Bu konuyu okuyanlar

bilicimustafa12

Müdavim
Katılım
24 Mayıs 2017
Mesajlar
7,164
Reaksiyon puanı
626
Puanları
113
Yaş
25
ali-koc-234_16_9_1532457122-880x495.jpg

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, FB TV'de 'Camiaya Sesleniş' programında gündeme dair açıklamalarda bulundu. Sarı lacivertlilerin mali tablosunu tek tek açıklayan Koç, Fenerbahçe Spor Kulübü'nün borcunun 31 Mayıs 2018 itibarıyla 621 milyon Euro (3.2 milyar TL) olduğunu açıkladı.

Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Ali Koç, son günlerde merak edilen bir çok konuya açıklık getirdi. Fenerbahçe TV’de canlı yayına katılan Koç, yaklaşık 3 saat süren programda birbirinden önemli açıklamalarda bulundu.
İŞTE ALİ KOÇ’UN AÇIKLAMALARI:
”Camiaya Sesleniş adıyla yaptığımız programın devamı ayda bir veya en geç iki ayda bir yapılacaktır. Geçen sürede son toplantıdan itibaren konuşulanları paylaşacağız.”
“Fenerbahçe tarihi bir seçim yaşayacak demiştik. Katılım oranlarıyla, sandık sayısıyla, statta yapılmasıyla ve rekabetçi geçecek olmasıyla. Fenerbahçe camiasının sadece Fenerbahçe’yi sevenlere değil Türkiye’nin büyük bir kısmına hitap ettiği bir seçim süreci oldu.”
“Seçimdeki fark, camianın aslında ciddi bir felsefe değişikliğine duyduğu arzuyu gösteriyordu. Bunu çok önemli buluyorum. 20 yıldır süregelen bir lider, başkanlık, olumsuz olumsuz çok şeyler söyleyebiliriz ama Fenerbahçe camiası değişiklik istiyordu.”
“Bu değişimin ihtiyaç olduğunu ve Fenerbahçe’nin bu çağın gerekleriyle yönetilmesi gerektiğini söylemiştik. Baştan aşağı bir felsefe değişikliğinden bahsediyoruz.”
“Doğru yolda olduğumuzu düşünüyorum. Sadece Fenerbahçe değil, Türk futbolunun içinde bulunduğu durum mali olarak sürdürülemez bir durum. Günü kurtarma yaklaşımıyla sürdürülemez. Biz, toz pembe bir dünya beklemiyorduk. İyi olmadığını bilerek bu göreve talip olduk.”
”Haciz tehditleri gelmeye başladı. Sportif faaliyetlerde pek çok branşta ödemeler yapılmadığını gördük. Bankalar kapımıza geldi. Pek çok sorunla karşı karşıya kaldık. Dediğim gibi toz pembe dünya beklemiyorduk ama bu kadarını da beklemiyorduk.”
“Camiamızın bize ses verdiğimizi ve beklentilerimizi karşıladıklarını görüyoruz. İnşallah sizlere layık olacağız ve sizler de bize inanmaya devam edeceksiniz. Bir seferberliğe girmezsek içinden çıkamayız dedik. Umarım seferberlik diğer kulüplerimize de örnek olur”
spor-1024x577.jpg

”Bunlar sadece Futbol A.Ş.’nin rakamları. Bu rakamlara dernek rakamlarını da eklediğiniz zaman rakamlar çok daha olumsuz istikamette gidiyor. Burada denetçi görüşüne de yer verilmemiştir. Borca batık bir durumla karşı karşıyayız.”
”Borç durumunun 400 milyon Euro olduğu söyleniyordu. Bizim 31 Mayıs 2018 itibarıyla toplam borcumuz 621 milyon Euro (3.2 milyar TL). 3,2 milyar TL’lik borcun 2,2 milyar TL’si kısa vadeli. Yani bu borcun bir yıl içinde ödenmesi gerekiyor.”
”Bizden önceki yönetim 400 milyon euro borcumuz olduğunu ifade ediyordu. Ortada %54’lük bir fark var. Borçlara daha derinlemesine bakarsak, 2,2 milyar TL’lik bir yılda ödenmesi gereken borcun, 820 milyon TL’lik kısmı Haziran – Eylül ayları arasında ödenmesi gerekiyordu. Ürkütücü değil mi?”
borr.jpg
“Geldiğimizden beri bağımsız mali ve hukuki denetim başlattık. Hukuki denetim tamamlandı, mali denetim ise ekim sonunda altına imzamızı atabileceğimiz şekilde teslim edilecek.”
“UEFA’dan temyiz kağıdı alabilmek için 30 Haziran 2018 itibariyle A takım futbolcularımıza olan 15.5 milyon TL olan borcu ödedik.”
”Ülker Stad İsim Hakkı, Ülker Arena Üst Kullanım Hakkı, Reklam ve Tribün İsim Hakkı ve diğer olmak üzere toplam 397 milyon TL peşin olarak tahsil edilmiş gelir var. 397 milyon TL’lik bu gelir, geldiği ilk sene olduğu gibi harcanmış.”
“2021 yılına kadar veya ₺180M’u bulana kadar tüm bilet ve kombine gelirlerimiz temlik edilmiş. Loca, TFF yayın, Spor Toto gelirleri, Fenerium alacakları ve muhtelif reklam gelirleri de 2023 yılında dek temlikli.”
“Şurada gördüğünüz yaklaşık 400 milyon TL’lik kalemler daha alındığı ilk sene harcanmış. Sponsorluk anlaşması bitene kadar gelirimiz yok buradan. Hepsi geldiği yıl tüketilmiş.”
kalemm.jpg

“3.2 milyar TL (621 milyon euro) borcumuz var”
– Borç durumunun 400 milyon euro olduğu söyleniyordu. Bizim borçlarımız 31 Mayıs 2018 itibariyle 3.2 milyar TL. O günün kuruyla bu rakam 621 milyon euroya denk geliyor. 1 yıl içerisinde ödenmesi gereken borç ise 2.2 milyar TL. 2.2 milyarlık TL’lik 1 yılda ödenmesi gereken borcun biz geldiğimiz dönemde 820 milyon TL’lik kısmı haziran ve eylül ayları arasında ödenmesi gerekiyordu. 820 milyonun 270 milyonu biz gelir gelmez haziran ayında ödenmesi gereken borçlardı. Ürkütücü değil mi?
“Tüm spor dallarındaki toplam borcumuz 198 milyon TL”
– En büyük borcumuz finansal borçlarımız. Sportif faaliyetlere olan borçlar var. Devlete olan borçlarımız var. Geldiğimiz gün 198 milyon TL’lik bir sportif borç vardı, tüm spor dallarındaki toplam borcumuz. Bize futbolculara borcumuz olmadığı söyleniyordu ama futbol şubesine 141 milyon TL borç vardı. Obradovic’e mahcubum, basketbol takımının borçlarını daha önce ödeyeceğimizi söylemiştik ama henüz ödeyemedik.
“2021 yılına kadar bütün tribün gelirlerimiz bir finans kuruluşuna temlik edilmiş”
– UEFA’dan temyiz kağıdı alabilmek için 30 Haziran 2018 itibariyle A takım futbolcularımıza olan 15.5 milyon TL olan borcu ödedik. 2021 yılına kadar bütün tribün gelirlerimiz bir finans kuruluşuna temlik edilmiş. Tribün gelirlerimiz, kombine gelirlerimiz, yayın gelirlerimiz, Spor Toto gelirlerimiz, Fenerium’un alacakları, hepsi finans kuruluşlarına temlik edilmiş. Gelen paralar oralara gidecek.
“Neredeyse bütün gayrimenkullerimiz bankalara ipotek verilmiş”
– 1.36 milyar TL’nin yaklaşık 400 milyon TL’si 2018-2019 sezonu gelirleri. Ama bu gelirler temlik edildiği için bu sezon bir nakit girişi olmayacak. Neredeyse bütün gayrimenkullerimiz bankalara ipotek verilmiş. Toplamda 1.4 milyar TL’lik ipotek edilmiş gayrimenkullerimiz. Fenerbahçe Futbol A.Ş’nin sahip olduğu hisse oranı %67,07 ancak bunun %38.83’lük kısmı bankalara rehin edilmiş. Futbol A.Ş.’nin hissesi şu an %36,24. Bankalara temlik edilen borçları ödeyemezsek Fenerbahçe hakim hissedar olamayacak.
hipotek.jpg

di5koydwsaih_rz-1024x574.jpg

“Fenerbahçe’yi kapı kapı dolaşıp sponsor arayan değil sponsorların kapısına geldiği bir kulüp yapmak istiyoruz demiştik.”
“Formada şortta, çorapta, göğüste ana sponsorluk yok, sırtta da 3 yıl önce almışız ve harcamışız. Çok daha uzun vadeli, kazan-kazan ilişkileri üzerine sponsorluk inşa etmek istiyoruz.”
“20 milyon dolarlık sponsorluğu garantiledik. Bunları yakında açıklayacağız. Aldığı sponsorluklar çerçevesinde, dünyada en çok sponsorluk alan 25. futbol takımıyız. Bizim hedefimiz 15. sıraya gelmek. Günü kurtarmayı tenkit ediyordum, şimdi günü kurtarmaya çalışıyoruz.”
”Türk futbolunda transfer yatırımları ‘Bu sene şampiyon olayım, bakarız’ şeklinde. Bu sarmaldan çıkan Beşiktaş oldu. Oyuncu satışında iyi işler yapıyorlar. Bizim son 13 yılda transfer ettiğimiz futbolcular, kulüpte bulundukları süre boyunca %33 değer kaybına uğramışlar.”
“Son 13 yıldaki oyuncu alış-satışında ve transfer yatırımlarımızda €181M net zararımız var. Kredilerle bu transferleri finanse etmenin maliyeti €105M, toplam transfer zararı €286M’a çıkıyor.”
“Piyasa değerimiz en fazla €195M’a çıkmış(15/16 sezonu) ancak 13 yıl önce €90M olan piyasa değerimiz 13 yıl sonunda €60M’a inmiş ve bu süreçte €286M zarar etmişiz.”
“Bizim satılabilir kombine sayımız 40 bin 444. Bugün geldiğimiz noktada bu biletlerden 38 bin 716’sını sattık. Geçen sezon, 46.8 milyon TL’lik kombine gelirimiz vardı, bu sezon 102.3 milyon TL’lik gelir elde ettik.”
“Yönetim kurulunun kefil olduğu 50 milyon dolarlık bir kredi alıyoruz”
– Sermaye artırımı sonrası kaynak girdisi bize sadece nefes aldıracak. Bu kesinlikle tüm problemleri çözmeyecek. Seferberlik ilan edeceğimizi, hep beraber çözeceğimizi söylemiştim. Gemiyi yüzdürebilmek için ilave kaynaklar da gerekiyor. Acil ihtiyaçlar için yönetim kurulu kefaleti ile 50 milyon dolar kredi ve kredileri yeniden yapılandırmak için Türkiye’den bir bankadan alınacak çok düşük faizli 50 milyon dolar kredi hazır. Bu 1 yıl ödenmeyecek bir borç.
– Diğer ikisi kadar %100 diyemeyeceğim ancak %50’nin üzerinde olma olasılığı bulunan çok daha düşük faizli 120 milyon dolarlık krediden bahsediyoruz, üzerlerinde çalışıyoruz. Kulübümüz günü kurtarma mantığıyla yönetildiği için alınan borçlar iyi şartlarda alınmamış, alelacele alınmış, iyi pazarlıklar yapılmamış. İşi bilen insanların pazarlıklarıyla durumu daha iyiye getireceğimize inanıyorum, krediler azalmayacak ama maliyeti düşecek.
“Sponsorluk olarak dünyada 25. futbol kulübüyüz”
– 20 milyon dolarlık bir sponsorluğu garantiledik diyebilirim. Kısa zamanda açıklanacak. Sponsorluk olarak dünyada 25. futbol kulübüyüz. Kombine ve yayın gelirleri dışında 25 fena değil ama hedefimiz üç sene içinde 15’e getirmek. Burada hızlı koşmak lazım çünkü diğer takımlar da hızlı koşup çok hızlı gelişiyorlar. Formada şortta, çorapta, göğüste ana sponsorluk yok, sırtta da 3 yıl önce almışız ve harcamışız. Çok daha uzun vadeli, kazan-kazan ilişkileri üzerine sponsorluk inşa etmek istiyoruz.
– Fenerbahçe’yi kapı kapı dolaşıp sponsor arayan değil sponsorların kapısına geldiği bir kulüp yapmak istiyoruz demiştik. Biz şu an Avrupa’nın en yaşlı ligiyiz, en yaşlı yabancıların oynadığı ligiz. En az özkaynağından oyuncu yetiştiren bir ligiz. Bu hiçbir şekilde sürdürülemez. Fenerbahçe bu sarmalın içinden çıkmalıdır. Son 13 yıldaki oyuncu alış-satışında ve transfer yatırımlarımızda 181 milyon net zararımız var. Kredilerle bu transferleri finanse etmenin maliyeti 105 milyon euro, toplam transfer zararı 286 milyon euroya çıkıyor.
“38 bin 716 kombine sattık, 1728 satılabilir bilet kaldı”
– Piyasa değerimiz en fazla 195 milyon euroya çıkmış (2015/2016 sezonu) ancak 13 yıl önce 90 milyon euro olan piyasa değerimiz 13 yıl sonunda 60 milyon euroya inmiş ve bu süreçte 286 milyon euro zarar etmişiz. Stadımızda 48 bin 30 koltuk var, kontenjanları düştüğümüz zaman satılabilir bilet sayımız 40 bin 444. Biz 38 bin 716 kombine sattık. 1728 satılabilir bilet kaldı, 1489 tanesi öğrenci tribününde, öğrenci tribününü çok önemsiyoruz, hala biletlerimiz var burada. Tüm bunların dışında tüm statta satabileceğimiz 239 adet koltuk kalmıştır. Ne bir transfer yaptık, ne bir başarı var ama zaman zaman geceden kuyruğa girip bunu başaran taraftarımıza çok çok teşekkür ediyorum bir kez daha.
– En kısa zamanda ligin ilk haftalarından birinde öğrenci tribününde yönetim kurulumuz olarak maç izleyeceğiz. Öğrenci tribününün üzerindeki 100-110 kişilik bir grubun öğrenci tribününü tehdit ettiği konusunda öğrenciler bize geldiler. Bu konuyu çok önemsiyorum. Bu kesinlikle devam etmeyecektir, bilmelerini istiyorum. Biz örnek kulüp olup yenilikler getirmek istiyoruz. Geçen yıl ilk 5 günde 20 bin 20 forma satmışken bugün ilk 5 günde 41 bin 44 forma sattık. Ayrıca üç ayrı iş insanımızdan 20 binlik siparişimiz var ancak dahil etmedik, henüz faturaları kesmedik, oraya 61 bin de diyebilirsiniz. Bileklik satışlarında da %500’lük bir artışımız olmuş.


