Linux Üzerine Eğitim Almalı mı?

Berkin Bozdoğan

Profesör
Reaksiyon puanı
39
Linux öğrenmek başlı başına bir kariyer mi yoksa yardımcı bir etmen mi? Linux eğitimi almak gerekir mi? İşin uzmanına sorduk, cevaplar bu videoda!
Linux, birçok kullanıcının uzak ve bir o kadar teknoloji uzmanının da yakın olduğu bir şey. Özellkle dünya çapındaki kurumsal kullanımı konusunda, kendisini sunucularda gösteren GNU/Linux türevleri başarısını yönetilebilirlik, ölçeklenebilirlik ve düşük sahip olma maliyetine borçlu.Elbette en güncel teknolojileri de bünyesinde yaşatması da önemli bir artı. Linux hakkındaki eğitimkonusunu AcademyTech eğitmenlerinden Cezmi Aydoğdu'ya sorduk.

İzleyin

[SDNTV]2009_05_25_academytech_rop.mp4[/SDNTV]

:: Linux konusunda eğitim almak istiyor musunuz?

Bilgi için: AcademyTech
Telefon: (216) 550 44 22
SDN - http://shiftdelete.net

yusufsan21

Dekan
Reaksiyon puanı
35
Bekledim bekledim açılmadı. Sorun bende mi video da mı bilmiyorum.

mdkbet

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
89
bende açamadım videoyu

EnziM

Doçent
Reaksiyon puanı
17
Bendede video açılmıyordu ama indiriliyordu :)

İzleyemeyenler aşağıdaki bağlantıdan indirebilirler.

RapidShare: Easy Filehosting

MD5: 9819E924538D42FFE220996836AF9144

moz

Doçent
Reaksiyon puanı
5
Videosu bile açılmıyor işletim sistemini siz düşünün kari....!

HapS

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
63
tabiki bu eğitimi veren bir kurum Linux eğitimi ihtiyaca göre alınmalı der ama Linux eğitimi al al bitmez ömrünü harcasan sonu yok :D ama bana sorarsanız Linuxun kendisine gerek yok :)
FreeBSD, Solaris gibi sistemleri öğrenin bunları öğrendikten sonra Linux oyuncak bir plastik ördek niteliğindedir

rozabay

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
34
Linux eğitimi özel sektörde olmazsa olmazdır. Örneğin bir linux sunucuyu yönetebilmek, Yada linux u daha hızlı öğrenmek için birebirdir. Şuan da Türkiyede askeriye pardus işletim sistemine geçiyor. Çoğu devlet daireleride linux a yeşil ışık yaktı. Özel sektörde değilde devlet dairelerinde bile olmazsa olmaz. Sonuç olarak windows kullanıcıları bilgisauarla alakalı iş hayatına atılacaksa linux öğrenmek mecburiyetinde kalacaktır. Devlet daireleride yakında geçişe başlayacak.
Saygılarla.

berckai

Profesör
Reaksiyon puanı
9
ben devlet olsam tüm sistemi pardusa geçiririm madem ki ille de üniter devletiz ya muhalefet de karşı çıkmaz

emre0989

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Bende bir windows + ubuntu kullanıcısıyım.Ubuntuyu geçeli daha fazla olmadı.Sistemimde hem windows hemde ubuntu (wubi aracıyla kurduğum ubuntuyu) kullanıyorum.Windowsu oyun için kullanıyorum.Diğer zamanlarda windowsta 1 dka durasım gelmiyor hemen ubuntuya geçiyorum.Ülkemizde linux işletim sistemleri hakettikleri yerde değiller.Bunda (benim görüşüm) ne linux işletim sistemlerinin nede kullanıcının suçu yok.Tek suçlu donanım üreticileri ve yazılım üreticileri.En basitinden amd-ati ekran kartları driver konusunda linuxa tam destek vermiyorlar genelde sorun çıkartıyorlar.Yazılım üreticileri derken daha çok oyun üreticileri var sorun çıkaran.Son çıkan tanınmış oyunların içinde 1 tane linux destekli oyun gösterin bana.Gösteremiyoruz işte gösterebilsek zaten linux buralarda olmaz açık ara winsowsun önünde(kullanıcı sayısı,yaygınlık) olurdu.Ha şimdi ben çalıştırabiliyorum diyen arkadaşlar çıkabilir e nasıl çalıştırıyorlar wine v.b gibi ek emulatör programlarla.Ne zaman pes serisi oyunları gta serisi vb. oyunları wine gibi programlarsız direk kuruluş ekranında linux işletim sistemi seçeneğini seçerek kurabilirsek işte ozaman linux dağıtımları sadece ülkemizde değil dünyada 1 numara olacaktır.Server sistemlere gelirsek zaten tartışmasız linux dağıtımları üstün.

zootechnist

Doçent
Reaksiyon puanı
22
Evet,linux oyun konusunda windowsun gerisinde.(sebebi ise oyun üreticileri ve microsoft).

Ama sanırım zaten burada konu son kullanıcıdan ziyade ticari işletmeler.
Kardeşim özel bir hastanede bilgi işlem sorumlusu ve 50 makina için işletim sistemi,server hastane otomasyonu,ofis yazılımları vb. lisanslar için 100.000 dolardan fazla para ödendi.Daha sonra makinaların ortak kullanımı için dosya sunucusu kurulması gerekiyordu.Ben ubuntu kurdum.Servera (server 2003) virüs bulaştığı için çok sıkıntı yaşamalarına rağmen benim kurduğum dosya sunucusu sapasağlam duruyor.Çünkü virüsler aktivite gösteremiyor :)

4 yıldır linux kullanıyorum.BSD ve Solarise de göz atmışlığım var.

Eğitim alınması iyi olur kanaatimce.Ama bulunduğum yerde windows üzerine bile doğru dürüst eğitim veren bir kurum olmadığı için internetin nimetlerinden istifade etmek zorundayım.:)

Bana göre linuxun üstünlüğü sisteme tamamiyle hakim olmanız ve modüler yapısından kaynaklanıyor.Şöyle ki ilk linux kullandığım sıralarda masaüstünü çökertmiştim.Yanlışlıkla bir çok dosyayı silmiştim.Ama modüler yapısından dolayı (yani grafik ekran ile sistem bütünleşik değil windowstaki gibi) terminalden internete bağlanıp masaüstünü tekrar yükleyebilmiştim.Zaten o günden beridir linuxtan vazgeçmedim.

Heyban

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Linux'ta da oyun yok değil. Linux Windows'tan üstün bana göre. Zaten sırf Photoshop için Windows kullanıyorum. Neyse...
Standart bir kullanıcıysanız; yani bilgisayarda sadece "e-postalarımı okurum, film izlerim, müzik dinlerim, oyun oynarım, internette gezerim, chat yaparım" diyorsanız bunları Linux'ta da kolaylıkla yapabilirsiniz yani eğitimi almaya gerek kalmaz bence.

B_a_T_u

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
ücret ne kadar ? peki bilgisi olan arkadasım var mı ?

ktohan

Asistan
Reaksiyon puanı
5
Malesef driver sorunum var:( linux ile 1 sene önce tanıştım çok sevdim özellikle ubuntu ya bayıldım.Laptopumu aldığım ilk gün ubuntu kurmaya çalıştım hemen baktım ses yok ekran kartını tanımadı. E durum bu olunca kullanamadım yoksa çok seviyorum linux u.Keşke driver sorununu halledebilseler.

Rom.

Rektör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
177
Malesef driver sorunum var:( linux ile 1 sene önce tanıştım çok sevdim özellikle ubuntu ya bayıldım.Laptopumu aldığım ilk gün ubuntu kurmaya çalıştım hemen baktım ses yok ekran kartını tanımadı. E durum bu olunca kullanamadım yoksa çok seviyorum linux u.Keşke driver sorununu halledebilseler.

En son hangi sürüm Ubuntu'yu yüklediniz ?
Son sürümlerde driver sorunları büyük ölçüde düzeltildi çünkü.

Hammers

Doçent
Reaksiyon puanı
5
Ben merak ettim Pardus 2009 u kurdum. Hiç linux kullanmamıştım daha önceden. Gerçekten

çok hoşuma gitti. 2 - 3 günde alıştım. Oyuncu olduğumdan dolayı windows u bırakamadım.

Sistemi tekrar kurdum Pardus u silmek zorunda kaldım. :( Harddiskte bir de Linux için yer

ayırdım. Gene yükleyeceğim. :)

Exploit Coder

Profesör
Reaksiyon puanı
26
Ben merak ettim Pardus 2009 u kurdum. Hiç linux kullanmamıştım daha önceden. Gerçekten

çok hoşuma gitti. 2 - 3 günde alıştım. Oyuncu olduğumdan dolayı windows u bırakamadım.

Sistemi tekrar kurdum Pardus u silmek zorunda kaldım. :( Harddiskte bir de Linux için yer

ayırdım. Gene yükleyeceğim. :)

Bende ilk denemek için yükledim kullandığımdan itibaren bir daha windowsa girmek istemedi canım. Bir kere kullanınca hemen alışıyorsun zaten. Ama bende oyun ve Visual Studio .Net ortamına mecbur olduğum için şuan windowsu nadir olarak açıyorum.