CPU kullanımı yükseltme ?

ChosenUndead

Öğrenci
Reaksiyon puanı
5
Dark Souls ve Skyrim oynarken fark ettim oyunum bazen 60 fps sabitken bazen 5-10 fps aralığına düşüyor Skyrim de pek sıkıntı olmasa da Dark Souls da zor anlar yaşatıyor bana sorun ne olabilir diye düşünürken oyunumun kastığı zaman görev yöneticisinden değerlere bakmak aklıma geldi normal fps değerlerinde cpu kullanımı (dark souls için) %50 değerlerinde iken kastığı zaman %7-%10 aralığında cpu kullanımı oluyor acaba oyunumun cpu kullanımını arttırma yolu var mı ?

benim düşüncem bu sebepden fps düşüyor tabii farklı bir sebep de olabilir.
Mesaj otomatik birleştirildi:

bu arada bu sorun 5-6 ay öncesine kadar yoktu oyun 5 dk yüksek fps de çalışırsa 5 dk kasıyor sonra tekrar düzeliyor bir sebep den bir süreliğine bilgisayar çok zorlanıyor

Görkem Say

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
25,589
İşlemci çok ısındığı zaman sıcaklığı düşürmek için frekansını sınırlar ve düşürür. Oyun için sıcaklık değerleri nedir?

ChosenUndead

Öğrenci
Reaksiyon puanı
5
İşlemci çok ısındığı zaman sıcaklığı düşürmek için frekansını sınırlar ve düşürür. Oyun için sıcaklık değerleri nedir?
sıcaklık değerlerini nereden öğrenebilirim acaba ?

kasma 98° de başlıyor 80° ye düştüğü an kasma bitiyor test ettim her seferinde aynısı oluyor

Son düzenleme:

Görkem Say

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
25,589
sıcaklık değerlerini nereden öğrenebilirim acaba ?

kasma 98° de başlıyor 80° ye düştüğü an kasma bitiyor test ettim her seferinde aynısı oluyor
İşlemcinizin modeli nedir?

Görkem Say

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
25,589
İntel Core i5-4200M 2.50 GHz
Stok soğutucu varsa yeterli gelmiyor demektir. 100-200 TL arası bir hava soğutucu alırsanız sorununuz çözülecektir. Yine kasada fan bölgeleriniz varsa önden havayı alıp arkadan atacak şekilde monte etmeniz çok önemli.

ChosenUndead

Öğrenci
Reaksiyon puanı
5
Stok soğutucu varsa yeterli gelmiyor demektir. 100-200 TL arası bir hava soğutucu alırsanız sorununuz çözülecektir. Yine kasada fan bölgeleriniz varsa önden havayı alıp arkadan atacak şekilde monte etmeniz çok önemli.
hava soğutucu dan kastınız leptop soğutucu mu acaba ?

Görkem Say

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
25,589
hava soğutucu dan kastınız leptop soğutucu mu acaba ?
Evet. Yalnız soğutucunun hava üflediği kısımlar ile laptopun hava alacağı kanallar üst üste gelmeli. Uzun zamandır termal macun ve fan temizliği de yapmadıysanız iyi bir termal macun yenilemesi ve fan temizliği ile birlikte bilgisayar epey rahatlar.

ChosenUndead

Öğrenci
Reaksiyon puanı
5
Evet. Yalnız soğutucunun hava üflediği kısımlar ile laptopun hava alacağı kanallar üst üste gelmeli. Uzun zamandır termal macun ve fan temizliği de yapmadıysanız iyi bir termal macun yenilemesi ve fan temizliği ile birlikte bilgisayar epey rahatlar.
bu sorun dediğim gibi bir kaç ay öncesine kadar yoktu acaba yazılımsal bir şey olabilir mi ? yada sadece temizlemek yeterli olur mu ? zaten leptop 8 yıllık ölmesini bekliyorum masraf çıkarmak istemiyorum da :)

met 35

Mak. Müh.
Reaksiyon puanı
9,079
8 yıldır temizlenmediyse,temizlerseniz ,başka bi şey yapmanıza gerek yok.Hazır açmışkende ,macunu da yenileyin.

ChosenUndead

Öğrenci
Reaksiyon puanı
5
8 yıldır temizlenmediyse,temizlerseniz ,başka bi şey yapmanıza gerek yok.Hazır açmışkende ,macunu da yenileyin.
2 yıl önce açtığımı hatırlıyorum bu arada macunu yenileme işlemi bildiğim kadarı ile işlemcinin üstüne sıkma oluyor başka bir yere sıkılması gerekiyor mu ?

yada ince kalın olması gibi incelikleri dikkat edilmesi gereken şeyleri söylersen sevinirim :)

met 35

Mak. Müh.
Reaksiyon puanı
9,079
2 yıl önce açtığımı hatırlıyorum bu arada macunu yenileme işlemi bildiğim kadarı ile işlemcinin üstüne sıkma oluyor başka bir yere sıkılması gerekiyor mu ?

yada ince kalın olması gibi incelikleri dikkat edilmesi gereken şeyleri söylersen sevinirim :)
2 yılsa ,yine de çok uzun süre. soğutucu toz yumağı omuştur. Macunu,pirinç tanesinden biraz daha az ve tam ortaya bırakın.

ChosenUndead

Öğrenci
Reaksiyon puanı
5
2 yılsa ,yine de çok uzun süre. soğutucu toz yumağı omuştur. Macunu,pirinç tanesinden biraz daha az ve tam ortaya bırakın.
az önce az bakındım dediğinizin aksine bir kaç nokta sıkıp bir kağıt parçasıyla tüm işlemcinin üstüne sürmüş de arada kaldım

shiftdelete'nin kanalında ilgili video varmış video da denileni yapıcam teşekkür ederim umarım temizlik ve terman macun yenileme yeterli olur :)

Görkem Say

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
25,589
Süredebilirsiniz sıkıp da bırakabilirsiniz. Sıkıp bıraktıktan sonra kendi dağılır zaten yüzey üzerinde. Sıkıp bıraktıktan özellikle çapraz vidalama yapmak lazım eşit dağılması için.

met 35

Mak. Müh.
Reaksiyon puanı
9,079
az önce az bakındım dediğinizin aksine bir kaç nokta sıkıp bir kağıt parçasıyla tüm işlemcinin üstüne sürmüş de arada kaldım

shiftdelete'nin kanalında ilgili video varmış video da denileni yapıcam teşekkür ederim umarım temizlik ve terman macun yenileme yeterli olur :)

Esasen işin özü şu. Tamam, yayın ama yaydığınız macun ,ancak ve ancak işlemci yüzeyi görünmeyecek kadar ,ince olsun.Sakın daha fazla olmasın. Formül bu yani.

ChosenUndead

Öğrenci
Reaksiyon puanı
5
Esasen işin özü şu. Tamam, yayın ama yaydığınız macun ,ancak ve ancak işlemci yüzeyi görünmeyecek kadar ,ince olsun.Sakın daha fazla olmasın. Formül bu yani.
teşekkür ederim bilgi için kara cumayı bekleyip bir termal macun alıcam artık :D cooler master iyi galiba