Yardım Formatsız Legacy'den UEFI'ye geçme .

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Emnn
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Emnn

Profesör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,940
Herkese merhaba elimde HP bir laptop var ve buna linux kuracaktım ancak hem GPT hem MBR ile iso'yu yazdırdığım da "Kuruluma devam ederseniz diğer işletim sistemlerinin önyüklemesinde sıkıntı çıkabilir" diye bir uyarı alıyorum. Biraz araştırdıktan sonra kurulu olan sistemin Legacy olabileceğini buldum, sonra Legacyden UEFI ye geçeyim dedim ancak "sorun giderme" ekranınd cmd seçeneğini bulmadım.
Bios'dan 'Legacy support' u kapattığım da sistem başlatılamıyor.
Format atmak istemiyorum.
Yardım eder misiniz ?

Sistem :

Ekran Alıntısı.PNG
Ekran Alıntısı2.PNG
Ekran Alıntısı3 - Kopya.PNG

_Zaur_

Müdavim
Müdavim
Cezalı
Reaksiyon puanı
23,591
Yanlış bilgilendirme
1 - Sistem Legacy olarak kurulmuş.
2 - Legacy Kurulduğundan sonra onu formatsız UEFİ sisteme geçiremezsin.
3 - Format atmadan yeni UEFI Windows yazmadan Diskin Tipini MBR tipinden GPT`ye çevirirsen sistem açılmayacaktır.
4 - Fomatsız mümkün değil yani. Çünkü UEFİ altyapı dosyaları farklı çalışıyor GPT tipli diskte.

EFI Shell

Süper Moderatör
Süper Moderatör
Reaksiyon puanı
19,253
3 - Format atmadan yeni UEFI Windows yazmadan Diskin Tipini MBR tipinden GPT`ye çevirirsen sistem açılmayacaktır.
4 - Fomatsız mümkün değil yani. Çünkü UEFİ altyapı dosyaları farklı çalışıyor GPT tipli diskte.
Windows 10 1703'ten beri MBR2GPT denilen araç ile AOEMI'siz vs. formata gerek kalmadan 1 dakikada çeviriyor.

Son düzenleme:

_Zaur_

Müdavim
Müdavim
Cezalı
Reaksiyon puanı
23,591
Yanlış bilgilendirme
Windows 10 1703'den beri MBR2GPT denne araç ile AOEMI'siz vs formata gerek kalmadan 1 dakikada çeviriyor.
Diski MBR den GPT`ye çevirebilir ama Uyuşmazlık sorunu için Windows Açılmayacak.

Eğer sistem Açılırsa Linki bi yere not edicem.

@EFI Shell Ve açılmazsa eğer..... Benim yazdığım Üst mesajdan Yanlış bilgilendirmeyi silip kendi attığın mesajına ekleyeceksin,

EFI Shell

Süper Moderatör
Süper Moderatör
Reaksiyon puanı
19,253
Diski MBR den GPT`ye çevirebilir ama Uyuşmazlık sorunu için Windows Açılmayacak.

Eğer sistem Açılırsa Linki bi yere not edicem.

@EFI Shell Ve açılmazsa eğer..... Benim yazdığım Üst mesajdan Yanlış bilgilendirmeyi silip kendi attığın mesajına ekleyeceksin,
Öyle bir şey olmayacak. O yüzden buna da veriyorum şimdi uyarı.

EFI Shell

Süper Moderatör
Süper Moderatör
Reaksiyon puanı
19,253
Bakalım hele İstersen 10 uyarı ver Adamın cevabını beklemedeyim.
Ben en az 30 kişiye bu şekilde yaptığım için emin konuşuyorum. AMI APTIO 4/V olsa BIOS'u sıfırlamak gerekebiliyor. Onlarda her seferinde NVRAM'ı denetlemiyor çünkü. Mesela GPU'ya GOP eklediğinde de hemen çalışmıyor. Fakat Insyde ve Phoenix de böyle bir sorun olmuyor. Anında açılıyor.

Emnn

Profesör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,940
"mbr2gpt /convert /allowFullOS"
bunu girdiğim de bunu alıyorum .
"Cannot **** OS partition(s) for disk 0"
İnternette 1-2 bir şey buldum da tam anlamadım
Ben en az 30 kişiye bu şekilde yaptığım için emin konuşuyorum. AMI APTIO 4/V olsa BIOS'u sıfırlamak gerekebiliyor. Onlarda her seferinde NVRAM'ı denetlemiyor çünkü. Mesela GPU'ya GOP eklediğinde de hemen çalışmıyor. Fakat Insyde ve Phoenix de böyle bir sorun olmuyor. Anında açılıyor.

