Ayasofya Müzesi Camii olmalı mı?

Ayasofya sizce eski hüviyeti olan Camiye mi döndürülmeli yoksa müze olarak mı kalmalı?

• Cami olmalı

• Müze olarak kalmalı

Sonuçlar yalnızca oylamadan sonra görülebilir.

KamtariR

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,896
Trabzon Ayasofya Camii bu konuda güzel bir örnek olabilir.

Hem cami, hem eski hüviyetiden kalan freskler tamamen koruma altında, güzel bir uygulama.

OzkanK.

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
13,064
Senin ben anlama kapasitene birşey demiyorum. Desemde anlamıyorsun zaten. Hor diyerek ne kassettim biliyor musun? Kesin zarar vermek yıpratmak iyi kullanmamak anlamışsındır bak yazıyorum buraya. Çünkü senin bu kadarı ile ufkun geniş ?

Sana bir şey sormak isterim cahillik gerçekten mutluluk getiriyor mu ? Çok mutlu olmalısın...
Boş boş konuşup sonradan kıvırmaya çalışmakta zor olmalı. Hor kullanmak deyince herkes ne denmek istediğini anlar burada şimdi ben onu demedim bunu dedim sen bilmiyon diye saçma yerlere çekmenin anlamı yok. Bahane bulamıyorsan Müze kalması için SUS yeter.

1591865079300.png

1591865095426.png

iMaKaNDi

Doçent
Reaksiyon puanı
251
Sana bir şey sormak isterim cahillik gerçekten mutluluk getiriyor mu ? Çok mutlu olmalısın...
Boş boş konuşup sonradan kıvırmaya çalışmakta zor olmalı. Hor kullanmak deyince herkes ne denmek istediğini anlar burada şimdi ben onu demedim bunu dedim sen bilmiyon diye saçma yerlere çekmenin anlamı yok. Bahane bulamıyorsan Müze kalması için SUS yeter.

Ekli dosyayı görüntüle 103908

Ekli dosyayı görüntüle 103909
Evet beklediğim cevabı verdin ?? süpersin cidden. Sen sadece kelimelerim gerçek anlamını bil. Öylede hayatını sürdürebilirsin eminim ?? az kitap oku iyi gelir

darkshdw

Asistan
Reaksiyon puanı
31
Binlerce sebep yazılabilir fakat kısa olması sureti ile sadece küçük ama önemli bir bir sebep belirteyim. Ben ne için yaratıldığımın farkındayım ve her şeyi hakkı ile bilen yüce yaratının bana emri olan kulluk yolundaki vazifelerimden olan hak yolunda yaşamak ve bu yolda yürümek adına rabbimizin tüm insanlığa hediyesi olan islam için ve ezelden beri islamın ve insanlığın düşmanlarının var olan isteklerinin karşısında durabilmek için ve yine bu uğurda kanlarını akıtıp nice canlar veren atalarımın kemiklerinin sızlamaması için tabiki de sonuna kadar cami olması gerektiği görüşündeyim.

utkuversus

Rektör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
13,240
YUNANİSTAN
Bugün Ayasofya'ya dokunmayın, Yunanistana Hıristiyan alemine ayıp olur diyenler, Yunanistan yüzlerce camiyi yok etti. Yunanistanda Ayakta cami bırakmadı, Tüm Osmanlı eserlerini yok etti ve Hiç bir zaman Türkiye'ye Müslüman alemine ayıp olur demedi, umursamadı...
İşte bu psikoloji çok tehlikeli. Kötü olandan ne farkımız kalıyor o zaman?

Usui Takumi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,177
İşte bu psikoloji çok tehlikeli. Kötü olandan ne farkımız kalıyor o zaman?
Hiç de tehlikeli değil. Selanik Osmanlı zamanında İstanbul'dan sonra en çok camiisi olan yerdi. Bugün o camilerin yerinde yeller esiyor. Adamlar onlarca camiimizi yakmış, yıkmış; pavyona çevirmiş ahır etmiş vs vs biz bi Ayasofya'yı müzeden camiiye çevirecez diye Yunan'a ayıp olacak öyle mi? Yunan kim be? Demirci dağlarında eşkiyayla durdurduk biz Yunan'ı, eşkiyamızı yenemeyen adamlar sonradan nolduysa Polatlı'ya kadar geldiler. Ordan da Yunan'ı yendik Yunan'ı yendik diye bir sürü bayram çıkarttık. Mahalle kavgasını bile büyük zafer olarak anlattık yıllarca. Yunanı bir halt sanıp Ayıp olur ya, bu yanlış bir düşünce şekli vs diyen hümanistler olacaktır. Niyeyse bunların da hümanistliği hep diğer tarafa çalışıyor.

Reaksiyon puanı
5,171
Son gelen edit... Ayasofya Fatih Sultan Mehmet tarafından vakfedilmiş. Hayır için vakfedilen bir şey değiştirilemez yada geri alınamaz. Hele ki bu vakıf bir ibadethane ise. Fatih İstanbul'u aldıktn sonra mülkü kendine geçen bir şeyi vakfetmiş. Böyle bir şeyin müzeye dönüştürülmesi kesinlikle ama kesinlikle savunulamaz. Yeniden camiiye döndürülmelidir.

Vakıf konusu çok hassas bir konu dini açıdan. Ben bu vebale girmeyeceğim. Şuanki durumda Ayasofyayı camii yapmak ne kadar mantıklı bilemem ancak inşallah Allah-u Teâlâ bize Ayasofya'nın camii olduğu günleri gösterir.

Yüzyılın u dönüşünü yaptım sanırım...

Son düzenleme:

xPhoenix06

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,186
İsteyenler var mutlu olur istemeyenler (bence böyle bir konu için) mutsuz olmaz diye düşünüyorum. Cami olsun derim ben ancak Hristiyanlığa ait eserler korunsun.

Görkem Say

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
25,615
Yahu konu nerelerde başlamıııışşşş, nerelere gelmiiiiişşşşş.

Adamlar yurt dışında senin dinine mensupları dün kılıçtan, bugün kurşundan geçiriyorlar. Tabi sen bu dine sahipsen, değilsen zaten seninle hiç bu konulara girmeyelim isterim.
Ayasofya cami yapılırsa kaç bin turist gelmeyecek 1 milyon mu ? 5 milyon mu ? Yahu siz neredeyse Dünyaya hükmetmiş bir Devletten geliyorsunuz. 1 milyon turist gelmeyecek diye gerçekten, fethettiğiniz, o kadar şehit verdiğiniz, zaferin sembolünü satın isterseniz birde adamlara.

Halen daha teknoloji, halen daha eğitim deniliyor. Tamam çok doğru da, acaba bu başlığın altında bu konuyu tartışanların eğitimi ne :) [ Ha bazıları bunu ters tarafından anlayabilir bunlar şart ama siz ne yapıyorsunuz bu konuda demeye çalışıyorum. ]

@Görkem Say , devletin restleşmesi sonucu " size haddinizi bildiririz " yöntemi olarak bunu yapmasını şahsen kınıyorum. Bu en başından yapılması gereken birşeydi, ucuz bir siyasete konu olacak birşey değil.
Bizde torpilden zarrttan zurttan şikayetçiyiz dediğin gibi tarihi alanların kurcalanmasından da şikayetçiyiz ama siyaset konu başlığı haricinde yapamıyoruz. Forum yetkililerine böyle bir serbestlik mi getirilmiş ? Adalet herkes için geçerlidir. Haklı olduklarında düşman bile olsa hakkını vereceksin ama sen Türkten çok karşıyı düşünüyor gibisinde akabinde.

Seyyah hocam, sanırım alıntıladığınız içeriğin sahibi 13 yaşlarında bir çocuk. Ne yazık ki toplumumuzun yeni nesil mahsülü okuma yetkinliğinden noksan olmasının paralelinde milli duyguların eksikliğini de bolca içeriyor.

Devlet şimdi yunana ona buna bunla ders vereceğim diyorsa kesinlikle yanılgıya düşüyor ve yaptığı hareket çok yanlış. Tekrar söylüyorum bu başından beri hakkımızdı. Lakin bu şekilde ucuz siyasete dahil edilmemeli. Bugün yapıyorum diyerek, al papazı ver papazı olayına döndürülmek suretiyle; geri adım atacaksan, bu devleti zarara sokacaksan ( papazda dolar fırladı mesela ) hiç o adımı atma.
Ben Türklerden çok karşıyı düşünen birisi değilim. Ancak Türk tarihini de sadece Türk elinden çıkmış kaynaklara göre değerlendirmiyorum. Çünkü okullarda anlatılan klasik tarih, maalesef gerçek tarih değil. He bu sadece şimdiki hükümet ile de alakalı değil, uzun yıllardır durum böyle.
Cami olmasını istememin nedeni de aslında dediğiniz durumla alakalı. Çünkü mevcut hükümetin bunu kesinlikle yapış şeklini uygun görmüyorum. Güvenmiyorum, altında kesinlikle başka bir nedeninin olduğuna inanıyorum. Yoksa burasının Cami ve Müze olmasıyla ilgili direkt olarak bir sorunum yok. Turist sayısı da 1 milyon az olmuş önemli değil benim için. Ancak buranın böyle bir zamanda Cami yapılmaya çalışılması, ya birilerine rant yedirmek ya da milletin gazını almak amacını taşıyor.

Reaksiyon puanı
10,315
Allah bizim dinimizde yeryüzünü mabed kılmadı mı istediğiniz her yerde ibadet etme hakkınız yok mu ki sadece Ayasofyaya takıldık kaldık?
-Allah için bugün sen ne yaptın?

Peki bugün sen Allah için ne yaptın?
Müslümanları sırtından hançerledin...
Çünkü Müslümanlar FSM Han'ın lanetinden korkuyor, müslüman olarak bunun vebaliyle Allah'ın huzuruna gitmek istemiyor. Bak dün "Müze olarak kalsın" diyen bir arkadaşımız hakikati öğrenince bugün neler yazmış!
Son gelen edit... Ayasofya Fatih Sultan Mehmet tarafından vakfedilmiş. Hayır için vakfedilen bir şey değiştirilemez yada geri alınamaz. Hele ki bu vakıf bir ibadethane ise. Fatih İstanbul'u aldıktn sonra mülkü kendine geçen bir şeyi vakfetmiş. Böyle bir şeyin müzeye dönüştürülmesi kesinlikle ama kesinlikle savunulamaz. Yeniden camiiye döndürülmelidir.

Vakıf konusu çok hassas bir konu dini açıdan. Ben bu vebale girmeyeceğim. Şuanki durumda Ayasofyayı camii yapmak ne kadar mantıklı bilemem ancak inşallah Allah-u Teâlâ bize Ayasofya'nın camii olduğu günleri gösterir.

Son düzenleyen moderatör:
Reaksiyon puanı
5,171
Müslüman gibi yazıp müslümana ait yüreğinde zerre kadar bir dert, nakış barındırmayan, tarih şuurundan yoksun vatandaş, Allah için ne yaptığını bir daha düşün istersen. Sırtından hançerlediğin ümmetin bir ferdi olarak kendini görebiliyorsan tabii.

Müslümanlık ilimle olur bilimle olur. Bir ibadethane camii mi olsun müze mi olsun tartışması ümmete bir şey katmaz.

Gerçek hayatta başarımla ve kişiliğimle boş tenekelerden daha yararlı bir müslüman olduğumu düşünüyorum.

Yazınız yoğun hakaret içeriyor. Sizi tanıyamıyorum bazen.

Son düzenleme:

CapScroLL

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,683
Cami olmalıdır, fazla geliyorsa bir tane cami kapatılır yerine Ayasofya getirilir her probleme çözüm var kimse meraklanmasın. Zaten Yunanistan'da müze olarak kalsın diyor başkalarının demesine gerek yok, tartışmaya açık bir konu olamaz. Nasıl müze yapıldıysa aynı şekilde Cami de yapılır. Bari karadan gemi yürüten Fatih Sultan Mehmet'in kararına bedduasına saygınız olsun, bu kadar basit bir konu değil.

darkstar

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,503
Peki bugün sen Allah için ne yaptın?
Müslümanları sırtından hançerledin...
Çünkü Müslümanlar FSM Han'ın lanetinden korkuyor, müslüman olarak bunun vebaliyle Allah'ın huzuruna gitmek istemiyor. Bak dün "Müze olarak kalsın" diyen bir arkadaşımız hakikati öğrenince bugün neler yazmış!

Müslüman gibi yazıp müslümana ait yüreğinde zerre kadar bir dert, nakış barındırmayan, tarih şuurundan yoksun vatandaş, Allah için ne yaptığını bir daha düşün istersen. Sırtından hançerlediğin ümmetin bir ferdi olarak kendini görebiliyorsan tabii.
Bu bir siyasi karar cami yapın konu kapansın.
Yazdığına çok ağır bir cevap da yazılabilir ama yazmıyorum amacım bu propagandaya alet olmak değil.

Ben kimseyi sırtından hançerlemedim iftira etmeyin lütfen.

Ahzab Suresi, 58. ayet:
Mü'min erkeklere ve mü'min kadınlara irtikab etmedikleri (bir suç) sebebiyle eziyet edenler ise, gerçekten bir iftira ve açık bir günah yüklenmişlerdir.

Ümmet Peygamber efendimiz Hz. Muhammed'in ümmetidir. Kimin ihanet içerisinde olduğuna da o karar verir, ahirette hep beraber bunu öğreneceğiz. Lütfen kendinizi onun yerine koyup ahkam kesmeyin haddinizi bilin.

Reaksiyon puanı
10,315
Bu bir siyasi karar cami yapın konu kapansın.

Ayasofya her ne zaman açılmaya teşebbüs edilirse edilsin, sizin gibilerinin de içinde yer aldığı Bremen Mızıkacıları hep aynı teraneyi dillendirecekler. "Bu bir siyasi karar!"

FSM Han'ın emanetine kilit vuranlar siyasi karar almamışlar mıydı? Siyasi kararla kapatılan elbet siyasi kararla açılacaktır.

Bana burada müslümanların terminolojisiyle maval okuyacağına kimlerin safında yer alıp kimlerle aynı düdüğü öttürdüğünün muhasebesini yap.

utkuversus

Rektör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
13,240
Konuyu kilitlemeyeceğim, lakin dikkat edilsin. Yeni Bölüm kuralları getirdik.
Okuduktan sonra devam etmenizi tavsiye eder, iyi forumlar dilerim.

Reaksiyon puanı
5,171
Demi bizler ümmeti arkadan bıçaklayan aşağlık pislikleriz... Bu vatanı bu milleti bizim gibi sorgulayanlar, pozitif bilimlerle uğraşanlar değil, boş tenekeler kurtarcak değil mi?

SmokeXD

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,876
Ülkenin başka derdi yokmuş gibi Ayasoyfa meselesini tartışmak bana abes geliyor. İktidarın suni gündemleri yerine gerçek sorunlara yönelmeye ne dersiniz?
Benim fikrim müze olarak kalmalı.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Ayasoyfayı camii yaptın diye elin adamı alkış tutmayacak, kıskanmayacak bu da biline.

Reaksiyon puanı
10,315
Müslümanlık ilimle olur bilimle olur.
Müslümanlık ilimden, bilimden önce bir duruş biçimidir kardeşim. Durduğun yeri tayin etme biçimidir. Allah'ın ve onun yanında yer alanların yanında olma tercihidir.
Gerçek hayatta başarımla ve kişiliğimle boş tenekelerden daha yararlı bir müslüman olduğumu düşünüyorum.
Yararlı mısın, zararlı mısın? O Rabbimin bileceği bir iş. Ben buna karışamam da, laf da edemem. Lakin şunu çok iyi bilirim ki, Rabbim kibredenlerin hiçbir amelini makbul saymamıştır. Başkalarını teneke, kendini yararlı görmek, kusura bakma ama bir müslüman hasleti değildir. Öncelikle İslam'ın ahlakını, tarzını bilmek gerekir.

Yazınız yoğun hakaret içeriyor. Sizi tanıyamıyorum bazen.
Bana kullandığı terminolojiyle kardeş gibi duran, ama yabancının kılıcını kuşanan biriyle daha naif bir ton ile konuşma yeteneklerim ne yazık ki fazla gelişmemiştir Administraktör.

Eğer şahsımla alakalı bir durum olmuş olsaydı, kafamı kırıp kan revan içinde dahi bırakmış olsa yine de yüreğine bir yaprak ağırlığınca zorlayacak tek bir kelime dahi etmezdim. Hatta şu kadarını söyleyim ki bana direkt karşıdan yazan arkadaşlar çok daha sevimli geliyorlar.

bud

Cezalı
Cezalı
Reaksiyon puanı
1,710
Ayasofya çok önemli bir dünya mirası müze olarak kalması uygundur. Halihazırda kuran okunuyor, namaz kılınıyor, ezan okunuyor hem müze hem turist alıyor. Tamamında namaz kılınca ne olacak? Müslümanlık mı kurtulacak, ülke mi kalkınacak? Fatih'in vasiyeti olsa bile sanki Kâbe gibi muamele görmesi yanlış.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Bizanslıların inşa ettiği bir yapı yani.

