2 bin 500 TL'lik asgari ücret geliyor!

Reaksiyon puanı
10,327
2 bin 500 TL'lik asgari ücret geliyor!

2_bin_500_tllik_asgari_ucret_geliyor_1402026196_1928.jpg

Türkiye'de ilk defa bir meslek grubuna yönelik ayrı bir asgari ücret belirlenmesi gündeme getirildi. Öneride 3 kat fazla maaş planlanıyor.

Soma’daki kaza sonrası gündeme gelen maden işçilerinin durumu tekrardan masaya yatırılıyor ve sadece maden çalışanlarına özel bir dizi düzenleme hayata geçiriliyor.

Hayata geçirilen düzenlemeler madencilerin hem hayatını kolaylaştıracak hem de güven altına almış olacak. Ancak henüz dile getirilmeyen bir öneri ise gündeme geldiğinde kamuoyunda tepki çeken madenci maaşları konusunda bir ilk içeriyor.
Yapılacak düzenlemelerle ilgili müjdeleri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde katıldığı Türkiye Şoförler Odası Genel Kurul Toplantısı’nda yaptığı konuşmasında tek tek açıkladı.

900 GÜN ŞARTI KALKIYOR
Erdoğan’ın dile getirdiği çalışma kapsamında; Soma’da hayatını kaybeden 301 işçiden 67’sinin 900 günlük sigortalı olma şartını yerine getirmediği için ailelerinin ölüm aylığı alamaması üzerine bu şart kaldırıldı ve maden işçilerinin bir gün dahi sigortalı çalışmış olması halinde bu maaştan yararlanabilmesinin önü açıldı. Ayrıca düzenleme kapsamında vefat eden madencilerin prim borçlarını da siliniyor ve aileleri için muhtaçlık şartı da kaldırılıyor. Hayatını kaybeden işçilerin yakınlarına da kamuda istihdam zorunluluğu getiriliyor.

HEM EMEKLİLİK YAŞI HEM DE ÇALIŞMA SAATİ DÜŞÜYOR
Öte yandan söz konusu kazanın yaşandığı madenin kapalı olduğu dönem için işveren tarafından işçilerine tam maaş ödenmesi şartı da getirildi. Çalışma kapsamında tüm madencileri ilgilendiren önemli bir düzenleme de emeklilik yaşının 55'ten 50'ye çekilmesi. Bunun yanı sıra yıllık ücretli izinler de 4 gün artıyor ve çalışma saatleri de haftada 36 saat, günde ise 6 saat olarak yeniden belirleniyor.

BÜYÜK SÜRPRİZ YOLDA! TÜRKİYE’DE İLK OLACAK
13 Mayıs’tan yaşanan büyük acı sonrası gündeme getirilen bu düzenlemeler madencileri bir nebze de olsa tebessüm ettirse de asıl büyük sürpriz yolda…
İki parti tarafından Meclis’e sunulan ve diğer partilerin de sıcak baktığı belirtilen teklifin kabul görmesi halinde Türkiye’de bir ilk olacak ve ‘’Çok tehlikeli’’ iş kolu sınıfında olan madencilik sektörü için ayrı bir asgari ücret uygulaması hayata geçirilecek.

ASGARİ ÜCRET 3 KATINA ÇIKARTILACAK
Yapılan çalışma kapsamında Bakanlık tarafından tespit edilecek olan yeraltında işyerlerinde çalışanlar için asgari ücretin 3 kat birden arttırılması amaçlanıyor. Ayrınca yine aynı çalışma kapsamında yeraltında çalışan işçilerde kıdem şartının aranmaması da hükme bağlanıyor.

50 BİN İŞÇİYİ İLGİLENDİRİYOR
Türkiye’de yeraltında 50 bine yakın işçi çalışıyor. 10 bine yakını kamuya ait madenlerde çalışırken geri kalan 40 bin civarında madenci ise özel sektörde ekmeğini kazanıyor. Ancak maaşlar özelde kamuya göre çok düşük. Özel sektöre ait madenlerde işçilerin maaşları işçilerin kıdemleri ve çalıştıkları madenlere göre değişmesine rağmen, ortalamanın 1,300 lira ile 1,500 lira arasında değiştiği belirtiliyor.

