- Reaksiyon puanı
- 13,042
Forumda açılan milyonlarca "Bilgisayarıma virüs bulaştı, ne yapmalıyım" tarzında konu var bkz.
Bu konuların bir kısmının önüne geçebilmek adına bilgisayarınızda virüs olduğunu düşünürseniz ne yapmanız gerektiğini anlatacağım. Yazının sonunda uygulamalı anlatım da var.
Başlayalım yavaştan,,,,,,
Şimdi: Bilgisayarı açtınız, öyle tarayıcıya girip geziniyorsunuz, ama bilgisayarın üstünde bir yavaşlık var. Normal gibi değil sanki bir tık daha yavaş. Diğer uygulamalarda da öyle. İlginç...
Ya da bilgisayarda bir engel çıkıyor karşınıza "Yetkiniz yok". Bu da ne ki?
Bu tarz bir durumla karşılaştıysanız veya bilgisayarınızda virüs olduğu kanısındaysanız aşağıda vereceğim adımları uygulayın:
1. Öncelikle tarayıcınızı açın.
2. Bu adresten Malwarebytes'in Premium Denemesini indiriyoruz. (Bende yüklüydü ancak tam anlatmak için silip yeniden yüklüyorum.)
3. Karşımıza şöyle bir ekran geliyor:
Kişisel bilgisayarınız olduğunu varsayarak "Personal Computer" seçeneğini seçiyoruz.
4. "Install" deyip programı kuruyoruz. Bilgisayarınıza bağlı olarak uzun sürebilir.
5. İndirme bitince Malwarebytes otomatik açılıyor, "Free" versiyonu seçiyoruz. Karşımıza şu ekran geliyor:
6."Scanner" bölümünden "Scan" butonuna basıyoruz ve tarama başlıyor.
Tarama süresince bekliyoruz.
Tarama bitince karşımıza gelen ekran:
Gördüğünüz gibi benim bilgisayarımdan virüs çıkmadı. Diyelim ki sizde virüs buldu.
O zaman ise Quarantine butonundan virüsleri karantinaya alıyoruz (Komik bir anlam çıktı buradan
)
Sonra ana menüden bu sefer de "Detection History" butonuna basıyoruz. Buradan Karantinadaki virüsleri bulup siliyoruz.
Virüs bulunmadı ama siz hala şüphelisiniz. Bu sefer de başka antivirüs ile denemek istiyorsunuz.
Bu sefer de Kaspersky'i deneyelim.
1. Buradan Kaspersky'nin ücretsiz versiyonunu indiriyoruz.
Ama kurarken bilgisayarımızda Malwarebytes olduğu için silmemizi istiyor onu. Siliyoruz.
2. Giriş yaparken hesap istiyor, hızlıca oluşturuyoruz.
3. Giriş yapınca şöyle bir ekran geliyor karşımıza:
Bu program Türkçe. Taramayı seçiyoruz. Tam Tarama önerimdir.
Ben konuyu daha hızlı bitirebilmek için Hızlı Taramayı seçiyorum.
4. Tarama süresince bekliyoruz.
Gördüğünüz gibi Kaspersky de bilgisayarımda virüs bulamadı.
Bilgisayarınızda virüs olduğunu düşünüyorsanız yukarıdaki adımları uygulayın. Bu iki antivirüs de virüs bulamazsa sıkıntı yoktur muhtemelen.
Bu konu da küçük bir rehber niteliğinde oldu.
Çok fazla açılan bu "Virüs bulaştı mı? Bilgisayarımda virüs var mı?" konularının bir tık önüne geçecektir.
Görüş ve önerilerinizi beklemekteyim.
Bu konuların bir kısmının önüne geçebilmek adına bilgisayarınızda virüs olduğunu düşünürseniz ne yapmanız gerektiğini anlatacağım. Yazının sonunda uygulamalı anlatım da var.
Başlayalım yavaştan,,,,,,
Şimdi: Bilgisayarı açtınız, öyle tarayıcıya girip geziniyorsunuz, ama bilgisayarın üstünde bir yavaşlık var. Normal gibi değil sanki bir tık daha yavaş. Diğer uygulamalarda da öyle. İlginç...
Ya da bilgisayarda bir engel çıkıyor karşınıza "Yetkiniz yok". Bu da ne ki?

Bu tarz bir durumla karşılaştıysanız veya bilgisayarınızda virüs olduğu kanısındaysanız aşağıda vereceğim adımları uygulayın:
1. Öncelikle tarayıcınızı açın.
2. Bu adresten Malwarebytes'in Premium Denemesini indiriyoruz. (Bende yüklüydü ancak tam anlatmak için silip yeniden yüklüyorum.)
3. Karşımıza şöyle bir ekran geliyor:
Kişisel bilgisayarınız olduğunu varsayarak "Personal Computer" seçeneğini seçiyoruz.
4. "Install" deyip programı kuruyoruz. Bilgisayarınıza bağlı olarak uzun sürebilir.
5. İndirme bitince Malwarebytes otomatik açılıyor, "Free" versiyonu seçiyoruz. Karşımıza şu ekran geliyor:
6."Scanner" bölümünden "Scan" butonuna basıyoruz ve tarama başlıyor.
Tarama süresince bekliyoruz.
Tarama bitince karşımıza gelen ekran:
Gördüğünüz gibi benim bilgisayarımdan virüs çıkmadı. Diyelim ki sizde virüs buldu.
O zaman ise Quarantine butonundan virüsleri karantinaya alıyoruz (Komik bir anlam çıktı buradan

Sonra ana menüden bu sefer de "Detection History" butonuna basıyoruz. Buradan Karantinadaki virüsleri bulup siliyoruz.
Virüs bulunmadı ama siz hala şüphelisiniz. Bu sefer de başka antivirüs ile denemek istiyorsunuz.
Bu sefer de Kaspersky'i deneyelim.
1. Buradan Kaspersky'nin ücretsiz versiyonunu indiriyoruz.
Ama kurarken bilgisayarımızda Malwarebytes olduğu için silmemizi istiyor onu. Siliyoruz.
2. Giriş yaparken hesap istiyor, hızlıca oluşturuyoruz.
3. Giriş yapınca şöyle bir ekran geliyor karşımıza:
Bu program Türkçe. Taramayı seçiyoruz. Tam Tarama önerimdir.
Ben konuyu daha hızlı bitirebilmek için Hızlı Taramayı seçiyorum.
4. Tarama süresince bekliyoruz.
Gördüğünüz gibi Kaspersky de bilgisayarımda virüs bulamadı.
Bilgisayarınızda virüs olduğunu düşünüyorsanız yukarıdaki adımları uygulayın. Bu iki antivirüs de virüs bulamazsa sıkıntı yoktur muhtemelen.
Bu konu da küçük bir rehber niteliğinde oldu.
Çok fazla açılan bu "Virüs bulaştı mı? Bilgisayarımda virüs var mı?" konularının bir tık önüne geçecektir.
Görüş ve önerilerinizi beklemekteyim.