30 Ağustos Zafer Bayramımız Kutlu Olsun!

Bu konuyu okuyanlar

Dora

Müdavim
Cezalı
Emektar
Katılım
26 Ocak 2018
Mesajlar
5,728
Reaksiyon puanı
9,731
Puanları
113
Yaş
30
Zafer Bayramı, her yıl 30 Ağustos tarihinde kutlanıyor. Peki neden 30 Ağustos hiç düşündünüz mü? 30 Ağustos 1922’de neler yaşandı? 30 Ağustos’un önemi nedir? Gelin beraber tarihin tozlu sayfalarını karıştıralım ve geçmişe atalarımızın yaşadığı günlere dönelim.

30agustos.jpg


30 Ağustos Zafer Bayramı’nın Geçmiş Tarihi

Osmanlı Devleti’nin 1. Dünya savaşından yenik ayrılması sonrası imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması (30 Ekim 1918) ile Anadolu her türlü işgale açık hale geldi. Mondros Ateşkes antlaşmasının 7. Maddesinde belirtilen İtilaf Devletlerinin güvenliklerini tehlikede görmesi bahanesi ile Anadolu yavaş yavaş işgal edilmeye başlandı. Osmanlı Devleti’nin işgaller karşısında sessiz kalması ayaklanmalara neden oldu. Halkın işgallere karşı durması ve İzmir’in Yunanistan tarafından işgaline tepki gösteren Hasan Tahsin’in şehit edilmesi ile Kurtuluş Savaşı’nın halk ayağı başlamış oldu. Halkın ayaklanmasını gören Mustafa Kemal Paşa bu duruma duyarsız kalmadı ve 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun’a giderek Milli mücadeleyi resmen başlattı. Samsun’da görüşmelerini gerçekleştiren Mustafa Kemal Paşa daha sonra Amasya genelgesini yayınlamış arkasından Erzurum ve Sivas kongrelerini toplamıştır. Osmanlı Devleti’nin Milli Mücadeleye destek vermemesine tepki gösteren Mustafa Kemal Paşa ve yol arkadaşları 23 Nisan 1920 tarihinde TBMM kurmuştur.

TBMM’nin kurulması ile Milli Mücadele daha da güçlenmiştir. İtilaf Devletleri ile 1. ve 2. İnönü Savaşlarında karşı karşıya gelen Türk Ordusu, Sakarya Meydan Muhaberesi ile düşmanı geri püskürtmeyi başarmıştır. 22 gün süren Sakarya Savaşı ile inancı artan Türk Ordusu büyük zafer için hazırlık yapmaya başlamıştır.

İşgalci güçlere son darbeyi vurmak için TBMM tarafından 20 Temmuz 1922 tarihinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e 4. kez Başkomutanlık yetkisi verilmiştir.

Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşları yaklaşık 40 gün süren cephane ve malzeme toplama işleminin ardından savaş kararı verdi. Başkomutan olarak Dumlupınar Savaş’ında görev alan Mustafa Kemal Paşa, 26 Ağustos 1922 Cumartesi günü sabah saatlerinde düşmana taaruz emrini verdi. 207 bin kişilik Türk Ordusunun karşısında yaklaşık 225 bin kişilik Yunan ordusu duruyordu. Yaklaşık yarım saat süren top atışları sonrası Yunan mevzileri büyük hasar aldı ve 4 gün gibi kısa süren savaş sonrasında yani 30 Ağustos 1922 tarihinde Büyük Taaruz galibiyetle sonuçlandı. Düşman askerlerini Dumlupınar Savaşı ile püskürten Türk Ordusuna Atatürk “Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir, ileri” talimatını vermiş ve Türk ordusu; 1 Eylül’de Uşak’ı, 2 Eylül’de Eskişehir’i, 6 Eylül’de Balıkesir ve Bilecik’i, 7 Eylül’de Aydın’ı, 8 Eylül’de Manisa’yı düşman işgalinden kurtarmıştır. Savaştan kaçan Yunan kuvvetleri İzmir’e kaçmış. 9 Eylül 1922 tarihinde Yunan kuvvetlerinin de denize dökülmesiyle Anadolu işgalcilerden tamamen kurtulmuştur. Atatürk bu savaşa Başkomutan olarak katıldığı için Başkomutanlık Savaşı’da denmiştir.