EN DÜŞÜK MAAŞ 3 BİN TL’NİN ÜZERİNDE OLACAK
Düzenlemenin hayata geçirilmesiyle birlikte bir maden işçisinin en düşük maaşı, 846 TL olan asgari ücretin tam 3 katı yani 2 bin 500 TL’nin üzerinde olacak. Bu rakama aylık primler de eklenince bir madencinin en düşük ücretinin 3 bin TL’nin üzerinde olması hedefleniyor. Böylelikle madencilerin maaşları yıllık ortalama 20 bin dolar seviyelerine yaklaşmış olacak.

KaynaK

Tommy Vercetti

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,643
Bunlarda iyice madencilere odaklandılar iyi hoş güzelde diğer işçiler ne olacak? ben bir kargo aktarma merkezinde çalışıyorum akşam 4 ten gece 2 ye kadar durmadan araba boşaltıyorum koskoca tırları yüklüyorum sadece saat 22.00 de yarım saatlik bir yemek molamız var canımız çıkıyor aldığımız para 846 lira mesai ücreti falanda yok taşeron işçiyiz bizim hakkımız bumu? Hiç değilse 1100 falan alsak eyvallah dicemde 846 lira bizede yazık değilmi?

Nemre

Profesör
Reaksiyon puanı
29
Bu ülkede sadece madenciler çalışmıyor.Ayrımcılıkda bir yere kadar.

falcon291

Profesör
Reaksiyon puanı
45
Bunlarda iyice madencilere odaklandılar iyi hoş güzelde diğer işçiler ne olacak? ben bir kargo aktarma merkezinde çalışıyorum akşam 4 ten gece 2 ye kadar durmadan araba boşaltıyorum koskoca tırları yüklüyorum sadece saat 22.00 de yarım saatlik bir yemek molamız var canımız çıkıyor aldığımız para 846 lira mesai ücreti falanda yok taşeron işçiyiz bizim hakkımız bumu? Hiç değilse 1100 falan alsak eyvallah dicemde 846 lira bizede yazık değilmi?
İki açıdan değerlendirmek lazım, senin yönünden bakınca evet 10 saat çalışan biri için gerçekten de aldığın ücret az, ama öte yandan, yaptığın işte ölüm riski yok denecek kadar az, kömür tozu yutmadığın için muhtemelen emekli olduktan sonra emekli maaşını uzunca bir süre alabileceksin ve karanlık ve bunaltıcı bir ortamda çalışmıyorsun. Demek istediğim
1. Her sektörde iş kazası sonucu ölen herkesin ailesine ölüm aylğı bağlanmalıdır. Prim farkı işverenden ya da hazineden devlet sağlamalıdır. Madende iş kazasında, ya da sonuçta iş kazasında ölmüşsün, ailen ölüm aylığı alamıyor. Böyle saçmalık mı olur?
2. Madende günde en fazla 6 saat haftada 36 saatten fazla mesai olmamalıdır. Madene özel ücret iyi bir düşünce ama doğrusu sendikaların güçlendirilmesi ve taşeron sisteminin yaygınlaşması önlenmelidir. Gerçi hükümet taşeron sistemini yaygınlaştırma ve taşeron çalışan işçilerde bu iktidara oy vermeye devam etme eğiliminde ya o da ayrı mesele...
3. Emeklilik yaşı maden işçilerinde 45 yaş-20 sene olmalı. Sene yüzünden bu süreyi tamamlayamayan maden işçilerinin madenin yüzeyinde çalışması sağlanmalı...
4. Bu cam, kimyasal, tersane gibi diğer iş kolları gözönüne alınarak da düzenlenmeli...

Herkese hayırlı kazançlar...

Berkin Bozdoğan

Profesör
Reaksiyon puanı
39
Selamlar,

Soma katliamından sonra açıp birkaç sene evvel Şili'de olan maden kazasıyla ilgili Wikipedia maddesini okudum. Elbette madenler ve durum farklı ama İngilizce maddede Şilili işçilerin maden risklerine ve maden türlerine göre nasıl para aldığı gibi şeyler de yazıyor.

http://en.wikipedia.org/wiki/2010_Copiapó_mining_accident

Ölen ve öldüğünün üstü örtülen insanları geri getirmeyecek. O kadar öneriler gelmiş hepsi geri çevrilmiş, ahbabına denetletmiş falan.

Bu memleket baştan aşağı sıkıntı.

