Elektrikli bisikletin akusunun ömrünü kontrol edebilir miyim.

muzadam136

Asistan
Reaksiyon puanı
58
Merhaba arkadaşlar.2.el elektrikli bisiklet aldım.Fakat 2.el olduğu için akusunun ne durumda olduğunu kontrol etmek istiyorum.Nasil yapabilirim/yaptırabilirim?

Teşekkürler

CapScroLL

Profesör
Reaksiyon puanı
2,683
Tam dolu şarj olma süresi normalden daha kısa olur, şarj normale göre daha çabuk biter. Ürünün teknik detaylarına bakın, tam şarj olma süresi ile tam şarj menzilini not alıp bunları test edin ve sonuçları karşılaştırın.

muzadam136

Asistan
Reaksiyon puanı
58
Hocam peki normale göre bisisklet yavaş gider mi

bilexsamet

Profesör
Reaksiyon puanı
2,415
Akülerin voltajı ölçmek lazım.
Akü diyelim ki 12V. Tam dolu akünün ölçü aleti ile voltajını ölçünce mesela en az 12.60V falan çıkması lazım. Normalde sağlam tam dolu akünün 13V üstü göstermesi gerekir. Akünü enerjiyi tutma kapasitesi düştükçe çıkış yaptığı voltajı da düşer. Eğer tam dolu akü 12.50V altı gösteriyorsa kapasitesi düşmüştür.

Örneğin 12.30V çıkan tam dolu akü %70 dolu gibi performans gösterir.

Bisiklet ile yaptığınız kilometre de azalacaktır.

muzadam136

Asistan
Reaksiyon puanı
58
Akülerin voltajı ölçmek lazım.
Akü diyelim ki 12V. Tam dolu akünün ölçü aleti ile voltajını ölçünce mesela en az 12.60V falan çıkması lazım. Normalde sağlam tam dolu akünün 13V üstü göstermesi gerekir. Akünü enerjiyi tutma kapasitesi düştükçe çıkış yaptığı voltajı da düşer. Eğer tam dolu akü 12.50V altı gösteriyorsa kapasitesi düşmüştür.

Örneğin 12.30V çıkan tam dolu akü %70 dolu gibi performans gösterir.

Bisiklet ile yaptığınız kilometre de azalacaktır.
Voltajı nerede olcturebilirim

bilexsamet

Profesör
Reaksiyon puanı
2,415
Voltajı nerede olcturebilirim
Ölçü aletiniz varsa kendiniz ölçebilirsiniz: Multimetre (Avometre) ile. Ama akücüye ölçtürürseniz yalan söyleyip akünün değişmesi lazım diyebilir. Akücülere pek güven olmuyor.

Bence öyle kullanın zaten akü iyice zayıflayınca çabuk bitmeye başlıyor. İyice zayıflayınca değiştirirsiniz.

ThorJ

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,802
Ölçülür mü bilemiyorum ama, bendeki gibi bir tipe sahipse (Volta VSM), akü değişimi kolaylıkla yapılabiliyor.
Bir de akünün ömrü azaldıkça motorun menzili ve çekişi değişiyor.

Reaksiyon puanı
66
upslerimdeki 12 7a ve 9a aküler ortalama 5 senede öldüler. eğer akülerin üzeriden yazan değerden az voltaj veriyorsa ölmüş demektir.bu eninde sonunda olacak o yüzden dert etme. sadece ucuz çakma akü alma.sonuçta kimyasallar ve zehir-patlama riski olabilir.

muzadam136

Asistan
Reaksiyon puanı
58
Ölçü aletiniz varsa kendiniz ölçebilirsiniz: Multimetre (Avometre) ile. Ama akücüye ölçtürürseniz yalan söyleyip akünün değişmesi lazım diyebilir. Akücülere pek güven olmuyor.

Bence öyle kullanın zaten akü iyice zayıflayınca çabuk bitmeye başlıyor. İyice zayıflayınca değiştirirsiniz.
Peki ölçerken bataryanın tam dolumu olması gerekiyor
Mesaj otomatik birleştirildi:

Ölçülür mü bilemiyorum ama, bendeki gibi bir tipe sahipse (Volta VSM), akü değişimi kolaylıkla yapılabiliyor.
Peki hocam benim aldığım bisisklet volta vsc.adam 2019 haziranda almış.Ve bende dün aldım.Yani adam tam bir sene kullanmış.Tahmini olarak batarya durumu yüzde kaçtır?
Yada iyi midir

CapScroLL

Profesör
Reaksiyon puanı
2,683
Akünün ömrü kullanım şekline göre değişir.
Şu videoyu izleyerek fikir sahibi olabilirsiniz, akü full şarj iken kağıtta yazan voltajı vermesi gerekiyor eğer full şarjda bu değeri vermiyorsa durumunu iyi/orta/kötü şeklinde değerlendirmek için verdiği voltajı vermesi gereken voltaj ile karşılaştırabilirsiniz.

bilexsamet

Profesör
Reaksiyon puanı
2,415
Peki ölçerken bataryanın tam dolumu olması gerekiyor

Peki hocam benim aldığım bisisklet volta vsc.adam 2019 haziranda almış.Ve bende dün aldım.Yani adam tam bir sene kullanmış.Tahmini olarak batarya durumu yüzde kaçtır?
Yada iyi midir
Aynen, full şarj iken ölçmeniz gerekiyor.
@CapScroLL un paylaştığı videodaki gibi.

Son düzenleme:

CapScroLL

Profesör
Reaksiyon puanı
2,683
Olması gerektiğinden daha yavaş gider, kaybedilen hız oranı akünün durumuna göre değişir.

muzadam136

Asistan
Reaksiyon puanı
58
Olması gerektiğinden daha yavaş gider, kaybedilen hız oranı akünün durumuna göre değişir.
Hocam orasını anladım da mesela şarjini ful doldurdugumda mi olması gerektiğinden yavaş gider yoksa şarjı azalınca mi

CapScroLL

Profesör
Reaksiyon puanı
2,683
Hocam orasını anladım da mesela şarjini ful doldurdugumda mi olması gerektiğinden yavaş gider yoksa şarjı azalınca mi
Full olduğunda normale göre daha yavaş gidiyorsa azaldığında da yavaş gidecektir, kumanda gibi düşünebilirsiniz; Pil ilk alındığında kumanda çok iyi çeker fakat zamanla pil bitmeye başladığı zaman biraz daha zor çeker, pilden çektiği voltaj azalır.

muzadam136

Asistan
Reaksiyon puanı
58
Full olduğunda normale göre daha yavaş gidiyorsa azaldığında da yavaş gidecektir, kumanda gibi düşünebilirsiniz; Pil ilk alındığında kumanda çok iyi çeker fakat zamanla pil bitmeye başladığı zaman biraz daha zor çeker, pilden çektiği voltaj azalır.
Anladım hocam.Cok teşekkürler.son birşey olarak benim elektrikli bisiskletimin kullanım kılavuzunda 6-8 saatde tam dolarbyazıyordu.Fakat 9 saat oldu hala dolmadi.Acaba neden ?

CapScroLL

Profesör
Reaksiyon puanı
2,683
Anladım hocam.Cok teşekkürler.son birşey olarak benim elektrikli bisiskletimin kullanım kılavuzunda 6-8 saatde tam dolarbyazıyordu.Fakat 9 saat oldu hala dolmadi.Acaba neden ?
Şarj adaptörünüzde problem olabilir.

muzadam136

Asistan
Reaksiyon puanı
58
Şarj adaptörünüzde problem olabilir.
Anladim hocam.Birde söyle bir sorum var
Bugün aküyü şarj ettim.Narnalde 6-8 saat yazıyordu Ve benimki de 7bucuk saatte tam doldu.Birde normalde en fazla 25 km gidiyor.Bwninkide yine aynı hızda gitti fakat.45-50 km gitmesi gerekirken benimki 15 km gitti.Acaba sorun ne olabilir.?

Hocam siz vsmyle maç kaç km menzil yapıyorsunuz

Son düzenleme: