Bu konuyu okuyanlar

K3llyll

Öğrenci
Katılım
4 Haziran 2017
Mesajlar
12
Reaksiyon puanı
4
Puanları
3
Elimde Lenovo V330-15IKB modelli bir laptop var.
GPU : AMD Radeon 530

2 gün önce, pc yi bir açtık ve mavi ekranla karşılaştık. VIDEO TDR FAILURE yazıyordu. Ben de ekran kartı ile ilgili bir sorun olabileceğini düşündüm. Ne kadar açmaya çalışsak da ya aynı mavi ekran çıkıyordu ya da windows onarım merkezi mi neyse adı artık orası çıkıyordu.

İlk aklıma gelen şey, ekran kartı driver'ı ya da Windows güncellemesi oldu. Herhangi bir sorun yoktu, en son pc yi zorlayan bir işlem de yapmadık, bir anda böyle olunca donanımsal bir sorun olmayacağını düşündüm.

Ancak windows bir türlü açılmadığı için, ne driver'ı ne de windows'u güncelleyebiliyor ya da versiyonunu değiştirebiliyordum. Zaten pc de biraz dolmuştu, dedim format atayım 2 taşla bi kuş. Nasıl olsa driver falan her şey sıfırlanacak.

Format attım, windows ilk açıldığında henüz herhangi bir driver vs. olmadığı için ekranın tazeleme oranı, görüntüsü falan pek düzgün görünmüyor tabi. Windows otomatik olarak update ler ile birlikte indirebildiği driver ları da indirdiği için, bekledim kendisi halletsin diye, bir iki kere pc yeniden başladı falan tamam bütün driver lar da halloldu.

Sorun çözüldü diye düşünerek pc de formatlandığı için bomboş tabi, ihtiyaç olan programları indirme ve kurma faslına geçtim. O işi yaparken pc durup dururken dondu kitlendi. Task manager vs. hiç bir şeye tepki vermiyor, mecbur reset atmak zorunda kaldım. Sonrasında açtığımda ise artık yine pc açılmamaya başladı, bu defa mavi ekran vs. yok, ilk bi windows logosu görünüyor ilk boot edilirken, sonra windows logosu gittikten sonra sonsuza dek simsiyah ekranda kalıyor. Defalarca kez kapatıp açıyorum pc yi, %10 ihtimalle falan bazen açılıyor, açıldığında da max 5 dk falan kullandıktan sonra yine o dediğim donup kalma sorunu oluyor kitleniyor kalıyor, ve yine reset, yine %10 ihtimalle açılma, yani açılsa da açılmasa da her türlü sorunlu.

Ancak BIOS tan external GPU yu devre dışı bıraktığımda ve integrated gpu yu kullandığımda laptop sorunsuz bir şekilde açılıyor ve hiçbir şekilde donma kitlenme sorunu da olmuyor.


Şimdi sorun driver, windows versiyonu vs. gibi yazılımsal bir sorun mu sizce yoksa donanımsal olarak bir sorun mu var, varsa da ne sebep olmuş olabilir çünkü ben bulamıyorum bir sebep ?
Mesaj otomatik birleştirildi:

Ek olarak denediğim şeyler :

Belki sorun Windows un formattan sonra otomatik olarak indirdiği driver da olabilir diye düşünerek, driver verisyonunu manuel olarak farklı bir versiyon seçmem gerektiğini düşündüm. Ancak GPU aktifken pc açılmıyor, açılsa da 5 dk sonra donuyor. Devre dışı bıraktığımda ise sorunsuz çalışıyor ancak sistem GPU yu görmediği için Driver'ı kurmama izin vermiyor bu defa da. Ben de BIOS yerine windows içerisinden devre dışı bırakmanın yolunu bulursam ve driver'ı kurmaya başlayacağım ana kadar devre dışı bırakıp, tam kuracağımda aktifleştirirsem belki bir işe yarayabilir diye düşündüm.

Bunu yapmak için ise, BIOS tan GPU yu aktif ettim, ancak pc açılırken windows un açılmasına izin vermek yerine, bilerek Windows Onarma Merkezi mi her neyse ismi oraya girdim, (şu sorun gider, aygıt kullan, başlangıç onarma vs. gibi seçeneklerin olduğu yer) Her neyse oradan CMD ye girdim, ve BIOS tan aktif edilmiş GPU yu CMD üzerinden devre dışı bırakmak istedim, böylece windows belki sorunsuz açılırdı ve tam driver ı kuracağımda tekrar CMD den aktif edebilirdim diye düşündüm. Tabi bunun için devcon indirmem gerekti. devcon kurdum. Ancak sorun şu ki, o Onarım merkezi kısmında CMD yi açtığımda dizin olarak X:\windows\system32 dizininden başlıyor, C'den değil. İçerisindeki dosyalara da baktım, X ve C deki Windows klasörleri aynı değil, X tekinde yüklediğim devcon utility da yok zaten.

Bu yüzden önce C partition a ulaşmam gerekti ancak cd komutlarıyla bu iş olmuyor, C partition dan herhangi bir dizine erişemiyorum, sistem yolu bulamıyor diyor. Sonra diskpart ile denedim belki bir işe yarar diye ama ondan da istediğim sonucu alamadım. Sonra sadece c:\ yazıp enter ladım ve baştaki kısım c:\>_ olarak değişti, tamamdır sonunda C partition içindeyim diye düşündüm ancak cd komutları yine işe yaramıyor, windows klasörüne girmeye çalışıyorum sadece oraya bile girmiyor, yolu bulamıyor. O yol bulamama hatasından dolayı, devcon u da kullanıp deneyemedim işe yarayıp yaramayacağını.
 

Gizli0742

Öğrenci
Katılım
11 Temmuz 2021
Mesajlar
25
Reaksiyon puanı
5
Puanları
3
Yaş
15
Hiç uğraşmayın varsa garantiye yollayın yoksa tamirciye götürün olmazsa ekran kartını değiştirin bilgisayarcı halledemezse zaten bilgilendirir
Mesaj otomatik birleştirildi:

Hiç uğraşmayın varsa garantiye yollayın yoksa tamirciye götürün olmazsa ekran kartını değiştirin bilgisayarcı halledemezse zaten bilgilendirir
İşi biliyor gibisiniz uzman bir bilgisyarcı bulursanız ona götürün bence ama tabi siz bilirsiniz
 
Üst