Fedora veya OpenSUSE ile Linux'a başlanır mı?

insanimsi

Profesör
Reaksiyon puanı
450
Üstlerim yakın zamanda yine bir konu açmıştım Linux konusunda.Neredeyse Lİnux ile ilgili hiç bilgim yok (Terminal konusunda yok. yoksa biliyorum neyin ne olduğunu :D) fakat felsefesinin yanındayım.Forumun Ağası Finix'in önerisiyle Manjaro ile başlamayı düşünüyordum fakat RPM paket tabanı benim çok ilgimi çekiyor.Özellikle Linus Torvalds'ın Fedora konusundaki yorumu ile iyice meraklandım acaba deb tabanlı bir dağıtımdan python öğrenmek isteyen biri için çok fark olur muve başka türlü artıları var mı.Driver konusunda beni hüsrana uğratırlar mı
@Ben Kenobi hocam yardım ederseniz çok memnun kalırım

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,285
Başlanabilir. Hatta yerine göre zevkli de olabilir. Bu dağıtımlar eskiden Linux'un kolay dağıtımları olarak kabul ediliyordu, sonra Mint ve Manjaro gibi tamamen yapılandırılmış dağıtımlar ortaya çıkınca bu dağıtımlar biraz geri plana çekildi. Ancak halen daha kolay dağıtımlardır, hatta Distrowatch'da Opensuse "Beginners" kategorisindeydi son zamana dek, şimdi bakınca bu kategoriden çıkarıldığını gördüm.

Aralarında aslında belli bariz çok geniş farklar var, Apt-get kullanan dağıtımlar gibi birbirine çok benzer nitelikler göstermezler. Yalnızca paket motorları ortaktır.

-Fedora sürekli olarak güncellenir ve her daim paketler günceldir. OpenSUSE'nin Tumbleweed yayını da benzer güncelliği sağlarken Leap yayını genellikle yılda bir kez güncelleme verir.
-Fedora her zaman daha deneysel paketler kullanırken OpenSUSE daha her zaman daha kararlı davranır.
-Fedora'nın daha çok kullanıcısı var, bu yüzden Fedora hakkındaki sıkıntılar için cevap bulmak OpenSUSE'den daha kolaydır. Ancak OpenSUSE'yi yapılandırmak her zaman daha kolaydır.

İkisi de üzmez, ancak Fedora Red Hat gibi önemli bir şirketin desteğini aldığından Fedora bir tık daha önde. Beni sorarsan ben OpenSUSE Leap kullanıyorum, hatta bir OpenSUSE forumu da açmıştık.

grezimonk

Profesör
Reaksiyon puanı
261
Fedora niye başlangıç için olmasın ki?

insanimsi

Profesör
Reaksiyon puanı
450
Cevaplarınız için teşekkür ederim hocam ama benim kullanacağım işlemci celeron n3350 olacağı için sizce Fedora GNOME'da sıkıntı yaratır mı

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,285
Cevaplarınız için teşekkür ederim hocam ama benim kullanacağım işlemci celeron n3350 olacağı için sizce Fedora GNOME'da sıkıntı yaratır mı
Belki. Gnome biraz ağır abi. Ama denemeden bilemeyiz.

insanimsi

Profesör
Reaksiyon puanı
450
Hocam Usta Kenobi'nin paylaştığı distrotest sitesinden kontrol ettim 900 küsür mb ram harcıyorve işlemci kullanımıQEMU işlemcide %50 civarı. Muhtemelen spins versiyonunu kurarım

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,285
Hocam Usta Kenobi'nin paylaştığı distrotest sitesinden kontrol ettim 900 küsür mb ram harcıyorve işlemci kullanımıQEMU işlemcide %50 civarı. Muhtemelen spins versiyonunu kurarım
Sen bilirsin, KDE sürümünü deneyebilirsin.

insanimsi

Profesör
Reaksiyon puanı
450
Tavsiyeleriniz için teşekkür ederim

Hopeツ︎

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,185
Finix aslında iyi bir öneride bulunmuş Manjaro diyerek, Arch tabanının ne kadar fazla kullanıldığını ve rabetini düşündüğümüz zaman isabetli bir tercih oluyor. Zira ham Arch kullanımı ile Manjaro'yu kıyaslamaya kalkarsak aslında tabana bir alternatif ve kolaylık olarak bu dünyada yer aldığını anlamak güç olmuyor. Rpm ve yum gibi paket yöneticileri evet ilgi çekiciler, fakat yöneticilerin nerede ne amaçla kullanıldığını bilmek daha dozunda bir karar almaya neden olabilir. Örneğin rpm, yum paketcikleri kullanım alanının genel olarak; sunucular, iş istasyonları üzerine olduğunu bilmekte fayda vardır. Bunu en iyi şekilde Redhat, Fedora, Centos gibi dağıtımların ne amaçlarla kullanıldığını bildikten sonra idrak edebiliriz. Benim şahsi fikrim, tüm bu anektodlar ışığında bu sistemlerin başlangıç için uygun olmayacağı yönünde. Konuya tamamen olumsuz bakmıyorum, yani Fedora'yı bir ev kullanıcısı olarakta kullanabilirsiniz. Vurgulamak istediğim şey şu, geliştiriciler bu distroları piyasaya sürerken önüne ya da arkasına "Work station" , "Server Distro" vb. şeyleri ekliyorlarsa bir bildikleri vardır, hiçbir şey sebepsiz gelişmiyor. OpenSUSE ile bir geçmişim olmadığından buna herhangi bir yorum getirmek istemem zaten gerekli şeyler söylenmiş gibi duruyor.

insanimsi

Profesör
Reaksiyon puanı
450
İlk önce hepinize teşekkür ederim.Hepinizin tavsiyeleri ışığında Manjaro kullanmaya karar verdim

突厥汗國

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,275
Başlanir Tabiki, ama Manjaro XFCE ile Başlayip Terminal Bilginden Tut içeriyi Kafadan Kavradıktan Sonra BÜTÜN Linux Dağıtımlarını Kullanabılırsin, Ayrıca Finix in dediği Gibi OpenSuse Türkiye Forumlarında HazIrlanan Ögretici Makaleride gözden geçirebilirsin, Eger ıstersen Discord Hattınıda Kullanabılırsın...