Kaynak: AMK
 

keepsake

Asistan
Katılım
22 Haziran 2016
Mesajlar
105
Reaksiyon puanı
10
Puanları
18
Yaş
33
Cok kötü tablo.. Nasil cikilir bu isin icinden.. en az borcu olan takimken neredeyse en fazla borcu olan takim olduk.
 

mttzn

Doçent
Katılım
28 Kasım 2013
Mesajlar
872
Reaksiyon puanı
459
Puanları
63
Yaş
31
Cok kötü tablo.. Nasil cikilir bu isin icinden.. en az borcu olan takimken neredeyse en fazla borcu olan takim olduk.
Şuan ki tabloda en borçlu biziz ama netlik kazanması için tüm takımlar gerçek borçlarını açıklamalı yoksa bizde düne kadar 400 m € civarında diye biliyorduk.
 

bilicimustafa12

Müdavim
Katılım
24 Mayıs 2017
Mesajlar
7,164
Reaksiyon puanı
626
Puanları
113
Yaş
25
Çok büyük borç var. Taraftarın desteği herzamankinden daha fazla şampiyonlar liginde ve ligde başarı ile bu borcu kapatabiliriz..
 

kaanunlu

Öğrenci
Katılım
20 Temmuz 2018
Mesajlar
7
Reaksiyon puanı
0
Puanları
1
Yaş
30
Valla beni düşündüren olay gelirlerin asla kulübe gelemiyor olması. Şu an yapılan her girdi aslında gelirlerin kulübe gelme süresini kısaltıyor gibi görünüyor. Ali Koç'a ve ekibine sonsuz güven var. Kombine,forma vb ürünlerin satışları harika ilerliyor aslında. Umarım çözümü Ali başkan ve ekibi bir an önce bulur.
 

bilicimustafa12

Müdavim
Katılım
24 Mayıs 2017
Mesajlar
7,164
Reaksiyon puanı
626
Puanları
113
Yaş
25
Valla beni düşündüren olay gelirlerin asla kulübe gelemiyor olması. Şu an yapılan her girdi aslında gelirlerin kulübe gelme süresini kısaltıyor gibi görünüyor. Ali Koç'a ve ekibine sonsuz güven var. Kombine,forma vb ürünlerin satışları harika ilerliyor aslında. Umarım çözümü Ali başkan ve ekibi bir an önce bulur.
Ali Koç başlı başına güven veriyor satışlar şuanda harkulade,inşallah Fenerbahçe'yi bu bataklıktan çıkaracağız.
 

mttzn

Doçent
Katılım
28 Kasım 2013
Mesajlar
872
Reaksiyon puanı
459
Puanları
63
Yaş
31
Valla bu açıklamadan sonra 2 tane forma aldım. Alabildiğim kadarıyla da ürün alacağım bu değer hepimizin.
 

Constantin87

Müdavim
Katılım
1 Aralık 2013
Mesajlar
3,415
Reaksiyon puanı
1,930
Puanları
113
Galatasaray da her şey hakikaten çok açık tüm bilgiler genel kurulda açıklanıyor ve gazetelerden bildiğimiz kadarıyla üye olanlar isterlerse hesapları kontrol edebiliyor. Açıkçası fb bu kadar borcu olduğunu düşünmüyordum ancak ali koç gibi bir başkan ile çözülmeyecek bir durum değil bence en büyük sorun borcun çoğunun kısa vadeli olması.
 

bilicimustafa12

Müdavim
Katılım
24 Mayıs 2017
Mesajlar
7,164
Reaksiyon puanı
626
Puanları
113
Yaş
25
Galatasaray da her şey hakikaten çok açık tüm bilgiler genel kurulda açıklanıyor ve gazetelerden bildiğimiz kadarıyla üye olanlar isterlerse hesapları kontrol edebiliyor. Açıkçası fb bu kadar borcu olduğunu düşünmüyordum ancak ali koç gibi bir başkan ile çözülmeyecek bir durum değil bence en büyük sorun borcun çoğunun kısa vadeli olması.
Aslına bakarsanız bu problemleri Ali Koç'dan başkası da çözemez.
 

Ayselguclu

Öğrenci
Katılım
25 Temmuz 2018
Mesajlar
33
Reaksiyon puanı
8
Puanları
8
Yaş
39
Zaten büyük klüplerin borçları baya bir fazlaymış öyle duydum haberlerde.
 

ysnplt

Asistan
Katılım
15 Temmuz 2018
Mesajlar
161
Reaksiyon puanı
62
Puanları
28
Ali koç bu borçtan çıkarsa o gerçekten büyük bir iş yapmış olur
 

KNMX

Müdavim
Katılım
2 Temmuz 2017
Mesajlar
6,936
Reaksiyon puanı
3,747
Puanları
113
Kolay kolay ödenemez bu borç. Destek olmamız lazım.
 

kaanunlu

Öğrenci
Katılım
20 Temmuz 2018
Mesajlar
7
Reaksiyon puanı
0
Puanları
1
Yaş
30
Ben üç yıl içinde o borcun önemli bir kısmının ödenceğini düşünüyorum.
 
Üst