- Reaksiyon puanı
- 4,897
Çok büyük banknotların dolaşıma sokulması, enflasyonu daha hızlı artırır.Arkadaşlar 500 ve 1000 lik banknotlar 1.5 yıl öncesinin konusu. Şuan ekonominin düzgün akması için en az 2500TL lik banknotlar gerekli.
Abartıyorsun demeyin, 2500tl şuan 80 euro civarı ediyor. 200tl ilk çıktığında 100 küsür euro ya denk geliyordu. Az bile yani 2500tl lik banknot.
Eğer aradığınız enflasyonu hızlandıran etkenler ise, karşılıksız para basımı, her akşam televizyona çıkıp 'faiz enflasyonun sebebidir', 'bizden faiz arttırımı beklemeyin' gibi söylemler enflasyonu hızlandırır. Durup dururken politika faizini 20'den 7'ye düşürmek de aynı şekilde enflasyonu artırır.Çok büyük banknotların dolaşıma sokulması, enflasyonu daha hızlı artırır.
Hayırlısı olsun.
Neyse artık sakız alabilecek bir madeni paramız çıktıHayırlısı olsun.![]()
Makro ve mikro ekonomi derslerini almış olabilirsin. Bu konuda bilgin de benden fazladır. Buna bir itirazım veya seni küçük düşürme gibi bir niyetim yok. Ama teori ile uygulama her zaman birbiri ile uyuşmayabilir. Bu dediğin Avrupa gibi büyük ölçekli,sistemleri oturmuş ülkelerde sorunsuzca uygulanabilir. Ama bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde olması oldukça zor gözüküyor. Çünkü ortada çok fazla etken var. Ayrıca büyük banknot basmak teoride uygun olsa bile, ekonomi bilgisi olmayan veya az olan vatandaşları işin içine kattığımızda uygulamada yürümeme ihtimali vardır. Daha büyük banknotlara karşı vatandaş parasının daha da değersizleştiği gibi yorum ve söylemlerle piyasada negatif etki yaratabilir. Uygulamada yürümesi içinde madeni veya banknotlardan bazılarının tedavülden kalkması gerekmektedir.Eğer aradığınız enflasyonu hızlandıran etkenler ise, karşılıksız para basımı, her akşam televizyona çıkıp 'faiz enflasyonun sebebidir', 'bizden faiz arttırımı beklemeyin' gibi söylemler enflasyonu hızlandırır. Durup dururken politika faizini 20'den 7'ye düşürmek de aynı şekilde enflasyonu artırır.
Size rakamlarla belirttim ki, 2500 TL büyük bir banknot değildir. Sebebini de detaylıca açıkladım. Makro ve mikro ekonomi dersleri almış biri olarak, enflasyonun zaten yeterince yükseldiği bir ortamda, 2500 TL'lik banknot basılmasının enflasyonu kontrolden çıkaracağına dair teorik ve gerçeklikten uzak söylemleriniz bana değerli gelmiyor. Sanki enflasyonu yeterince ateşlenmemiş gibi, banknot büyüklüğünü endişe edilecek son şey olabilir.
Şu an bu büyük banknotların çıkarılmamasının sebebine gelecek olursak, olay enflasyonun daha çok ateşlenmesi değil, iban transferleri üzerinden vergilendirme çalışması yapıldığı için kayıt dışı alımları sınırlı tutmak adına yüksek banknot basılmıyor. Böylece daha çok vergi toplayacaklarına inanıyorlar.
Bu arada, bastığınız kadar TL'yi toplayarak, yani her 2500 TL banknot için piyasadan 2500 TL çekerseniz, enflasyonu artırmadan dilediğiniz banknotu basabilirsiniz.
Şu an doların adil değeri birçok kişiye göre 42-45 civarında. Bunu baz aldığımızda, şu an 5000 TL'lik banknota ihtiyaç olduğu, benim değil, ekonomi alanındaki önde gelen akademisyenlerin bahsettiği bir mevzudur.
Eğer bu konu ile ilgili daha fazla bilgi isterseniz, sizinle paylaşmaktan mutluluk duyarım.
Yukarıda da yazdım. 200 TL ilk çıktığında yaklaşık 100 Euro ediyordu. Enflasyonist bir etkisi olmadı. 2500 TL şuan 75 euro civarında. 2500 bile kurtarmıyor.Makro ve mikro ekonomi derslerini almış olabilirsin. Bu konuda bilgin de benden fazladır. Buna bir itirazım veya seni küçük düşürme gibi bir niyetim yok. Ama teori ile uygulama her zaman birbiri ile uyuşmayabilir. Bu dediğin Avrupa gibi büyük ölçekli,sistemleri oturmuş ülkelerde sorunsuzca uygulanabilir. Ama bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde olması oldukça zor gözüküyor. Çünkü ortada çok fazla etken var. Ayrıca büyük banknot basmak teoride uygun olsa bile, ekonomi bilgisi olmayan veya az olan vatandaşları işin içine kattığımızda uygulamada yürümeme ihtimali vardır. Daha büyük banknotlara karşı vatandaş parasının daha da değersizleştiği gibi yorum ve söylemlerle piyasada negatif etki yaratabilir. Uygulamada yürümesi içinde madeni veya banknotlardan bazılarının tedavülden kalkması gerekmektedir.
Bu durumda 5 TL madeni para olarak çıktığına göre, banknot olarak basımı durdurulacaktır. Bu durumda banknot olarak yeni bir tutar eklenebilir. İhracat temelli bir ülke olsaydık 10000 TL bile basılsa sorun olmazdı ama ithalat temelli bir ülke olduğumuzdan yeni bir banknotun riski daha fazla olacaktır. Bu risk negatifte olabilir pozitifte...Yukarıda da yazdım. 200 TL ilk çıktığında yaklaşık 100 Euro ediyordu. Enflasyonist bir etkisi olmadı. 2500 TL şuan 75 euro civarında. 2500 bile kurtarmıyor.
Abi o sebepten çok, ekonomik kriz çıkartılacağından ve sonucunda tüm Dünya'da iflaslar ve kağıt paraların değersiz olacağından olabilir. Dijital paraya geçilecek tüm Dünya'da bu kriz sonrası. Zaten TCMB çoktandır üzerinde çalışıyor ve 1.faz bitti çoktan.Eğer aradığınız enflasyonu hızlandıran etkenler ise, karşılıksız para basımı, her akşam televizyona çıkıp 'faiz enflasyonun sebebidir', 'bizden faiz arttırımı beklemeyin' gibi söylemler enflasyonu hızlandırır. Durup dururken politika faizini 20'den 7'ye düşürmek de aynı şekilde enflasyonu artırır.
Size rakamlarla belirttim ki, 2500 TL büyük bir banknot değildir. Sebebini de detaylıca açıkladım. Makro ve mikro ekonomi dersleri almış biri olarak, enflasyonun zaten yeterince yükseldiği bir ortamda, 2500 TL'lik banknot basılmasının enflasyonu kontrolden çıkaracağına dair teorik ve gerçeklikten uzak söylemleriniz bana değerli gelmiyor. Sanki enflasyonu yeterince ateşlenmemiş gibi, banknot büyüklüğünü endişe edilecek son şey olabilir.
Şu an bu büyük banknotların çıkarılmamasının sebebine gelecek olursak, olay enflasyonun daha çok ateşlenmesi değil, iban transferleri üzerinden vergilendirme çalışması yapıldığı için kayıt dışı alımları sınırlı tutmak adına yüksek banknot basılmıyor. Böylece daha çok vergi toplayacaklarına inanıyorlar.
Bu arada, bastığınız kadar TL'yi toplayarak, yani her 2500 TL banknot için piyasadan 2500 TL çekerseniz, enflasyonu artırmadan dilediğiniz banknotu basabilirsiniz.
Şu an doların adil değeri birçok kişiye göre 42-45 civarında. Bunu baz aldığımızda, şu an 5000 TL'lik banknota ihtiyaç olduğu, benim değil, ekonomi alanındaki önde gelen akademisyenlerin bahsettiği bir mevzudur.
Eğer bu konu ile ilgili daha fazla bilgi isterseniz, sizinle paylaşmaktan mutluluk duyarım.
Şu anda yeni banknot basmamalarının tek sebebi var. Bu sağda solda anlatılanlar tamamen olayı kaçırmanız için. Tek sebep şu, kayıt dışı alım-satım ları azaltıp toplanacak vergi miktarını arttırmak. Enflasyon ateşlenecek vs. bunlar safsata. Bastığın kadar parayı toplarsın piyasadan hiçbir etkisi olmaz o zaman. Herşeyleri drama olduğu için bu kadar basit bir meselede bile drama yaratıp insanları asıl noktadan uzaklaştırıp olayla alakasız konularda tartıştırıyorlar. Bildiğin sosyal mühendislik bu ve başarıyorlar. Bu kadar net ve yapılması gereken bir meselede bile aynı fikirde insanlar olamıyor. Ayarlarımızla oynadılar resmen.Abi o sebepten çok, ekonomik kriz çıkartılacağından ve sonucunda tüm Dünya'da iflaslar ve kağıt paraların değersiz olacağından olabilir. Dijital paraya geçilecek tüm Dünya'da bu kriz sonrası. Zaten TCMB çoktandır üzerinde çalışıyor ve 1.faz bitti çoktan.
Birde bu kriz sonrası kağıt paralar tarihe karışırsa yeni bir çağa gireceğiz sanırsam.
Biraz öyle oldu gibi hocam.Neyse artık sakız alabilecek bir madeni paramız çıktı![]()
İçler acısı eskiden 1 tl ile dondurma ayrı cips ayrı içecek ayrı alınırdı şimdi bu dediklerimi 100TL ile ancak yapabilirizBiraz öyle oldu gibi hocam.![]()
Kesinlikle katılıyorum, 1 TL verip 10 tane sakız alabiliyorduk.İçler acısı eskiden 1 tl ile dondurma ayrı cips ayrı içecek ayrı alınırdı şimdi bu dediklerimi 100TL ile ancak yapabiliriz
Görürsünüz hocam, bir kaç güne kadar.Daha çıplak gözle görmek nasip olmadı.![]()
Inşallah ustam.Görürsünüz hocam, bir kaç güne kadar.![]()