2020 sonu Güncel İHA (Drone v.s.) uçuş izinleri, kurallar, prosedürler, ehliyet, sertifika v.s.

Bu konuyu okuyanlar

ejlover

Öğrenci
Katılım
19 Kasım 2020
Mesajlar
6
Reaksiyon puanı
1
Puanları
3
Selam Arkadaşlar,

Yıllardır bu sistem otursun diye bekliyorum drone almak için çünkü bir hobi ancak canınız ne zaman yapmak isterse yapabileceğiniz zaman değerli olur daha doğrusu hobi olur. Uçuş izni için 10 gün önceden başvurup olur da kabul edilirse çıkması 1 ay sürecekse onun hiçbir anlamı yok (Ankara için konuşuyorum). Yarın müsait olacak mıyım o saatlerde, hava koşulları nasıl olacak belli değilken hobi denilen şey de haftada 2-3 kez yapılacak bir şey iken 1 ay izin beklemek ya da ret alıp durmak işi başlamadan bitiriyor açıkcası.

Web'de araştırdığınız zaman bi dolu kafa karıştıran (eski/yanlış yorumlanmış/uçuş okullarının ehliyet satma amacıyla çarpıttığı v.s.) bilgilerle dolu her yer (çoğu blog veya ticari çıkar sağlamaya çalışan siteler).

2020'nin sonuna geldiğimizde okuduğum tüm kannun, mevzuat ve talimatları (SHGM güncel talimatını (SHT-İHA), Türk Sivil Havacılık Kanununu (2920-Madde.114) vs.) aşağıda özetlemeye çalışacağım. Yanlış anladığım yerler varsa KANIT göstererek belirtirseniz sevinirim. Bağlanacağı sonuca göre drone seçimi yapacağım ve ona göre alacağım. Bu vesile ile de 500gr altı/üstü nerde uçuyoruz? kaosunu umarım dindirmiş oluruz.

Kanuna göre "mülki idare amirlerince belirlenen alanlar dışında" uçuş yasağı var SHGM'den izin almak gerekiyor ve kanuna göre tüm İHA'lar denmiş ve kategori belirtilmemiş (Önceki maddelerin tamamı ise 500gr. (dahil) üstü kastedilerek yazılmış kanunda).Buradan benim anladığım 500gr.üstü aslında İHA olarak sınıflandırılma niyeti güdülmüş ama bu yapılmadığı için tüm karmaşa buradan çıkıyor. Ama mevcut hali ile 1gr. da olsa İHA ve bu kanuna tabii. Bu durumda iş SHGM İHA talimatına kalıyor.

SHGM'de ise 500gr. altı İHA'lar talimattaki tüm yükümlülüklerden muaftır denmiş ama 05/07/2019 tarihinde ek madde eklenerek 500gr.altı için ticari uçuşlarda izin sarti getirilmis VE SPORTIF/HOBI AMACI ILE YALNIZCA YESIL BOLGELER KULLANILABILIR maddesi eklenmis (Sayı:2217814-010-E.7804). Simdi is burada karisiyor..

En basit kisim: 500gr.alti, IHA0 ve IHA1 ile ticari amac olmadıkca yesil alanlar izin alinmadan kullanılabilir. Burada karmasa yok. Sorun cok cunku yesil alan yok ortada ozellikle Ankara'da tuz golune falan gitmek lazım v.s.... Bu kisimda bizlik bir durum yok. Yesil alan varsa cevrenizde gidin istediginiz İHA ile ucun bu 3 kategoride oldukca ve sportif hobi amacli ucacaksaniz.

