Excel'de her harfi bir sayıyla eşleştirmek istiyorum.

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan FY2005
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

FY2005

Profesör
Reaksiyon puanı
8
Merhaba,

Office 2007 kullanıyorum. Excel'de matrisle bir cümleyi şifrelemeye çalışıyorum. Her harfe bir sayı değeri verdim. Örn: a=1, b=2... Bunu bir tablo yapıp bir kenara yazdım. Şifrelemek istediğim cümleyi her harfi bir hücreye gelecek şekilde yazdım. Şimdi Excel'in otomatik olarak bu harfleri eşleştirdiğim sayılara çevirmesini istiyorum. Mesela ilk hücrede A harfi varsa o bunu 1 diye kodlayıp başka bir hücreye yazacak. Böylece bütün cümleyi sayılarla kodlamış olacağım. Bunu nasıl yaparım? Yada Excel'le yapabilir miyim?

emubaltaci

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
129
EĞER(A1=a;"1";eğer(A1=b;"2";eğer(A1=c;"3")))
şeklinde ;)

FY2005

Profesör
Reaksiyon puanı
8
Kabul etmiyor. Hata veriyor.

emubaltaci

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
129
=EĞER(A3="a";"1";EĞER(A3="b";"2";EĞER(A3="c";"3")))

denedim çalışıyor. bunu Z harfine kadar devam ettirmen gerek ;)

FY2005

Profesör
Reaksiyon puanı
8
Geçen sene matris determinant anlatılırken görmüştük bunu. Yazıyı şifreliyorsun. Dün hocamız şifreli metin çözüyordu. Gel yardım et dedi. Bende bunu bir sisteme oturtuyum dedim. Can sıkıntısından ne yapacağımızı şaşırdık :)

Reaksiyon puanı
189
iyide bu bir şifreleme sayılmaz ki :D daha doğrusu çok kolay çözülebilen bir şeye ben şifreleme demem :D

evowinds

Dekan
Reaksiyon puanı
174
Merhaba,

Office 2007 kullanıyorum. Excel'de matrisle bir cümleyi şifrelemeye çalışıyorum. Her harfe bir sayı değeri verdim. Örn: a=1, b=2... Bunu bir tablo yapıp bir kenara yazdım. Şifrelemek istediğim cümleyi her harfi bir hücreye gelecek şekilde yazdım. Şimdi Excel'in otomatik olarak bu harfleri eşleştirdiğim sayılara çevirmesini istiyorum. Mesela ilk hücrede A harfi varsa o bunu 1 diye kodlayıp başka bir hücreye yazacak. Böylece bütün cümleyi sayılarla kodlamış olacağım. Bunu nasıl yaparım? Yada Excel'le yapabilir miyim?
Vlookup veya Hlookup ile yapabilirsin. Türkçesi, Düşeyara ve Yatayara dır.
Nasıl yapacağını da söyleyeyim:
Alfabedeki bütün harfleri her hücreye bir harf olacak şekilde bir satıra yaz.Örn :A25 hücresi ile A53 hücreleri arası
Altındaki satıra da 1 den 29 a kadar her hücreye bir sayı olacak şekilde sayıları ekle. Örn :B25 hücresi ile B53 hücreleri arası. Sonra istediğin hücrede "=Yatayara(A2;A25:B53;2,False)" şeklindeformülü gir. A2 burada senin çevirmek istediğin harftir. Kolay gelsin.

cumaarslan

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Ben böyle bir çalışma yaptım. YALAKALIK 100 puan İKTİSATVEKANAAT 200 puan aldı. İsteyene bunu hesaplayan excel dosyasını gönderebilirim.

FY2005

Profesör
Reaksiyon puanı
8
@emubaltaci kopyala yapıştır yapınca kabul etmiyor, ama gösterdiğin gibi eğer mantığıyla oldu. Teşekkür ederim.

@cgrszone Şifreleme sadece her harfe bir sayı vermekle olmuyor tabi ki. Bu sayılarla bir tablo oluşturuyorsun. Sonra Bir anahtar tablo belirliyorsun. Ve ikisini birbiriyle çarpıyorsun. Sonra çıkan sonuçların modunu alıyorsun. Elinde yeni bir tablo oluşmuş oluyor. Eğer anahtar tabloyu bilmezsen bu şifreyi çözemezsin.

