Beğendim bazı dağıtımlar

Bu konuyu okuyanlar

46imt

Asistan
Katılım
19 Ocak 2021
Mesajlar
175
Reaksiyon puanı
577
Puanları
93
Bu yazımda beğendiğim dağıtımları ve bazı nedenlerini gibi bir takım düşüncelerimi yazıyorum keyifli okumalar.

Manjaro:
Benim en çok hoşuma giden kendisi en çok beğendiğim dağıtım sürücüleri otomatik kurması her masaüstü ile stabil çalışması verimli olması kendi depoları yanı sıra aur, snap ve flatpak gibi depolarını pamac ile rahatça indirilmesi ve kurulması ayrıca snap Store uygulamasına ihtiyaç olmadan yapması aur depolarına erişim olması son kullanıcı dostu olması benim çok hoşuma gidiyor ayrıca Manjaro kullanırken konsol veya terminal ekrana sadece Free komutunu yazdım Free komutu ise kullanılan RAM miktarını gösteriyor ayrıca Xfce, kde, gnome masaüstü ortamları resmi olarak destekleniyor ve cinnamon, budgie gibi masaüstü ortamları ise topluluk tarafından hazırlanıyor ancak Manjaro bu türevlerinde resmi olarak destekliyor resmi internet sayfasında indirme linki bulunduruyor.

elemantary OS (eOS) :
Arayüz olarak çok benim çok beğendiğim Ubuntu lts tabanlı son kullanıcı dostu çok güzel bir dağıtım ayrıca sizi biraz şaşırmanıza neden olabilir neyse bu dağıtım daha fazla anlatılacak pek fazla bir şey yok.

Arch Linux:
Son kullanıcı dostu olmayan bağımsız taban olan deneyimli kullanıcıları hedef olan en ince ayrıntısına kadar özelleştirme imkanı sunan kabuk ortamı gelen gereksiz bağımlılıkları olmayan hafif ve kullanışlı bir dağıtımdır ayrıca Manjaro, archmam, arcolinux gibi dağıtımların tabanıdır.

Gentoo:
Kaynak kod tabanlı olarak kurulan dağıtımlar arasında en popüler olan ayrıca Arch dağıtımdan daha fazla özelleştirme ve özgürlük sunan portuga paket yöneticisi kullanan deposunda 18 bin paket bulunan çok güzel ve kibar bir dağıtım bir kere kurarsanız kolay kolay çökertemezseniz.

openSUSE:
Bağımsız taban olan RPM paket biçimini kullanıyor olan bu dağıtım kendi paket yöneticisi olan zypper paket yöneticisini kullanmakta ayrıca sistemde yast denilen ve sistem yönetimini kolaylaştıran bir dağıtımdır. Benim kde ile iyi bir deneyim olmadı. Xfce, Gnome ve cinnamon daha harika bir dağıtım oluyor. Unutmadan kurulumu diğer dağıtımlara nazaran biraz uzun sürüyor kurulumu Live CD değil de DVD ISO üzerinden yapmanız daha iyi olacaktır.

Pisi Linux:
Bu güzel dağıtım gönül birkaç kişi tarafında eski Pardus'u devam ettirme çabası sonuçu ortaya çıkmıştır depolarında 4 bin ve üzeri paket bulunduruyor kde, Xfce, Mate masaüstü ortamları kurulumu yapılabilir ayrıca pisi paketi derlemesi oldukça kolaydır.

Pardus:
2013 sonrası Debian tabanlı olarak yoluna devam eden bu güzel dağıtım kendi yerli ve milli olarak konumlandırıyor bu dağıtımın amaçın kamu kurum ve kuruluşları hedef alarak Windows işletim sisteminin yerine geçmeyi planlıyor ve çabalıyor ayrıca Xfce ve gnome masaüstü ortamı ile gelmektedir Debian tabanlı olarak Linux dünyasına kattığı güzel bir depo ve mazağa uygulamasıdır bu yüzden bazı kesimler Debian makyajı tabiri kullanıyor aslında bir bakıma haklılar.

Deep'in OS:
Bu dağıtım Debian tabanlı kendi elinden geldiğince kendi araçlarını kullanan kendine ait çok büyük bir deposu olan olan biraz ağır dağıtım olan yeni kullanıcılar için benim görüşüme göre ideal bir dağıtımdır ama Deep'in depoları Çin'de bu yüzden bazıları kullanmak istemiyorlar bunun yerine Ubuntu D'de veya archman D'de kullanmanız daha iyi olabilir ama bu tabii benim görüşümlerim.

Archman:
Türk geliştiriciler tarafında Arch tabanlı olarak geliştirilen ayrıca distro Watch sitesinde Türkiye menşeyli olarak en çok kullanılan dağıtım. Bir çok masaüstü ortamını ISO kalıbı olarak sunan güzel ve hoş bir dağıtımdır.

KDE Neon:
Ubuntu LTS tabanlı olup benim kde ile sevdiğim en iyi dağıtım olup çok minimal ve kararlı olması beni benden alıyor bu dağıtım konusunda fazla yorum yapmaya gerek yok kendi başlı başına bir yapıt.

 

Harnapazade

Müdavim
Katılım
16 Şubat 2017
Mesajlar
1,610
Reaksiyon puanı
1,442
Puanları
113
Yaş
30
Deepin görünüm olarak Masaüstü'nden ziyade bir telefon arayüzüne benziyor zaten. Bunda sorun yok ama o ram tüketimi nedir arkadaş.. sistem boştayken 2 GB'ye yakın kaynak tüketir mi abi bu ne? Bütün linux masaüstlerini tek bir işletim sisteminde aç yine 2 GB'yi bulamaz ya.
 
Üst