AMA iha.shgm web sayfasındaki uçuş haritaları bölümünde sağ altta bir not var: "Azami Kalkış Ağırlığı 500 gr. Altı İHA sahipleri yeşil bölgelerde mülki idare amirliğine bilgi vererek uçuş gerçekleştirebilirler. Yeşil bölge haricinde ise uçuş izin başvuru formu ile resmî olarak Genel Müdürlüğümüze başvuru yapabilirler." deniyor ve kendi talimatı ile çelişiyor. Buradaki diğer sorun ise 500gr.altı ile yeşil dışındaki her bölge için (kırmızı+renksiz) uçuş izin başvuru formu doldurmanız lazım demek (Form.19). Ama IHA0 ve IHA1 için sadece kırmızı bölge için bu zorunluluk var. Renksiz bölge için "Genel Müdürlük tarafından oluşturulan resmi internet sayfası üzerinden başvuru yapılır" ifadesi var (tabii ticari olmadıkça). Yani web sitesindeki harita üzerinden seçip alacağınız izin.

Gelelim cogumuzu ilgilendiren kisma (1gr.-4kg. cogunugun kullandıgi drone TR'de). Cevrede yesil alan yok o zaman yesil alanlarda ucmayacaksak MECBUREN İZİN SART 1gr. da olsa drone! Kalan bölgelere gelecek olursak (kırmızı ve renksiz bölgeler): Yukarda bahsettiğim gibi; 500gr. altı dronelarda form doldurulup 10gün önce başvuru yapılacak, IHA0 ve IHA1 içinse yukarda bahsettiğim gibi kırmızı bölge için form renksiz bölge içinse web'den izin 5 gün önce şart. Bu durumda 500gr. altı drone sahibi olmak avantaj değil dezavantaja dönüşmüş durumda çünkü Form ile izin almak daha zor, şu an belirsizlik içeren ve uzun bir süreç. Nedeni aşağıda:

Bahsedilern IHA uçuş izin formu (FR.19) uçuş tipi olarak sadece Ticari ve AR-GE tiplerini içermekte! Oysaki çoğumuz sadece eğlence/hobi (sportif vs.) amaçlı uçuyoruz/uçacağız... Eeee o zaman ticari mi işaretleyeceğiz (çıkacak sorunlar aşağıda)? Yoksa oraya madde ekleyip kendiliğimizden sportif mi yazacağız (muhtemelen ret gelecek izne)? Burada ciddi bir açık var ve acilen kapatılması lazım yoksa Sivil havacılığı falan desteklemek değil kökünü kurutacak mevcut uygulama.. Burada bu işi yapanlardan yardım istiyorum Nasıl bir yol izlenmeli çünkü ticari ya da ARGE amaçlı uçuş yapmıyoruz!! O zaman neden bu işten para kazanan insanlara dayatılan kurallara tabiyiz???

Ticari uçuş seçelim o zaman derseniz bu sefer de şu sorunlar çıkıyor: Öncelikle sigorta yaptırma zorunluluğu var; o da yetmiyor ticari uçuş sertifikası (ehliyet) almanız gerekiyor (bu da uçuş okullarının işine geliyor ki okuyum webden hepsi ticari sertifika şart ya da daha komiği yaptığınız uçuş ticariye giriyor para kazanmasanız da diye "ticaretin" HUKUĞA AYKIRI yorumları ile sizleri kurslara kaydederek "ticaret" yapmaya çalışanlar var!). Ama atlana bir durum var sadece sigorta ve sertifika/ehliyet YETERLİ DEĞİL! SHT-İHA talimatı Madde7'ye göre bir üst sınıf İHA teçhizatlarına sahip olması gerekiyor drone'ununuz (IHA0 için IHA1 şarları: çakar lambalar, uçuş kayıt sistem v.s. olması). Peki eğer FR 19 doldurulacaksa kayıtsız 500gr. altı drone hangi sınıfa girecek (tanımlanmamış!)?; e sigortayı nasıl yaptırıcaz (belirsiz!)? v.s. v.s. Hadi diyelim çakarlarınız v.s. var. iş orda da bitmiyor DAHA BETERİ VAR!: Madde8'e göre ticari uçuşta IHA0 da olsa drone'unuz IHA2 kategorisinde istenen belgelerin alması ZORUNLU! Yani IHA0 bile olsa drone'unuz "Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumundan kumandanıza uygun frekanslar için kullanım izinleri", düzenli bakım onarım güvenlik beyanı (yıllık), "tüm uçuş bakımlarını detaylı gösterir kayıt defteri", "uçuş ve bakım elkitaplarının uygulama kayıtları", "ömürlü parçaların, sistem bileşenlerinin ve faydalı yüklerin durumu ve değişim kayıtları.." diye uzayıp giden bir dolu belgeyi güncel olarak bulundurmanınz demek oluyor bu da.....

