30 yıldır yanlış biliyormuşuz

michuozawa

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
493
Bilim adamlarından 30 yıl sonra tereyağı ve tam yağlı süt ile ilgili enteresan bir itiraf geldi: Yanılmışız.
27812585.jpg

Uzmanlara göre 1983 yılında açıklanan ve verilmeye başlanan "tereyağı kalbe zararlıdır" tavsiyesinin aslında net bir bilimsel kanıtı olmadığı ortaya çıktı. İngiliz Daily Mail gazetesinde yer alan habere göre, insanlara yıllardır toplam besin alımı içindeki yağ tüketiminin yüzde 30'unu, doymuş yağ tüketiminin de yüzde 10'unu kısıtlamaları söyleniyordu.

MİLYONLARCA İNSAN YILLARDIR BU ÜRÜNLERİ TÜKETİYOR
Milyonlarca insan da bu tavsiyelere dayanarak yıllardır, tam yağlı süt, peynir gibi ürünlerden uzak dururken, kolesterol düşüren ve yağı azaltılmış besinlerden oluşan bir ürün yelpazesi yaratıldı.

KARBONHİDRATLAR DA "KÖTÜ ADAM" OLUYOR
Bazı uzmanlar şimdi de karbonhidratların kötülendiğini ve yağ gibi kötü bir imaj oluşturulduğunu söylüyor. Birçok diyet ise karbonhidrat alımını azaltarak ya da tamamen keserek kilo verdirmeye çalışıyor. Ancak İngiliz Ulusal Sağlık Servisi patates, ekmek, pirinç ve süt tüketmeyi öneriyor.

1991 yılında İngiltere'de kalorinin yüzde 50'sinin karbonhidratlardan alınması yönünde resmi bir tavsiye verilmişti.

OBEZİTENİN NEDENİ BU YAĞ YASAĞI OLABİLİR
Habere göre bazı uzmanlar artık dünyada gitgide yayılan obezite hastalığının sebebinin ise bu "yağ yasaklaması" olduğunu öne sürüyor. Çünkü uzmanlara göre yağ yasakları insanların karbonhidratlı yiyeceklere yönelmesine ve beslenme alışkanlıklarını bu yönde değiştirmesine neden oldu.

hürriyet

Kurt Cobain

Profesör
Reaksiyon puanı
90
Canan karatay bas bas bağırıyor zaten Tereyağı ve zeytinyağı damarları tıkamaz , aksina açar diye.
Siz bir arabanın motoruna yağ koymassanız ne olur ? Paslanır. İnsan vücududa bir motordur. Eğer siz yağ yemesseniz damarlar işte ozaman tıkanır. Bunların hepsi palavra bizim Atalarımız hep bu şekilde beslenen insanlardı hepside maşallah çok sağlıklılardı. :)

eSa

Dekan
Reaksiyon puanı
352
Vardır bir bildikleri deyip biz de yeriz :)

Yavekarnca.jpg

michuozawa

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
493
abim doğal tereyağını bulmakta mesele oldu artık. :)

Halkulvad

Profesör
Reaksiyon puanı
53
Canan karatay bas bas bağırıyor zaten Tereyağı ve zeytinyağı damarları tıkamaz , aksina açar diye.
Siz bir arabanın motoruna yağ koymassanız ne olur ? Paslanır. İnsan vücududa bir motordur. Eğer siz yağ yemesseniz damarlar işte ozaman tıkanır. Bunların hepsi palavra bizim Atalarımız hep bu şekilde beslenen insanlardı hepside maşallah çok sağlıklılardı. :)

Abi iyide onlar doğal olarak tüketiyordu. Bizim marketten aldığımız tereyağı mı belli değil. Canan Hoca deli gibi tereyağı yiyin diyor. Ben bu kadının dediğini yaparsam kiloyu iki katına katlarım.
Gerçi her doktor beslenme konusunda farklı telden çalıyor...

falcon291

Profesör
Reaksiyon puanı
45
Atalarımız sağlıklıydı derken? Şöyle ya da böyle dünyada ve Türkiye'de ortalama yaşam süresinin artışının farkında mısınız?

