Nokia Neden Battı? Kötü çocuk symbian

Bu konuyu okuyanlar

yolgezer74

Doçent
Katılım
23 Aralık 2019
Mesajlar
509
Reaksiyon puanı
159
Puanları
43
1578469207380.png

Merhabalar arkadaşlar bu gün bi yazı yazayım dedim.
aslında nedeni gayet basit.
bilindiği gibi nokia yıllar önce battı gitti. satıldı sonra bi daha satıldı. şu anda nokia marka ve modelleri hmd global adı altında bi firma elinde. onlar da eski modelleri remake edip bi kaç tane de yeni android telefon sürdü piyasaya. sonrasında yine bi sessizlik oldu.

benim bu yazıyı yazmamın nedenlerinden birisi aslında bi kaç ay önce bi videoda tanınmış bi editörün nokia üzerinden symbian´a yardırması idi. yani videoyu tam da hatırlamıyorum . ama haklı olduğu konular var olmasına rağmen aslında symbian os´un-aslında kullanımı böyledir. symbian bu işletim sistemini çıkaran firmadır. bir sürü ortağı var idi. işte nokia tutup da bu ortaklardan birinin hisselerini ele geçirince kara kara düşünen diğer firmalar bi araya gelip çeşitli denemelerde bulunmuş ve java-dalvik makinesinde çalışan android os´u çıkarmıştı. yani android çıkışını bi noktada nokia´ya borçludur.- günümüz tekonoljisini nasıl etkilediğği, geliştirilebilirlik ve stabilitede aslında ne güzel bi nimet olduğunu atlaması hiç hoşuma gitmemişti.
aslında bu yazıyı aylar önce yazıcaktım. ama nerde ise tüm forum hesaplarımı kapattım ve üstüne bu aralar bi şey yazasım da hiç gelmediği için bu güne kaldı.
şimdi ben bi programcı değilim arkadaşlar. bildiğim, asıl uzman olduğum şey donanımdır. ve elektronik devrelerdir. ama işte elektroniğe analog da olsa hakim isen bi noktada yazılımdan az buçuk anlamalısın.
öncelikle arkadaşlar nokia bizim için neyi ifade eder dersek birinci konu çevre kirliliğidir. nokia kullandığı ürünlerde sıfır plastik kullanmıyordu. hep geri dönüşümden gelmiş malzemeden imal ettiği kasaları kullanıyordu. bu yüzden kasaları sert olamadığı için de kalın ve etli tasarımlar yapmak zorunda idi. sony gibi sıfır plastik kullanmadığı için aynı sağlamlığa çok daha kalın ve ağır kasalarla ulaşabiliyordu. bu nedenle 6600 modelinde kullandığı joystick parmak kası yaptıracak kadar sert idi.
1578469660254.png

bi dönem tanınmış bi mankenimizi az reklam etmedi bu model :D ama inanılmaz bir telefon idi. bt üzerinden pc ye bağlanır ve pek çok işi halledebilirdik. 640x480 piksel olmasına rağmen 2 mp foto çekebilmesini sağlayan program yapılmıştı. kamerayı ısıtıyordu ama olsun. işte bu symbian ın gücünü azıcık gösteriyor. bi kameranın belli noktalara odaklanıp orayı çekmesi sonra böyle 7 8 foto çekip birleştirmesi için gerekicek yapay zekayı bi düşünün.
symbian öncelikle dediğim gibi 90 larda ortaya çıkmış bi işletim sistemi idi. ama nirvanasını da 2005 yılında nokia en büyük partner olduğu devirlerde sağladı. symbian nedir diye soracak olursak gerçek bi işletim sistemi diyebilirim arkadaşlar.
symbian öncesinde cep telefonlarında günümüz pic-küfür değil arkadaşlar Peripheral Interface Controller manasına geliyor.-ya da ardu kitleri ile yapılacak kadar basit ve adi düzenekli telefonlar var idi. anca çağrı yapardı. çalar saatli model gelince insanlar uzay üstü bi varlıkmış gibi tepki gösteriyorlardı diyim anlayın :D
işte symbian, bi pc ile yapılacak işlerin daha basit ve zayıf ve de kağnı gibi yavaş da olsa telefonda yapılabilmesi fikrine dayanıyordu. bu nedenle de symbian işletim sistemine kullanılacak uygulamaların o dönemin popüler bilgi işlem makinesi olan pc programcılığında da kullanılan c gibi dillerle yapılabilmesi imkanı kavuşturulmuştu. yani bi pc programı yazabilen, web tasarım yapabilen herkes bu işletim sistemine program yazabilecekti. bu inanılmaz bi şey idi.
o dönem symbian ın tek bi rakibi vardı. native software de denen java.
arkadaşlar java bi işletim sistemi değildir. pc nin bios uefi arayüzü gibi kendine önceden kodlanmış verileri kullanabilen basit ve ilkel bi yazılımdır. düşünmez, sadece kodlara göre telefon takibi yapar ve parametrelerin dışına çıkamaz. ancak symbian a göre avantajı çok daha az işlem çalıştığı için en kötü donanımda bile fişek gibi çalışması idi. öyle ki o dönemin en güçlü symbian telefonu ucuz bi java karşısında açılış süresi ya da -destekliyorsa- mp3 açma kabiliyetinde solda sıfır kalıyordu.
işte sony walkman serisi telefonların nokia symbianları karşısında kamera ve ses özellikleri konusunda bu kadar öne çıkmasının bi nedeni bu idi. çünkü walkman serisi telfonlarda çok ucuz işlemciler kullanılsa bile çok daha hızlı olabiliyordu. bi de sony kendi özel yongalarını da sokuşturunca symbian nokialar çok kötü bir duruma düştü.
ancak symbian burada ek özellik konusunda öne çıkıyordu arkadaşlar. ne gibi mi? java walkmanlar çok kötü 3d oluşturma performansına sahip idi. bi nokia ekran çözünürlüğü üstünde bi fotoyu çoğu zaman açamayabiliyorken symbian os´a çıkarılmış olan 3 d oyunlar, insanın gözünü kamaştırıyordu. tabii sony nin de ya da diğer firmaların da symbian çözümleri vardı. -efsanevi p serisini kim unutur? yıllarca kullandım. 3 sene önce en son aldığımı yakmasam hala kullanırdım.-ama bunlar sınırlı sayıda idi. tüm üreticiler nokianın egemenliğinden korku ve java nın çok ucuz işlemci istemesi yüzünden symbian a pek yaklaşmıyordu. ben size javayı şöyle anlatayım. java modellerin en sonlarından bir tanesi olan nokia 311-ki son telefonumdur. - 256 mb ram 1 ghz işletim sistemine rağmen youtube videolarını açmak şöyle dursun sayfayı bile açamazken 2004 model nokia 6600 çok rahat bi şekilde youtube videolarını izletebiliyordu. tabii 2004 yılında youtub videosu açarsan açılacak fatura deliğini kim yamar bilemem :D
işte burda aslında yavaş yavaş symbian os bi duraklamaya girdi. 2007 yılı civarlarında android isimleri ortalıkta dolaşmaya başlamıştı. yani nokia´nın 2004 de yaptığı satın almaların sonuçları yavaş yavaş ortaya çıkmış, apple ios ve google android ortalığa geçmeye başlamıştı. ama nokia´dan hala bi haber yoktu.
ayrıca işte bi dezenformasyon daha. sadece samsung androide soğuk davranmadı arkadaşlar. samsung badaa işletim sistemi çıkarmadan çok önce sony p serisi telefonlarında nokia´nın n95
1578470339294.png

-ki kendisi bu oluyor. -
ile anca akıl ettiği ovi store öncesinde p990i ile bi uygulama mağazası açmıştı. yani tam 1 sene önce
1578470438641.png


ancak sony bu mağazayı açtığında bi türlü kabul etiremedi.
bunların bazı nedenleri vardı. en önemlisi p serisi gündelik kullanımdan çok ofis amaçlı üretildi. günümüz hiçbir smartphonesinde olmayan özel yazıcı ve projektor desteği-ki bunun için kendi araçları vardı- kartvizit okuma- efsane özellik. millet kartvizit verdiğinde kameraya okuturken gördüklerinde "manyak napıyon, fotosunu çekeceğine numarayı yazsana" cümlesini bitiremeden kartvizit aynen rehberime kaydedilmiş görünce hallerini bi düşünün:D- gibi çalışan insanlar için hayat kurtaran fonksiyonlar sunuyordu ve çok pahalı idi. işte bu yüzden bu mağaza daha çok oyun oynayacak adamın işine yarayabilecekken sönüp gitmişti.
işte sony iş odaklı telefonlarına symbian os kurmaya çalışsın, nokia ise kurduğu mağazaya adam çekemesin o ara 2 işletim sistemi birden çıktı.
biri ios biri de android.
açık konuşmak gerekirse nokia´nın android i düşünmesine hiç gerek yoktu ilk başta. çünkü android java üzerinde çalışan bi arayüzden ibaret idi. java, onun üstünde çalışan linux onun üstünde çalılşan android arayüzü. yani yazılım üstünde yazılım. bi de android apk ları temelde yine java dosyaları olup onlar da java sistemine katman üstüne katman üzerinden gidince android asla bi symbian os üzerine çıkamazdı. çünkü arkadaşlar symbian tek bi sistemdir. tamam javaya göre hantal. ama java sadece basit bi program idi. gerçek iş yapacaksanız symbian inanılmaz stabil ve seri idi.
android telfeonların o dönemki zayıflığını şöyle örnekleyebiliriz.
yine yotubeden video açamazdı o telefonlar. şaka arkadaşlar şaka. olay açılış süresi ve telefon kalitesi. android telefonlar o dönem çok kolay donabilme ve yavaşlama sorunlarına sahip idi. yıllarca işkence olmuştu bu durum. -ayrıca nedense symbian telefonlar yok olunca bi anda görüntülü konuşma devri de bitti. yani symbian os un gidiişi aslında bizi bi noktada geri götürdü. evet şu anda ön kamera video falan yeteneklerinde iyi ama internetsiz kullanamıyoruz. bi symbian telefonda o kamera sıradan konuşmanın çekebildiği her yerde faturaya ek getirmeden görüntülü görüşmemizi sağlıyordu. şu anda bunun imkanı kalmadı. ben bunu çok özlüyorum misal. çünkü görüntülü görüşme demek büyük internet harcaması demek. özellikle türkiye gibi ülkelerde bu özelliğin bi şekilde geri gelmesi çok güzel olurdu. ben kimseyi sesli aramaz direkt görüntülü arardım misal. - hala bile farkında iseniz gündelik kullanım için bile android telefonlar nasıl bi işlemci ve ram açlığına sahip görüyoruz. oysa ki bi nokia lumia kullansak-evet symbian değil ama farkında iseniz o da native çalışan bi işletim sistemi- ne kadar stabil çalışıyor görebiliriz.
bu mağaza noktası cidden sıkıntılı bi konu arkadaşlar.
şöyle ki programlama ve c bilen biri çok rahat symbian yazılımı yazabiliyor. ama nasıl reklam edicek? kimlere nasıl vericek. bi de uiq arayüzü kullanan symbianlarda imza olayı çıktı ki tam bela idi. bu sorunları çözebilmek ise symbian firmasını en büyük ortağı olan nokia´nın yapabileceği bi şey iken uzun zaman umursamadı.
çünkü telefonlarına güveniyordu. aslında haklı idi. n95 ve 5800 cidden çok güzel telefonlar idi. hele n8 carl zeiss optik, usb otg bağlantıları inanılmaz kasa yapısı ile insanların aklını başından almıştı. ama hala mağaza sistemi oturmamıştı ve facebook gibi dünyanın en büyük sosyal ağı bile symbian yazılımı yapmamıştı. işte bu nokia´nın sonunu başlattı. nokia n8 patlayınca suyunu sıkayım bari diye bi sonraki yıl sadece n8 in kapak renklerini değiştirip tekrardan satmaya kalktı. işte bu nokia düşmanlığı doğurdu. -tabii türkiyedeki güzelim editörler bunu bile ballandırdı ya :D - yurt dışında insalar çok öfkelendi. android almış yürüyor, adamlar kassa da her cacık uygulama indirip telefonu bozup tekrar yapıyor. lego gibi oynuyor da oynuyor, nokia nın face uygulaması bile leş.
arkadaşlar bu face uygulaması öyle böyle değil. ya düşünün 206 model k750 ile nokia n8 in face uygulaması aynı! böyle saçmalık mı olur?
nokia en azından facebook ile ortaklaşa bi uygulama yazaydı, ya da face uygulamasını kendi çıkaraydı inanın çok daha iyi olurdu. ama bunun yerine kapak rengi farklı diye aynı modeli bi daha satmaya kalktı.
şöyle diyim arkadaşlar nokia 2010 yılına kadar bi rakip sahibi değildi. iphone 3gs ile nokia yı alın koyun bi masaya inanın kimse iphoneye bakmazdı.
1578472095306.png

nokia n8
1578472117706.png

iphone 3gs.
ikisi sağlamlık olarak yakın telefonlar idi. ama nokia nın hem isim avcantajı vardı hem de carl zeiss marka lensi, hem ses yetenekleri efsane idi. ayrıca aksesuar sağlamlığı nokia´yı en ufak gerilmede etinden ayrılan dandik iphone kabloları karşısında acayip çekici kılıyordu. ayrıca nokianın kasa kaplaması viny olduğu için eskimiyordu. iphone ise ilk darbede çatlayan, çizilen bi kasaya sahip idi. kırılması ezilmesi zor olsa da çok kolay çizilmesi insanları gıcık ediyordu.
ayrıca ekran özellikleri bakımından da nokia çok daha iyi idi. iphone 480 p 30 fpsn video kaydederken nokia o koca lensi sayesinde 720 pi 30 fps gibi o dönemin cidden hayranlık uyandırıcı bi boyutunda video çekebiliyordu. zaten nokia ve sony xenon flash kullandıkları için gece çekimlerini bahsetmiyorum bile.
yani arkadaşlar nokia o dönem çıkardığı telefonların kasına -bi noktada haklı olarak - o kadar güveniyordu ki yazılımcıları dinlemeyi umursamadılar bile.
meşhur bi söz var. nokia patronları mühendisleri dinlememiş.
abi hiçbir yerde işçi dinlenmez. ama burda nokia sadece kendi işçisini değil başka işçileri de dinlemedi.
çünkü android her ne kadar hantal da olsa daha kolay programlanabiliyordu. ve üstüne google programcılara hem kendi mağazalarını açma hem de isterlerse ek ücret karşılığında market-o dönem adı bu idi- üzerinde kendi uygulamalarını satma garantisi veriyordu. apple yi konuşmuyorum arkadaşlar yani apple ios da jail break yapılmamış telefonlara uygulama satma amacında iseniz applenin dayatmalarına dayanmak zorunda idiniz. ama bildiğim hem çok yüksek meblağlarda programlama araçları için lisans hem de satışta yüksek kar payı istiyordu. google daha cüzi fiyatlara işi kabulleniyordu.ancak apple´nin satış garantisi de yüksek şimdi. o yüzden hem google hem apple yazılımcıların bi şekilde dağıtımını üstlenince bu 2 firma tüm yazılımcıları kaptı.
nokia ise millet yazılımı yazsın nasıl dağıtırsa dağıtsın kafasında olduğu için işler umduğu gibi gitmedi.
arkadaşlar benim yaşıtlarım bilir. biz telefon alınca hemen forumlara başlık açar ya da başlık kovalardık. acaba benim telefona hangi uygulama var-kürek varsa iyi olur:D-benim telefona kumanda programı, el feneri özelliği kurulur mu? hep bunları kovaladık. ama işte google market, apple itunes mağazaları varken yıl olmuş 2010 iken n8 ine de aynı şekilde program arayan bi güruh türeyince biz kahkahamızı tutamaz olduk. bi de işte o kapak mevzuu çıkınca tüm nokia fanları bu firmayı bıraktı.
n8 nokia için resmen sonun başlangıcı oldu arkadaşlar. öylesine özel bi telefonu yazılım kısmında fakir bırakınca insanlar çok sinir oldu. ben hiç unutmam. o telefon bi ara bana tamire gelmişti. açtım feyse girdim.-deneme amaçlı arkadaşlar. telefon şebekede iyi mi diye bakmak zorunda idim. içindeki face uygulaması benim 2006 model p990i ile k750 ile aynı olunca lan dedim bu nokia harbi tüketicisi ile dalga geçiyor.
arkadaşlar bu yazılım mağazacılığı, yayıncılık önemli bi adımdır. bakın koskoca microsoft bile kendi mağazasını kurdu artık. çünkü yazılımcılar artık yazılımları için site kurmakla uğraşmıyor. ortak bi mağaza insanların hoşuna giden bi durum. aynı zamanda ücretleri de düşürüyor.
peki symbian a ne olacak?
arkadaşlar symbian artık öldü biraz zor geri döner. ama piyasayı kendine çevirme yeteneği her zaman olabilecek bi platformdur. o yıllarda symbian telefonlar akla hayale gelmedik şeyler yapıyordu. misal
1578473232019.png

