100 milyarlık af geliyor

Reaksiyon puanı
10,327
SGK'ya 100 milyarlık af geliyor

657x350x1620140752583362368.jpg.pagespeed.ic.3SsKHrMXOl.jpg

Torba kanuna, SGK’nın alacaklarına yönelik geniş kapsamlı bir af maddesi eklenecek

Hükümet Meclis’teki torba kanuna, SGK’nın alacaklarına yönelik geniş kapsamlı bir af maddesi eklemeye hazırlanıyor.

Böylece 2014 yılına kadar tahakkuk etmiş sigorta primleri, işsizlik sigortası primleri, idari para cezaları, asgari işçilik primleri kapsam dahilinde.

Son yılların en kapsamlı af paketi için düğmeye basıldı. Son dakikada bir değişiklik olmazsa, önceki gün meclise sevk edilen torba kanuna, SGK’nın alacaklarına yönelik geniş kapsamlı bir af maddesi eklenecek. Afla yeniden yapılandırılacak borcun toplam büyüklüğü 100 milyar TL’yi aşıyor. 2014 yılına kadar tahakkuk etmiş sigorta primleri, işsizlik sigortası primleri, idari para cezaları, asgari işçilik primleri de af paketinin kapsamı dahilinde. Pakete hangi borçların gireceği ve ne kadarlık bir faiz silmesi yapılacağı konusunda son sözü, Başbakan Tayyip Erdoğan söyleyecek.

Meclise sevk edilen tasarıda, kamu borçlarında faizlerin silinmesi ve yeniden yapılandırılmasına ilişkin sınırlı bazı düzenlemeler var. Bunların başında da genel sağlık sigortası prim borçları yer alıyor. Tasarıya göre, bugüne kadar gelir testi yaptırmayanlara yasanın çıkmasından sonra 3 aylık yeni bir hak verilecek. Genel sağlık sigortası prim borçlarını ödemeyenlere de yeni bir imkan tanınacak. Söz konusu kişiler 4 ay içinde başvurursa, borçlarının faizleri silinecek ve bu borçlar 12 ayda ödenecek şekilde yeniden yapılandırılacak. 2013 yılı veya önceki bir tarihe ilişkin ödenmemiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi ve idari para cezaları, eğitime katkı payı, özel işlem vergisi ve damga vergi borçlarında borç asılları 100 lirayı aşmayanların tahsilinden de vazgeçilecek.

BUNUNLA SINIRLI KALMAYACAK

Ancak kamu borçlarına getirilecek af düzenlemesinin bununla sınırla kalmayacağı öğrenildi. SGK’nın sigorta prim alacağının 75 milyar TL, Bağ-Kur prim alacağının 28 milyar TL, Genel Sağlık Sigortası Prim alacağının da 11 milyar TL’ye ulaştığı tahmin ediliyor. İşsizlik sigortası primi, idari para cezası, damga vergisi, asgari işçilik fark primlerinin de eklenmesiyle rakam 110 milyar TL’ye yaklaşıyor. Tüm bu alacak paketi için de, tek maddelik bir düzenleme hazırlığı yapılıyor.

SGK’nın alacaklarında faizi silecek ve ana para ödemesini taksitlere bağlayacak düzenlemede, 2008 yılı örneği akla geliyor. 2008 yılında çıkarılan yasal düzenlemeyle, borcun faizinin yüzde 85’ine kadarlık bölmü silinmişti.

Düzenlemeyle ilgili çalışmaların tamamlanmasının ardından, AKP’li milletvekillerinin önerge vererek konuyu meclise taşıması planlanıyor. Af maddesi son dakikada bir değişiklik olmazsa, taşeronluğu içeren torba kanun tasarısının maddelerine eklenecek ve temmuz ayından önce yasalaşacak. Yaz aylarında da uygulamaya girecek. Yasal düzenlemenin çıkmasının ardından, vatandaşlara başvuru için 3 aylık gibi bir süre tanınabileceği vurgulanıyor.

Türkiye’de her 2 veya 3 yılda biriken kamu alacaklarına yönelik bir yeniden yapılandırma yapılıyor. Bürokrasinin dönem dönem karşı çıktığı yeniden yapılardırmaların sonuncusu 2011’de 6111 sayılı kanunla yürürlüğe girmişti.

