Linux Cafe

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
Linux Mint'in deposu bir yuvarlanan dağıtımınki kadar güncel olamaz.
Ayrıca kernel sürümü olarak da Linux Mint birçok dağıtımdan daha geç davranıyor. Örneğin Arch, Manjaro, Antergos, Fedora, Ubuntu gibi dağıtımlar güncel kernel kullanırken (örn: kernel 4.16) Linux Mint 4.13'ü almıştı en son yanlış hatırlamıyorsam.

Ubuntu ve Ubuntu tabanlı dağıtımlar için UKUU diye bir program var. Kernel güncelleme aracı. Belki UKUU'yu kullanarak güncel kernel sürümüne geçilebilir. Ama bunun ne kadar sağlıklı çalışacağını bilmiyorum.

Türkçesever

Profesör
Reaksiyon puanı
2,970
Ayrıca kernel sürümü olarak da Linux Mint birçok dağıtımdan daha geç davranıyor. Örneğin Arch, Manjaro, Antergos, Fedora, Ubuntu gibi dağıtımlar güncel kernel kullanırken (örn: kernel 4.16) Linux Mint 4.13'ü almıştı en son yanlış hatırlamıyorsam.

Ubuntu ve Ubuntu tabanlı dağıtımlar için UKUU diye bir program var. Kernel güncelleme aracı. Belki UKUU'yu kullanarak güncel kernel sürümüne geçilebilir. Ama bunun ne kadar sağlıklı çalışacağını bilmiyorum.
Ubuntu 4.15 kullanıyor. Linux Mint 19 çıktığında tahminimce 4.15 çekirdeğini kullanmaya başlayacak.

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
Ubuntu 4.15 kullanıyor.
Arch tabanında 4.16'ya geçilmişti. Ubuntu da genelde güncel kernel sürümü kullanıyor diye biliyorum. Bu sebepten Ubuntu'nun da 4.16'ya geçtiğini düşünüyordum. Ama bu Linux Mint'in kernel sürümü konusunda geç davrandığı düşüncemi değiştirmiyor. :)

---- Mesajlar birleştirildi ----

@KALEMLİK100 Ubuntu'da kernel 4.16'ya geçilmiş.
How to Install Kernel 4.16 in Ubuntu / Linux Mint | UbuntuHandbook

Türkçesever

Profesör
Reaksiyon puanı
2,970
Arch tabanında 4.16'ya geçilmişti. Ubuntu da genelde güncel kernel sürümü kullanıyor diye biliyorum. Bu sebepten Ubuntu'nun da 4.16'ya geçtiğini düşünüyordum. Ama bu Linux Mint'in kernel sürümü konusunda geç davrandığı düşüncemi değiştirmiyor. :)

@KALEMLİK100 Ubuntu'da kernel 4.16'ya geçilmiş.
How to Install Kernel 4.16 in Ubuntu / Linux Mint | UbuntuHandbook
Bence bu yanlış bir düşünce. Çünkü dağıtımları Linux çekirdeğinin sürümüne göre sınıflandırmamalıyız. Her dağıtımın hitap ettiği kullanıcı kitlesi farklı. Bazı dağıtımlar sunuculara hitap ederken bazı dağıtımlar da son kullanıcıya hitap edebilir. Debian, Linux çekirdeğinin 4.9 sürümünü kullandığı için kötü bir dağıtım diyemeyiz. Debian'ın geliştiricilerinin emeğine saygısızlık etmiş oluruz bence.
Ubuntu hâlen 4.15 kullanıyor:
Ubuntu – Details of package linux-image-generic in bionic
Çünkü Ubuntu, biraz da olsa kararlı olmak zorunda. Sebebi ise Ubuntu, sunucu tarafında da kullanılıyor. Linux Mint, Ubuntu tabanlı. Ubuntu 18.04 LTS'nin çıkalı kaç ay oldu ki? Olsa olsa 1,5 ay olmuştur. Linux Mint'in 19 sürümünün betası 4.15 kullanıyor şu anda:
DistroWatch.com: Linux Mint
Denemek isteyen betasını kendi sitesinden indirebilir:
Releases - Linux Mint
Bu arada galiba KDE sürümü çıkmayacak.
Güncellik konusunun sebebi:
nedir manjaro sevdası? kur ubuntu kur Linux Mint...
Belki güncel bir dağıtım kullanmak istiyor, olamaz mı? Çoğu zaman ben de güncelliği arıyorum ve sürekli güncel olan dağıtımları tercih etmeye çalışıyorum.
Linux Mint 18,3 güncel ki.

Son düzenleme:

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
Çünkü dağıtımları Linux çekirdeğinin sürümünün çekirdeğine göre sınıflandırmamalıyız. Her dağıtımın hitap ettiği kullanıcı kitlesi farklı. Bazı dağıtımlar; sunuculara hitap ederken bazı dağıtımlar da son kullanıcıya hitap edebilir. Debian, Linux çekirdeğinin 4.9 sürümünü kullandığı için kötü bir dağıtım diyemeyiz. Debian'ın geliştiricilerinin emeğine saygısızlık etmiş oluruz bence.
Bu konuda kesinlikle size katılıyorum. Sunucular için daha kararlı olan kernel sürümleri kullanılmalıdır. Çünkü kimse sunucusunda sorun yaşamak istemez.

Benim demek istediğim bu değildi. Linux Mint bildiğim kadarıyla sunucular için özelleştirilmiş bir dağıtım değil. Debian, OpenSuse gibi sunucular için yaygın olarak kullanılan dağıtımların kararlı olması için en son çıkan kernel sürümünü kullanmamasına lafım yok ama Linux Mint gibi son kullanıcıya yönelik bir dağıtımda en güncel kernel sürümünün kullanılmaması açıkçası hoşuma gitmiyor.

Türkçesever

Profesör
Reaksiyon puanı
2,970
Bu konuda kesinlikle size katılıyorum. Sunucular için daha kararlı olan kernel sürümleri kullanılmalıdır. Çünkü kimse sunucusunda sorun yaşamak istemez.

Benim demek istediğim bu değildi. Linux Mint bildiğim kadarıyla sunucular için özelleştirilmiş bir dağıtım değil. Debian, OpenSuse gibi dağıtımların kararlı olması için en son çıkan kernelı kullanmamasına lafım yok ama Linux Mint gibi son kullanıcıya yönelik bir dağıtımda en güncel kernel dağıtımı kullanılmaması açıkçası hoşuma gitmiyor.
Burada hangi sürümlerin hangi Ubuntu'nun paketini örnek aldığını yazmışlar:
Releases - Linux Mint
Linux Mint 18.3, Ubuntu Xenial'ın paketlerini örnek (baz, temel) alıyormuş. Yani durum pek Linux Mint'in elinde değil gibi.
Bunun farkına varmış olmalılar ki "LMDE (Linux Mint Debian Edition)" adlı Debian tabanlı bir Linux dağıtımı çıkarmışlar:
Download - Linux Mint
Bildiğim kadarıyla bu Linux dağıtımı, Debian Testing tabanlı.
Linux Mint'in eski paketleri kullanmasının bir diğer sebebi ise kararlılığı arttırmak ve böylece son kullanıcıya daha iyi bir deneyim yaşatmak olabilir.

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,285
@Forumun Ağası Finix
Debian kullandığınız için size danışmak istedim. Debian'ın stable yayınında Chromium sürümü 66:
Debian -- Details of package chromium in stretch
Buraya kadar her şey normal sayılabilir ama testing yayınında ise Chromium sürümü 62:
Debian -- Details of package chromium in buster
Burada anormal bir durum yok mu? :rolleyes:
Evet garip geldi bana da. Uzun süredir debian kullanmıyorum, muhtemelen güvenlikle ilgilidir.

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,285
Bence yeni şeyler denemek insana Linux'ta tecrübe kazandırıyor. Yine de dediğiniz doğru bence: Davulun sesi uzaktan hoş gelir. :)
Henüz xfce denemedi iseniz muhakkak deneyin tabii, uzaktan mi hoş yakından mi hoş elbette kendiniz ölçün tartın.

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165

Türkçesever

Profesör
Reaksiyon puanı
2,970

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
Openbox, masaüstü ortamı mı?
Evet. Openbox da XFCE gibi hafif masaüstü ortamlarındandır. Ama XFCE'nin görsellik olarak biraz daha iyi olduğunu düşünüyorum.

İlk önce sanal makinede denemek daha mantıklı gibi geldi nedense. Hem daha az uğraştırıcı olur hem de kullandığım dağıtımı bozmamış olurum. :)
Ne zamandır Mate kullanıyorsunuz? Bir şey soracağım da?

