2017 yılının en iyi GNU/Linux dağıtımları

Bu konuyu okuyanlar

eronis

Müdavim
Emektar
Katılım
25 Mart 2016
Mesajlar
5,389
Reaksiyon puanı
4,382
Puanları
113
2017 bitiyor. Artık bu yılın en iyi dağıtımlarını seçmenin zamanı geldi sanırım ? :) Burada iyiden kötüye bir sıralama yapmayacağım. Her dağıtım güzel, hepsini seviyoruz, ve hepsinin kendi kullanıcı kitlesi var. Uzatmadan listemize başlayalım.

1- Ubuntu
ubuntu-17.10-desktop.jpg

Ubuntu bu listeye konmazsa olmaz dağıtımlardan biri. Uzun zamadır GNU/Linux camiasında oldukça popüler olan dağıtımın özellikle bu yıl 17.10 sürümü ile büyük bir çıkış yaptı ve dikkatleri bir kez daha üzerine çekmeyi başardı. Ubuntu bugün en popüler GNU/Linux dağıtımlarından birisidir. Özellikle 17.10 sürümünden sonra geçilen değişiklikleri düşününce 2018 Nisan ayında karşımıza çıkacak olan LTS sürümü sabırsızlıkla bekliyoruz diyor ve sonraki dağtıma geçiyoruz.

2- Fedora
fedora.png

Fedora'nın benim için ayrı bir yeri vardır. Bu konuda belki biraz ön yargılı olabilirim çünkü benim ilk dağıtımım Fedora oldu. Red Hat tarafından desteklenen işletim sisteminin her yeni çıkan sürümünde yenilikler de beraberinde geliyor. Yeni teknolojileri denemek isteyenlerin kesinlikle denemesi gereken bir dağıtım olduğunu düşünüyorum.

3- Debian
debian-9-cinnamon-menu.jpg

Distrowatch'ta 2002 yılından beri ilk 10'da kalan tek dağıtım olmasının ve sağlamlığının yanı sıra özellikle bu yıl çıkan Debian 9 sürümü ile camiada yoğun bir popülerlik kazandı. Evrensel işletim sistemi ismi ile geçen Debian'ın çok geniş bir mimari desteği vardır. Sağlamlık ve minimalizm'i bir arada isteyenlerin kesinlike denemesini tavsiye ederim.

4- Solus OS
Solus-3-Budgie.jpg

Yeni çıkmasına rağmen oldukça kararlı ve hızlı bir sistem ortaya koyan Solus OS'u bu listeye koymadan olmazdı. Bu kadar kısa sürede başardıkları şeyler inanılmaz. Sıfırdan bir dağıtım yarattılar ve bir masaüstü ortamı geliştirdiler. Hafife alınmamalı çünkü bugün bile Cinnamon'da kararsızlıklar ve performans sorunları var bugün bile. Budgie masaüstü yeni olmasına karşın Cinnamon'un karşısında zorlu bir rakip olarak duruyor. Paket depolarındaki paket sayısı diğer dağıtımlara kıyasla biraz az. Yuvarlanan sürüm bir dağtıım. İlerleyen yıllarda bunun da üstesinden geleceklerine inanıyor ve Solus OS'u 2018 yılında dört gözle beklenmesi gereken dağıtımlar listeme ekliyorum :)

5- Manjaro Linux
slide-4-170.jpg

Manjaro Linux'u özetlemem gerekirse sabırsız adamın Arch Linux'u diyebilirim. Manjaro 2017 yılının en hızlı ve kararlı dağıtımlarından birisiydi. Aynı Solus OS gibi yuvarlanan sürüm olan Manjaro bugün son kullanıcılar arasında ve özellikle oyuncular arasında en popüler Linux dağıtımlarından birisi. Özellikle oyuncular ve Arch Linux ile uğraşmak istemeyen ve iyi bir donanım desteği isteyenlere önerebileceğim bir dağıtım. Özellikle Qualcomm wifi kartınız, Nvidia ekran kartınız, başka dağıtımın çalıştıramadığı ibr donanımınız varsa Manjaro'ya bir şans verin.

Sizin bu listede görmek istediğiniz bir dağtımı var mıydı ?
 

eronis

Müdavim
Emektar
Katılım
25 Mart 2016
Mesajlar
5,389
Reaksiyon puanı
4,382
Puanları
113
Antergos, Zorin OS ve Elementary OS. :)
3'ü de aklımdaydı ama hiçbirinini 2017 yılında arayüzden başka geliştirdikleri, bu başlığa girmeyi hak edecek bir şey yaptıklarını görmedim. Belki onları, Solus'u ve başka bir dağıtımı seçerek 2017'nin en güzel 5 dağtımı diye bir konu da açabilirim :) Ama dediğim gibi, burada ana konu işlevsellikti. Ubuntu'yu tanıttık, Elementary OS ve Zorin OS'un Ubuntu'dan görünüm dışında pek bir farkı yok. Antergos ise Manjaro'dan çok farklı değil.
 

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Katılım
4 Haziran 2008
Mesajlar
11,527
Reaksiyon puanı
2,285
Puanları
113
Finix OS?
 

eronis

Müdavim
Emektar
Katılım
25 Mart 2016
Mesajlar
5,389
Reaksiyon puanı
4,382
Puanları
113
Resimdeki Debian Cinnamon galiba. Ben Linux Mint Cinnamon'u denemiştim ama açıkçası Cinnamon'u pek beğenmemiştim. :)
Görsellik olarak Debian 9'u en sade gösteren resim buydu gözüme ilk çarpan :) İlk çarpan KDE olsaydı onu koyardım. Masaüstü ortamını pek kafama takmam ben, çalışırsa kalsın. Üstelik konunun amacı gereği dağıtımın sade bir ekran görüntüsü gerekliydi.
 

MrtAltg

Müdavim
Emektar
Katılım
22 Şubat 2007
Mesajlar
9,830
Reaksiyon puanı
12,066
Puanları
113
Arada bir debiş var gerisi teferruat gel seni de debiş ci yapalım @eronis
 
Üst