KamtariR

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,896
Konuyu siyasi değil tarihsel ve sosyokültürel bağlamda değerlendirmek daha doğru olur.

darkstar

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,503
Ayasofya her ne zaman açılmaya teşebbüs edilirse edilsin, sizin gibilerinin de içinde yer aldığı Bremen Mızıkacıları hep aynı teraneyi dillendirecekler. "Bu bir siyasi karar!"

FSM Han'ın emanetine kilit vuranlar siyasi karar almamışlar mıydı? Siyasi kararla kapatılan elbet siyasi kararla açılacaktır.

Bana burada müslümanların terminolojisiyle maval okuyacağına kimlerin safında yer alıp kimlerle aynı düdüğü öttürdüğünün muhasebesini yap.
Mübarek cuma saatinde seni Allah'a havale ediyorum.
Sana tez zamanda "Müslüman Terminolojisi" ile muamele eder inşallah.

Reaksiyon puanı
10,315
Bu siyasi bir kararla kapatıldı, siyasi bir kararla da açılacak.
Kim açarsa açsın, ne zaman açılırsa açılsın, aynı söylem asla eksik olmayacak.

KamtariR

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,896
İktidarın amacı bu ama. Bakın dinimize sahip çıktık diyecekler alkış toplayacaklar.

Bakın, bu anketin konusu "Akparti ne yapmaya çalışıyor?" değil.

Konu "ayasofya cami olsun mu?"

İkisini birbirine karıştırmayın.

OzkanK.

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
13,064
İktidarın amacı bu ama. Bakın dinimize sahip çıktık diyecekler alkış toplayacaklar.

Buna neden muhalefet izin veriyor o zaman bu kadar vizyonsuzlar mı ? Çıkıp bizde hükümetin arkasındayız hadi Cami yapalım dese konu kapanacak onlarda kazanacak. Boşu boşuna uzatıyorlar Üstüne çıkıp SultanAhmed camiyide müze yapalım denir mi hiç veya Ekrem İmamoğlu Atina merkezli bir canlı yayında gerek yok tarzı söylemde bulunup Yunanlıları sevindiriyor. ( Muhalefet her çukura düşüyor sanki siyaset bilmiyor gibi davranıyor. )

Diğer camide müze olsun dedimi Müslüman adam bunlar gelince camileri kapatacak galiba der yüzde 24 de kalır muhalefetin oyu 18 senedir olduğu gibi yükselmez...

SmokeXD

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,876
Buna neden muhalefet izin veriyor o zaman bu kadar vizyonsuzlar mı ? Çıkıp bizde hükümetin arkasındayız hadi Cami yapalım dese konu kapanacak onlarda kazanacak. Boşu boşuna uzatıyorlar Üstüne çıkıp SultanAhmed camiyide müze yapalım denir mi hiç veya Ekrem İmamoğlu Atina merkezli bir canlı yayında gerek yok tarzı söylemde bulunup Yunanlıları sevindiriyor. ( Muhalefet her çukura düşüyor sanki siyaset bilmiyor gibi davranıyor. )

Diğer camide müze olsun dedimi Müslüman adam bunlar gelince camileri kapatacak galiba der yüzde 24 de kalır muhalefetin oyu 18 senedir olduğu gibi yükselmez...
Yeri ve zamanı değil çünkü. Pandemi ve ekonomik sorunlar varken bunu düşünmenin sırası değil.

OzkanK.

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
13,064
Yeri ve zamanı değil çünkü. Pandemi ve ekonomik sorunlar varken bunu düşünmenin sırası değil.

18 yıldır aynı terhane oluyor ama. Hükümet hangi hamleyi atsa ne yapsa Ne dense zamanı mı şimdi. Adamlar iktidar değil mi ? İstediği zaman zamanı olur. Muhalefetin zadece safını belirtmesi gerekir ama her defasında karşı tarafta saf almasıda manidar oluyor.