Fatih Altaylı: Pasaportumuzun Uganda kadar hükmü yok!

Görkeem

Profesör
Reaksiyon puanı
3,389
HaberTürk gazetesi yazarı Fatih Altaylı, İsviçre'nin yayımladığı listeyi bugünkü köşesine taşıdı. Altaylı, "Salgının kol gezdiği Hindistan kadar, Uganda kadar hükmü yok pasaportumuzun" düşüncesini dile getirdi. Altaylı, Türkiye'nin listeye cevap vermesi gerektiğini belirtti.

Altaylı, "İsviçre'nin yayınladığı ülkeler listesini gördünüz mü? Görmeyenler için ben sayayım ülkeleri: Kolombiya, Kosta Rika, Dominik Cumhuriyeti, Ekvador, El Salvador, Svaziland, Guatamala, Honduras, Hindistan, Irak, İsrail, Kazakistan, Kırgızistan, Kosova, Lüksemburg, Malta, Meksika, Namibia, Kuzey Makedonya, Monaco, Karadağ, Filistin, Umman, Panama, Peru,Katar, Romanya, İspanya, Güney Afrika, Surinam, ABD. Bu ülkelerden birinden yola çıkarak İsviçre'ye geliyorsanız, İsviçre size '14 gün karantina uyguluyor'.

Diyor ki, 'Gelmeden önce test yaptırmış ve COVİD negatif çıkmış dahi olsan 14 gün karantina uygularım" Yani bu ülkelerin vatandaşları İsviçre'ye karantina uygulaması ile girebiliyor." ifadesini kullandı.

Altaylı, "Ancak Türk vatandaşları karantina koşulu ile dahi İsviçre'ye kabul edilmiyor. Salgının kol gezdiği Hindistan kadar, Uganda kadar hükmü yok pasaportumuzun. Bu ülkelerden daha riskli kabul ediliyoruz.

Başta İsviçre, Avrupa ülkelerinin bu tavrına hiçbir itirazım yok. Her ülkenin kendini koruma hakkı vardır, bize güvenmiyor olabilirler. Onların bileceği iş." değerlendirmesinde bulundu.

Altaylı, "Ancaaaaak! İtirazım Türkiye'nin tavrına. Onlar bize kapıyı kapıyor, biz ise onlara kapıyı ardına kadar açıyoruz. 'Gelin, yalvarırız gelin, ne olur gelin"'diyoruz neredeyse... Eeee, nerede kaldı mütekabiliyet. Nerede kaldı ülkemizin saygınlığı. Nerede kaldı Ay Yıldızlı pasaportun haysiyeti. Üç kuruş döviz gelecek diye pasaportumuza, vatandaşlarımıza yapılan bu saygısızlığı sineye mi çekeceğiz!" görüşünü savundu.

5e01b1a4554283148c7b246e.jpg

Hakantoris

Profesör
Reaksiyon puanı
1,242
Turizm kaygısı yüzünden sınırlar açıldı. Barlar açıldı. Kafeler açıldı. Ama okullar açılmıyor. Turizmin gelecekten daha önemli olduğunu anladık.....

Son düzenleme:

Andromedavor

Profesör
Reaksiyon puanı
1,339
Bunlar kasten yapılan işler. Şimdi birileri espri yapmaya da kalkar ''İsviçre bizi kiskani, İsviçrenin işi güçü yok bizle uğraşi diye, diş minnaklar diye''
Uğraşıyorlar kardeşim. Anlayın artık. ve sizin ister inanın ister inanmayın bunların işi güçü bu. Tesadüfen yapılmıyor bu işler. zamanlama da manidar.

Türkiye'nin tavır alması şart.

Hakantoris

Profesör
Reaksiyon puanı
1,242
Bunlar kasten yapılan işler. Şimdi birileri espri yapmaya da kalkar ''İsviçre bizi kiskani, İsviçrenin işi güçü yok bizle uğraşi diye, diş minnaklar diye''
Uğraşıyorlar kardeşim. Anlayın artık. ve sizin ister inanın ister inanmayın bunların işi güçü bu. Tesadüfen yapılmıyor bu işler. zamanlama da manidar.

Türkiye'nin tavır alması şart.
Öyle deme. Sonra turist falan gelmez (!)

SinHa

Doçent
Reaksiyon puanı
767
Bu adamı hiç sevmiyorum ama söylediklerinde haklı maalesef. Bu arada @Görkeem yazarın ondan önceki TOGG ile olan yazılarını paylaşsan güzel olurdu. Forumdaşlarımızın elektrikli araba ile biraz fikri olurdu...

kmurat

Dekan
Reaksiyon puanı
3,925
İsteyen istediği gibi çıkıyor ve giriyor. Buna engel olan yok. Fatih Altaylı masal anlatıyor. Onun mesleği zaten masal anlatmak.

OzkanK.

Rektör
Reaksiyon puanı
13,064
Turizm kaygısı yüzünden sınırlar açıldı. Barlar açıldı. Kafeler açıldı. Ama okullar açılmıyor. Turizmin gelecekten daha önemli olduğunu anladık.....

Bu verdiğin örnekler aynı kefede değil.
Sonuçta devlet turizmi açtımı veya kafeleri barları AVM'leri açtımı oralara gitmek kişinin insiyatifinde. Seni zorla kimse AVM'ye götürebilir mi =? Veya tatile zorla gidebilirmisin =? Tabii ki hayır. Yada gitsen bile bir AVM'de 6 ile 8 saat arası kalabilir misin =?

Ama okullar öyle değil. Devlet okulları açarsa öğrenciler gitmek zorunda 20 gün devamsızlık yaparsan sınıfta bırakıyorlar sonuçta ve okula sabah 8 akşam 4 gitmen gerekir. Bir sınıfta 25-30 kişi ile aynı ortamda saatlerce kalman gerekir. Okulun sınırları içinden çıkamazsın. İsteğe bağlı değil zorunlu olmuş olur ve öğrenciler arasında bir salgın başlarsa sorumluluk Millieğitim bakanına kalır ve fatura ona kesilir ne yazık ki.

Görkeem

Profesör
Reaksiyon puanı
3,389
İsteyen istediği gibi çıkıyor ve giriyor. Buna engel olan yok. Fatih Altaylı masal anlatıyor. Onun mesleği zaten masal anlatmak.

sen olayı anlamamışsın :) bizim ülkeye zaten herkes elini kolunu sallaya sallaya giriyor , onda bir sıkıntı yok.

Konu dünya da pasaportumuzun değersiz olması , sen istediğin gibi gidebiliyormusun diğerleri gibi başka ülkelere ?

Hakantoris

Profesör
Reaksiyon puanı
1,242
Bu verdiğin örnekler aynı kefede değil.
Sonuçta devlet turizmi açtımı veya kafeleri barları AVM'leri açtımı oralara gitmek kişinin insiyatifinde. Seni zorla kimse AVM'ye götürebilir mi =? Veya tatile zorla gidebilirmisin =? Tabii ki hayır. Yada gitsen bile bir AVM'de 6 ile 8 saat arası kalabilir misin =?

Ama okullar öyle değil. Devlet okulları açarsa öğrenciler gitmek zorunda 20 gün devamsızlık yaparsan sınıfta bırakıyorlar sonuçta ve okula sabah 8 akşam 4 gitmen gerekir. Bir sınıfta 25-30 kişi ile aynı ortamda saatlerce kalman gerekir. Okulun sınırları içinden çıkamazsın. İsteğe bağlı değil zorunlu olmuş olur ve öğrenciler arasında bir salgın başlarsa sorumluluk Millieğitim bakanına kalır ve fatura ona kesilir ne yazık ki.
Vatandaşların yerinde duramayacağını bilip bu yerleri açmak akıl karı değil.

OzkanK.

Rektör
Reaksiyon puanı
13,064

Devlet topu vatandaşa attı buraları açıyorum ama önleminizi alın mesafeye dikkat edin temas kurmayın flan gibi öğütlerini verdi hastalık bulaşırsa vatandaşın sorunu artık dedi. Hasta olmaktan korkuyorsa kalabalık ortamlara gitmeyecek.
Bu yerlerin hiç açılmaması demek akıl alır şeyler değil. 1 yıl kapalı tutamazsın insanları en kötü sürü bağışıklığı kazanmaları sağlanır ölen ölür kalan sağlar bizimdir denir.

hyo.thunder

Öğrenci
Reaksiyon puanı
10
Fatih Altaylı' ya şu durumda İsveç mi diye sorası da gelmiyor değil insanın
Haberin başlığına da ayrıca bittim " Bu ülkenin pasaportu bu kadar alçalmaz"
Açıkçası doğru diyor ama kim ne yapsın İsveç'i şu anda. Ülke statüsü olarak bunu düşünüyorsa zaten İsveçlilerin gözünde Türkiye Cumhuriyeti yüksek yerlerde değildi.
Bence Altaylı İsveç'e gitmek istemiş de gidememiş üstüne haberini yapmış gibi geldi.
Altaylının bu sözlerini haklı bulsam da bu durum yıllardır var olan bir durum.

