Soru Neden deprem teçhizatlarımız eksik?

dusunenadamm

Asistan
Cezalı
Reaksiyon puanı
381
gerçekten merak ettiğim ve bugünlerde çok düşündüğüm bir konu. Bugünlerde nedense kurtarılanların çoğunu yurtdışından gelen ekipler kurtarıyor ve adamların öyle teçhizatları var ki misal vermek gerekirse ( ısı sensörü, duvar ve yıkılan tonlarca molozu kaldırabilecek güçte hidrolik sistemleri, çeşitli radar sistemleri vb.) ve daha garibi bu teçhizatlar altından bir tane fay geçmeyen veya geçse bile tek bir ağır deprem görmemiş ülkelerde mevcut. Peki neden bizim ekiplerimiz elleriyle moloz kaldırıyor, moloz kaldırmak için iş makinası arıyor, sessizlikle insanları bulmaya çalışıyor? Biz en sıkıntılı deprem ülkelerinden biri değil miyiz? 1999’dan beri hiç mi bu teçhizatları almak düşünülmedi? Kafamda gerçekten deli sorular… umarım biri beni aydınlatabilir. Teşekkürler.

Constantin87

Profesör
Reaksiyon puanı
1,969
gerçekten merak ettiğim ve bugünlerde çok düşündüğüm bir konu. Bugünlerde nedense kurtarılanların çoğunu yurtdışından gelen ekipler kurtarıyor ve adamların öyle teçhizatları var ki misal vermek gerekirse ( ısı sensörü, duvar ve yıkılan tonlarca molozu kaldırabilecek güçte hidrolik sistemleri, çeşitli radar sistemleri vb.) ve daha garibi bu teçhizatlar altından bir tane fay geçmeyen veya geçse bile tek bir ağır deprem görmemiş ülkelerde mevcut. Peki neden bizim ekiplerimiz elleriyle moloz kaldırıyor, moloz kaldırmak için iş makinası arıyor, sessizlikle insanları bulmaya çalışıyor? Biz en sıkıntılı deprem ülkelerinden biri değil miyiz? 1999’dan beri hiç mi bu teçhizatları almak düşünülmedi? Kafamda gerçekten deli sorular… umarım biri beni aydınlatabilir. Teşekkürler.
Ben size katılmıyorum, biz arama ve kurtarma konusunda çok iyi bir ülkeyiz. Dediğiniz tüm sistemler biz de mevcut. Maalesef son dönemde çoğu kurum, o bilindik kurum kültüründen uzaklaştığı ve liyakatli yöneticiler olmadığı için, bu şekilde göründüğünü düşünüyorum.

Aynı zamanda bu deprem bölgede son 100 yılın en büyük depremi ve yıkıcı olarak etkilediği alan bir Yunanistan kadar. Basit bir deprem değil.

Alparslan 1905

Doçent
Reaksiyon puanı
1,537
Çoğu teçhizat var ama gereken önemi millette vermiyor, yetkililer de. Kaçımız evine deprem kontrolü yaptırdı mesela. Alırken dikkat ettik mi? Deprem çantamız hazır mı?
Yetkililerin de ihmali var. Denetimler sıkı olmalıydı. Bu ülke kurallara uymadığı sürece eğitimde de, mimaride de, diğer alanlarda da ilerleyemez.