Güzel günler,

kmurat

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,747
Her sanayii ülkesinin belkemiği, Demir/Çelik ve Kömür'dür. Kömür olmadan Çelik üretilemiyor. Çelik olmadan da Sanayii işlemiyor. Birinci Dünya şavaşının fazla bilinmeyen (asıl) nedenide bu kaynakların paylaşılamaması olmuş. Bu türden Sanayii'nin gelişebilmesi için gerekli kaynaklara hakim olabilmek için Osmalı İmparatorluğu yok edilmiş. Arap ülkeleri Dizayn edilmiş, ve de ortalarına bir istikrarsızlık unsuru olarak, İsrail yerleştirilmiş. Devlet kendi Sanayii'nin belkemiğine, elbette daha fazla önem vermek zorundadır. Bu tür hayati önem taşıyan konumlara Stratejik ürün/konum v.s deneir. Bir ülkenin varlığını tehdit edebilecek ürün veya konumlardır bunlar. Bir diğer çok önemli ürünümüz "BOR" Bizim dışımızda herkez Bor'u işliyor. Biz ise Petrol ihraç eden ülkeler gibi sadece ihraç ediyoruz.

TBM

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
358
Maaş artsında bu ayrım biraz fazla 3b tl ne ya diğer işçilerin hakkı ne olacak ?

fatihcamli

Doçent
Reaksiyon puanı
0
ozman her meslekten 300 kişi ölmesilazım ki hmm desinler arttırak bari diyeee

MasterFather

Profesör
Reaksiyon puanı
59
Siz de her çıkan habere inanıyorsunuz.bakma toplumun gazı alınsın.erken emeklilik denildi.hiç bir şey yok.taşeron sistemi kalkacak dendi.aynı tas aynı hamam devam ediyor.

semih61

Profesör
Reaksiyon puanı
43
Türkiye’de bir ilk olacak ve ‘’Çok tehlikeli’’ iş kolu sınıfında olan madencilik sektörü için ayrı bir asgari ücret uygulaması hayata geçirilecek.

iyiymiş

Reaksiyon puanı
10,327

haklısın vercetti kardeş, bu iktidarın en büyük günahı, Allah Tealaya veremeyeceği en büyük hesabıdır bu taşeron sistemi. kölelikten beter bir rezalet. bu durumda olan insanlar için çok üzülüyorum. eğer bir gün başbakanla karşılaşmış olsaydım hayattaki en büyük arzum köleleştirdikleri, boğaz tokluğuna çalışmak zorunda bırakılan bu durumdaki milyonlarca garibanın durumunu haykırmaktı yüzüne.

S

SDN Okuru

SDN Okuru
Bakmayın böyle haberlere bunlar doğru çıksa her öğretmenler günü verilen zamlarla öğretmenler 10-15 bin lira maaş alırdı..

vimjunon

Asistan
Reaksiyon puanı
2
Bunun yarısı kadar düzenlemelerin diğer çalışan kardeşlerimiz için de yapılması dileğiyle.

cagdasc

Asistan
Reaksiyon puanı
13
türkiye de olaylar nabza göre şerbet misali yürüyor. yarın başkasına bişey olsa göstermelik onda da iyileştirme olur gelir geçer 2 gün sonra da herkes unutur.

alig_6

Doçent
Reaksiyon puanı
27
Artık işsiz kalan madenciliğe yönelecek sonra ölümler daha da artacak.. Kısır döngü.

algea

Doçent
Reaksiyon puanı
22
Ne iyi olmuş herkez faydalanır bundan.....

PatavatsiZ

Doçent
Reaksiyon puanı
0
Sen bir ülkede, heleki Türkiye gibi bir ülkede asgari ücreti 3k TL yaparsan, o vatandaş 400 TL olan kirası 800 tl ye, 7 tl ye içtiği sigara 20 TL ye fırlar. Kaşıkla verdim kepçeyle alıyorum vol II. hayırlı olsun :)

green_lion

Asistan
Reaksiyon puanı
5
Sen bir ülkede, heleki Türkiye gibi bir ülkede asgari ücreti 3k TL yaparsan, o vatandaş 400 TL olan kirası 800 tl ye, 7 tl ye içtiği sigara 20 TL ye fırlar. Kaşıkla verdim kepçeyle alıyorum vol II. hayırlı olsun :)

Buna kepçeyle verip, tencereyle almak derler :))))))))

Jomolocco

Doçent
Reaksiyon puanı
5
Burdan cikarilacak sonuc bir seylerin duzenlenmesi icin illaki ihmal illaki ölüm mü olmasi gerekiyor. Memleketimde kanazilasyona cocuk duser cocuk mefta olduktan sonra önlem alinir. Hay sizin gibi zihniyeti