Ekranın Kare Kare Piksellenmesi Ve Kararması Sorunu Nedir?

mr.shn

Asistan
Reaksiyon puanı
19
Msi A320M Pro-E Anakart ve msi armor rx 570 ekran kartım var. Bugün msi center uygulaması guncellerken birden ekran piksel piksel göründü ve daha sonra tüm ekran karardı. AltF4 çekip enter a bastım otomatik kapansın diye. Daha sonra fare göründü ve pc kapandı. İlk kez oldu. Sebebi ne olabilir? Bir görüntü alamadım ama internetten aldığım benzeri görüntü mevcut.
Düzenleme: Dün yeni bir uzatma kablosu almıştım. Önceden sıradan bir kablo kullanıyordum şimdi Tunçmatik Powersurge TSK6136 5'li Siyah Akım Korumalı Priz e geçtim.

Ekli dosyalar

• IMG_20210502_233020.jpg
    IMG_20210502_233020.jpg
    192.8 KB · Görüntüleme: 246

ThorJ

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,802
Msi A320M Pro-E Anakart ve msi armor rx 570 ekran kartım var. Bugün msi center uygulaması guncellerken birden ekran piksel piksel göründü ve daha sonra tüm ekran karardı. AltF4 çekip enter a bastım otomatik kapansın diye. Daha sonra fare göründü ve pc kapandı. İlk kez oldu. Sebebi ne olabilir? Bir görüntü alamadım ama internetten aldığım benzeri görüntü mevcut.
Artifact gibi duruyor. İlginç. RAM'leri ve ekran kartını kontrol ettiniz mi? Ayrıca karta O.C. yaptınız mı?

mr.shn

Asistan
Reaksiyon puanı
19
Artifact gibi duruyor. İlginç. RAM'leri ve ekran kartını kontrol ettiniz mi? Ayrıca karta O.C. yaptınız mı?
Artifact ne demek bilmiyorum ne yazık ki. Ramler sağlam çalışıyor ekran kartında da bir sıkıntı görünmüyor sistem yaklaşık 1 yaşında ve hiçbir bileşene o.c yapmadım. İşlemcim Ryzen 3 2200G, ram Corsair Vengeance 3000mhz 8 gb ram 2 adet.

Bundan iki ay önce ekran kartı driverımı güncelledim. Her zaman güncel kullanırdım ancak farketmeden beta indirmişim, sistemim taktığım kulaklık ve hoparlör gibi usb üzerinden bağlanan hiçbir aygıtı tanımıyordu. Tekrar eski sürüme döndüm ve onda devam etmiştim. Yeniden güncelleme gelmiş ve yapmadım, onunla bir alakası olabilir mi acaba?

ThorJ

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,802
Artifact ne demek bilmiyorum ne yazık ki. Ramler sağlam çalışıyor ekran kartında da bir sıkıntı görünmüyor sistem yaklaşık 1 yaşında ve hiçbir bileşene o.c yapmadım. İşlemcim Ryzen 3 2200G, ram Corsair Vengeance 3000mhz 8 gb ram 2 adet.
Artifact VRAM ya da çipteki sorunlardan ötürü oluşan ekrandaki kare ya da rastgele şekilli düzensiz şekillerdir. Yüzde 85 ihtimalle ekran kartında bir sorun var. Ben de yaşıyordum eskiden R7 240 kullanırken. Bende fazla O.C.'den oluyordu. Karta O.C. yapmadıysanız çipte yada VRAM'lerde bir sorun var. FurMark Stress testine sokabilir misiniz kartı.

mr.shn

Asistan
Reaksiyon puanı
19
Artifact VRAM ya da çipteki sorunlardan ötürü oluşan ekrandaki kare ya da rastgele şekilli düzensiz şekillerdir. Yüzde 85 ihtimalle ekran kartında bir sorun var. Ben de yaşıyordum eskiden R7 240 kullanırken. Bende fazla O.C.'den oluyordu. Karta O.C. yapmadıysanız çipte yada VRAM'lerde bir sorun var. FurMark Stress testine sokabilir misiniz kartı.
Tabi ki, birazdan sonuçları yazarım

mr.shn

Asistan
Reaksiyon puanı
19
Uygulama üstünden ss aldım ama nereye kaydetti bulamadım. Kendi aldığım görüntüyü eklemek zorundayım.
Gözlemlediğim herhangi bir sıkıntı olmadı sanırım 3 dk kadar çalıştırdım. Log File dosyalarını sizinle paylaşmam gerekiyor mu? Ben içeriğini anlayamadım. 1920x1080 de tam ekran olmadan başlatmışım eğer anlaşılmaz bir halde ise tekrar teste sokabilirim.