Hobi???
s3.gif


Sportif hobi amaçlı kar amacı gütmeyen işler için bunca belge ve masraf istendiğini düşünmüyorum ben açıkcası. Dolayısı ile uçuş izni için form doldurulurken Ticari haricinde mutlaka hobi olması gerekiyor bence. Daha ötesi 500gr. altı drone'lar için form 19 yerine başka bir yöntemle izin alınması gerekiyor. Cünkü FR.19 sigorta v.s. kosulları kayıtsız drone'a uygun degil (kaldı ki bu sadece bir not olarak web sitesinde bi kenarda kosede goze carpan bir zorunluluk RESMİ talimata gore sadece yesil bolgede ucun deniyor!)... IHA0 eger ucus izninde Ticari zorunlulugu yoksa 500gr. altına gore daha avantajlı duruyor mevcut durumda..

Aslında bu karmasanin cozulmesi cok basit. SHGM Drone kullanıcılarının cogunun 500gr.altı/IHA0 kullanıcıları oldugunu ve cogunlukla da hobi amacli ucus yapildigini varsayarak su 6 kombinasyon icin net bir sekilde is akisini tarif etmesi ve kullanicilar lehine duzenlemesi yeterli:

IHA: 500gr.alti / yesil bölge'de uçuş / Hobi-Spor amaçlı (izin gerekmiyor)
IHA: 500gr.alti / renksiz bölge'de uçuş / Hobi-Spor amaçlı (Form 19 ile 10 gün öncesi uçus izni Ticariye zorluyor, sigorta? Kaydı yok drone'un?? Teçhizat??? Belgeler????)
IHA: 500gr.alti / kırmızı bölge'de uçuş / Hobi-Spor amaçlı (Form 19 ile 10 gün öncesi uçus izni Ticariye zorluyor, ehliyet? sigorta? Kaydı yok drone'un?? Teçhizat??? Belgeler????)

IHA: IHA0 / yesil bölge'de uçuş / Hobi-Spor amaçlı (izin gerekmiyor)
IHA: IHA0 / yesil bölge'de uçuş / Hobi-Spor amaçlı (Web sitesinden 5 gün önce izin başvurusu yeterli sadece-izin çıkmasını beklemek lazım tabi)
IHA: IHA0 / yesil bölge'de uçuş / Hobi-Spor amaçlı (Form 19 ile 10 gün öncesi uçus izni Ticariye zorluyor, sigorta, ehliyet gerekecek ama hobi amaçlı olacak uçuş???, Teçhizat??? Belgeler????)

Bu durumlar için öncelikle net bir iş akışı yayınlanmasında fayda var izin alımı için çünkü tutarlı olmayan bilgiler var istenen formlarda, talimatta ve web sayfasında.. Böyle giderse bu işten para kazananlar hariç herkes satar drone'unu.. O nedenle de en kısa sürede biraz süreç kolaylaştırılmalı.