KaynaK

sevdimsadece

Asistan
Reaksiyon puanı
0
ben 26 yaşında ögreciyim son 1 yıldır sigortalıyım ben 25 yaşıma kadar her yıl babammın üstüne sigortalı olmam için ögrenci belgemi beyan ettim her yıl düzenli çagırdılar yanlız devlet 2011 yılından bu yana bana yaklaşık 4 milyar borç çıakrdı G.S.S adı altında ve sebeb beyanname vermemişim beyan verin dediklerinden sigortası olmayan içindi benim o dönemde düzenli beyan vererek kullandıgım sigortam vardı şimdi her ay 130 daha ekliyerek büyüyor 4 milyarı bu ay geçiyor :) ben 4 milyarı bulsam zaten bu ögrenci halimle eğitim borçlarımı öderim çalışıyorumd edimde çalışmak değil sag olsun kısıtlı süre ile çalıştıgım yer siğortan olsun sana destek olak diye yaptı yoksa çalışma sayılmaz benimki sağ olsunlar el ayrdım ediyorda devlet soyuyor :)

şuan öyle bakıyorum borca yaz sgk yaz alırsın gel gel

FullScreen

Profesör
Reaksiyon puanı
2
ben 26 yaşında ögreciyim son 1 yıldır sigortalıyım ben 25 yaşıma kadar her yıl babammın üstüne sigortalı olmam için ögrenci belgemi beyan ettim her yıl düzenli çagırdılar yanlız devlet 2011 yılından bu yana bana yaklaşık 4 milyar borç çıakrdı G.S.S adı altında ve sebeb beyanname vermemişim beyan verin dediklerinden sigortası olmayan içindi benim o dönemde düzenli beyan vererek kullandıgım sigortam vardı şimdi her ay 130 daha ekliyerek büyüyor 4 milyarı bu ay geçiyor :) ben 4 milyarı bulsam zaten bu ögrenci halimle eğitim borçlarımı öderim çalışıyorumd edimde çalışmak değil sag olsun kısıtlı süre ile çalıştıgım yer siğortan olsun sana destek olak diye yaptı yoksa çalışma sayılmaz benimki sağ olsunlar el ayrdım ediyorda devlet soyuyor :)

şuan öyle bakıyorum borca yaz sgk yaz alırsın gel gel

Geriye yönelik öğrenci belgesi götürürsen sigortaya borcunu silerler.

vimjunon

Asistan
Reaksiyon puanı
2
Sigorta aflarından oldum olası hoşlanmadım. Düzenli ödeyenin enayi yerine konulduğunu düşündüm hep. Ama ödeyemeyenleri düşününce bir adım atılması gerektiği de ortada. Bu son olur inşallah.

basbeLası

Dekan
Reaksiyon puanı
47
Zorunlu sağlık sigortasında birçok kişi mal beyanın da bulunmadığı için mağdur oldu. Bu da kapsama alınıp bir kere borçlar silinirse iyi olacaktır.

TheMechanic

Asistan
Reaksiyon puanı
1
SGK Affı geliyor. Son dakika af haberleri
Böylece 2014 yılına kadar tahakkuk etmiş sigorta primleri, işsizlik sigortası primleri, idari para cezaları, asgari işçilik primleri kapsam dahilinde.

100999.jpg
SON yılların en kapsamlı af paketi için düğmeye basıldı. Son dakikada bir değişiklik olmazsa, önceki gün meclise sevk edilen torba kanuna, SGK’nın alacaklarına yönelik geniş kapsamlı bir af maddesi eklenecek. Afla yeniden yapılandırılacak borcun toplam büyüklüğü 100 milyar TL’yi aşıyor. 2014 yılına kadar tahakkuk etmiş sigorta primleri, işsizlik sigortası primleri, idari para cezaları, asgari işçilik primleri de afpaketinin kapsamı dahilinde. Pakete hangi borçların gireceği ve ne kadarlık bir faiz silmesi yapılacağı konusunda son sözü, Başbakan Tayyip Erdoğan söyleyecek.BORÇLAR SİLİNİYOR
Meclise sevk edilen tasarıda, kamu borçlarında faizlerin silinmesi ve yeniden yapılandırılmasına ilişkin sınırlı bazı düzenlemeler var. Bunların başında da genel sağlık sigortası prim borçları yer alıyor. Tasarıya göre, bugüne kadar gelir testi yaptırmayanlara yasanın çıkmasından sonra 3 aylık yeni bir hak verilecek. Genel sağlık sigortası prim borçlarını ödemeyenlere de yeni bir imkan tanınacak. Söz konusu kişiler 4 ay içinde başvurursa, borçlarının faizleri silinecek ve bu borçlar 12 ayda ödenecek şekilde yeniden yapılandırılacak. 2013 yılı veya önceki bir tarihe ilişkin ödenmemiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi ve idari para cezaları, eğitime katkı payı, özel işlem vergisi ve damga vergi borçlarında borç asılları 100 lirayı aşmayanların tahsilinden de vazgeçilecek.
AF GENİŞ KAPSAMLI
Ancak kamu borçlarına getirilecek af düzenlemesinin bununla sınırla kalmayacağı öğrenildi. SGK’nın sigorta prim alacağının 75 milyar TL, Bağ-Kur prim alacağının 28 milyar TL, Genel Sağlık Sigortası Prim alacağının da 11 milyar TL’ye ulaştığı tahmin ediliyor. İşsizlik sigortası primi, idari para cezası, damga vergisi, asgari işçilik fark primlerinin de eklenmesiyle rakam 110 milyar TL’ye yaklaşıyor. Tüm bu alacak paketi için de, tek maddelik bir düzenleme hazırlığı yapılıyor. SGK’nın alacaklarında faizi silecek ve ana para ödemesini taksitlere bağlayacak düzenlemede, 2008 yılı örneği akla geliyor. 2008 yılında çıkarılan yasal düzenlemeyle, borcun faizinin yüzde 85’ine kadarlık bölmü silinmişti. Düzenlemeyle ilgili çalışmaların tamamlanmasının ardından, AK Parti’li milletvekillerinin önerge vererek konuyu meclise taşıması planlanıyor.
Af maddesi son dakikada bir değişiklik olmazsa, taşeronluğu içeren torba kanun tasarısının maddelerine eklenecek ve temmuz ayından önce yasalaşacak. Yaz aylarında da uygulamaya girecek. Yasal düzenlemenin çıkmasının ardından, vatandaşlara başvuru için 3 aylık gibi bir süre tanınabileceği vurgulanıyor. Türkiye’de her 2 veya 3 yılda biriken kamu alacaklarına yönelik bir yeniden yapılandırma yapılıyor. Bürokrasinin dönem dönem karşı çıktığı yeniden yapılardırmaların sonuncusu 2011’de 6111 sayılı kanunla yürürlüğe girmişti.

http://www.haberkenti.com/sgk-affi-son-dakika-150524h.htm

pcwolf

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
33
Hazır elleri değmişken kyk borçlarını da silsinler bari.
O değil de bu af olursa 2015 çok kazık vergilerle geçer heralde.

cengaver51

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
169
35 milyar TL borumu bu elbette kazığı sonra gelecek yılbaşında zamlar ardı ardına patlatacaklar secimde gelıyor yaaaa

- - - Mesaj Güncellendi - - -

100 milyar yazacagıma 35mılyar yazdım uykulu kafa ıleee :)

friendly

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
671
Sürekli ona af buna af, her şeye af..
Vergisini zamanında ödeyen , kurallara uyan vatandaşı iyice aptal yerine koyuyorlar.

neskalii

Profesör
Reaksiyon puanı
23
Zorunlu sağlık sigortasında birçok kişi mal beyanın da bulunmadığı için mağdur oldu. Bu da kapsama alınıp bir kere borçlar silinirse iyi olacaktır.

ödeyenlerinde parasını geri versinler o zaman usta.. Kardeşim için mecbur ödedik başladığından beri ...

kestal

Doçent
Reaksiyon puanı
35
Valla ben öğrenci olduğumu beyan 3 kere beyan ettim.2-3 kezde şikayet ettim ama hala aynı borç duruyor.Saçmalık resmen yahu.

Mg.

Profesör
Reaksiyon puanı
24
Benim de borcum vardı beş dakikada silindi. Okul bitti bakalım bu sefer ne sürpriz yapacaklar

Reaksiyon puanı
10,327
bu af konusu çok hassas bir konu. bu işin garibanlar adına sevabı olsa da, genel olarak da birçok haksızlık ve hukuksuzluğu beraberinde getirdiğini tahmin etmek güç değil.

en bariz misal, fenerbahçe kulübü bütün vergi borçlarını tıkır tıkır öderken bir bakıyorsunuz onun ezeli rakipleri olan galatasaray, beşiktaşın on milyonlarca borçları affedilmiş!

e şimdi bu durumda fenerbahçe tam bir enayi ve keriz kulübü haline gelmedi mi? hak mı bu, adalet mi bu?

böyle bir haksızlık, hukuksuzluk sadece bu ülkede görülebilir ancak... dünyanın başka bir ülkesinde böyle bir haksızlık olduğunu hiç zannetmem.

yok yok, bu bir misaldi sadece. kâr'ından evvel devletine vergisini ödeyen dürüst, namuslu işveren için ne diyeceğiz. akıllı geçinen çakalların vergi borçları silinirken ne hissedecek bu zavallı! dürüstler, merak ediyor insan.

amerikanın her pisliğini taklit ederiz de aslen en doğru tarafı olan bu vergi politikasını buraya getirmeyi hiç akıl etmeyiz. işimize gelmez çünkü.

El Padrino

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
70
4 bin küsür lira trafik cezası borcum var.Bin küsürde sgk prim borcum.Bunlar silinicek mi !?

eSa

Dekan
Reaksiyon puanı
352
Silerler, seni mi kıracaklar :)

sevdimsadece

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Benim mal beyanı yapmama gerek yoktu zaten beyanda bulunup sigorta kullanıyordum biri belge götür diyor iyide anlatııgın kadar kolay olsa keşke

honline

Profesör
Reaksiyon puanı
296
2 yıl bağkur borcum var aldı başını gitti şuan ana paranında yarısına af gelse ödeyemem

dark_streams

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
milleti gereksiz yere borçlandırdılar çalışmayan adamlara bile gss adı altında tabiri caizse haraç denebilecek bir mebla bağladılar tahsil ediyorlar sonrada dalga geçer gibi affediyorlar yazıklar olsun haram olsun..