Kurt Cobain

Profesör
Reaksiyon puanı
90
Atalarımız sağlıklıydı derken? Şöyle ya da böyle dünyada ve Türkiye'de ortalama yaşam süresinin artışının farkında mısınız?
Atalarım derken kendi atalarımdan bahsediyorum. Mesela 2 dedemden örnek ve onların babaları. Kendi yaptıkları tereyağlarını yedikleri için hayatları boyunca çok yüksek kolestrole sahip olmadılar. Annemin babası mesela 75 yaşında şuan 50 senedir içki sigara ful içer ve hala sapasağlam. Babamın babası 87 yaşında vefat etti oda bu şekilde besleniyordu ve hayatında hiç ameliyat bile geçirmemiş insan. Ondan sonra Dedemin babası oda 83 küsürdü yanlış hatırlamıyorsam yaşamış. Bizim ailemiz hep tereyağla , kaymakla beslenirdi. Siz bilirmisiniz bilmem ama biz boşnağız bizim adetlerimizde soka diye yemek var. Tamamen kaymak ve biberden oluşan. Biz onu hayatımız boyunca yeriz ve hiç kolestrolümüz olmaz.

- - - Mesaj Güncellendi - - -

Abi iyide onlar doğal olarak tüketiyordu. Bizim marketten aldığımız tereyağı mı belli değil. Canan Hoca deli gibi tereyağı yiyin diyor. Ben bu kadının dediğini yaparsam kiloyu iki katına katlarım.
Gerçi her doktor beslenme konusunda farklı telden çalıyor...
Tereyağı ve yağ derken tabiki katkısız doğal olanından bahsetmiştim. Markette satılan o tereyağları diye geçen maddeler katkılı ürünler. yani yararıda var zararıda. Valla ben bazı marketlerde doğal gerçek tereyağı bulabiliyorum. Fiyatıda hatta daha ucuz. Sizde araştırın bulun arkadaşlar. Sakın margarin ve katkılı tereyağı yemeyin. Nerden anlıyorsun doğal olduğunu dersenizde kokusundan zaten belli ediyor resmen inek kokusu var :D

falcon291

Profesör
Reaksiyon puanı
45
[MENTION=405855]KatyPerry[/MENTION] İyi bir genetik kodunuz var, kıymetini bilin. Ama bu gibi değerlendirmeler genel olarak toplumun tamamı gözönüne alınarak istatiksel olarak incelenir, değerlendirilir. Elbetteki doğal beslenmek faydalı, ama atalarımız sağlıklıydı derken bilimum bulaşıcı hastalığı, günümüze göre yetersiz beslenmeyi ve basit operasyonların bile vakti zamanında riskli olduğunu gözardı edemezsin.

Kurt Cobain

Profesör
Reaksiyon puanı
90
@KatyPerry İyi bir genetik kodunuz var, kıymetini bilin. Ama bu gibi değerlendirmeler genel olarak toplumun tamamı gözönüne alınarak istatiksel olarak incelenir, değerlendirilir. Elbetteki doğal beslenmek faydalı, ama atalarımız sağlıklıydı derken bilimum bulaşıcı hastalığı, günümüze göre yetersiz beslenmeyi ve basit operasyonların bile vakti zamanında riskli olduğunu gözardı edemezsin.
Aslında atalarımız sağlıklıydı bu tamamen doğru. Çünkü herşeyi doğal , katkısız yiyip içiyorlardı. Yalnız eskiden tıp çok düşük bir seviyede olduğu için ölüm oranları daha fazlaydı. Ama şuanda tıp okadar çok ilerlediki artık insanlar ölmüyor doktorlar çoğu hastalığı yeniyor. Buda istatistiklere vuruyor ve haliyle şuanki nesil daha sağlıklıymış gibi gözüküyor.
Aslında öyle değil ama öyle gibi duruyor :)
Mesela eskiden insanlar kolay kolay hastalanmazlardı ama şuanda bakıyoruz her insan kışın en az 2-3 kere grip oluyor. Bi soğuk havaya çıksak oda 0 derece hemen hasta oluyoruz. Eski nesil öyle değildi - kaç derecede çalışırlardı ama kolay kolay hasta olmazlardı.

falcon291

Profesör
Reaksiyon puanı
45
[MENTION=405855]KatyPerry[/MENTION] Şu anki nesil elbette çok daha sağlıklı, her mevsim her sebzeye, meyveye ulaşabiliyoruz. Daha fazla süt ürünlerine, ete ulaşabiliyoruz. Aşılarımız tam olduğu için ölümcül hastalıklardan kurtulduğumuz gibi, antibiyotik gibi mucizevi bir ilaca sahibiz. Eskiden 40'lı yaşlara ulaşmak başarı iken, geçen yıllarla birlikte bu şu anda 80'e kadar çıktı.