EFI Shell

Süper Moderatör
Süper Moderatör
Reaksiyon puanı
19,253
"mbr2gpt /convert /allowFullOS"
bunu girdiğim de bunu alıyorum .
"Cannot **** OS partition(s) for disk 0"
İnternette 1-2 bir şey buldum da tam anlamadım
Öyle yapılmıyor. Önce kurtarma ekranından (Windows PE'den Windows RE seçeneklerinden CMD) CMD'yi açmalısın. Oraya şunları yaz:
mbr2gpt /validate
mbr2gpt /convert

Bitince yeniden başlatın ve UEFI kapalı ise açmanız yeterli.

Akkara

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
9,387
Evet legacy/eski ancak BIOS modunu değiştirmek için format olmazsa olmaz bir işlem değil.

Başka bir konuda forumdaki bir üyemize gerekli adımları sıralamıştım. :)

Önemli: Devam etmeden önce, tüm değerli, kişisel dosya ve klasörlerinizi yedeklemenizi şiddetle tavsiye ederim. Söz konusu Windows olunca işlerin ne zaman kötüye gidebileceğini asla bilemezsiniz. ;)
İyi forumlar.

Emnn

Profesör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,940
Sorun giderme ekranında cmd seçeneği yokki

_Zaur_

Müdavim
Müdavim
Cezalı
Reaksiyon puanı
23,591
Çevirebildin mi?
HDD Programlarıyla da MBR den GPT ye çeviriliyor disk tipi. Denemeni tavsiye etmem ama illa Sistemin işini bozmak istiyorsan deneyebilirsin.

Emnn

Profesör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,940
Sorun gider, gelişmiş seçenekler, komut istemi orada. Yok ise sizin PE'de eksiklik var demektir.
Gelişmiş seçeneklerde "Güvenli yeniden başlat" gibi bir seçenek vardı (tam hatırlamıyorum).
En sonunda GPT biçiminde windows isosu yazdırıp kurdum

Akkara

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
9,387
Sorun Giderme>Gelişmiş seçeneklerde Komut isteminin yer alması lazım. Aşağıdaki linkte gelen menülerin görselleri bulunuyor. Üç aşağı beş yukarı tüm Windows 10 sürümlerinde menüler aynıdır.

Windows'u güvenli modda başlatma seçeneği ise Başlangıç Ayarları menüsünde yer alır ve bu bölümden komut istemini başlatma seçeneği bulunmaz.

MBR2GPT.exe, /allowFullOS seçeneği kullanılarak Windows 10 işletim sisteminden (OS) de Windows Önyükleme Ortamı (WinPE) komut isteminde de çalıştırılabilir. Yukarıdaki mesajımda Windows (OS) ortamında yapılan işlemler anlatılmıştır. Bu nedenle Sorun Giderme>Gelişmiş seçeneklerden Komut istemini açmaya da gerek yoktur.
Çevirebildin mi?
HDD Programlarıyla da MBR den GPT ye çeviriliyor disk tipi. Denemeni tavsiye etmem ama illa Sistemin işini bozmak istiyorsan deneyebilirsin.
Bilgisayarımın başında olsaydım sanal sistem üzerinden işlemlerin görsellerini veya videosunu paylaşabilirdim. Buna ilişkin yerli ve yabancı yüzlerce, binlerce kaynak mevcut. :)

_Zaur_

Müdavim
Müdavim
Cezalı
Reaksiyon puanı
23,591
@EFI Shell Yanlış bilgilendirmeyi mesajımdan sil şimdi sen kendi mesajına ekle bakalım.
İşe yarasaydı adama yardımı dokunurdu Yeniden format atmazdı.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Sorun Giderme>Gelişmiş seçeneklerde Komut isteminin yer alması lazım. Aşağıdaki linkte gelen menülerin görselleri bulunuyor. Üç aşağı beş yukarı tüm Windows 10 sürümlerinde menüler aynıdır.

Windows'u güvenli modda başlatma seçeneği ise Başlangıç Ayarları menüsünde yer alır ve bu bölümden komut istemini başlatma seçeneği bulunmaz.

MBR2GPT.exe, /allowFullOS seçeneği kullanılarak Windows 10 işletim sisteminden (OS) de Windows Önyükleme Ortamı (WinPE) komut isteminde de çalıştırılabilir. Yukarıdaki mesajımda Windows (OS) ortamında yapılan işlemler anlatılmıştır. Bu nedenle Sorun Giderme>Gelişmiş seçeneklerden Komut istemini açmaya da gerek yoktur.