Son düzenleme:

ThorJ

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,802
Uygulama üstünden ss aldım ama nereye kaydetti bulamadım. Kendi aldığım görüntüyü eklemek zorundayım.
Gözlemlediğim herhangi bir sıkıntı olmadı sanırım 3 dk kadar çalıştırdım. Log File dosyalarını sizinle paylaşmam gerekiyor mu? Ben içeriğini anlayamadım. 1920x1080 de tam ekran olmadan başlatmışım eğer anlaşılmaz bir halde ise tekrar teste sokabilirim.
Sıcaklıklar çok yüksek. Ayrıca 1080P çalıştırın ve en az 15-20 dakika yapın testi.

mr.shn

Asistan
Reaksiyon puanı
19
Sıcaklıklar çok yüksek. Ayrıca 1080P çalıştırın ve en az 15-20 dakika yapın testi.
Evet testi daha önce yapmamıştım biraz araştırdım tekrar başlattım. Anti alasing 8x de, 1080p de ve tam ekran olarak başlattım. Şuan 8. Dk da sıcaklık 75 derecede. Bu uygulamayı kullanarak gözle görünür bir sorun mu arıyoruz acaba? Kullanım mantığı tam olarak nedir? Kasanın ve ekran kartının fanları temiz durumda herhangi bir sıcaklık artışının tozdan olacağını sanmam. Yeni temizledim tüm fanları, kasam aerocool one frost ve onun da tüm fanları temiz durumda. Dediğiniz gibi 15-20 dk ya kadar çalıştırmaya devam edeceğim.
Mesaj otomatik birleştirildi:

20. dakikayı bitirdim yine gözle görünür bir sorunla karşılaşmadım, Ortalama 12 fps ve 20. dakikanın sonuna kadar 75 derece sıcaklık değeri aldım Core:1268 Fan: %33 memory: 1750 ve Gpu kullanımı ağırlıklı olarak %100 idi hatırladığım kadarıyla. Ekran görüntüsünü ne yazık ki alamadım

Son düzenleme:

ThorJ

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,802
Evet testi daha önce yapmamıştım biraz araştırdım tekrar başlattım. Anti alasing 8x de, 1080p de ve tam ekran olarak başlattım. Şuan 8. Dk da sıcaklık 75 derecede. Bu uygulamayı kullanarak gözle görünür bir sorun mu arıyoruz acaba? Kullanım mantığı tam olarak nedir? Kasanın ve ekran kartının fanları temiz durumda herhangi bir sıcaklık artışının tozdan olacağını sanmam. Yeni temizledim tüm fanları, kasam aerocool one frost ve onun da tüm fanları temiz durumda. Dediğiniz gibi 15-20 dk ya kadar çalıştırmaya devam edeceğim.

20. dakikayı bitirdim yine gözle görünür bir sorunla karşılaşmadım, Ortalama 12 fps ve 20. dakikanın sonuna kadar 75 derece sıcaklık değeri aldım Core:1268 Fan: %33 memory: 1750 ve Gpu kullanımı ağırlıklı olarak %100 idi hatırladığım kadarıyla. Ekran görüntüsünü ne yazık ki alamadım
Tamamdır. Testte bir sorun olmayıp da masaüstünde artifact oluşması çok değişik. Sürücüleri kaldırıp en güncel sürümü yükleyebilir misiniz? DDU araci ile yapmanızı tavsiye ederim.

mr.shn

Asistan
Reaksiyon puanı
19
Tamamdır. Testte bir sorun olmayıp da masaüstünde artifact oluşması çok değişik. Sürücüleri kaldırıp en güncel sürümü yükleyebilir misiniz? DDU araci ile yapmanızı tavsiye ederim.
Tabi ki, Ramleri de kontrol edeceğim tanılama işlemi ile, hepsinin sonucunu işlemler bittiği anda yazarım.

DRR programı ile driverlerı güvenli modda kaldırdım ve güncel sürümleri kurdum. Bellek tanılama uygulaması ile de ramleri kontrol ettim herhangi bir sorun çıkmadı.

Son düzenleme:

mr.shn

Asistan
Reaksiyon puanı
19
Bugün aynı sorun tekrarladı. Bilgisayar kilitlendi resetledim ve tekrar açtım yine aynısı oldu. Başka bir öneriniz var mı acaba?

Alakası olur mu bilmiyorum ama, msi center uygulaması indirmiştim geçen gün ve ekran rengi özellikleri yapmıştı kendi otomatik. O günden sonra bu başıma gelmeye başladı. Uygulamayı az önce sildim pc açılır açılmaz. Şimdi normal kullanıyorum ama bununla alakası olabilir mi?

Ekran kartını çıkartıp taktım, pin girişini sıkı sıkı oturttum, herhangi bir virüs kaynaklı olduğunu sanmıyorum ama tarama da yaptırdım. Başka bir seçenek aklıma gelmiyor ekran kartını zorlamadım bile bir senelik kart bozulmuş olabilir mi bilmiyorum.

Düzenleme: BIOS sürümüm güncel değil. Kendi sürümüm 2019 Ocak'tan kalma ancak güncel sürüm Temmuz 2020 olmasına rağmen hala beta sürümü olarak görünüyor. O yüzden güncellemek istemedim.
Bunun dışında neler yapabilirim?
HDMI kablosu oldukça eski bir kabloydu ve birkaç defa elektrik kaçırdığını fark ettim onu da değiştirdim.

Son düzenleme: