Overclock ve Sıvı Soğutma Hakkında Öneri

papilioned

Öğrenci
Reaksiyon puanı
19
Merhaba arkadaşlar, oyun odaklı bir sistem topluyorum, yayın veya render gibi işlerde kullanmayacağım. Önemli ve kafamı kurcalayan birkaç soruyu, bilgi sahibi ve deneyimli arkadaşlardan cevaplamasını rica edeceğim ;

1- OC işlemi, hangi şartlarda yapılmalıdır, , yüksek performans elde etmek için yapmak gerekli midir, herhangi bir riski var mıdır ?
2-OC yapılsın yapılmasın, kasada bulunan stok fan/RGB FAN yeterli soğutmayı sağlar mı, sıvı soğutma hangi koşullarda gerekli ve şart olur ?
3-COOLER MASTER ML240L MasterLiquid ML240L RGB LED Fanlı 240mm İşlemci soğutucusu hakkında düşünce ve tavsiyeniz ne olur ?

Kullanılacak sistem ve kasalar ;
RYZEN 5 3600
GTX 1660 SUPER VEYA RTX 2060
VENTO NEPTUNE 3 adet ARGB + 1 adet Ledsiz Fanlı TG Siyah Kasa
THERMALTAKE V200 600W 80Plus 3X Pure Plus RGB Fanlı Kasa
CORSAIR Carbide Serisi SPEC-05 650W 80+ USB 3.0 Siyah Mid Kasa

Görkem Say

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
25,611
Oyun odaklı bir sistem topluyorsan i5-10400 daha iyi iş görecektir. 3600'e çok bir O.C. yapamazsın zaten.

papilioned

Öğrenci
Reaksiyon puanı
19
Oyun odaklı bir sistem topluyorsan i5-10400 daha iyi iş görecektir. 3600'e çok bir O.C. yapamazsın zaten.
Öneri için teşekkür ederim fakat tercihim AMD’den yana olacak, soğutma konusunda bilgi paylaşır ve öneride bulunabilirseniz minnettar olurum ?

met 35

Mak. Müh.
Reaksiyon puanı
9,079
1. overclock işlemi ,(oyun amaçlı konuşuyorum)şayet işlemciniz ,elinizdeki e.kartını tam besliyemiyorsa, yapılır. Şayet çok düşük bi işlemci ise, bi miktar faydası yine de olur ama,darboğazı tamamıyle kapatacak diye bi kanunda yok. Eğer orta seviye bi işlemci ise ,bazen overclock ile ,darboğaz tamamıyla giderilebilir. Yani elinizdeki bileşenlere (işlemci,ekran kartı)bağlı bi olay.
Bilinçli yapılırsa,hiçbir riski yoktur. Tek dikkat edilecek konu voltajdır. Diğer overclock ayarlarının riski,tabiri ciazse,fasa fisodur.
2. 3600 ün ,overclock tesiri oyunlarda yok denecek kadar azdır. Yani hemen hemen hiç yok da denebilir.Ama ısınan bi işlemcidir. MECBUREN SIVI SOĞUTMA OLMASA BİLE ORTA ŞEKER Bİ HAVA SOĞUTMA ALMANIZ ŞART GİBİDİR.

3. O sıvı soğutma, orta seviye bi 240 mm soğutmadır.

4. Bu da benden öneri olsun..Oyun amaçlı bi sistem olacaksa, kesinlikle i5 10400F alınız. Hem stok soğutucusu ile bile kullanılabilir,hemde oyun performansı ryzen 3600 den hatta 3700X den bile öndedir.

Son düzenleme:

Görkem Say

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
25,611
Öneri için teşekkür ederim fakat tercihim AMD’den yana olacak, soğutma konusunda bilgi paylaşır ve öneride bulunabilirseniz minnettar olurum ?
3600'e yapacağınız O.C. performansa pek etki etmez. Ancak stok soğutucu ile biraz sıkıntı çıkarıyor işlemci. Yine de sıvı soğutucu almanıza gerek yok. 300-400 TL civarındaki bir hava soğutucu işinizi rahatlıkla görecektir. Eğer 3600 alacaksanız, ileride mutlaka 5. nesil Ryzen işlemciye terfi etmenizi öneririm zira 3600 şu an için biraz düşük kalıyor.

papilioned

Öğrenci
Reaksiyon puanı
19
1. overclock işlemi ,(oyun amaçlı konuşuyorum)şayet işlemciniz ,elinizdeki e.kartını tam besliyemiyorsa, yapılır. Şayet çok düşük bi işlemci ise, bi miktar faydası yine de olur ama,darboğazı tamamıyle kapatacak diye bi kanunda yok. Eğer orta seviye bi işlemci ise ,bazen overclock ile ,darboğaz tamamıyla giderilebilir. Yani elinizdeki bileşenlere (işlemci,ekran kartı)bağlı bi olay.
Bilinçli yapılırsa,hiçbir riski yoktur. Tek dikkat edilecek konu voltajdır. Diğer overclock ayarlarının riski,tabiri ciazse,fasa fisodur.
2. 3600 ün ,overclock tesiri oyunlarda yok denecek kadar azdır. Yani hemen hemen hiç yok da denebilir.Ama ısınan bi işlemcidir. MECBUREN SIVI SOĞUTMA OLMASA BİLE ORTA ŞEKER Bİ HAVA SOĞUTMA ALMANIZ ŞART GİBİDİR.

