Bilgisayar toplarken nelere dikkat edilmeli?

Kullanmakta olduğunuz bilgisayarı satın almak için ne kadar ücret ödediniz?

  • 0-999

    Kullanılan: 1 11.1%
  • 1000-2999

    Kullanılan: 1 11.1%
  • 3000-4999

    Kullanılan: 3 33.3%
  • 5000-6999

    Kullanılan: 2 22.2%
  • 7000-8999

    Kullanılan: 0 0.0%
  • 9000-9999

    Kullanılan: 0 0.0%
  • 10.000+

    Kullanılan: 2 22.2%

  • Kullanılan toplam oy
    9

Bu konuyu okuyanlar

Mert Alper

Müdavim
Katılım
19 Ağustos 2018
Mesajlar
2,514
Reaksiyon puanı
1,311
Puanları
113
Yaş
24
ANAKART

Anakart satın alırken bazı ana maddelere dikkat etmek gerekir. Bilgisayar toplarken, eğer kısıtlı bir bütçe ile hareket ediliyorsa, kullanıcılar ilk olarak anakart fiyatından tasarruf etmeye gidiyorlar. Ucuz anakart sizin için hesaplı görünebilir ama kalitesiz, uyumsuz ve yetersiz bir modeli satın aldığınızda, ilerisi için çok daha büyük problemler yaşayabilirsiniz. Yani sadece fiyata odaklanmamak gerekiyor.

Anakart Satın Alırken İşlemci ve Anakart Uyumu

Anakart işlemci uyumu en önemli unsur. Öncelikle sisteminize hayat verecek parça olan işlemci, anakart modellerine göre farklılık gösterebilir. Bu noktada kıstasınız kesinlikle öncelikli olarak işlemci olmalıdır. Yani anakarta göre değil, işlemciye göre anakart seçmek gerekiyor.

Bu noktada sizin karşınıza iki ana başlık çıkıyor; işlemci markası ve soket tipi. Piyasada halihazırda iki farklı işlemci markası PC’lerde faaliyet gösteriyor. AMD ve Intel arasında seçim yapmak tamamen sizin tercih ve seçimlerinize göre şekilleniyor. Bunu yaptıktan sonra sokettipini dikkatli bir şekilde kontrol etmelisiniz. İşte sizin satın alacağınız modeller bu aralıkta olacaktır. Diğer modeller işlemci uyumuna sahip olmadığı için zaten işinize yaramayacaktır.

Anakart ve Kasa Uyumu

İkinci önemli nokta kasanız ile anakart arasındaki uyumdur. Seçim aralığınız da zaten bu ölçütte ilerlemelidir. Öncelikle size uygun işlemci ile PC’nizin kalbini oluşturmalı, ona uygun bir vücut (anakart) seçmeli ve anakartın uyumlu olacağı kasayı belirlemelisiniz.

Seçtiğiniz anakart modelinin almak istediğiniz kasa ile uyumlu olmasına dikkat etmelisiniz. Full tower denilen kasalar genellikle birçok modele uyumlu olurken, Extended ATX bir anakartı minik bir kasaya sığdıramazsınız. O nedenle anakartınızı alırken aklınızdaki kasa boyutlarına göre bir araştırma yapmalısınız.

İŞLEMCİ

Öncelikle işlemci dediğimiz şeye kısaca bilgisayarın beyni diyebiliriz. İşlemci bazen CPU veya Merkezi İşlem Birimi (MİB) olarak ifade edilir. Günümüzde kullanılan MİB’ler daha çok mikroişlemci şeklindedir.

Bilgisayarın en önemli parçalarından biri olarak kabul edilen işlemciler, dijital bilgisayarların veri işleyen ve yazılım komutlarını gerçekleştiren bölümüdür. İşlemciler çok özel proseslerden geçirilerek üretilirler.

Bilgisayar için bir işlemci söz konusu olduğunda AMD ve INTEL olarak iki markanın dünya piyasasına hakim olduğunu görmekteyiz. Bu iki marka soket yapıları ve teknolojileri farklı olduğundan aynı anakart üzerinde kesinlikle çalışmazlar. Bir anakart AMD veya INTELişlemci markalarından sadece bir soket tipini desteklemektedir.

i%C5%9Flemci-model-numaralar%C4%B1.png


İşlemci marka modeli ne olursa olsun bir anakart sadece bir tipte işlemciyi destekler. Örneğin MSI B250M Pro Gaming anakart 6. veya 7. Nesil Intel Pentium/Celeron Socket LGA1151 işlemciyi destekler. Bu bilgi sahip olduğunuz anakart marka/modelinin resmi sitesindeaçıkça belirtilir. Bu anakarta soket LGA1151 dışında (LGA1150, LGA1155 vs.) hiçbir işlemci uymaz.

İşlemci alırken dikkat etmeniz gereken bazı temel noktaları hatırlatmaya çalışalım. Örneğin biri i7 işlemciyi telaffuz ettiğinde bu işlemcinin i5 işlemciden üstün olduğu anlamı çıkarılmamalıdır. Bu şekilde bir ayırım kesinlikle yanlıştır. Çünkü her zaman i7 işlemci performans veya güç açısından i5 işlemciden üstün değildir.

RAM

Bilgisayarlarda kullanılan bellekler, işlemcinin istediği bilgi, komutları maksimum hızda işlemciye ulaştıran ve üzerindeki bilgileri geçici olarak tutan depolamabirimleridir. İşlemciler her türlü bilgiyi ve komutu bellek üzerinden alır. Bilgisayarın açılışından kapanışına kadar sağlıklı bir şekilde çalışmak zorunda olan en önemli bilgisayar bileşenlerinden biri RAM’dir.

Teknik olarak RAM, herhangi bir şekilde elektriksel verinin depolanması işlemidir. Günümüzde hızlı ve geçici depolama anlamında kullanılmaktadır. Görevi, işlemcinin verileri işlemesi sırasında gerekli olan verileri geçici olarak saklamaktır.

Bilgisayarlar için kullanılan RAM’ler çeşitli tiplere ayrılmaktadır. Bunlar DDR, DDR2, DDR2,DDR4 şeklindedir.

Bilgisayarın sahip olduğu anakart bu RAM tiplerinden sadece bir tanesini çalıştırabilir. Yani DDR2 RAM tipi çalıştıran bir bilgisayara DDR3 RAM takamazsınız. Gerek RAM slotundaki çentik farkı gerekse frekans farklılığından dolayı uyumsuzluk gösterecektir.

Bir RAM satın almak istediğinizde öncelikli olarak bilgisayarın sahip olduğu veya alacağınız anakartın hangi tipte RAM’leri desteklediğini bilmeniz gerekiyor. Bunu öğrenmenin yolu anakartın marka modelini öğrenerek resmi sitesinden kullandığı RAM tipini öğrenmek. Eğer kullandığınız bilgisayar (laptop veya masaüstü) için alacaksanız CPU-Z adlı programı buradan indirip kurarak memory sekmesinden bilgisayarınızın sahip olduğu RAM tipi, kapasitesi, kanalını öğrenebilirsiniz.

Bir diğer öğrenmenin yolu bilgisayar kasasını açarak RAM slotu üzerindeki RAM’e bakmak. Eğer laptop kullanıyorsanız o zaman CPU-Z kullanmalı veya laptopun marka modelini google ile arattırarak hangi tipte RAM kullandığını bulmalısınız.

Örneğin CPU-Z ile baktığımda benim masaüstü bilgisayarımda DDR3 tipinde, 8 GB, Dual (Çift) RAM kullanılmaktadır. Bu şekilde bilgisayarınızın sahip olduğu RAM tipini ve miktarını öğrenebilirsiniz.

Burada RAM tipininizi öğrendikten sonra bilmeniz gereken diğer bir husus anakartın desteklediği RAM Hafıza Bus Hızı (1333 Mhz, 1600 Mhz, 2400 Mhz, 2133 Mhz vs.) ve RAM Kapasitesidir. (4 GB, 8 GB, 16 GB) Yani anakartınızın maksimum desteklediği bir RAM tipi vardır. Örneğin anakartınız en fazla 8 GB RAM destekliyor ve siz gittiniz 16 GB RAM satın aldınız. RAM çalışmayabilir veya en fazla 8 GB RAM özelliği alırsınız.

