ABD ve Çin'in Vaziyetini Anlatan Karikatür!

halil007

Doçent
Reaksiyon puanı
124
71858

Doğru mu?

Kaya26

Profesör
Reaksiyon puanı
550
Çin hiç bir zaman şunu söylemiyor, ben sana ürün ve teknoloji vermeyi yasaklıyorum, senin üretimini ülkemde yapmayacağım, Çinli firmalar seninle hiç bir işbirliğinde bulunmayacak veya Çin ile müttefik olan ülkelere Amerika ile kesinlikle çalışmayacaksınız,ürünlerini sokmayacaksınız vs. gibi gelmiyor.
Çin'de amerikan servislerinin kapalı olması veya bazılarının kısıtlı olması ile bu yaptırım aynı kategoride değiller. Amerika deseydi Huawei'nin bütün ürünlerini ve servislerini ülkeme sokmuyorum zaten bir süredir de sokmuyorlar bunda bir problem olmaz, zaten Çin'in Amerikan yazılım şirketlerini yaptığı yaptırımlar bizi seni başka bir ülkeyi etkilemiyor ama Amerika'nın teknolojik olarak ambargo koyması seni beni diğer ülkeleri de etkiliyor, Çin'de çıkıp bende senin ürünlerini artık ülkemde üretmeyeceğim derse dünya olarak teknolojik ürünlerin bir anda fiyatlarının ikiye üçe katlandığını görürüz. Lütfen artık bu iki farklı yaptırımları aynı kategoride değerlendirmeyelim.

Leand

Dekan
Reaksiyon puanı
4,375
Çin hiç bir zaman şunu söylemiyor, ben sana ürün ve teknoloji vermeyi yasaklıyorum, senin üretimini ülkemde yapmayacağım, Çinli firmalar seninle hiç bir işbirliğinde bulunmayacak veya Çin ile müttefik olan ülkelere Amerika ile kesinlikle çalışmayacaksınız,ürünlerini sokmayacaksınız vs. gibi gelmiyor.
Çin'de amerikan servislerinin kapalı olması veya bazılarının kısıtlı olması ile bu yaptırım aynı kategoride değiller. Amerika deseydi Huawei'nin bütün ürünlerini ve servislerini ülkeme sokmuyorum zaten bir süredir de sokmuyorlar bunda bir problem olmaz, zaten Çin'in Amerikan yazılım şirketlerini yaptığı yaptırımlar bizi seni başka bir ülkeyi etkilemiyor ama Amerika'nın teknolojik olarak ambargo koyması seni beni diğer ülkeleri de etkiliyor, Çin'de çıkıp bende senin ürünlerini artık ülkemde üretmeyeceğim derse dünya olarak teknolojik ürünlerin bir anda fiyatlarının ikiye üçe katlandığını görürüz. Lütfen artık bu iki farklı yaptırımları aynı kategoride değerlendirmeyelim.

Zaten çin'in yaptığı aynı şey arkadaşın karikatürüne katılıyorum. Çünkü çin boyu ölçütünce diğer ülkeleri kısıtlıyor. Madem abd'nin yaptığı bizi etkiler dediniz bir örnekte şöyle vereyim türkiyeden çine giden adam dünya kadar vize ve ticari engellerle karşılaşır ama çinli rahatça her yere girer, ürününü satar, lojistiğini uygun fiyata yaptırır ve bu bizi ve dünyayı direk etkiler çin'in sanayi olarak bu yollarlada haksız bir şekilde büyümesi direk düzeni değiştiren bir etkendir. Bence abd bu hamlesinde haklı madem herkes gücü yettiğince rakiplerine ambargo uyguluyor küçük yada büyük gücü yettiğince o zaman abd'ye de bunu yapma hakkı doğar ki ortada bir süreç var bu süreci huawei ve çinin muhatabını kaale almayıp uzlaşmaması bile bir bedeldir. Muhatabı abd adamların ve abd'ye karşı yaptırım uyguluyorlarsa abd'de istediği şekilde cevap verebilir bu işlerde kısasa kısas diye bir kanun yoktur, güçlü olan zayıf olanı ezer doğanın kanunudur bu, durum buysa çin'in diplomasiden uzaklaşmaması gerekirdi.

Kaya26

Profesör
Reaksiyon puanı
550
Kim güçlü ise ezer gibi söylemlere hiç girmeyelim, Globalleşen bir dünyadan bahsediyoruz ama ne yazık ki dünyada sınırlar daha kalın çizilmeye başlandı. Ben Çin'in yaptıklarını zaten doğru bulmuyorum kendi ülkesinde ama sizin verdiğiniz örnekler kendi ülkenizin problemleri ve gücünü gösteren bir durum, dünyada her zaman haksız rekabet var ve var olmaya da devam edecek, kapitalist düzen içinde yaşıyoruz. Amerika'nın uyguladığı ambargo çok farklı bir kategori bunu idrak etmemiz gerekli, başka bir ülkenin vatandaşının dünya ticaretindeki hakları farklı bir durum gerçi bunun yine en büyük sorumlusu Amerika'dır. Geri olaya gelirsek ABD'nin bu hamlesinde haklı olması için somut bir delil sunması gerekiyor, ortada somut bir delil olmadan firmalarına ve ülkelere çağrı yapıyor teknoloji alımını satımını kesin diye. Yukarıda da söylediğim gibi kendi ülkesinde Huawei'yi yasaklayabilir bunda bizi ilgilendiren bir durum yok zaten uzun süredir de yasaklı belki haberiniz bile olmamıştır. Size şöyle bir örnek vereyim, 3G ve 4G teknolojileri Amerikan firmalarının patenti ile korunuyorlar ve Huawei bile 4G teknolojisini bir ülkeye kurarken çok büyük meblağlar ödüyor bu patentler için, 5G ise açık kaynak ve bir patent ücreti yok maliyetler ise %50 civarında daha düşük 4G teknolojisine göre, ve bir çok ülke çoktan 5G teknolojisi için Huawei ile anlaştı Türkiye'de dahil. özellikle Almanya bu konuda çok hızlı davranmak istiyor Endüstri 4.0 için şart bir altyapı olduklarını düşünüyorlar. Şimdi Nato üyesi olan bu ülkelerin bu anlaşmaları iptal edilmesi isteniyor, şu anda 5G teknolojisini en uygun ve en iyisini Huawei sağlıyor, zaten diğer telekomünikasyon firmalarının 5G si hazır bile değil. Bir örnek daha vereyim ARM firması, şu anda mobil işlemci üreten bütün firmaların mimarisi ARM firması tarafından sağlanıyor ve en büyük müşterisi olan Huawei ile şu anda bütün alışverişi kesildi yani en büyük gelir sağladıkları müşterisi yok oldu.Yani Amerika'nın bu şekilde bir ambargo yapması dünyada ki teknolojinin gelişim hızını, maliyetlerini ve kendi ülkende yaptığın planları sekteye uğratıyor.

halil007

Doçent
Reaksiyon puanı
124
Bazıları da şöyle diyor: "Çin'in (dünya) kadar insanı var. Onun Google gibi büyük ABD şirketlerine yasak koyması büyük etki..."