3. O sıvı soğutma, orta seviye bi 240 mm soğutmadır.

4. Bu da benden öneri olsun..Oyun amaçlı bi sistem olacaksa, kesinlikle i5 10400F alınız. Hem stok soğutucusu ile bile kullanılabilir,hemde oyun performansı ryzen 3600 den hatta 3700X den bile öndedir.
Detaylı açıklama için teşekkürler, OC şuanda pek gerekli gözükmüyor edindiğim bilgilere göre, soğutma konusunda 3600’ün ısındığını söyleyen epey fazla insan var, hava veya sıvı almakta fayda var gibi görünüyor, hazır sistem aldığımdan ve parçaların kalitesine dikkat ettiğimden şimdilik AMD sistemleri daha makul geldi bana, ilk kez sistem topluyorum zaten deneyimli değilim, tekrar sağolun ??
Mesaj otomatik birleştirildi:

3600'e yapacağınız O.C. performansa pek etki etmez. Ancak stok soğutucu ile biraz sıkıntı çıkarıyor işlemci. Yine de sıvı soğutucu almanıza gerek yok. 300-400 TL civarındaki bir hava soğutucu işinizi rahatlıkla görecektir. Eğer 3600 alacaksanız, ileride mutlaka 5. nesil Ryzen işlemciye terfi etmenizi öneririm zira 3600 şu an için biraz düşük kalıyor.
Açıklama için çok teşekkür ederim, bahsettiğim üzere ilk kez sistem topluyorum ve hazır sistem tercihim,parça kaliteleri de önem veriyorum,bütçe doğrultusunda şuan da AMD daha makul oluyor, ısınma konusu da performansı direkt etkilediğinden Bilgi edinmek istedim, yardım için teşekkürler ??

aimnil

Profesör
Cezalı
Reaksiyon puanı
961
Amd nasıl daha makul oluyor. Soğutma masrafını koyduğun zaman dezavantajlı olması lazım. Ryzen 3600 e overcloku aklınızdan çıkarın. Cidden çok zor. 4200mhz in üstü için ciddi soğutucu ve şans lazım. Sıcaklıklar sürekli zıplayacak sizi ayar edecek işlemci şimdiden söyliyim :)

met 35

Mak. Müh.
Reaksiyon puanı
9,079
Amd nasıl daha makul oluyor. Soğutma masrafını koyduğun zaman dezavantajlı olması lazım. Ryzen 3600 e overcloku aklınızdan çıkarın. Cidden çok zor. 4200mhz in üstü için ciddi soğutucu ve şans lazım. Sıcaklıklar sürekli zıplayacak sizi ayar edecek işlemci şimdiden söyliyim :)
Açıkçası bende anlamadım,makul olayını.. Zaten işlemci daha pahalı,soğutucu ile ,çok daha pahalıya çıkıyor.

papilioned

Öğrenci
Reaksiyon puanı
19
OC hususunda sadece ne olduğunu anlamak adına sormuştum,yapmak için değil,dediğim üzere hazır sistemler özelinde parça uyumları ve total fiyat doğrultusunda AMD sistemi daha makul bulduğum için tercih edeceğim,aralarında büyük farklar olmadığını görecek kadar araştırdım,biraz tercihe bağlı,ikisinin de fanı değilim,imkanlar dahilinde en verimli sistemi yapmaya çalışıyorum diyelim,teşekkürler

aimnil

Profesör
Cezalı
Reaksiyon puanı
961
Ryzen 3600 kullanıyorum ve bir daha bilgisayar toplayacak olsam intel alirdim :) performans güzel ama boost ve çalışma mantığı kötü. Sıcaklik problem. Ondan dolayı boostu kapatıp sabit frekans ta kullanıyorum mecburen.

Gerçi b550 anakartta biraz daha stabil çalışıyor onu da söyleyeyim.

papilioned

Öğrenci
Reaksiyon puanı
19
Ryzen 3600 kullanıyorum ve bir daha bilgisayar toplayacak olsam intel alirdim :) performans güzel ama boost ve çalışma mantığı kötü. Sıcaklik problem. Ondan dolayı boostu kapatıp sabit frekans ta kullanıyorum mecburen.

Gerçi b550 anakartta biraz daha stabil çalışıyor onu da söyleyeyim.
Geri dönüş için teşekkür ederim, bu ikilem çok var aslında, birçok forum ve içerikte karşılaştırmaları,kullanıcı yorumları mevcut,sorun yaşayan da var sorunsuz pürüzsüz kullanan da var, dediğim gibi biraz tercihe kalıyor,yine de tavsiyenizi dikkate alacağım,sağolun ??

wdafefafddwfw

Öğrenci
Reaksiyon puanı
7
Merhaba arkadaşlar, oyun odaklı bir sistem topluyorum, yayın veya render gibi işlerde kullanmayacağım. Önemli ve kafamı kurcalayan birkaç soruyu, bilgi sahibi ve deneyimli arkadaşlardan cevaplamasını rica edeceğim ;

1- OC işlemi, hangi şartlarda yapılmalıdır, , yüksek performans elde etmek için yapmak gerekli midir, herhangi bir riski var mıdır ?
2-OC yapılsın yapılmasın, kasada bulunan stok fan/RGB FAN yeterli soğutmayı sağlar mı, sıvı soğutma hangi koşullarda gerekli ve şart olur ?
3-COOLER MASTER ML240L MasterLiquid ML240L RGB LED Fanlı 240mm İşlemci soğutucusu hakkında düşünce ve tavsiyeniz ne olur ?

Kullanılacak sistem ve kasalar ;
RYZEN 5 3600
GTX 1660 SUPER VEYA RTX 2060
VENTO NEPTUNE 3 adet ARGB + 1 adet Ledsiz Fanlı TG Siyah Kasa
THERMALTAKE V200 600W 80Plus 3X Pure Plus RGB Fanlı Kasa
CORSAIR Carbide Serisi SPEC-05 650W 80+ USB 3.0 Siyah Mid Kasa
unlost sistemleri almnızı önermem