Bilgisayarımın başında olsaydım sanal sistem üzerinden işlemlerin görsellerini veya videosunu paylaşabilirdim. Buna ilişkin yerli ve yabancı yüzlerce, binlerce kaynak mevcut. :)
Diski çevirmesine MBR den GPT ye çevirebilirsin ama sistem başlatılamaz sorun şu.

• Komik
Reactions: bud

bud

Cezalı
Cezalı
Reaksiyon puanı
1,710
@EFI Shell Yanlış bilgilendirmeyi mesajımdan sil şimdi sen kendi mesajına ekle bakalım.
İşe yarasaydı adama yardımı dokunurdu Yeniden format atmazdı.

Diski çevirmesine MBR den GPT ye çevirebilirsin ama sistem başlatılamaz sorun şu.

Hocam bence fazla zorlama. @EFI Shell'in dediği gibi birçok kişi bu yöntemle formatsız UEFI sisteme geçiş yaptı zamanın da bende dahil olmak üzere. @Eminkrkt başka sorun nedeniyle cmd'ye ulaşamaması nedeniyle deneyemedi. Formatsız UEFI'ye geçilemez bilgisi yanlış bilgidir.

Birçok yabancı kaynaktada aynı yöntemi görebilirsin mesela: How to Change Legacy to UEFI Without Reinstalling Windows 10 - wintips.org - Windows Tips & How-tos

_Zaur_

Müdavim
Müdavim
Cezalı
Reaksiyon puanı
23,591
Hocam bence fazla zorlama. @EFI Shell'in dediği gibi birçok kişi bu yöntemle formatsız UEFI sisteme geçiş yaptı zamanın da bende dahil olmak üzere. @Eminkrkt başka sorun nedeniyle cmd'ye ulaşamaması nedeniyle deneyemedi. Formatsız UEFI'ye geçilemez bilgisi yanlış bilgidir.

Birçok yabancı kaynaktada aynı yöntemi görebilirsin mesela: How to Change Legacy to UEFI Without Reinstalling Windows 10 - wintips.org - Windows Tips & How-tos
Edit- neyse ya uzatmak istemiyorum. hayırlı forumlar.

突厥汗國

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,275
Link Saglam Bir Cihaz da Bu yardımla Windows PE olusturalım.

Daha Sonra Pe ile baslatıp @EFI Shell in verdıklerını uygularsan Sorun olmayacaktır.

Ayrıca PE ile Sistemdeki Önemli dosyaların Yedeklerını de bu yontemle cekip alabılırsınız, daha sonra istenırse FORMAT atiLir.

Ama PE ile verılen yontemde convert etmesi lazımdir, PC Basında olmadıgım ıcın TAM Size Şu Şudur demek ımkansız Risk var O yüzden dikkatli olunuz..

Akkara

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
9,387
Disk bölüm düzenini çevirip bilgisayarı yeniden başlatmakla işlem tamamlanmıyor tabii ki. BIOS: Boot Options> UEFI:Enabled
F10 -> Save and Exit (kaydet ve çık) yapmak da gerekiyor. Herhangi bir aşamada hata alınmadığında sorunsuz bir şekilde Windows açılır. Konuda verdiğim ilk linkte her şey adım adım anlatılıyor.

_Zaur_

Müdavim
Müdavim
Cezalı
Reaksiyon puanı
23,591
Disk bölüm düzenini çevirip bilgisayarı yeniden başlatmakla işlem tamamlanmıyor tabii ki. BIOS: Boot Options> UEFI:Enabled
F10 -> Save and Exit (kaydet ve çık) yapmak da gerekiyor. Herhangi bir aşamada hata alınmadığında sorunsuz bir şekilde Windows açılır. Konuda verdiğim ilk linkte her şey adım adım anlatılıyor.
Peki. Bu olayı kafamda kaydettim, gerekli zamanda deniyicem bakıcam hele.

_Zaur_

Müdavim
Müdavim
Cezalı
Reaksiyon puanı
23,591
Bunun tersi de oluyor. Hemen şimdi legacy yapıp geri UEFI yapabilirsiniz.
Ya ağa sistem Şimdi UEFİ`de. Ağrımayan başımı ağrıtmiyim şimdi?

Edit - Elimde Bozuk HDD var. Başka zaman denerim. Kasayı sökmeye üşenirim. Hatta Yerimden kalkmaya üşeniyorum şimdi. Güzelce ısıtmışım sandalyemi.
Bozuk derken canı az HDD

Akkara

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
9,387

Ekli dosyalar

• Firmware_1.jpg
    Firmware_1.jpg
    23.1 KB · Görüntüleme: 112
  • Windows_.jpg