"Ancaaaaak! İtirazım Türkiye'nin tavrına. Onlar bize kapıyı kapıyor, biz ise onlara kapıyı ardına kadar açıyoruz. 'Gelin, yalvarırız gelin, ne olur gelin"'diyoruz neredeyse... Eeee, nerede kaldı mütekabiliyet. Nerede kaldı ülkemizin saygınlığı. Nerede kaldı Ay Yıldızlı pasaportun haysiyeti. Üç kuruş döviz gelecek diye pasaportumuza, vatandaşlarımıza yapılan bu saygısızlığı sineye mi çekeceğiz!" görüşünü savundu.

Turizmden 3 kuruş döviz gelse de gelmese de bu ülkenin ihracat - ithalat dengesinde genel durumu şudur arkadaşlar ;
İhracatta 171.464 milyar dolar olmak üzere %2.1 değişim
İthalatta 202.704 milyar dolar olmak üzere %-9.1 değişim
Dış ticaret dengesinde -31.239 milyar dolar değişim gözlenmiştir

Bu verileri yazmamda ki amaç biraz belli aslında ülke olarak dışarıya bağımlılığımız fazlayken bu şekilde milliyetçilik yapmak yerine işe asıl gerçek çözümlerle başlamanın gerekli olduğunun kanaatindeyim. Sayın Altaylı günü kurtaran birazda milliyetçilik içeren bir haber yapmış sadece. Asıl sebeplere değinebilmeli bence.

Valla dostlarım bende ne yazmışım uzat uzat bitmez bu konu okuduysanız ne mutlu bana.
Verileri Tüik den aldım arkadaşlar. Linkini paylaşmam sorun olur mu olmaz mı bilemedim yeniyim buralarda sorun olursa özelden atabilirim olmazsa buradan belirtin paylaşırım

Reaksiyon puanı
8,191
Kimse zorla kafeye git otur , avm de gez demiyor. Ama okulda devamlılık gereklidir. Çok saçmalamışsınız orası açık burası açık okul kapalı diye. Ek olarak AVM Kafe gibi yerlerde kurallara uyuluyor ve hijyen üst safhada. Okul açılsa özellikle ilkokul öğrencilerine nasıl anlatacaklar aranızda 1.5 metre mesafe olsun , şöyle yapın böyle yapın diye. Bilim kurulundan daha iyi biliyorsanız fikrinizi paylaşın dinleyelim.

Hakantoris

Profesör
Reaksiyon puanı
1,242
Kimse zorla kafeye git otur , avm de gez demiyor. Ama okulda devamlılık gereklidir. Çok saçmalamışsınız orası açık burası açık okul kapalı diye. Ek olarak AVM Kafe gibi yerlerde kurallara uyuluyor ve hijyen üst safhada. Okul açılsa özellikle ilkokul öğrencilerine nasıl anlatacaklar aranızda 1.5 metre mesafe olsun , şöyle yapın böyle yapın diye. Bilim kurulundan daha iyi biliyorsanız fikrinizi paylaşın dinleyelim.
Fikirlerinize saygı duyuyorum. Ama kafelerde sosyal mesafeyi takan kimse yok. Hala eski düzende. Akşam evimizin altındaki kafeyi fotoğraflayabilirsem mesaja fotoğrafı eklerim.

hyo.thunder

Öğrenci
Reaksiyon puanı
10
Valla yukarda da belirttiğim gibi asıl sorun bu işte o ülkeye girmedim bu ülkeye giremedim değil de
Kendimizi onlara zorla kafalarına vura vura kabul ettirebilmemiz gücümüzü gösterebilmemiz önemli olan. Diğer devletlerin ülkelerin inisiyatifine kalırsak kendimizi kanıtlayamazsak bu durumlar daha çook olur

Reaksiyon puanı
8,191
Fikirlerinize saygı duyuyorum. Ama kafelerde sosyal mesafeyi takan kimse yok. Hala eski düzende. Akşam evimizin altındaki kafeyi fotoğraflayabilirsem mesaja fotoğrafı eklerim.
Başka illerde nasıl bilmiyorum ben kendi ilim için konuşmuştum. Burada herkes sosyal mesafeye , hijyene oldukça önem veriyor.

kmurat

Dekan
Reaksiyon puanı
3,925
sen olayı anlamamışsın :) bizim ülkeye zaten herkes elini kolunu sallaya sallaya giriyor , onda bir sıkıntı yok.

Konu dünya da pasaportumuzun değersiz olması , sen istediğin gibi gidebiliyormusun diğerleri gibi başka ülkelere ?
Giden her yere gidiyor.