Haber Chatgpt Nasıl Çalışıyor? Kendi Ağzından Dinleyelim.

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Nixc0r
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Nixc0r

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,937
ChatGPT, büyük bir dil modelidir ve çalışma mantığı, doğal dil işleme alanındaki diğer dil modellerine benzerdir. ChatGPT'nin çalışma mantığı şöyle özetlenebilir:

Eğitim Verilerinin İncelenmesi: ChatGPT'nin çalışması için öncelikle büyük miktarda metin verisi toplanması gerekir. Bu veriler, genellikle kitaplar, makaleler, bloglar, haberler, sosyal medya mesajları vb. kaynaklardan toplanır. Bu veriler, modelin öğrenmesi ve dil özelliklerini anlaması için kullanılır.

Veri Önişleme: Toplanan veriler, modelin daha iyi anlayabilmesi için önceden işlenir. Bu işlem, örneğin metinlerin küçük harflere dönüştürülmesi, noktalama işaretlerinin çıkarılması, özel karakterlerin temizlenmesi gibi adımları içerir.

Model Eğitimi: ChatGPT, eğitim verilerindeki dil özelliklerini öğrenmek için eğitilir. Eğitim sırasında, modelin amaçlarından biri, verilen bir cümleyi tamamlayarak doğru bir sonuç çıkarmaktır. Bu şekilde model, dil özelliklerini ve kalıpları öğrenir.

Doğal Dil İşleme: ChatGPT, doğal dil işleme teknikleri kullanarak insan benzeri bir şekilde konuşmak için eğitilir. Kullanıcının sorduğu soruları anlamak ve buna uygun yanıtlar üretmek için dilbilgisi, anlamsal anlama ve diğer dil işleme teknikleri kullanılır.

Cevap Üretimi: ChatGPT, doğal dil işleme tekniklerini kullanarak, kullanıcının sorduğu soruya uygun bir yanıt üretir. Yanıt genellikle doğal bir dilde olur ve kullanıcının sorusuyla ilgili bilgi içerir.

ChatGPT'nin çalışma mantığı bu şekildedir. Öğrenme ve veri işleme süreci, modelin doğal bir şekilde konuşabilmesi için gereklidir.

Yapay zekanın bu denli gelişmesi beni şahsen ufakta olsa korkutuyor, sizler neler düşünüyorsunuz?

Reaksiyon puanı
72
Yapay zekanın bu denli gelişmesi beni şahsen ufakta olsa korkutuyor, sizler neler düşünüyorsunuz?

Henüz gelişemediğini, duygu ve öğrenebilme özelliklerini kazandırılması gerektiğini söyleyebilirim. :)
Öğrenebilmekten kastım insanlardaki gibi, anlatılmasından sonra öğrenmesi durumudur.