Eskiden Türkiye'de ve genelde dünyada belli dönemlerde tek yönlü beslenme sözkonusu idi, herkes meyve, sebzeye her zaman ulaşamıyordu ve süt ve et ürünlerine erişim çok daha kısıtlıydı. Ayrıca ailenin kalabalığı, ısıtmanın yeterli olmaması gibi başka problemler de vardı. Ayrıca çalışma saatleri çok daha fazla ve çalışma koşulları çok daha ağırdı.

Şimdi, aslı öyle ve öyle olduğu için öyle gibi duruyor.

Eskiden insanlar kolay kolay hastalanırdı, çalışma ortamının ısısı ve çalışma koşulları çok daha ağırdı ve bu yüzden insanlar çok daha erken yaşta vefat ederdi. Bu sıradan insanlar için de böyleydi, padişahlar için de. Eski nesilin kolay kolay hasta olmadığını nereden çıkartıyorsun, hasta olurlardı ama evlerinde dinlenme izin alma şansı yoktu, eşek gibi çalışırlardı.

Bunu dedikten sonra doğal beslenmek elbette faydalı, ama modernleşme sonucu elde ettiğimiz avantajları bu gözardı etmemiz anlamına gelmemeli. Örneğin şu anda ilaçlama yapılmaması kararı çıksın, kurtsuz elma bulamayız. Evde yediğiniz elmanın kaç defa ilaçlandığını biliyor musunuz? Evin bahçesine elma ağacı dikelim deyince babam (Ziraat Mühendisi olur kendisi) o kadar ilaç ile kim uğraşacak şeklinde cevap vermişti. İlaçlama evet kötü, ama sınırlar dahilinde yapılmak zorunda, yoksa elma yiyemiyoruz.

Ya da ağzımızdaki dişlere bakalım. Beslenme rejimim düzgün olduğu için ekstra bakım yapmamama rağmen dişlerim bana göre dişlerine çok daha iyi bakan anne ve babamdan sağlıklı. Neden? Beslenme faktörü.

Antibiyotik dedim. Doğru kullanıldığı sürece antibiyotik çok önemli ve faydalı bir ilaçtır. Bilmem kaç padişah şark çıbanından ölmüştür. Açın bakın. Oysa günümüzde 3-4 iğne ile halledilebilen bir rahatsızlık bu.

Hayatta önyargılarınızı bir yana bırakın, bilim ile konuşun, öyleymiş diye bir yerlerden uydurulanlara inanmayın, okuyun ve araştırın lütfen.

Birisi sizden farklı birşey diyorsa da illa ki itiraz etmek zorunda değilsiniz. Belki bir bildiği vardır.

İngilizce'niz var ise Daniel Kahneman'dan Thinking Fast and Slow'u okuyun. Çok güzel bir kitap istatistik ve istatistikleri doğru yorumlamak hakkında...

Hadi iyi günler,

Kurt Cobain

Profesör
Reaksiyon puanı
90
@KatyPerry Şu anki nesil elbette çok daha sağlıklı, her mevsim her sebzeye, meyveye ulaşabiliyoruz. Daha fazla süt ürünlerine, ete ulaşabiliyoruz. Aşılarımız tam olduğu için ölümcül hastalıklardan kurtulduğumuz gibi, antibiyotik gibi mucizevi bir ilaca sahibiz. Eskiden 40'lı yaşlara ulaşmak başarı iken, geçen yıllarla birlikte bu şu anda 80'e kadar çıktı.

Eskiden Türkiye'de ve genelde dünyada belli dönemlerde tek yönlü beslenme sözkonusu idi, herkes meyve, sebzeye her zaman ulaşamıyordu ve süt ve et ürünlerine erişim çok daha kısıtlıydı. Ayrıca ailenin kalabalığı, ısıtmanın yeterli olmaması gibi başka problemler de vardı. Ayrıca çalışma saatleri çok daha fazla ve çalışma koşulları çok daha ağırdı.

Şimdi, aslı öyle ve öyle olduğu için öyle gibi duruyor.

Eskiden insanlar kolay kolay hastalanırdı, çalışma ortamının ısısı ve çalışma koşulları çok daha ağırdı ve bu yüzden insanlar çok daha erken yaşta vefat ederdi. Bu sıradan insanlar için de böyleydi, padişahlar için de. Eski nesilin kolay kolay hasta olmadığını nereden çıkartıyorsun, hasta olurlardı ama evlerinde dinlenme izin alma şansı yoktu, eşek gibi çalışırlardı.