EKRAN KARTI

Masaüstü bilgisayarların vazgeçilmez parçalarından birisi olan ekran kartları geniş kullanım yelpazeleri, performansı ve yekpare kullanım çerçeveleri ile genellikle oyun severlerin bir numaralı iç donanım birimidir. Günümüzde eğer iyi bir masaüstü bilgisayar toplamak istiyorsanız maliyet analizinizi iyi yaptıktan sonra, parçaları ince eleyip sık dokumanızda fayda var.

Sisteminiz için seçmiş olduğunuz yeni bir ekran kartı eğer zıt yönlerde ise sizi dar boğaza sürükleyerek yeni bir ekran kartı alamaya zorlayabilir. Sisteme dahil etmeyi düşündüğünüz bir ekran kartında ilk dikkat etmeniz gereken olay "ekran kartının boyutudur." Satın almak istediğiniz ekran kartınızın teknik özelliklerine iyice bir bakın. Eğer seçtiğiniz ekran kartı yüksek enerjiye ihtiyaç duyuyorsa, mutlaka ekran kartınızı kaldırabilecek bir PSU (Güç kaynağı) almanız gerekmektedir. Örnek olarak Radeon 270X ekran kartı almaya karar verdiniz. Bu kartın PSU ihtiyacı minimum 500W olduğu için sisteminizi 500W PSU'dan fazla seçmeniz gereklidir.

Bir diğer ikinci önemli nokta ise Anakartların üzerinde yer alan slotlar. Ekran kartları için gereken PCI ve PCI Express slotları mutlaka alacağınız ekran kartına uyumlu olmalıdır. Örnek olarak aldığınız ekran kartı PCI Express 3.0 istiyor ancak seçtiğiniz anakart PCI 2.0 ise uyumsuzluk ortaya çıkmaz yine çalıştırır ancak performans konusunda yine %8'lik bir kaybınız olabilir. Siz yine de PCI Express slotlarını bir tutmaya özen gösterin.

Ekran kartlarında yer alan bellek hızı performans için önemli bir etmendir. Ancak “ekran kartlarındaki bellek miktarı ne kadar fazla ise o kadar çok performans alabiliriz.” hurafesine pek aldırış etmeyiniz. Özellikle alt seviyeli ekran kartlarında ortaya çıkan bu gerçek, düşük fiyata sahip fakat yüksek bellek değerindeki ekran kartlarından kaçınmamız gerektiğinin sinyallerini bize veriyor. Bellek miktarı önemlidir fakat tek başına yetersizdir. Yani “bende 6 GB ekran kartı var kanka” efsane performans alırız bundan mantığı her zaman yanlıştır.

Güncelliğini yitirmiş veya düşük seviyeye sahip ekran kartı alırsanız, o ekran kartının yüksek bellek seviyesine güvenerek oyunlardaki performanstan maksimum fayda sağlayacağınızı düşünüyorsanız büyük yanılgıya kapılıyorsunuz demektir. Ekran kartı satın alırken sadece yüksek bellek miktarına değil, doğru ekran kartında doğru bellek seviyesini seçmeniz gerekir.

Çeşitli oyun sitelerinden veya Steam gibi platformlardan oyun alırken oyunların sistem gereksinimlerinde mutlaka DirectX 10,11 veya 12 rakamlarına denk gelirsiniz. Eğer bir oyun sizden DirectX 11 veya üzeri istiyorsa mutlaka ekran kartı seçimlerinizde minimum DirectX 11 desteğinin olmasına dikkat edin. Eğer desteklemiyorsa verdiğiniz parayı çöpe atmış olursunuz.

Nvidia tarafında DirectX 11 destekleyen ekran kartları arasında GTX 500 serisi ve üzeri yer alırken, AMD tarafında ise Radeon HD 5000 serisi ve daha üstünü tercih edebilirsiniz. Bu saatten sonra DirectX 10 teknolojisi eskide kaldığı için ekran kartı seçimlerinde bu rakamı görmezden geliniz ve tercih etmeyiniz.

PSU

Devamlı watt değeri: Bu değer güç kaynağının’nun sürekli verebileceği değeri temsil eder. Bunun yanında bir de tepe watt değeri vardır. O ise verebileceği maksimum değeri gösterir, fakat maksimum değerde fazla duramayacağı için bakmanız gereken en önemli nokta “devamlı watt değeri” olmalı. Eğer satın almayı düşündüğünüz psu nun üzerinde bu değerler yazmıyorsa, o güç kaynağını almayın.

Sisteminizin kaç watt elektriğe ihtiyaç duyduğunu hesaplamanız gerekiyor. Diyelim sisteminizin 500w bir enerjiye ihtiyacı var, siz gidip 400 w güç verebilen bir psu alırsanız, sisteminizin çalışmasını bekleyemezsiniz. İlaveten sisteminiz 500 w güç istiyor diye tam 500 w değerinde bir psu da almamalısınız. Çünkü zaman içerisinde, psu’lar yaşlandıkça üstlerinde yazan değerleri veremiyorlar. Böyle bir durumda yeniden bir psu almanız gerekebilir ki bu da çok gereksiz bir masraf olacaktır. Benim size tavsiyem 500 w güç tüketen bir sisteme minimum 600w güç veren bir psu tercih etmeniz yönünde olacaktır.

Güç kaynakları elektrik akımını AC den DC ye dönüştürürken bu akımın bir kısmı kaybolur. Bu durumun meyvesini siz elektrik faturasını gördüğünüzde fark edersiniz. Firmalar bu durumu en aza indirgemek için 80plus sertifikalı Güç Kaynağı üretiyor. Oldukça çeşitli sertifikalar mevcut. Bunlar 80 Plus, 80 Plus Bronze, 80 Plus Silver, 80 Plus Gold, 80 Plus Platinum, 80 Plus Titanium. Sertifikalar yükseldikçe haliyle fiyatlarda uçuk bir hale geliyor. Tabi ki psu ya bir servet ödemenize gerek yok benim düşünceme göre. Ama en azından 80 plus bronze sertifikalı bir psu, sisteminiz ve sizin için daha yararlı bir tercih olacaktır.

Farklı farklı kaynaklardan bilgiler toplanarak hazırlanmıştır.
Kaynaklar -> modartpc,, pchocası, tech-worm.
 

PropHeTe

Müdavim
Katılım
21 Mart 2009
Mesajlar
4,155
Çözümler
1
Reaksiyon puanı
2,398
Puanları
113
cebimizde nakitimizin olmasına (nakit ödenince indirimde oluyor) ve her kafadan çıkan seslere uymamak gerekir,yoksa bütçe aşılır o zaman dar boğaz ne imiş öğrenilir ((=
 

Mert Alper

Müdavim
Katılım
19 Ağustos 2018
Mesajlar
2,514
Reaksiyon puanı
1,311
Puanları
113
Yaş
24
Minimum 3000 TL verilmeli.

Mart ayında o 3000 TL'lik bilgisayarı en fazla 1800 TL ile toplayabiliyorduk :( Şimdi iyi bir ekan kartı almak için ise 1800 TL'ye yakın ücret ödüyoruz... (1080p için)

cebimizde nakitimizin olmasına (nakit ödenince indirimde oluyor) ve her kafadan çıkan seslere uymamak gerekir,yoksa bütçe aşılır o zaman dar boğaz ne imiş öğrenilir ((=

Şu dönemde dar boğaz ne imiş hepimiz az çok tatmak zorunda kalıyoruz zaten...
 

PropHeTe

Müdavim
Katılım
21 Mart 2009
Mesajlar
4,155
Çözümler
1
Reaksiyon puanı
2,398
Puanları
113
valla ben yurt dışında yaşıyorum 1,5 senedir burada da kdv var ama sizin 7000-8000 e toplanan sistemler taş çatlasa 3000-4000 gibi rakamlara geliyor .tabi TC deki kur farkı her şeyi tetikliyor ama bu zaten patronların iştahını hiç bozmuyor nasıl olsa benden alacak başka çaresi mi? var deyip %100 vurup %30 indirim diyip yine geçiriyor .
 

utkuversus

Mizuru
Emektar
Katılım
12 Temmuz 2015
Mesajlar
17,627
Çözümler
1
Reaksiyon puanı
13,135
Puanları
113
Yaş
20
10.000+ vermişimdir rahat. Yaptıklarımdan değil yapmadıklarımdan pişmanım heğkim bey.
 

Mert Alper

Müdavim
Katılım
19 Ağustos 2018
Mesajlar
2,514
Reaksiyon puanı
1,311
Puanları
113
Yaş
24
Güle güle kullan, çok güzel ve düzenli olmuş :) Sağdaki monitör biraz sırıtıyor ama o kadar olur :D
 
Üst