@evowinds söylediğin yöntemi deneyeceğim. Bakalım olacak mı.
@cumaarslan ilk mesajın hayırlı olsun. Paylaşırsan sevinirim. İnceleme imkanım olur.

Reaksiyon puanı
189
@emubaltaci kopyala yapıştır yapınca kabul etmiyor, ama gösterdiğin gibi eğer mantığıyla oldu. Teşekkür ederim.

@cgrszone Şifreleme sadece her harfe bir sayı vermekle olmuyor tabi ki. Bu sayılarla bir tablo oluşturuyorsun. Sonra Bir anahtar tablo belirliyorsun. Ve ikisini birbiriyle çarpıyorsun. Sonra çıkan sonuçların modunu alıyorsun. Elinde yeni bir tablo oluşmuş oluyor. Eğer anahtar tabloyu bilmezsen bu şifreyi çözemezsin.
yaparsan gönder bana bi deniyeyim bakalım. çözebiliyor muyum çözemiyormuyum? bende merak ettim şimdi...

evowinds

Dekan
Reaksiyon puanı
174

@evowinds söylediğin yöntemi deneyeceğim. Bakalım olacak mı.
@cumaarslan ilk mesajın hayırlı olsun. Paylaşırsan sevinirim. İnceleme imkanım olur.
istersen sana hazır yapılmışını da gönderebilirim :)

FY2005

Profesör
Reaksiyon puanı
8
Olabilir. İlham alırım belki :D Hem cgrszone 'de merakını gidermiş olur.

FY2005

Profesör
Reaksiyon puanı
8
O zaman bunu excel'de hazırlamadanda test edebilirsin. Türk alfabesinin her harfine sırasıyla numara verdim. A-1 B-2 C-3 Ç-4....

Şifre: 19 22 2 12

En basitinden 4 harflik bir kelimeyi şifreledim.

Reaksiyon puanı
189
olmaz. maksat exceldekini denemek. böyle tadı çıkmaz :D
sen bana şifreleme yapan düzeneği vereceksin ki test edeyim. yoksa bilmem imkansız. ben deneye deneye tüm listeyi çıkarıcam sana...

FY2005

Profesör
Reaksiyon puanı
8
Dedimya en basitinden diye. Sana sadece şifreyide verebilirdim. O zaman neye göre kodlandığınıda bilemezdin.

Reaksiyon puanı
189
zaten bunu kullanma amacınız metni şifreleyip göndermek değil mi?

bende diyorum ki bana metin şifreleyen bir düzenek ver ki bende şifreleme tablosunu meydana çıkarmaya çalışayım. anahtar tabloya ihtiyacım yok...

demek istediğim ben kendi yazdığım metinleri şifreliyeyim. kendim deneyeyim. senin verdiğin şeyler yeterli değil bunun için...

FY2005

Profesör
Reaksiyon puanı
8
İyide belli bir düzenek yok ki. Onu kendin kuruyorsun. Zaten şifrenin çözülememesinin sebebide o. Excelde yapmaya çalıştığım bu işlem sırasında yapılan bir sürü toplama çıkarma çarpma işlemlerinden kurtulmak. Sanırım öğrencisin. Eğer matris determinantı görürsen daha iyi anlayacaksın. Yanılmıyorsam lise 3 konusu.

Reaksiyon puanı
189
öğrenci değilim. serbest çalışan yazılımcıyım. matrisleri de iyi bilirim. benim amacım oluşturulan şifreli metni çözebilmek. ama bunu test etmem lazım ki nasıl işlediğinin algoritmasını çıkarayım. bir nevi revese engineering de denebilir...

bahane ile yaptığın sistemi test etmiş olucam işte daha ne :D

hatta istersen şifreli metin için decoder bile yazabilirim...

FY2005

Profesör
Reaksiyon puanı
8
Tamam bitince yollarım :D Şifreyi anahtarın ters matrisi ile çarpınca çözülüyor. Decodera gerek yok :)

S

SDN Okuru

SDN Okuru
Buna benzer bir şekilde sorunum var.. Çözüm hakkında acil olarak yardımcı olabilirseniz gerçekten çook sevinirimm..

Excell'de örneğin C5 hücresinde yazılı olan HACİVAT kelimesini sırasıyla rakamlar haline getirmek istiyorum.. 9-1-3-11-26-1-23 harflerin sıra sayıları bu rakamı tek olarak 9131126123 olarak nasıl çevirebilirim.