Bunlar benim okuduklarımdan anladıklarım arkadaşlar. Toparladım hepsini 2020 sonu durumu ortaya koymak için. Yanlış olduğum yerler olabilir hepsini iyice okuyup atladığım bir resmi ve güncel kaynak varsa yazarsanız sevinirim. Özellikle de hobi amaçlı izin nasıl talep ediliyor o konuda aydınlatırsanız sevinirim
s3.gif
 

ejlover

Öğrenci
Katılım
19 Kasım 2020
Mesajlar
6
Reaksiyon puanı
1
Puanları
3
Desteği de geçtim kimseden yorum bile gelmedi, neyse..
s19.gif


SHGM'den yanıt geldi. 500gr. altı drone'ların uçuş izni alma prosedürünü tekrar gözden geçireceklerini ve uçuş güvenli kuralları dahilinde gerekli düzenlemelerin yapılacağını belirttiler
s2.gif
s8.gif


En azından 500gr. altı drone sahiplerine bir faydam dokundu kimsenin umrunda olmasa bile diye düşünüyorum
bigstar.gif
Ben tabii cevabı beklemeden Mavic Air2 aldım kendime faydam olmadı ama naapalım :tearsofjoy:
 
  • Beğen
Reactions: ARX

fatih1430

Asistan
Katılım
20 Ağustos 2020
Mesajlar
185
Reaksiyon puanı
113
Puanları
43
Yaş
54
bende meraklıyım drone

hatta kursuna bile niyet etmiştim ama pandemi araya girdi

ben parklarda falan görüyorum 8-10 mt havalandırıyorlar amatörler

elinde varsa sende fazla uçurmadan deneyebilirsin
 

ejlover

Öğrenci
Katılım
19 Kasım 2020
Mesajlar
6
Reaksiyon puanı
1
Puanları
3
bende meraklıyım drone

hatta kursuna bile niyet etmiştim ama pandemi araya girdi

ben parklarda falan görüyorum 8-10 mt havalandırıyorlar amatörler

elinde varsa sende fazla uçurmadan deneyebilirsin
1gr. da olsa 1cm. de havalansanız yasak hocam izinsiz sonuçta sorun orada
 

Creative

Kör Cerrah
Emektar
Katılım
12 Eylül 2009
Mesajlar
13,848
Çözümler
2
Reaksiyon puanı
17,298
Puanları
113
Yaş
39
Drone ile havayı kullanmak para, birde drone almak para. Onun için hiç girmem ben o topa.. :)
 

fatih1430

Asistan
Katılım
20 Ağustos 2020
Mesajlar
185
Reaksiyon puanı
113
Puanları
43
Yaş
54
1gr. da olsa 1cm. de havalansanız yasak hocam izinsiz sonuçta sorun orada
ona bakarsan herşey yasak zaten

karar size kalmış dronum olsa boş yer çok ışıkları kapat gece uçur kim görürki maharet sana kalmış
adam balkondan uçuruyor tüm mahalleyi dolaştırıyor yine kendi balkonunu getiriyor maharete bak
 

ejlover

Öğrenci
Katılım
19 Kasım 2020
Mesajlar
6
Reaksiyon puanı
1
Puanları
3
Renksiz bölgelerde de Ticari uçmadıkça online izin alınamıyor. Geriye ArGe uçuş kaldı onda da Ticaride de SİGORTA mecburiyeti var.

Sigorta ücretleri nedir? İnternetten fiyat bulamadım. Bilgisi olan var mı?

Bir de ArGe amaçlı izin neden hiç bir yerde tartışılmamış? Sadece sigorta ile hallolabiliyor en azından.
 

ejlover

Öğrenci
Katılım
19 Kasım 2020
Mesajlar
6
Reaksiyon puanı
1
Puanları
3
ona bakarsan herşey yasak zaten

karar size kalmış dronum olsa boş yer çok ışıkları kapat gece uçur kim görürki maharet sana kalmış
adam balkondan uçuruyor tüm mahalleyi dolaştırıyor yine kendi balkonunu getiriyor maharete bak
Dün onu yaptım ben de ama gündüz gün batımı daha güzel kareler oluşturuyordu ;)
 
Üst