Microsoft'un yeni Edge tarayıcısı gerçek bir Google Chrome rakibi olabilir mi?

Bu konuyu okuyanlar

Creative

Kör Cerrah
Emektar
Katılım
12 Eylül 2009
Mesajlar
13,836
Çözümler
2
Reaksiyon puanı
17,258
Puanları
113
Yaş
39
69346

Geçen hafta sonu, Microsoft'un yeni Chromium destekli Edge sürümünün erken bir sürümü çevrimiçi olarak sızdırılmış ve bize Microsoft'un üzerinde çalıştığı işte bakış atıyor. Geçen yıl açıklanan Microsoft, açık kaynaklı Chromium projesini kullanarak Edge'i sıfırdan yeniden inşa ediyor, ancak birçok soru cevapsız bırakıldı. Artık bir yapı sızdırılmış olduğuna göre, Microsoft’un Edge ile ne yaptığını daha iyi anlıyoruz, şimdi Chromium’a taşınıyor ve gördüğümüz ilk yapılar umut verici olmaktan öte bir şey.

"Anaheim" olarak kodlanan Edge'nin bu yeni sürümü, web tarayıcısının yeniden oluşturulmuş hali. Artık Çakra çekirdeğine dayanmıyor ve Microsoft'un EdgeHTML olarak bilinen kendi oluşturma motorunu kullanmıyor. Chrome'da bulunan aynı işleme motorunu kullanıyor, yani Edge artık YouTube ve TweetDeck gibi web sitelerini hiçbir gecikme veya performans sorunu yaşamadan hızla yönetiyor. Microsoft, Anaheim'ı daha az kaynak kullanan, hem Chrome'dan hem de Edge'nin eski sürümünden daha az RAM kullanarak başardı.

Gerçek Potansiyeli Olan Erken Bir Yapı

Edge kullanıcıları için yeni özellikler arasında daha iyi bir şifre yöneticisi, tarayıcı geçmişinde arama yapabilme, cihazlar arasında daha güvenilir senkronizasyon, sekme gruplandırma, daha iyi aşamalı web uygulaması (PWA) desteği ve Chrome uzantısı desteği bulunmaktadır. Edge'in yeni sürümü, bir düğmeye tıklandığında Chrome Web Mağazası'ndan indirilip yüklenebilen geniş Chrome uzantı kitaplığını da destekler.

Tarayıcının kendisi çok kararlı. Her ne kadar Anaheim birkaç aydır geliştirilmeye devam etse de, tarayıcı zaten Chromium tabanı zaten olgun bir platform olduğu için eski Edge’in çok ötesinde. İlk başta sık sık düşen ve çok güvenilir olmayan orijinal Edge'in aksine, bu yeni Edge zaten bu gelişim aşamasından geçti. Bugün Google Chrome kadar istikrarlı.

Çok Umut Verici Bir Başlangıç

Yeni Edge harika özellikleri ile gelecek. Tarayıcının çekirdeği Chromium ve Blink olduğundan, Microsoft, açık kaynak topluluğu tarafından zaten ele alındığından, yüzey düzeyinde özellikler oluşturmak için daha fazla zaman harcayabilir. Edge'in bu sürümü zaten Microsoft'un gelmiş geçmiş en iyi tarayıcısı. Ama Chrome'dan daha mı iyi?

Elbette çok erken olduğunu söylemekte fayda var, ancak performans açısından en azından Chrome'la aynı olmalıdır. Edge'i öne çıkaran şey, Microsoft'un tarayıcı için oluşturduğu pek çok yüzey seviyesi özelliği. Daha iyi bir PDF okuyucusu, sonrakiler için sekmeleri kaydetme, mürekkep oluşturma ve bağlamsal Cortana deneyimleri gibi şeyler, yeni Edge'i mükemmelleştirebilecek şeylerdir. Google Chrome'u daha iyi web sunumu nedeniyle kullanıyorsanız, Edge artık bununla eşleşiyor.

Bence Edge artık yeterince iyi olacak. Esasen Google Chrome'dur, ancak Microsoft tarafından oluşturulmuştur, yani Microsoft sonunda Google’a parasını ödeyebilir. Google eko sisteminde olmayan bir Windows kullanıcısıysanız, bu yeni Edge sürümünü kullanmamak için hiçbir neden yok. Mevcut Edge kullanıcıları için bu yeni tarayıcı çok büyük bir gelişme olarak görebiliriz.

Dilerseniz aşağıda ki video ile bir Edge deneyiminin nasıl olduğunu izleyebilirsiniz..

 
Son düzenleme:

Emir Timur

Doçent
Katılım
24 Şubat 2017
Mesajlar
989
Reaksiyon puanı
445
Puanları
83
O kadar övdüler ettiler, Edge'nin IE'den çok büyük farkı olmadığını kullanırken anladım. Chromium'dan ne çıkar bilmiyorum.
 

Creative

Kör Cerrah
Emektar
Katılım
12 Eylül 2009
Mesajlar
13,836
Çözümler
2
Reaksiyon puanı
17,258
Puanları
113
Yaş
39
O kadar övdüler ettiler, Edge'nin IE'den çok büyük farkı olmadığını kullanırken anladım. Chromium'dan ne çıkar bilmiyorum.
Ben kararlı olduğuna inanıyorum. Onun içinde ileri ki bir tarih içerisinde Insider programına katılarak deneyim yapmak istiyorum.
 

Görkem Say

Müdavim
Emektar
Katılım
22 Nisan 2017
Mesajlar
25,734
Çözümler
8
Reaksiyon puanı
24,982
Puanları
113
Chrome'u bu alanda lider yapan şey Android telefonlarımızla çok kolay masaüstünden senkronize olabilmemiz bana kalırsa. Eskiden olsa RAM kullanımını dert ederdim lakin artık Chrome ne kadar RAM kullanmış pek önemsemiyorum. Merakla bekliyorum ama Chrome tahtından inecek gibi gelmiyor en azından benim için :)
 
Üst