Bunu dedikten sonra doğal beslenmek elbette faydalı, ama modernleşme sonucu elde ettiğimiz avantajları bu gözardı etmemiz anlamına gelmemeli. Örneğin şu anda ilaçlama yapılmaması kararı çıksın, kurtsuz elma bulamayız. Evde yediğiniz elmanın kaç defa ilaçlandığını biliyor musunuz? Evin bahçesine elma ağacı dikelim deyince babam (Ziraat Mühendisi olur kendisi) o kadar ilaç ile kim uğraşacak şeklinde cevap vermişti. İlaçlama evet kötü, ama sınırlar dahilinde yapılmak zorunda, yoksa elma yiyemiyoruz.

Ya da ağzımızdaki dişlere bakalım. Beslenme rejimim düzgün olduğu için ekstra bakım yapmamama rağmen dişlerim bana göre dişlerine çok daha iyi bakan anne ve babamdan sağlıklı. Neden? Beslenme faktörü.

Antibiyotik dedim. Doğru kullanıldığı sürece antibiyotik çok önemli ve faydalı bir ilaçtır. Bilmem kaç padişah şark çıbanından ölmüştür. Açın bakın. Oysa günümüzde 3-4 iğne ile halledilebilen bir rahatsızlık bu.

Hayatta önyargılarınızı bir yana bırakın, bilim ile konuşun, öyleymiş diye bir yerlerden uydurulanlara inanmayın, okuyun ve araştırın lütfen.

Birisi sizden farklı birşey diyorsa da illa ki itiraz etmek zorunda değilsiniz. Belki bir bildiği vardır.

İngilizce'niz var ise Daniel Kahneman'dan Thinking Fast and Slow'u okuyun. Çok güzel bir kitap istatistik ve istatistikleri doğru yorumlamak hakkında...

Hadi iyi günler,
Ben burda şunu kesin biliyorum gibi bir laf etmedim ortaya fikirlerimi koydum sadece. Ön yargım falanda yok bunu nerden çıkardın dostum ? Sadece belgeli kanıtlı şeyleri anlatıyorum ben burda yani yaşadığım şeyleri anlatıyorum. Sen ordan burdan araştırmaları söylüyorsun seninkilerde doğrudur ben bişey diyemem dememde zaten herkesin fikrine saygım sonsuz ama senin benim fikrime saygın yok. Ve aç şunu oku bunu oku diyorsun. Ben onlarıda okudum rahat ol ben o araştırdıklarınıda araştırdım merak etme.
Bak şöyle birşey var örnek veriyorum sence çokmu gören bilir , çokmu okuyanmı ? Aslında ikiside bilir. Birinin bildiğini diğeri , diğerinin bildiğinide diğeri bilemez. Sen burda okuduğun için tamamen en doğrusunu sen biliyosun gibi zannediyorsun bense yaşanılan olayları görülen şeylerden bahsettim.

Tv lerde duymuyormusun herkes bas bas bağırıyor şuanda piyasadaki tüm meyve , sebze tüm maddeler hormonlu suni diye ? Sen bunlara sağlıkmı diyorsun yani ? Eskiden tavuklar 3-4 ayda gelişirken şuanda 1 ayda hatta 15 günde tavuk oluşuyor. Bunlarmı sağlıklı ? Yada eskiden inekler danalar tamamen katkısız çimen yerdi şimdikilere ilaçlı yemek falan veriyorlar bunlarmı sağlıklı ? Eskiden ozon tabakası delik değildi şuanda delik şuanki yaşammı daha temiz havaya sahip ?

Bak dostum mesela ergene nehri. Trakyayı bilirsin tarımın merkezi gibi birşey ve tüm tarlalar bu nehirle sulanıyor hemen hemen. Şimdi sen bu çağdaki fabrika atıklarıyla kirlenen zehirli suyla sulanan tarlalardaki tarım ürünlerinemi sağlıklı diyorsun ? Bu tarlalardan çıkan tüm besinler Türkiyenin her iline gidiyor ve herkes bunlardan yiyor. Nekadar sağlıklı besleniyoruz değilmi :)
[video=youtube;I7HDWs3A5kM]https://www.youtube.com/watch?v=I7HDWs3A5kM[/video]
Bir fikrinizi yada bildiğiniz birşeyi ortaya koyarken başkasının fikrini küçümsemesseniz daha iyi edersiniz iyi forumlar.