiç konuşmadan çok hızlı bu oyunu oynadıklarından bahsetmektedir. Nokia dediğimiz markanın geçmişi 10 yıllarla ölçülecek durumdadır. Ve ne yazık ki nokia da bulunan bantumi oyunu (kuralları aynı değildir) ile benzetilen Türk mangalası www.mangala.com.tr sitesinin tarihçe bölümünden anlaşılacağı üzere içinde yüzlerce yıldır oynandığına dair minyatür ve resimler mevcut. Ayrıca yararlanılan kaynaklar sahife numaralarına kadar verilmiştir. Dileyen kitapları araştırabilir. Nokia nın bantumisi ile ne ilgisi var Allah aşkına. 3 boyutlu canavarlar, kadın genital organları yok bu oyunda. Öz be öz dedelerimizin dedelerinin oynadığı ve oynarken keyif aldığını yazdıkları bi oyun bu. Video nun yavaş olmasının tek sebebi herkesin ( 7 den 70 e) rahatlıkla anlayabileceği şekilde çekilmiş olması sanırım. Diğer mankala türlerinde taşlar genelde “tohum” adını almakta, taşları hareket ettirme ise “tohum saçma” olarak ifade edilmektedir. Bu da o kültürlerin ziraatçı bir toplum olduklarını göstermektedir. Oysa Türk Mangala'sında taşlar “asker” olarak görülmektedir; bu da oyunun bir çiftçilik oyunu değil, savaş oyunu olduğunu ortaya koymaktadır.
Türk Mangala'sının bir diğer farkı ise alınan taşların bir tanesinin kendi otağına, yani çukuruna bırakılmasıdır. Diğer mankala oyunlarında kendi çukuruna taş bırakma olayı yoktur. Mangala'da kendi çukuruna bir taş bırakma kuralı, Türk sosyal hayatındaki baba ocağına sahip çıkma geleneğinin bir tezahürüdür. Taş kazanmak için rakibin taşlarını çift yapma kuralı ise Türk inanç ve devlet sistemi tarihindeki ikili anlayışı sembolize etmekte ve Türklerin geleneksel dünya görüşüne uygun düşmektedir. Eski Türklerin göğü baba, yeri ana olarak kabul etmesini; Türk devlet sistemindeki töles-sol ve tardus-sağ ile idari yapıdaki yabgu ve şad sistemi gibi çiftleri bu duruma örnek gösterebiliriz. Bu oyunu kültür hayatımıza kazandıranları, gençlerimize yeniden bu oyunu tanıtanları yürekten kutluyorum.

7.43

Dekan
Reaksiyon puanı
332
Telefonda aynısı ya da benzeri vardı. Biraz oynamışlığım var. :)

ZorhaK

Rektör
Reaksiyon puanı
259
Biz bu oyunu ilkokul yıllarında onardık.Yere küçük çukurlar açar misketlerle oynardık..

:)

Fraq

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
nokia bantimu oyunu çok severim o oyunu ama türk versiyonunu ilk defa gördüm

Altair

Doçent
Reaksiyon puanı
18
çok dehşet oynarım ben bu oyunu

rheumon

Asistan
Reaksiyon puanı
6
çok kez oynamayı denediğim ama beceremediğim, sıkıldığım, satrancı tercih ettiğim bir zeka oyunu:)

Xasiork

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Videoyu izlerken "ulan bu oyun bana tanıdık geliyo ama nerden" diyodum sonradan farkettim emektar 3310umda oynuyodum ben bu oyunu. Çok güzel oyundu bantumi :)

erayyynn

Doçent
Reaksiyon puanı
3
ilkokul yıllarında vardı bende böyle birşey ama çözememiştim :D
Heralde misafir çocuklarının toplarını kaybetmesiyle sonuçlanmıştır :lol:

Rom.

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
177
Oynaya oynaya çözmüştüm bu oyunu, çok zevkli birşeydir kendisi :)

erayyynn

Doçent
Reaksiyon puanı
3
Bu arada şimdi aklıma geldi ben bunu Eminönü'nde bir yerde görmüştüm; tahtadan,oyma falan vardı üstünde :D alsam mı ne :D Eylenceli birşeye benziyor ama karşında kim duracak xD