30 Ağustos Zafer Bayramı Ne Zaman Kutlanmaya Başlandı?

İlk olarak 30 Ağustos 1924 yılında Dumlupınar'da kutlanmaya başlanan Büyük Taaruz Zaferi’ne Mustafa Kemal Atatürk eşi Latife Hanım ile birlikte katılmış ve Meçhul Asker Abidesi'nin temelini atmışlardır. 1 Nisan 1926’da kabul edilen Zafer Bayramı Kanunu ile kutlamaların adı Zafer Bayramı olarak değiştirilmiştir. 1935 yılında ise 30 Ağustos Günü Zafer Bayramı ilan edilmiş ve kutlamalar tüm yurda yayılmıştır. 1960 yıllarından itibaren daha coşkulu olarak kutlanmaya başlanan 30 Ağustos günü Türkiye’de resmi tatil olarak ilan edilmiştir.

2012 yılında yenilenen “Ulusal ve Resmi Bayramlar ile Mahalli Kurtuluş Günleri, Atatürk Günleri ve Tarihi Günlerde Yapılacak Tören ve Kutlamalar Yönetmeliği” doğrultusunda Türkiye’de gerçekleştirilen törenler, Genel Kurmay Başkanlığı tarafından koordine edilmektedir. 30 Ağustos günü sabah saat 07.00’de başlayan törenler gece 24.00’da sona erer. Ankara’da da saat 12.00’da yirmi bir pâre top atışı yapılır. Ayrıca Başkomutanlık Büyük Taaruz Savaşında Hava Kuvvetlerinin Anadolu’yu savunmasında önemli bir yeri bulunması nedeniyle Teyyare Cemiyeti tarafından 30 Ağustos Teyyare Bayramı olarak da anılmaktadır.



30 Ağustos Zafer Bayramı’nın Önemi

İşgalci güçlerin ülke sınırlarını terk etmesi 30 Ağustos tarihinden sonra gerçekleşse de 30 Ağustos sembolik olarak ülke topraklarının geri alındığı günü temsil ediyor.

Anadolu’nun işgalden kurtulduğu 30 Ağustos Zaferi, ülkenin bağımsızlığını kazanıldığı ve Anadolu’nun düşmanlardan temizlendiği gün olarak anılmaktadır. 30 Ağustos tarihi, halkın gücünün karşısında kimsenin duramadığı, halkın özgürlüğünü ve bağımsızlığını yine halkın iradesi ile kazanıldığını gösteren büyük bir tarihtir. Atatürk’ün Türk Milletine hediye ettiği bu Muzaffer Günü sonsuza kadar yaşatmalı ve unutmamalıyız.

Sırf bağımsızlığı kazanmak için yapılan Büyük Taaruz savaşında 13 bin kişi şehit ve 35 bin kişi de gazi olmuştur.

Başta cumhuriyetimizin kurucusu, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere kahraman gazilerimizi ve şehitlerimizi şükran ile anıyoruz.
 

cengaver51

Müdavim
Katılım
5 Nisan 2009
Mesajlar
5,118
Reaksiyon puanı
169
Puanları
63
Büyük Taarruz'da ülkemizi düşman işgalinden kurtarmak için hayatını feda edenlerin, şehitlerimizin ruhu şad olsun
30 Ağustos Zafer Bayramı Kutlu Olsun
2222.PNG


Oğuz Oğulları

Asyanın ortasında Oğuz oğulları
Avrupanın Alplerinde Oğuz torunları
Doğudan çıkan biz, batıda yine biz
Nerede olsa, ne olsa kendimizi biliriz.
Hep insanlar kendilerini bilseler,
Bilinir o zaman ki hep biziz.
Türk sadece bir milletin adı değil,
Türk bütün adamların birliğidir.
Ey birbirine diş bileyen yığınlar,
Ey yığın yığın insan gafletleri
Yırtılmış gözlerdeki gafletten perde,
Dünya o zaman görecek hakikat nerede?
Hakikat nerede?

şiir :Gazi Mareşal
Mustafa Kemal Atatürk
 
Üst