1TL ve 50 kuruşun gramajlari düşürüldü!

ChaosBoost

Profesör
Reaksiyon puanı
697
Madeni paraların tasarımında veya ağırlığında 2009'dan beri değişiklik yapmayan Darphane 1TL ve 50 kuruşun ağırlıklarını azalttı.
50 kuruşun eskiden 6,8 gram olan gramajı 5,5'e düşürüldü
1TL'nin 8,2 olan gramajı 6,6 grama düştü. Hem de paralarda kullanılan metal oranlarının değiştiği söylendi.

Reaksiyon puanı
4,724
Fiziki para kalkmalı bence maliyete falan gerek kalmaz ?

Zaten 99.99₺ lik ürün e 100₺ veriyorsun milyonlarca kişi böyle 1 kuruş verse şaka maka para göl oluyor fiziki para kalksın kuruşu kuruşuna alsın esnaf

Martin Archi

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
4,842
Fiziki para kalkmalı bence maliyete falan gerek kalmaz ?

Zaten 99.99₺ lik ürün e 100₺ veriyorsun milyonlarca kişi böyle 1 kuruş verse şaka maka para göl oluyor fiziki para kalksın kuruşu kuruşuna alsın esnaf
Fiziki paranın kalkması imkansız, hemde gerek yok bence.

Reaksiyon puanı
4,724
Fiziki paranın kalkması imkansız, hemde gerek yok bence.
Neden gerek yok?

Ben uzun süredir belki pandemi başından beri banka kartından alışveriş harcama yapıyorum, para pis kardeşim sayısız el değiyor veya üstünü sahte para vermeye çalışıyorlar vs vs.

Fiziki para mı kaldı?

Fiziki parayı sadece berbere veriyorum öyle diyim zaten son zamanlarda berbere bile ibandan atıyorum ciddiyim ?

Martin Archi

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
4,842
Neden gerek yok?

Ben uzun süredir belki pandemi başından beri banka kartından alışveriş harcama yapıyorum, para pis kardeşim sayısız el değiyor veya üstünü sahte para vermeye çalışıyorlar vs vs.

Fiziki para mı kaldı?

Fiziki parayı sadece berbere veriyorum öyle diyim zaten son zamanlarda berbere bile ibandan atıyorum ciddiyim ?
Şuan fiziki paranın kaldırılması devlete durduk yere bir yük daha ekler. En azından bizim ülkede yapılamaz, hala paralardan altı sıfır atıldığından haberi olmayanlar bile varken böyle bir sisteme geçmek istesek bizim laglı halkımıza 10 yılda bile yansımaz. Darphaneler kapanır, ortaya işçi açığı çıkar. Ve illa benim şuan aklıma gelmeyen daha fazla şeyler olur, bence gerek yok yani. :)

Reaksiyon puanı
4,724
Şuan fiziki paranın kaldırılması devlete durduk yere bir yük daha ekler. En azından bizim ülkede yapılamaz, hala paralardan altı sıfır atıldığından haberi olmayanlar bile varken böyle bir sisteme geçmek istesek bizim laglı halkımıza 10 yılda bile yansımaz. Darphaneler kapanır, ortaya işçi açığı çıkar. Ve illa benim şuan aklıma gelmeyen daha fazla şeyler olur, bence gerek yok yani. :)
İyide maliyeti daha fazla paradan, tam tersi durum olsa eyvallah diyecem

xYavuz

Profesör
Reaksiyon puanı
1,289
Daha pahaliya mal ediyorsa darp hane ne yapsin?
Mesaj otomatik birleştirildi:

Blr liraya o bir lirayi mal ettigi kadar maden alabiliyormu (!)

ChaosBoost

Profesör
Reaksiyon puanı
697
Zaten paranın değeri içindeki metalden daha düşük maalesef. Ne güzel batırdılar öyle. Ne yapacağınızı biliyorsunuz 14'te.

eren_e

If you fell down yesterday, stand up today
Cezalı
Reaksiyon puanı
1,270
Madeni paraların tasarımında veya ağırlığında 2009'dan beri değişiklik yapmayan Darphane 1TL ve 50 kuruşun ağırlıklarını azalttı.
50 kuruşun eskiden 6,8 gram olan gramajı 5,5'e düşürüldü
1TL'nin 8,2 olan gramajı 6,6 grama düştü. Hem de paralarda kullanılan metal oranlarının değiştiği söylendi.

Peki bunun ne işe yaradığı hakkında bilgi verecek bir şahıs var mı?

Azoic

Öğrenci
Reaksiyon puanı
11
Bu 1 tl ile çalışan makineler ağırlık ile çalıştığından artık çalışmıyor çoğu sorun veriyor muş deneyen oldu mu :D

OzkanK.

Rektör
Reaksiyon puanı
13,064
Bugün boks makinesine para attığımda o yüzden mi çalışmadı yani. :D

Doğru söylemiyon sanki !!! ( Daha piyasaya yeni yeni sürülüyor o bozuk paralar hemen nasıl denk geldin ! )

Yeni nesil makineler paranın sadece ağırlığına bakmıyor çünkü ! Aynı şekilde büyüklük ve gramaş olarak TL'ye çok yakın yabancı bozuk paralar atsanda çalışmıyor o makineler. 1 TL'yi ayıran başka bir sistemi vardır onların.

Öbür türlü sadece ağırlığına baksa parayı yutmaz alttan geri atar zaten !!!

EnesKAYA

Back-End Developer
Reaksiyon puanı
162
Giderayak 2000'lerin başına doğru geri dönüyoruz demek, bu. Sırada 500'lük ve 1000'lik banknotlar var... Ülke olarak, resmen bir uçurumun eşşiğindeyiz önümüzde son bir adım kaldı. Umarım o son adımı atmayız...

Tommy Vercetti

Profesör
Reaksiyon puanı
1,648
Nfc teknolojisi sayesinde bireysel ödemeler rahatlıkla yapılabilir aslında. Birine para vereceksin yada alacaksın diyelim. Gir uygulamadan tutarı, karşı tarafta aynı tutarı girsin, (güvenlik amaçlı, farklı bir tutar girilirse transfer gerçekleşmesin) tokuşturun telefonları hop transfer tamam. Bunun için işlem ücreti de alınmazsa ne gerek kaldı kağıt paraya. Hem bu sayede kayıt dışı ticarette ortadan kalkar. Gerçi iPhone lar bu konuda sıkıntılı. Nfc ile İstanbul kart a bile para yüklemesi yapılamıyor iPhone ile. Çok saçma kısıtlamaları olan gıcık bir cihaz.

Reaksiyon puanı
4,724
Nfc teknolojisi sayesinde bireysel ödemeler rahatlıkla yapılabilir aslında. Birine para vereceksin yada alacaksın diyelim. Gir uygulamadan tutarı, karşı tarafta aynı tutarı girsin, (güvenlik amaçlı, farklı bir tutar girilirse transfer gerçekleşmesin) tokuşturun telefonları hop transfer tamam. Bunun için işlem ücreti de alınmazsa ne gerek kaldı kağıt paraya. Hem bu sayede kayıt dışı ticarette ortadan kalkar. Gerçi iPhone lar bu konuda sıkıntılı. Nfc ile İstanbul kart a bile para yüklemesi yapılamıyor iPhone ile. Çok saçma kısıtlamaları olan gıcık bir cihaz.
İphone neden nfc konusunda sıkıntılı anlamış değilim güvenlik ise cidden gülünç.

Kesinlikle katılıyorum 2020 den beri fiziki para sayılı kullanmışımdır