bu abiyi hatırlayan pek yoktur. siemens sx1 model bu telefon çabuk kırılan yan tuşları, aşırı yavaş olması ve mosquito adındaki efsane oyunu ile unutamdığım bi modeldi. bu oyunda sinekleri sineklikle vura vura öldürüyorsun. ama bi farkla. bunda o raketi telefon tuşu ile değil kamera ile telefonu hareket ettirerek sineğe denk getiriyorsun. çok eğlenceli ve şarj yiyen bi oyun olmasına rağmen bu modelin 2004 yılında olduğunu düşünürsek nasıl bi şey olduğunu azıcık anlarsınız sanırım. 2006 model p990i de az 3 boyutlu mahjong ya da başka oyun oynamadım. hele nokia symbianlar tam bi oyun manyağı idi. ama işte en büyük sorunlar bu oyunlar için genel-geçer bi adres yoktu. ceptown ya da bunun gibi sitelerden ya da aklıma gelmeyen pek çok siteden teker teker dener, bazen virüse denk gelir sonra bi de formatla uğraşırdık.
işte nokia böyle bi nimeti çok yanlış kullandı.
ama benim hep düşündüğüm bi nokta aslında nokia 2004 yılında söz konusu satın almaları yapıp sony siemens motorola gibi o dönemin dev firmalarını korkutmasa idi android ortaya çıkar mıydı? bence çıkmazdı. bu firmalar bu korku ile yıllarca aralarında istişare edip google önderliğinde 2006 yılındaki "open handset alliance" birliğini kurup androidi çıkardılar. android ilk çıktığından beri çok geliştirdi kendini. ama hala ilk çıktığındaki yazılımsal limitlere takılı gidiyor. ama hala ilerlemesinin en büyük nedeni yazılımcıların güvenini kazanmış olması, kendini tüketiciye kabul ettirebilmesi, aynı zamanda hep kendini zamana göre güncellemesidir.
arkadaşlar nokia´nın mantığını şöyle örneklendirebiliriz. nokia otg bağlantısı ile fare-klavye ve oyun kollarını falan bağlanabileceğini iddia etmişti. ama bunu adam gibi asla tanıtma zahmetine bile girmediği gibi bu konu üzerine hiç gelişim sunmadı.
android ise kendini şöyle geliştiriyor.
ilk nesil android telefonlarda wifi ya da usb tethering gibi uygulamalar yoktu. kimisi root edip bunu yapıyordu. sonra pdanet diye bi program çıktı ve bunu yapabildik. bunun için ilgili telefona ve paylaşacağımız pc ye pdanet client kurup eşleştiriyorduk.
tabii programar aracılığı ile yapıldığı için hem acaba internetimizle başka bi işler yapıyor mu korkusu hem de az bi ping sorunu oluşuyordu. ayrıca da sanki internet daha hızlı tükeniyor gibi idi.
sonrasında ise android ne mi yaptı? 2.1 güncellemesi ile tethering özelliği android os´un içine gömülüverdi. işte bu kadar basit. yani google kendi mağazasında satılan uygulamaları kendi bakıyor ve bunların ne işe yaradığını cidden merak ediyor izlenimini kazandırdı.
nokia daha kendi ürettiği ürünün reklamını doğru dürüst yapmaya tenezzül etmemişken google kendi mağazasında en çok indirilen programları teker teker kontrol edip bunları kendi ekosistemine dahil etti. işte nokia´yı batıran bu oldu arkadaşlar. ne mağaza ne yönetim eksiklikleri.
 
Son düzenleyen moderatör:

Görkem Say

Müdavim
Emektar
Katılım
22 Nisan 2017
Mesajlar
25,734
Çözümler
8
Reaksiyon puanı
24,982
Puanları
113
Bundan 8 yıl önce Galaxy Ace yerine Nokia 603 almıştım. O zamanlar Nokia'nın en yeni Symbian sürümünü kullanıyordu. Aradan o kadar yıl geçti telefon hala stabil çalışıyor. Donma kasma, menü geçişlerinde takılma yok. Arama, mesajlaşma ve tarayıcı işlerini rahatça giderirsin yani. Üstüne 1300 mAh batarya ile günleri çıkarıyordu telefon. Galaxy Ace alan arkadaşlarım şarj aleti taşımadan gezemiyordu. Zaten 1-2 yıl içinde de telefonların perti çıkıyordu. Donma kasma hat safhaya ulaşıyordu. Demem o ki Symbian çok stabil bir sistemdi amma Nokia uygulama geliştirme kısmında Android'e göre geride kaldı maalesef. Bu da kaçınılmaz son oldu.
 

_Zaur_

VİP üye
Katılım
17 Kasım 2017
Mesajlar
13,832
Çözümler
3
Reaksiyon puanı
22,762
Puanları
113
Yaş
30
Nokia N95 teki Symbian uygulaması gibi cihaz kullanmam hep hayalim olmuştur.

Hızlı doğan ve Hızlı batan sistem olmuştur. Ama şimdiye kadar kullanmasam bile Telefon olarak hep Symbian platformu bana Heykır telefonu gibi görünüyor. :D

Platform şuanda bile beni cezbediyor.
 

astegon

Müdavim
Katılım
31 Ocak 2011
Mesajlar
2,973
Reaksiyon puanı
1,361
Puanları
113
Symbian en temel problemidir aslında Nokia'nın. Bir kere uygulama yazmak hiç de kolay değildir symbian'da. Standalona işletim sistemi için gayet iyi olsa bile Ecosystem kurmak için de iyi bir altlık sağlamaz size. iOS ve Android burada ecosystem ile öne çıktı. Oysa symbian da uygulama kurmak için imzalı - imzasız taklalar atardık.

Meego eğer devam etseydi (Bkz. N9)

1578480466191.png


Nokia için çok ama çok farklı şeyler olabilirdi. Symbian Anna, Belle ile denedi direndi. Olmadı. Meego'da sonradan iptal oldu. Zaten o ekip SailfishOS'a evrildiler. O da çok tutmadı.


Adamlar zaten son kullanıcı yerine şimdilerde daha çok enterprise çözüm üzerine yoğunlaşmışlar.

Android 2.3'ten 10'a kadar kullandım. Android muazzam bir gelişim yaşadı bence. Android 4'te yaşadığım rezillikleri iyi bilirim. 5 ile daha da güzelleşti, 6 ve sonrası olarak iOS gibi oldu diyebilirim.

Sözün özü, nokia çok yanlış bir şekilde Symbian diretmesi yapmasa ve meego tarafına eğilseydi bugün 3. bir mobileOS olabilirdi dünya üzerinde.
 

yolgezer74

Doçent
Katılım
23 Aralık 2019
Mesajlar
509
Reaksiyon puanı
159
Puanları
43
Symbian en temel problemidir aslında Nokia'nın. Bir kere uygulama yazmak hiç de kolay değildir symbian'da. Standalona işletim sistemi için gayet iyi olsa bile Ecosystem kurmak için de iyi bir altlık sağlamaz size. iOS ve Android burada ecosystem ile öne çıktı. Oysa symbian da uygulama kurmak için imzalı - imzasız taklalar atardık.

Meego eğer devam etseydi (Bkz. N9)

Ekli dosyayı görüntüle 84827

Nokia için çok ama çok farklı şeyler olabilirdi. Symbian Anna, Belle ile denedi direndi. Olmadı. Meego'da sonradan iptal oldu. Zaten o ekip SailfishOS'a evrildiler. O da çok tutmadı.


Adamlar zaten son kullanıcı yerine şimdilerde daha çok enterprise çözüm üzerine yoğunlaşmışlar.

Android 2.3'ten 10'a kadar kullandım. Android muazzam bir gelişim yaşadı bence. Android 4'te yaşadığım rezillikleri iyi bilirim. 5 ile daha da güzelleşti, 6 ve sonrası olarak iOS gibi oldu diyebilirim.

Sözün özü, nokia çok yanlış bir şekilde Symbian diretmesi yapmasa ve meego tarafına eğilseydi bugün 3. bir mobileOS olabilirdi dünya üzerinde.
o imza olayı ilk sürümlerinde yoktu. sonradan işte çıktı. zorlama bi şekilde.
ama sonuçta java üzerine program yazmak daha kolayına gelmiş programcıların ancak problemin temeli symbian değil ekosistem kurulamaması sizin de dediğiniz üzere. çünkü programcılar yazdıkları program için sarfettikleri eforun 2 katını o programı tanıtmaya çabalıyordu. bunu için site açanı mı dersin çeşitli sitelere kralayanı mı. bi de üstüne mağaza olmadığı içn ücretlendirme çok zor idi. misal türkiye gibi ülkelerde nasıl ödeme yapılacak? yani program yazması bi dert ama asıl onu dağıtması daha bi dertt idi.
bu arada 4.0 bence çok iyi idi ya siz ne gibi sorunlar yaşadınız ki?
Mesaj otomatik birleştirildi:

Nokia N95 teki Symbian uygulaması gibi cihaz kullanmam hep hayalim olmuştur.

Hızlı doğan ve Hızlı batan sistem olmuştur. Ama şimdiye kadar kullanmasam bile Telefon olarak hep Symbian platformu bana Heykır telefonu gibi görünüyor. :D

Platform şuanda bile beni cezbediyor.
98 den 2012 ye kadar kullanıldı.
android daha 11 yaşına gelmedi ve çoktan çatlak sesler çıkmaya başladı.
 
Son düzenleme:

mehmetalimutlu

Öğrenci
Katılım
8 Ocak 2020
Mesajlar
9
Reaksiyon puanı
3
Puanları
3
symbian sistem hepsinden de önceydi. iyiydi. hatırlıyorum çok severek kullanıyordum nokia c2 dokunmatik telefonum vardı. o zamanlar wp yok telefonu bilgisayarıma bağlayıp mesajlaşabiliyordum. dünyanın en güzel şeyiydi. sonra battığını duyunca nokia'nın çok üzülmüştüm.
 

Sansar667

Müdavim
Katılım
19 Ekim 2012
Mesajlar
2,425
Reaksiyon puanı
525
Puanları
113
Symbian'ın zaten yarı hissesi nokia'ya aitti. Eskiden yayınlanan mobimag dergisinde çok güzel bir symbian yazısı vardı keşke bulabilsem. yani sonuçta kötü çocukta başkasının değil kendilerinin çocuğu :)

Bütün telefonların birbirine benzediği şu sıralarda geçmişi düşününce ne kadar farklı farklı modeller varmış. Nokia'nın kendisine bakmak bile yeterli olur. Ruj şeklinde telefonları vardı , N gage adında oyun odaklı telefonları , 7600 kare şeklindeydi , n95 video kamera gibiydi , 3200 'ın alt tarafı dönüyordu bir tarafı kamera bir tarafı müzik bir tarafı tuştakımı şeklindeydi daha neler neler havaya yazı yazanı mı dersin her tarafı ledli olanı mı dersin.

ne güzeldi ya eski yıllar desem çok mu klişe olur ?
 

mehmetalimutlu

Öğrenci
Katılım
8 Ocak 2020
Mesajlar
9
Reaksiyon puanı
3
Puanları
3
Symbian'ın zaten yarı hissesi nokia'ya aitti. Eskiden yayınlanan mobimag dergisinde çok güzel bir symbian yazısı vardı keşke bulabilsem. yani sonuçta kötü çocukta başkasının değil kendilerinin çocuğu :)

Bütün telefonların birbirine benzediği şu sıralarda geçmişi düşününce ne kadar farklı farklı modeller varmış. Nokia'nın kendisine bakmak bile yeterli olur. Ruj şeklinde telefonları vardı , N gage adında oyun odaklı telefonları , 7600 kare şeklindeydi , n95 video kamera gibiydi , 3200 'ın alt tarafı dönüyordu bir tarafı kamera bir tarafı müzik bir tarafı tuştakımı şeklindeydi daha neler neler havaya yazı yazanı mı dersin her tarafı ledli olanı mı dersin.

ne güzeldi ya eski yıllar desem çok mu klişe olur ?
ben gerçekten yaşlandığımı ve bunların geçmiş olarak anılmasına üzüldüm.
 

fangoso

Öğrenci
Katılım
3 Ocak 2020
Mesajlar
78
Reaksiyon puanı
46
Puanları
18
Yaş
39
@yolgezer74 mesut cevikin videosundan bahsediyorsun. Çok da gommemisti aslinda. Videoda asil elestirilen sey "En iyisini biz yaptik. Her sey yolunda. Vur patlasin cal olynasin" tavriydi. Oysa yaklasiyordu yaklasmakta olan.
 

yolgezer74

Doçent
Katılım
23 Aralık 2019
Mesajlar
509
Reaksiyon puanı
159
Puanları
43
@yolgezer74 mesut cevikin videosundan bahsediyorsun. Çok da gommemisti aslinda. Videoda asil elestirilen sey "En iyisini biz yaptik. Her sey yolunda. Vur patlasin cal olynasin" tavriydi. Oysa yaklasiyordu yaklasmakta olan.
sadece symbian sorumlu imiş gibi sundu bunu.
aslında symbian ın kendinden çok nokia´nın %55 civarı hisse elde edip diğer telefon üreticilerini kendine muhtaç hale getirmesi idi.
çünkü nokia bu hisse ile symbian şirketinin karar alma mekanizmasında diğer firmaları saf dışı bıraktı. sonrasında da işte oha kuruldu android çıktı.
yani nokiayı bitiren symbian ın kendi imiş gibi empoze edeceğini bu cümleyi etse idi doğrusunu demiş olacaktı. o öyle yapmadı. sadece yok nokia yöneticileri işçiyi dinlememiş yok symbian a takılı kalmış gibi sözler etti.
ben şahsen zaten smartphone kullanan biri bile değilim. hatta nokia yı da pek sevmezdim. ama tüm firmanın yıkılışını bi işletim sistemine bağlaması hiç hoş değildi.
 

_Zaur_

VİP üye
Katılım
17 Kasım 2017
Mesajlar
13,832
Çözümler
3
Reaksiyon puanı
22,762
Puanları
113
Yaş
30
o imza olayı ilk sürümlerinde yoktu. sonradan işte çıktı. zorlama bi şekilde.
ama sonuçta java üzerine program yazmak daha kolayına gelmiş programcıların ancak problemin temeli symbian değil ekosistem kurulamaması sizin de dediğiniz üzere. çünkü programcılar yazdıkları program için sarfettikleri eforun 2 katını o programı tanıtmaya çabalıyordu. bunu için site açanı mı dersin çeşitli sitelere kralayanı mı. bi de üstüne mağaza olmadığı içn ücretlendirme çok zor idi. misal türkiye gibi ülkelerde nasıl ödeme yapılacak? yani program yazması bi dert ama asıl onu dağıtması daha bi dertt idi.
bu arada 4.0 bence çok iyi idi ya siz ne gibi sorunlar yaşadınız ki?
Mesaj otomatik birleştirildi:


98 den 2012 ye kadar kullanıldı.
android daha 11 yaşına gelmedi ve çoktan çatlak sesler çıkmaya başladı.
98 yılından yok ben neredeyse N70 ve nokia yaprak telefon çıktığından sonrasında tanıdım Symbian sistemini.

Hatta rakam bölgesi çevirilen Nokia telefonunu daha çok beğeniyordum.
 

astegon

Müdavim
Katılım
31 Ocak 2011
Mesajlar
2,973
Reaksiyon puanı
1,361
Puanları
113
o imza olayı ilk sürümlerinde yoktu. sonradan işte çıktı. zorlama bi şekilde.
ama sonuçta java üzerine program yazmak daha kolayına gelmiş programcıların ancak problemin temeli symbian değil ekosistem kurulamaması sizin de dediğiniz üzere. çünkü programcılar yazdıkları program için sarfettikleri eforun 2 katını o programı tanıtmaya çabalıyordu. bunu için site açanı mı dersin çeşitli sitelere kralayanı mı. bi de üstüne mağaza olmadığı içn ücretlendirme çok zor idi. misal türkiye gibi ülkelerde nasıl ödeme yapılacak? yani program yazması bi dert ama asıl onu dağıtması daha bi dertt idi.
bu arada 4.0 bence çok iyi idi ya siz ne gibi sorunlar yaşadınız ki?

Valla 4.0 android için önemli bir milestone'du bana göre. Gingerbread'den sonra Icecream'a Galaxy S1 geçmedi. Ben de ilk o zamanlar XDA'ye girdim. Ohooo ne romlar denedim. Galaxy S1 benden çok çekti valla. Icecream çok pişmemişti. Honeycomb yani 3.0 zaten tabletler için vardı. Icecream önemli bir adımdı. Ama çok resource tüketiyordu ya da benim Galaxy S kaldırmıyordu ?
 

yolgezer74

Doçent
Katılım
23 Aralık 2019
Mesajlar
509
Reaksiyon puanı
159
Puanları
43
ekleme:

Arkadaşlar aslında sadece symbian değil. ben nokianın çok uzun bi ömre sahip olmayacağını lisede farketmiştim. o dönem nokia pillerine 1 yıldan fazla ömür biçilmezdi hatırlar benim gibi arkadaşlar. garantiyi aynı pille tamamlayan nokia biraz zor bulunurdu. sağlam kullanımda ille 2. pili satın aldırtırdı.
şu kalın uçlu ya da takoz tabir edilen şarj aletlerini hatırlarsınız. Ekli dosyayı görüntüle 84828
aha bu abinin şarj aleti.

valla telefon ayrı adaptor ayrı takoz de mi. kamyonun tekeri freni patlarsa koymalık tam :D
işte bu arkadaş zamanının en ileri telefonlarından idi. çok iyi şarj tutardı. bi kaç saat konuşabilirdiniz.
bu telefon ve addaptoru önemli arkadaşlar. nokia nın ne kadar vizyonsuz ve geleceği düşünmeyen bi firma olduğunu anlatıyordu.
bu telefondaki adaptoru 3310 ve devamında pek çok telefonlarında kullandı nokia. sonra tabii hızlı şiarj adaptoru diye bi şey çıkardı.
ne alaka diyenlere şöyle bahsedeyim arkadaşlar. günümüz telefonları 3.7 v lityum ion ya da lipo pilleridir. 4.29 volta kadar 5 volt besleme gerilimi ile darbeli olarak şarj edilir. 4.3 olduğunda bozulmaya başlar hatta bi anda patlayabilir.
1578486894069.png

bakın okunabilen bi resmini bulmak çok zor oldu. çünkü bu adaptor en son 4 sene önce elimden çıkardığım bi üründü ve artık bulamıyorum.
neyse üzerinde yazaan değer? 3.7 volt. haydaaa e lityum pil zaten 3.7. ne alaka diye soracaktır elektronikten azıcık anlayan arkadaşlar. çünkü bi pili şarj etmek için en düşük bi %10 fazla gerilim vermelisin ki pil bi şekilde gerilim alabilsin. yoksa olmadık bi noktadan sonra pil şarj olmayacağı gibi aşırı düşük gerilim geldiği için hasar bile görebilir.
e peki bu adaptorun neden bu pilde kullanılması değil de nokia neden tercih etti?
işte burda bu adaptorun ilk kullanıldığı modellere bakıyoruz. yani 5110.
gelelim bu aletin piline.
Ekli dosyayı görüntüle 84830
bu pil 3.6 voltluk yani 1.2x3 lük grup halinde toplanmış nikel pillerden oluşan bi batarya. nikeller 0.1 volt fazla bile olsa şarj olur. hatta onlar için daha iyi ollur. ne kadar yavaş şarj edersen o kadar ömrü uzun olur. o piller öyle. ki bu yüzden ilk şarjın 14 saat sürmesi gerektiği yazardı. yani şu hala bazı yerlerde duyduğunuz " abi ilk şarj 14 24 saat sürsün"mevzuunun temeli de bu pilden kaynaklanır.
bu piller lityum değildir arkadaşlar ve darbeli akımla şarj edilmediği gibi çok düşük gerilimle şarj edilirler. ha 5 volt darbeli ile şarj edersinz ama çok kolay bozulurlar.
peki koskoca nokia bunu bilmiyor muydu?
işte nokia burda öyle bi vizyonsuzluk örneği gösterdi ki zaten 3.7 v tam gerilimi olan bu adaptorun önüne bi de direnç koyarak akım sınırlayıp lityum pili öyle şarj etmeye çalıştı. yani 3.7 volt olup 4.29 u görmesi gereken bi pile-3.7 v onun 4.29 ile 2.95 mi idi 54 mü idi işte o gerilimin orta noktası olduğundan 3.7 v standart gerilimi kabul ediliyor.- 3.65 civarı bi gerilim verdirtmiş ve pilin gereksiz yere gerilim altında kalıp şişmesine neden olmuştu. hem de bunu sony motorola lityuma geçtiği gibi 5 volt adaptorleri çıkardığı halde baya uzun zaman bekletip millete kasten bu adaptorlu bi sürü model satarak yapmıştı. burda 4-5 yıllık bi süreçten bahsediyoruz. yanlış hatırlamıyorsam 3310 dan 2300 a kadar bu takoz adaptorle millete telefon satıp bataryalarına bozmasına neden olmuş ve insanların devamlı pil almalarına neden olmuştur.
aslında benzer hataları samsung falan da yaptı farkında iseniz ama samsung apple de telefonlar patladı. nokia çok düşük gerilim verdiği için sadece piller kurbaa gibi şişiverdi :D kimse de sorunun adaptorden olduğunu anlamadı. sonra sony motorola lityum a geçip de 5 v adaptorleri standartlaştırınca nokia nın foyası çıktı meydana.
işte arkadaşlar nokia bi şeyden şikayet yoksa kullanıcının zarar görmesini zerre umursamayan bi firma idi. batacağı zaten bu pil rezaletinden belli idi. ama insanlar o kadar bağımlı idi ki. bi türlü vazgeçemiyordu. bi de sony gibi firmaların türkiyeye gönderdikleri ürünler hep refurbish ve üretim fazlası saçma ürünler olunca nokia ülkemizde gereksiz bi hype kazandı.
 

yolgezer74

Doçent
Katılım
23 Aralık 2019
Mesajlar
509
Reaksiyon puanı
159
Puanları
43
Valla 4.0 android için önemli bir milestone'du bana göre. Gingerbread'den sonra Icecream'a Galaxy S1 geçmedi. Ben de ilk o zamanlar XDA'ye girdim. Ohooo ne romlar denedim. Galaxy S1 benden çok çekti valla. Icecream çok pişmemişti. Honeycomb yani 3.0 zaten tabletler için vardı. Icecream önemli bir adımdı. Ama çok resource tüketiyordu ya da benim Galaxy S kaldırmıyordu ?
ics benim eski xperia tipoda idi.
ama anlamadığım bi şekilde samsunglar düzgün çalıştırmadı. s3 mini falan benim tipoya göre çift çekridek işlemci 1 gb ram avantajına rağmen kağnı gibi idi.
bi gerçek samsung o dönem aşırı rezil yazılım optimizasyonu yapıyordu.
galaxy s ise zaten kamera ve ses özelliklerinden başka bi numarası olmayan bi telefondu ya.
Mesaj otomatik birleştirildi:

98 yılından yok ben neredeyse N70 ve nokia yaprak telefon çıktığından sonrasında tanıdım Symbian sistemini.

Hatta rakam bölgesi çevirilen Nokia telefonunu daha çok beğeniyordum.
6600 az kullanmadım. arkadaşlarımda vardı.
yazılım olarak özellikle o dönem satılmamış olan telsim üzerinden iptv izletmesi ile beni benden alıyordu. ama onun haricinde kağnı gibi yavaştı-512 k mı ne ram vardı :D- bi de kasa olarak aşırı kaba ttuşları aşırı sert idi.
benim k300i nin o dönemki hayvani buzzer i ve joystickinden sonra o telefon parmak kası yaptırıyordu. ama bizim insanımıza göre yapmışlardı. k300i nin joystickini arkadşlarım az kırmadı :D
 

_Zaur_

VİP üye
Katılım
17 Kasım 2017
Mesajlar
13,832
Çözümler
3
Reaksiyon puanı
22,762
Puanları
113
Yaş
30
Ne günlerdi ama hee :D Ozamanlarda en dandik Joystiki olan telefon Sony K750İ idi çok çabuk bozulurdu. Nokia N70 telefonunu joystik olmadığına göre beğeniyordum. N73'ün de joystiki çok sağlam değildi.
 

yolgezer74

Doçent
Katılım
23 Aralık 2019
Mesajlar
509
Reaksiyon puanı
159
Puanları
43
Ne günlerdi ama hee :D Ozamanlarda en dandik Joystiki olan telefon Sony K750İ idi çok çabuk bozulurdu. Nokia N70 telefonunu joystik olmadığına göre beğeniyordum. N73'ün de joystiki çok sağlam değildi.
o kaliteeizlik dğil en ufak hassasiyeti algılamak için öyle yapıldığı içn. zorlamazsan bozulmuyordu. 3 sene bozulmayanı vardı bende.
 

fangoso

Öğrenci
Katılım
3 Ocak 2020
Mesajlar
78
Reaksiyon puanı
46
Puanları
18
Yaş
39
Sirasiyla 3210, 3310, 6600 ve 6300 kullandim ilk android akilli telefonumu alana kadar. Hepsini zevkle kullandim. Ozellikle 6600 muthis bir devrimciydi.
 

eilhanzy

Profesör
Katılım
25 Mart 2019
Mesajlar
4,582
Çözümler
1
Reaksiyon puanı
7,744
Puanları
113
Çok basit bir cümle sadece, bence artık biraz geri kalmıştı ve sonraki nesiller daha çok tercih edilmeye başlandı. O kadar basit.
 

KimBuGamzeli

Müdavim
Katılım
20 Mart 2016
Mesajlar
3,687
Reaksiyon puanı
1,821
Puanları
113
Symbian'ın zaten yarı hissesi nokia'ya aitti. Eskiden yayınlanan mobimag dergisinde çok güzel bir symbian yazısı vardı keşke bulabilsem. yani sonuçta kötü çocukta başkasının değil kendilerinin çocuğu :)

Bütün telefonların birbirine benzediği şu sıralarda geçmişi düşününce ne kadar farklı farklı modeller varmış. Nokia'nın kendisine bakmak bile yeterli olur. Ruj şeklinde telefonları vardı , N gage adında oyun odaklı telefonları , 7600 kare şeklindeydi , n95 video kamera gibiydi , 3200 'ın alt tarafı dönüyordu bir tarafı kamera bir tarafı müzik bir tarafı tuştakımı şeklindeydi daha neler neler havaya yazı yazanı mı dersin her tarafı ledli olanı mı dersin.

ne güzeldi ya eski yıllar desem çok mu klişe olur ?

Buyrun hocam :)

 
Katılım
21 Mart 2018
Mesajlar
1,172
Reaksiyon puanı
296
Puanları
83
Yaş
42
nokia zamanında android kullanmaya başlasaydı ve başına microsoft dan yetkili getirmeselerdi nokia şuan hala kraldı batmazdı
 

yolgezer74

Doçent
Katılım
23 Aralık 2019
Mesajlar
509
Reaksiyon puanı
159
Puanları
43
nokia zamanında android kullanmaya başlasaydı ve başına microsoft dan yetkili getirmeselerdi nokia şuan hala kraldı batmazdı
herkes bu kafada. ama androide geçen motorola gibi pek çok firma da battı. yani bu sağlam bi argüman değil. nokia 2007 yılında zaten müşteri kaybetmeye başlamıştı. android en fazla 2 sene uzatırdı ömrünü.
 

DKN NZY

Müdavim
Katılım
18 Mart 2018
Mesajlar
13,933
Reaksiyon puanı
10,144
Puanları
113
Yaş
25
Windows tutunamadı nokia androidle gelseydi önceden belki şuan güzel bir konumdaydı
 

astegon

Müdavim
Katılım
31 Ocak 2011
Mesajlar
2,973
Reaksiyon puanı
1,361
Puanları
113
Windows tutunamadı nokia androidle gelseydi önceden belki şuan güzel bir konumdaydı

Tutunamadı değil. 2 ekosistem vardı. 3. ekosisteme yazılımcılar üretmek istediler ama microsoft yüzünden olmadı. Microsoft eğer "Bedava ulan developer olmak Windows Mobile Store'da" deseydi bugün 3. OS olacak, nokia ürün üretmeye devam edecekti.

Ha bu arada tek sorun bu değil. Microsoft'ta 3. denemesini eline yüzüne bulaştırdı Windows Mobile OS'ta. Adam gibi düzeltmedi sorunlu yazılımı. Komik komik hataları vardı. Ama çok kral çalışırdı minimum donanımda. Olmadı. Olamadı. 4. denemeyi yapar mı zaman gösterecek.
 

Sansar667

Müdavim
Katılım
19 Ekim 2012
Mesajlar
2,425
Reaksiyon puanı
525
Puanları
113
Şuan anroid ekosisteminde'de bir duraksama mevcut bence , eskisi gibi major değişiklikler olmuyor sistemde , yeniden bir OS neden çıkmasın ? Ama böyle bir sistem çıksa bile uzun süre android mağazası ile cross over tarzı bir desteğin olması şart yoksa tutmaz.
 
Katılım
21 Mart 2018
Mesajlar
1,172
Reaksiyon puanı
296
Puanları
83
Yaş
42
microsoft kendisi android kullanmaya başladı nokia niye 2 sene gitmiş olsun
 

Smoke On the Water

Profesör
Katılım
8 Temmuz 2017
Mesajlar
4,766
Reaksiyon puanı
3,910
Puanları
113
Bundan 8 yıl önce Galaxy Ace yerine Nokia 603 almıştım. O zamanlar Nokia'nın en yeni Symbian sürümünü kullanıyordu. Aradan o kadar yıl geçti telefon hala stabil çalışıyor. Donma kasma, menü geçişlerinde takılma yok. Arama, mesajlaşma ve tarayıcı işlerini rahatça giderirsin yani. Üstüne 1300 mAh batarya ile günleri çıkarıyordu telefon. Galaxy Ace alan arkadaşlarım şarj aleti taşımadan gezemiyordu. Zaten 1-2 yıl içinde de telefonların perti çıkıyordu. Donma kasma hat safhaya ulaşıyordu. Demem o ki Symbian çok stabil bir sistemdi ama Nokia uygulama geliştirme kısmında Android'e göre geride kaldı maalesef. Bu da kaçınılmaz son oldu.
Windows Phone'nin başına geldi aynısı, uygulama geliştiricileri ve destek sanırsam çoğu sistemin sonu oluyor veya başka bir örnek, Os X ile oyun oynamak neden eziyettir ?
 

yolgezer74

Doçent
Katılım
23 Aralık 2019
Mesajlar
509
Reaksiyon puanı
159
Puanları
43
arkadaşlar güzel cevaplarınız için teşekkür ederim.
ben yazıyı kısaca yazıp geçerim diye düşündüm ama türkün aklı yemekte çalışır hesabı yazıyı bıraktıkça aklıma bi şeyler geliyor :D

en önemli sorunlardan birisi market , nokia neden androide geçmedi ve en önemlisi uygulama geliştirme kolaylığı.
aslında 3 ünün de sonuçları nedenleri birbirine bağlı.
arkadaşlar şimdi eğri oturup doğru konuşalım. android ilk çıktığı zaman çok mu kiti vardı? sadece basit java programlama vs kitleri vardı. adam gibi kütüphanesi yoktu. neden? çünkü ne internet ne yazılımcılık bu kadar ilerlememişti. her şeyi zamanında değerlendirirsek android bi cihaza yazılım yazmak-ama adam gibi yazmak- inanın symbian os dan çok daha zordu.
inanmıyan arkadaşlar daha önce bahsettiğim facebook gibi bi deve neden yazılım çıkmadı symbian için özel olarak? bunu bi açıklayayım. belki bu noktalara değinirsek nokia neden android e karşı gönülsüzdü birazcık anlarız.
arkadaşlar adam gibi bi -ama gerçekten adam gibi- facebook uygulaması android e ne zaman geldi?
ics ve jb devirlerinde. xperia tipo zamanları idi. artık sony ericsson markasını tarihe gömdü-gsm alanında- ve xperia ismi ile devam etti. aslında ilk başta gayet iyi idi. ama yazılım açığı dolu olan mtk işlemcili m5 serisine geçincebatırdı. o ayrı konu. belki bi gün neden xperia bu kadar kötü çocuk oldu onu konuşuruz. ama ayrı zaman.
işte abi jb ya da ics zamanı.
ben başta da dedim. ilgi alanım yazılım değil. ama analog elektronikle uğraşsam da bu android symbian benzeri çekişmeler pic-ardu tarafında da çok olurdu.

en başta @astegon sen sevmiyorsun ama işte ics, adam gibi face nin ilk geldiği sürümdü. :D cidden daha önceki facebook android yazılımı o kadar kötü idi ki. biz tarayıcıdan girerdik. sonra android bunu farkedince kankisi facebook a mobil tarayıcıdan "çıkış yap" düğmesini kaldırmasını söyledi :D öyle pis bi durumdu ki.
şöyle arkadaşlar bir arkadaşınızın android telefonunu alıp feyse girecekseniz naparsınız? adamın feysi kapanmasın diye tarayıcıdan girersiniz değil mi? insanlık hali. girdiği zaman boş anına denk gelir de adam tarayıcıdaki hali hazırdaki faceden telefonun asıl sahibine mesaj atınca çıkacak kavgayı düşünün :D işte facebook tam bu noktayı mı düşündü naptı. bizim mobil programı değil tarayıcıyı kullandığımızı görünce tarayıcıdan çıkış düğmesini kaldırıverdi! tabii aynı haltı facebook android uygulamasında da yapmadı değil ya.
facebook un bu alengirli işlerinin temeli aslında android sahiplerine kendi uygulamasını kullandırma çabası idi. peki bu işler ne zaman düzeldi? işte ics. yani android 4.0 yani android in 4. senesi. hatta bu çıkış butonunun tam olarak kalkması tam olarak android jb güncellemesinin son zamanlarına denk geldi. mesele tabii çıkış düğmesi değil, kilit ekranında face bildirimlerinden tutun da mesenger e kadar her şey anca android 6.o a kadar adam edildi. yani androidde de program yapmak o kadar kolay değil. bu arada yok geliştirme demeyin arkadaşlar gerçekten stabil adam gibi çalışan bi facebook sürümüne biz ilk olarak 4.0 da kavuştuk.
tabii bi de olaya rakip olarak bakarsak symbian ın revaçta olduğu zaman yani 2006 lara bakarsak face tek sosyal medya hatta sosyal medya sitesi bile değildi. 2009 daki inci sözlük trollemesini kim unutur :D yani nokia ya da diğer firmalar face gibi sosyal medyalarla oturup onlara özel program çıkarmayı hiç düşünmedi. çünkü sosyal medya, daha pc lerde kullanılan bi şey idi. üstüne o dönemki gsm koşulları altında zaten düşünülebilecek bi şey değildi. yani bu gün instagramı kullandığımızın 10 da biri 2006 da msn e girelim her ay bi telefon parasını türkcell´e bayılırdınız.
aynı şekilde programlamaaracı değil de şablonlama olayı o dönem sadece symbian os da eksik olan bi şey değildi. hiçbir programın şablonu yoktu. hiçbir yazılımcı kendi programının şablonunu vermezdi. şablonlar anca web siteler konusunda ulaşılabilen bi şey idi. üsstüne ortak market de olmayınca adam-afedersiniz- enayi mi de zaten satamadığı programın şablonunu verip bi de üstüne kopyalarının oluşmasına zemin hazırlasın?
yani arkadaşlar teknolojik imkanların elverdiği ölçüde o dönem symbian üzerinde yazılım yapmak çok kolaymış. c bilen herhangi bir kişi çok rahat kendi yazılımını yazıp kullanabiliyordu. o imza saçmalığını da uiq ile sony getirdi :D-ah ulan sony senin!!!!!-
bu arada az bir sony e giydireyim diyorum.
symbian da uygulama zorluğu var mıydı. evet vardı. sonuçta java ile yazılım yazmak aşırı kolaymış.
ama nokia javalar da çok bir cacık değil arkadaşlar. aha şu anda elimde nookia 311 var. ve kendi ön tanımlı-bakın ön tanımlı diyorum-gelen oyunu bile tam anlamı ile oynattırmıyor. azıcık zorladım mı lök diye rest veriyor. çünkü sistem yetmiyor. şimdi diyecez ki javanın sınır. cidden böyle. aslında androidin de bu kadar takılmasının bi nedeni kolay programlanabilir olsa da sınırı olan javadır. abi sınırlı işte. donanım ne kadar güçlü olursa olsun kullanamıyor.
peki tüm java oyunlar böyle miydi? ben daha çok sony kullanıyordum o dönem. ve sony java telefonlar çok süratli idi allah için. yani symbian o dönem bile rakipsiz değildi. ve sony java telefonlar inanılmaz hızlı idi. ama o dönemin en büyük üreticisi de nokia olduğu için daha çok nokia uyumlu java oyunlar bulurduk. tabii java symbian ı geçtim android iostan bile daha uyumlu bir yazılım olduğu için çözünürlük farklı bile olsa winrar ile açıp çözünürlük ayarını değiştirebiliyorduk. yüksek oyunu küçültebiliyorduk. ben çok telefonunu oyun oynarken yakmış birisiyimdir arkadaşlar. telefonda uzun süre oyun oynadım. hatta üniversitede bu yüzden hocalardan çok azar işittik. çünkü ben tek oynamazdım. ille benden gören arkadşlar gelir yanıma. sonra ders ortasında telefon kavgası çıkarırdık :D
neyse işte arkadşlar. o dönem eğer sony için bir uygulama bulursam kafayı yerdim. çünkü onlar çok daha farklı ek özellik ve daha iyi sistem kullanan programlar idi.
misal bir araba yarışı vardı. asphalt değil crusade mi cruise mi ne işte. o benim telefonumda hani 6300 ile aynı performansta olsa da sanki daha çok ısıtıyormuş gibi geliyordu. sonra bir yerden sony uyumlu kurulumunu buldum ve oyunu açınca şoka girdim. hem grafikler çok daha netti hem de oyun aşırı akıcı idi. ve telefon zorlanmıyordu. müzik açabiliyordum arka planda. yani o sahil kenarında araçla son hız giderken arka planda müzik dinlemenin keyfine varınca anlamıştım nokia oyunlarının ne kadar kastığını.
yani arkadaşlar nokia telefonların javasında ne hayır vardı ki symbianında bir cacık olsun?
aynı şekilde bir arkadaşın bahsettiği imzalama zilletine rağmen uiq 3 lü sony ericsson symbian telefonlar inanılmaz seri ve güzel idi. tamam yavaş açılıyordu ama 208 mhz işlemci 64 mb rami ile 128 mb ram 400 küsür mhz lik nokialardan çok daha süratli çalışıyorlardı.
bi de işin diğer yönü var. günümüzdeki kütüphanesi var denen yazılımların temeli-özellikle 3 d- unity ve unreal engine grafik motorları.
ki bu motorların bu kadar çok kütüphanesinin olmasının da bi nedeni var.
arkadaşlar bu motorlarla kurulmuş kaç pc oyunundan zevk alıyoruz? yani kaç tanesi bize sorunsuz, olmadık bug yaşatmayan, abi bu iyi olmuş diyebileceğimiz oyun var?
valla arkadaşlar ue 3 iyi gibi idi ama ue 4 benim midemi bulandırmaktan bi işe yaramıyor. unity ise zaten klonu ile yapılmış asasins creed unity-motorunun ismi farklı ama unity kolonu imiş sanırım- benim hayatımı zindan etmekten başka bi işe yaramıyor. gtx960 da 50 fps nedir lan insafsız? pubg steam sürümü bile daha az kasıyor ya :D yani bu motoru satmak istiyorsa epic games zaten bu kütüphaneleri paylaşmak zorunda idi. yoksa cryengine kadar mühendislik istese idi inanın kimse eu ye bakmaz türk imzası olan cryengine´den şaşmazdı. ayrıca symbian şu zamanda yaşasa idi hiç merak etmeyin bu motorların desteği symbian a gelirdi.
diğer bi husus ise, market konusunu zaten anlattım. o zamanın şartında ortak market falan nereye? google marketi açmak için 3 sene uğraştı. ios ise zaten bi altyapısı vardı. ona rağmen o bile zorlandı. ama ne olursa olsun burada nokianın büyük hatası vardı. symbian firmasınn haklarını eline alınca buna yön vermeli idi.
son bi husus. arkadaşlar nokia android e geçmedi çünkü onu bi işletim sistemi saymıyordu.
cidden android e çıktığı zamanlar kimse android os demezdi.
çünkü temeline baktığımızda java-dalvik üzerine çalışan bi linux kerneli, onun da üstünde kullanıcı ile etkileşimi mobil cihazlar için daha uygun hale getiren bi arayüz.
cidden android bi işletim sistemi değil bi arayüzdür. hani şu pardüs arayüzleri gibi.
bu nedenle nokia android in çok da başarılı olacağını düşünmüyordu.
ama google epic games´in unreal engine´si gibi denemelerini bedava, üretim halinde ücretlerini de çok uygun tutunca, program yazımı ise tamamen beleşe kendi mağazasından satışı da ucuz yapınca patladı gitti.
ama arkadaşlar şöyle bi algı yaratılıyor.
işte buna gıcık oldum.
bu bahsettiğim konuları düşünen tek firma nokia değil idi.
bunun sony si htc si motorolası ve bir sürü firma vardı. samsung un kendi işletim sistemi denemesi zaten biliniyor. android aksine direkt telefon için yazıldığı için daha stabil olsa da yazılım desteği olmadığı için sönen badaaa yanında sony gibi firmalar da microsoft un windows mobile´sinden medet umdu. ama microsoft surface gibi bi güzelliği bile pert etmiş bir firma olduğu için yani al nokia´yı vur ms´ye durumu olduğu için, daha spesifik bi ifade ile masaüstü pazarında en başta olduğu halde amd fx lere gereken yazılım desteğini 7 sene sonra vermeyi akıl edicek kadar ağır kanlı olduğu için bi türlü ortak mağaza getiremedi.
ancak bu windmo telefonların güzel bi özelliği vardı.
bu özellik işte ne android ne iosta ne de symbian os ta yoktu.
ne mi? başka sistem kurulabilme.
ee düzeltme. p990i ye linux kuran manyaklar vardı. tabii bunun videosunu izleyip bi kaynakla çalıştırdığını sanan embesiller de çıkmadı değil :D
bu winmo telefonların çoğu boot kilitsiz ya da kolay kırılabilen tipte olduğu için bunlara çok kolay android port edilebiliyordu. işin suyunu çıkarıp xp yükleyen de çıkıyordu. htc hd2 leo´yu kim unutur :D 2009 da sd yonga seti ile çıkıp da android 7.0 a kadar custom güncelleme almış bir telefondan bahsediyoruz.
tabii bir de asla çıkmayan firefox os vardı. ben dahil pek çok kişi üye oldu ama bir türlü adam gibi çıkmadı. çıkmayacağı da belli idi.
işlemcide amd ne ise tarayıcı dünyasında o olan mozilla firması 10 yıl microsoftla kavga edip bi de sonra karşısına chromium gibi açık dolu olduğu halde google´nin gücü sayesinde büyümüş bir rakip bulunca bu projeyi unuttu gitti.
yani arkadaşlar symbian nokia´yı batırmadı. tam tersine nokia, symbian ı eline alıp faşist bir biçimde millete dayatmalar sunmaya başlayınca çöküşe geçti. benim demek istediğim bu. çünkü daha "I, ROBOT" fiminin evrenine geçiş yapmadık. işletim sistemleri ya da yapay zekalar firmaları yönetmiyor-yoksa yönetiyor mu lan? matrix gerçek mi? öyle ise sökün beni makineden kıyma yapın :D- firmalar işletim sistemlerini yönetip pert ediyor.
ve şu anda benim gördüğüm sonu yakın olan firma da microsofttur. vista ile direct sound u kırpma ile başlayan macerası microsoftun pc platformunu tamamen işlemci-anakart kombosuna sıkıştırıp diğer firmaları küstürmekten öteye gitmedi. şu anda 10 bu kadar hantal ve sorunlu bi durumda ise ve pc pazarı toplam bilişim sektöründe bu kadar düşük seviyelere geriledi ise, insanlar 12 ayda bir telefon değiştirirken pc ler 10 yılda bir değişir hale geldi ise bunun sorumlusu microsofttur. ve nasıl ki nokia bunu bedelini ödedi ise kendini düzeltmediği taktirde microsoft da batıcaktır.
 
Son düzenleme:
Üst