Son düzenleme:

Türkçesever

Profesör
Reaksiyon puanı
2,970
Evet. Openbox da XFCE gibi hafif masaüstü ortamlarındandır. Ama XFCE'nin görsellik olarak biraz daha iyi olduğunu düşünüyorum.

Ne zamandır Mate kullanıyorsunuz? Bir şey soracağım da?
Yaklaşık 1 yıldır kullanıyorum.
Openbox, masaüstü ortamı değildir. Sadece pencere yöneticisidir. Bildiğim kadarıyla LXDE, pencere yöneticisi olarak Openbox kullanıyor.

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
Openbox, masaüstü ortamı değildir. Sadece pencere yöneticisidir. Bildiğim kadarıyla LXDE, pencere yöneticisi olarak Openbox kullanıyor.
Evet. Düzelttiğiniz için teşekkür ederim. Openbox bir pencere yöneticisiymiş.
Yaklaşık 1 yıldır kullanıyorum.
Bir zamanlar Linux Mint 17.3 Mate kullanıyordum. Boşta RAM kullanımı 300-350 MB civarıydı yani şu anki XFCE gibi.
Ama her ne olduysa Linux Mint 18 sürümünden sonra Mate masaüstü ortamının boşta RAM kullanımı iki kat artmış ve 600 MB civarına yükselmişti.
Ve ilginç bulduğum konu ise bunca RAM kullanımındaki artışa rağmen Linux Mint'te gözle görülür pek fark bulamamıştım.

Aslında burada Linux Mint'i suçlamıyorum. Nedeni ise Linux Mint 17.3 sürümünde hem XFCE hem de Mate masaüstü ortamını Linux Mint üzerinde denemiştim. İkisinin de RAM kullanımı hemen hemen aynıydı. Ve birkaç ay önce Linux Mint XFCE'yi kullandım. Boşta RAM kullanımı hala 300-350 MB civarındaydı. Ama nedense Mate masaüstü ortamının RAM kullanımı söylediğim gibi 600 MB civarında.

Kısacası merak ettiğim şey neden XFCE önceden olduğu gibi az RAM kullanan bir masaüstü ortamı iken Mate daha fazla RAM kullanmaya başladı?

Türkçesever

Profesör
Reaksiyon puanı
2,970
Evet. Düzelttiğiniz için teşekkür ederim. Openbox bir pencere yöneticisiymiş.

Bir zamanlar Linux Mint 17.3 Mate kullanıyordum. Boşta RAM kullanımı 300-350 MB civarıydı yani şu anki XFCE gibi.
Ama her ne olduysa Linux Mint 18 sürümünden sonra Mate masaüstü ortamının boşta RAM kullanımı iki kat artmış ve 600 MB civarına yükselmişti.
Ve ilginç bulduğum konu ise bunca RAM kullanımındaki artışa rağmen Linux Mint'te gözle görülür pek fark bulamamıştım.

Aslında burada Linux Mint'i suçlamıyorum. Nedeni ise Linux Mint 17.3 sürümünde hem XFCE hem de Mate masaüstü ortamını Linux Mint üzerinde denemiştim. İkisinin de RAM kullanımı hemen hemen aynıydı. Ve birkaç ay önce Linux Mint XFCE'yi kullandım. Boşta RAM kullanımı hala 300-350 MB civarındaydı. Ama nedense Mate masaüstü ortamının RAM kullanımı söylediğim gibi 600 MB civarında.

Kısacası merak ettiğim şey neden XFCE önceden olduğu gibi az RAM kullanan bir masaüstü ortamı iken Mate daha fazla RAM kullanmaya başladı?
Ben Linux'a geçtiğimde ilk kullandığım masaüstü ortamı MATE'ydi ve MATE'den çok memnun kaldım. Ancak ben, Linux'a geçtiğimde Linux Mint'in en güncel sürümü 18.1 idi. Yani Linux Mint 17.3 sürümü hakkında fazla bir bilgim yok.

Türkçesever

Profesör
Reaksiyon puanı
2,970

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
Linux'ta bilgisayarın otomatik olarak ekran kilidine geçmesini nasıl engelleyebilirim?

@rise @Türkçesever

Yapmak istediğim şeyi Ayarlar > Güç yöneticisi > Ekran konumundan buldum.

Son düzenleme: