llavinya
Dekan
- Reaksiyon puanı
- 92
Evliyânın büyüklerinden Safiyyüddîn Erdebîlî hazretlerine, bir gün bâzı sevdikleri gelerek;
- Efendim, her gün sabahtan akşama kadar câmide ibâdet edip, “Allahü teâlâ benim rızkımı nerden olsa gönderir” diyen bir kimse nasıl bir adamdır? diye sordular.
Cevabında;
- Bu kimse câhildir, buyurdu. İslâmiyetten haberi yoktur.
- Neden? dediler.
- Çünkü Resûlullah Efendimiz; (Allahü teâlâ benim rızkımı, süngümün ucuna koymuştur) buyuruyor.
- Bunu açıklar mısınız hocam?
- Yâni rızkım, İslâm dînine ve Müslümanlara saldıran kâfirlerle harp etmekle gelmektedir, demek istemişlerdir.
Sonra şunu anlattı:
İbrâhîm Edhem hazretlerini, sırtında bir yığın odun götürürken görenler;
- Niçin bu kadar sıkıntı çekiyorsun? dediler. Kardeşlerin, seni hiçbir şeye muhtaç bırakmıyor.
Cevabında;
- Öyle söylemeyin, buyurdu. Hadis-i şerifte; (Helâl kazanmak için sıkıntı çekenlere Cennet vâcib olur) buyuruluyor.
Zenginlik nîmettir
Bir gün de bâzı gençler;
- Efendim, çalışıp mal kazanmak, dînimizde kötü müdür? diye sordular.
Cevabında:
- Hayır, buyurdu. Bilâkis çoluk çocuğunun ihtiyaçlarını temin, fukaraya yardım ve İslâmiyete hizmet için çalışıp helâl kazanmak, çok sevaptır.
Ve ekledi:
- Din büyüklerinden çok zengin olanlar vardı.
- Kimler meselâ hocam?
- Meselâ Peygamberlerden Süleymân aleyhisselâm bütün dünyaya hakim olmuştu.
- Başka efendim?
- Hazret-i Osman, Abdurrahmân bin Avf ve Eshâb-ı kirâmdan bâzıları da çok zengindiler. İmâm-ı âzam da zengindi. Ama bu zenginlikleri, Allah indindeki derecelerinin azalmasına sebep olmadı.
- Yâni zenginlik iyi midir hocam?
- Eğer fakirlik, ibâdete ve hizmete mâni olursa, bunları yapabilmek için zengin olmak iyidir tabii. Hattâ böyle zenginlik büyük nîmettir.
Abdullatif Uyan
- Efendim, her gün sabahtan akşama kadar câmide ibâdet edip, “Allahü teâlâ benim rızkımı nerden olsa gönderir” diyen bir kimse nasıl bir adamdır? diye sordular.
Cevabında;
- Bu kimse câhildir, buyurdu. İslâmiyetten haberi yoktur.
- Neden? dediler.
- Çünkü Resûlullah Efendimiz; (Allahü teâlâ benim rızkımı, süngümün ucuna koymuştur) buyuruyor.
- Bunu açıklar mısınız hocam?
- Yâni rızkım, İslâm dînine ve Müslümanlara saldıran kâfirlerle harp etmekle gelmektedir, demek istemişlerdir.
Sonra şunu anlattı:
İbrâhîm Edhem hazretlerini, sırtında bir yığın odun götürürken görenler;
- Niçin bu kadar sıkıntı çekiyorsun? dediler. Kardeşlerin, seni hiçbir şeye muhtaç bırakmıyor.
Cevabında;
- Öyle söylemeyin, buyurdu. Hadis-i şerifte; (Helâl kazanmak için sıkıntı çekenlere Cennet vâcib olur) buyuruluyor.
Zenginlik nîmettir
Bir gün de bâzı gençler;
- Efendim, çalışıp mal kazanmak, dînimizde kötü müdür? diye sordular.
Cevabında:
- Hayır, buyurdu. Bilâkis çoluk çocuğunun ihtiyaçlarını temin, fukaraya yardım ve İslâmiyete hizmet için çalışıp helâl kazanmak, çok sevaptır.
Ve ekledi:
- Din büyüklerinden çok zengin olanlar vardı.
- Kimler meselâ hocam?
- Meselâ Peygamberlerden Süleymân aleyhisselâm bütün dünyaya hakim olmuştu.
- Başka efendim?
- Hazret-i Osman, Abdurrahmân bin Avf ve Eshâb-ı kirâmdan bâzıları da çok zengindiler. İmâm-ı âzam da zengindi. Ama bu zenginlikleri, Allah indindeki derecelerinin azalmasına sebep olmadı.
- Yâni zenginlik iyi midir hocam?
- Eğer fakirlik, ibâdete ve hizmete mâni olursa, bunları yapabilmek için zengin olmak iyidir tabii. Hattâ böyle zenginlik büyük nîmettir.
Abdullatif Uyan