Rehber 2024'te iPad 9. Nesil Alınır mı? S9 FE mi iPad mi?

MTATurkey

Asistan
Reaksiyon puanı
289
Merhaba. Daha önce tablet tavsiyesi için forumda birkaç konu açmıştım, bu araştırma sürecine S6 Lite ile başladım, bazen Huawei tarafına kaydım; en son iPad 9. Nesil ile Samsung Galaxy Tab S9 FE arasında gidip geldikten sonra tercihim iPad oldu. Bu yazıda, özellikle 2025'e yaklaşırken iPad 9. Nesil'in hâlâ tercih edilir olup olmadığını, avantaj ve dezavantajlarını inceleyerek, karar aşamasında olanlara rehberlik etmek istedim.

2025'e Kalmış Birkaç Ay, Buna Rağmen 2024'te iPad 9. Nesil Almak​

iPad 9. Nesil'i alıp almamak tamamen beklentilere bağlı. Mühendislik öğrencisiyim ve tableti ağırlıklı olarak not almak için kullanıyorum. Yani yoğun depolama gerektiren oyun vb. amaçlarla kullanmadığım için 64 GB depolamanın yeterli olduğunu düşünüyorum. Ayrıca, iOS deneyimini yaşamak istemem de seçimimde etkili oldu. Güncellemeler konusunda da endişem çok oluşmadı; 2019'da çıkan 7. Nesil iPad bile hâlâ güncelleme aldığından, 9. Nesil'in de bir süre daha destek alacağını düşünüyorum.

Dezavantajları​

iPad 9. Nesil’in bazı dezavantajları mevcut. Ekran oranı ve hoparlör konumu özellikle film-dizi izlemek için ideal değil. 10.2 inçlik ekran, 4:3 oranı nedeniyle alt ve üstte siyah alanlar bırakıyor, bu da tam ekran deneyimini sınırlıyor. Ayrıca hoparlörler yalnızca sağ tarafta yer aldığı için ses tek yönden geliyor, bu da izleme deneyimini olumsuz etkiliyor. Ayrıca benim için sorun teşkil etmese de kalın bir çerçeveye sahip, belki hoşuna gitmeyenler vardır.

Samsung Galaxy Tab S9 FE ile Karşılaştırma​

Kağıt üzerinde her ne kadar iPad'in işlemcisi daha eski olsa da performans açısından S9 FE’ye göre daha güçlü görünüyor. 4-5 yıldır Samsung model telefonlar kullanıyorum, kullandığım cihazların amiral gemisi olmadığının farkındayım fakat uygulamaların iOS'da daha stabil ve daha esteik çalıştığını düşünüyorum. Özellikle animasyonları göze çok daha güzel geliyor. iOS'un arayüzünü ve kullanım kolaylığını daha cazip buldum; hızlı erişim sağlayan birçok kısayol sunması ve bunlara çok kolay adapte olunabilmesi de büyük bir artı.

S9 FE’nin ise bazı önemli avantajları var. Daha iyi bir ekran oranı, hoparlör konumlandırması, daha yüksek depolama ve kutudan kalemi ile çıkması gibi detaylar bu cihazı öne çıkarıyor. En büyük avantajı ise Dex modu, iPad’de bulunmayan bir özellik. iPad 9. Nesil'de çoklu görev için "Split View" ve "Slide Over" gibi özellikler var ancak Dex’in sunduğu esnekliğe ulaşmıyor. iPad'te genellikle M işlemcili modellerinde sunulan Sahne Yöneticisi özelliği aslında çok güzel fakat dediğim gibi bu özellik daha pahalı modellerinde. İleride daha uygun fiyatlı modellerine de getirirler mi sanmıyorum ama getirirlerse hoş bir sürpriz olur. Kalem konusuna ayrı bir parantez açmak istiyorum. Eğer profesyonel bir iş yapmayacaksanız piyasada alternatif çeşit çeşit kalem var. Ben 300 liraya bir kalem aldım ve fazlasıyla memnunum, her işimi görüyor.

Sonuç​

İkisi de kendine has özellikleriyle cazip cihazlar. iPad 9. Nesil’in ekran oranı, hoparlör ve çerçeveli tasarım gibi dezavantajlarını gidermek için bütçeyi 10. Nesil’e çıkarabilirsiniz, ancak o noktada Galaxy Tab S9 FE Plus da tercih edilebilir. Anlayacağınız bu işin ucu bucağı yok. Her iki cihaz da baktığınızda çok güzel tabletler ve ikisinde de bir pişmanlık yaşayacağınızı düşünmüyorum. Başka sorularınız olursa yardımcı olmaktan mutluluk duyarım.

Bu arada ilk incelememi yazıyorum, eksik veya hatalı noktalar varsa şimdiden affınıza sığınıyorum.