realmanager
Profesör
- Reaksiyon puanı
- 99
Sıkça sorulan bir soruyu burada sizler için cevaplandırdım.
Kaynak:
http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=ubuntu_32_pae&num=1
Ben sadece sizler için yorumlayıp kendi düşüncelerimi dile getireceğim.
Bu test Linus Torvalds'ın Linux'te 64 bit desteğinin çok daha gelişmiş olduğu ortalama %25 daha fazla performans sağladığı sözleri üzerine yapılmış anladığım kadarıyla
Kernel olarak 2.6.31 kullanmışlar neden 2.6.32 kullanmamışlar bilmiyorum.
Sistem RAM değeri 4GB ve dosya yönetim biçimi ext4
Ufak bir bilgi vermek gerekirse 64 bit daha yeni bir mimari ve 32 bite göre hem hız olarak hem de güvenlik olarak avantajları mevcut. Ancak hem programcıların ve işletim sistemlerinin 64 bit desteklemesine rağmen optimize edilmemiş programlar yazmaları hem de başta driver olmak üzere çeşitli sorunlardan dolayı henüz yeterince ilgi görmedi. Öyle ki Windows 7 üzerindeki testlerde 64 bitin bazı alanlarda ezile ezile yenildiğini bile görmüştük.
RAM olayında ise 32 Bit 3GB üstüne destek vermezken 64 Bitte bu rakam 16 exabyte'a kadar çıkabiliyor.(Yaklaşık 17.2 Milyar GB) PAE ise 32 bit sistemin RAM değerlerine 3 bit daha ekleyip genel sistem desteğini 4GB'a kadar çıkarmasına karşılık programlar kendi içinde yine 3GB ile sınırlı kalıyor.
Bakalım yeni kernel ile Linux'te durumlar nasıl
Görüldüğü üzere OPENGL oyunlarında performans farkı yok denecek kadar az, hemen diğerine geçiyoruz.
Apache testinde 32 bit ile PAE arasında fark hemen hemen yokken 64 Bit 17 kat daha hızlı olmasıyla ağzımızı açık bırakıyor. Fazla söze gerek yok.
SQL testimizde 32 Bit ile PAE arasında büyük bir fark yokken 64 bit %10 daha hızlı
Fizik motoru testimizde 32 bit ile PAE aynıyken 64 bit özellikle ağır testlerde büyük farkla ortalama olarak ise %20 farkla öne geçiyor.
Fizik testimizin devamında 32 bit ve PAE yine hemen hemen aynı
64 bit %23'lük farkla yine önde
ray-tracing performansına bakıldığında sonuç değişmiyor ve 64 bit %103 daha hızlı olmasıyla büyülüyor.
Gcrypt kütüphanesi testinde 64 bit %28'lik farkla önde. 32 bit ve PAE için değişen birşey yok.
1GB sıkıştırma testinde fark nispeten daha az ve 64 bit %10 daha hızlı
GraphicsMagick testinde ise 64 bit %40 daha hızlı, PAE ile 32 bitin aynı olmasını söylemekten sıkıldım, bundan sonra söylemeyecem:mrgreen:
Bilgisayarsal Biyoloji testimizde ise 64 bit %25 farkla her zamanki gibi önde
Blowfish testinde ise 64 bitin %54'lük hız avantajı mevcut
OpenSSL performans testinde 64 bit %133'lük farkla zaferlerine yeni bir tane ekliyor. PAE kernelin ise çok az farkla da olsa yavaş olması dikkatlerden kaçmıyor.(üstteki birkaç test de dahil)
x264 film testinde ise 64 bit %12'lik farkla liderliği ele geçiriyor.
Disk işlem testinde ise 10 kat hızlı olan 64 bit adeta devleşiyor. PAE'ye yine dikkat!
Görüldüğü üzere 14 testin ististanız hepsinde 64 bit yeniyor. Bazılarında devasa farklarla bazılarında ise daha az farklarla.
PAE ve 32 bit arasında 32 bit çok çok az farkla da olsa önde.
Benim önerim ise Linux'te biraz tecrübeniz varsa 64 bite geçmekte tereddüt etmeyin. Ancak yeniyseniz alışma süreciyle birlikte 64 bitin kendi içindeki bazı sorunları sizi yıldırabilir.
Bol Linux'lu günler...
realmanager
---------- saat 22:11 eklendi ---------- önceki mesaj saat 21:01 eklenmişti ----------
Arkadaşlar önemli bir konu neden ilgi göstermediniz anlamadım