Finlandiya eğitimi (kendi deneyimlerim)

Reaksiyon puanı
923
Finlandiya ve Türkiye eğitim sistemi arasındaki birkaç fark;
  • Türkiye'de küçüklükten beri olan stresli sınavlar vardır, Finlandiya'da ise belli bir yaştan sonra başlayan kıvamında sınavlar.
  • Türkiye'de sadece test çözüp sınavlara çalışılıyor, Finlandiya'da ise hayatı öğreten marangozluk, ev ekonomisi/yemek dersi ve dikiş gibi dersler de yer almakta.
  • Türkiye'de okulda telefon yasaktır, Finlandiya'da ise serbest ayrıca laptop iPad gibi teknolojik aletler de okulda aktif bir şekilde kullanılıyor.
  • Türkiye'de öğretmenler öğrencilere ceza verip kızabiliyor, Finlandiya'da ise öğrenciler birey yerine koyuldukları için öğretmenler düzgün şekilde ve kızmadan konuşuyor.
  • Türkiye'de beden eğitimi müzik resim gibi derslere genelde boş ders gözü ile bakılıyor, Finlandiya'da ise gerçek bir ders olarak görülür ve derslerde değişik müfredatlar mevcut mesela baseball, gitar, fotoğraf çekme gibi.
  • Türkiye'de derslerde geride olan öğrenciler çok çalışmazlarsa geride kalıyorlar, Finlandiya'da ise öğrencinin durumuna göre öğretmen öğrenciye program uygular ve gerekirse okuldaki yardımcı öğretmeler öğrenciye özel ders verir.
  • Türkiye'de okullar duvar ile çevrilidir ve genelikle bekçi bekler, Finlandiya'da ise okul duvarlar ile çevrili değildir ayrıca bekçi de olmaz giriş çıkış serbesttir.
  • Türkiye'de okullarda genellikle birbirine hava atmaya çalışan ve huzur bozan öğrenciler olur(tabiki hepsi değil), Finlandiya'da ise öğrenciler rahat ve kendi halinde olur (okula eşortman ile gelen öğrenciler bile olur).
  • Türkiye'de okul servisi vardır, Finlandiya'da ise öğrenciler okula otobüs, metro, bisiklet veya yürüyerek gelir.
  • Türkiye'de hocalar öğrencilere kızıp onları sınıf önünde düşük düşürebiliyor, Finlandiya'da ise böyle şeylerin olmamasına dikkat edilir.
  • Türkiye'de özel okulların olması nedeniyle zengin ve normal durumlu öğrenciler birbirinden ayrılır, Finlandiya'da ise neredeyse hiç özel okul olmadığı için öyle bir ayrım yok.
  • Türkiye'de hergün okulun başlama ve bitiş saati aynıdır, Finlandiyada ise bu değişiklik gösterebiliyor bazı günlerde okul daha erken bitebiliyor mesela cuma günü gibi.(tabiki keyfi değil ders programına bağlı olarak)
  • Bir de ekstra olarak Finlandiya'da bazı okullarda öğrenciler okulda ayakkabısız geziyorlar yani çorapla.
  • Bir bilgi daha Finlandiya'da öğretmen dersi kendi metodu ile uygulayabiliyor yani katı bir kural yok.
Kendimce biraz anlatmaya çalıştım umarım beğenirsiniz :)
Türkiyenin daha güzel bir yer olması dileğiyle.
(Kaynak : kendi deneyim ve gözlemlerim)
Türkiye böyle bir eğitime geçsin demiyorum sadece deneyimlerimi yazmak istedim yanlış anlamayın lütfen:)

Gökçe Asena

Profesör
Reaksiyon puanı
2,127
Birde zihniyet meselesi var. Mesela telefon gibi teknolojik aletler serbest diyorsunuz bu bizim okullarda eminim ki amacının dışında kullanılır ve bu vb gibi durumlar.

Görkem Say

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
25,592
İskandinav ülkelerinde nüfustan dolayı yazılım/bilgisayar mühendisliği ihtiyacı var diye biliyorum belki bu konuda bir fikrin vardır. İleride oralarda çalışma gibi bir hayalim var umarım gerçekleşir. Daha öncesinde İsveç Teknik Üniversitesine mail atmıştım ama bana İsveç dilini öğrenmem gerektiğini söylemişlerdi büyük ihtimal dışarıdan gelen adam dillerini yozlaştırmasın diye. Finlandiya'da bu kural geçerli mi? Üniversiteler yurt dışında yüksek lisans için nasıl öğrenci alıyor bir bilgin var mı?

Reaksiyon puanı
923
İskandinav ülkelerinde nüfustan dolayı yazılım/bilgisayar mühendisliği ihtiyacı var diye biliyorum belki bu konuda bir fikrin vardır. İleride oralarda çalışma gibi bir hayalim var umarım gerçekleşir. Daha öncesinde İsveç Teknik Üniversitesine mail atmıştım ama bana İsveç dilini öğrenmem gerektiğini söylemişlerdi büyük ihtimal dışarıdan gelen adam dillerini yozlaştırmasın diye. Finlandiya'da bu kural geçerli mi? Üniversiteler yurt dışında yüksek lisans için nasıl öğrenci alıyor bir bilgin var mı?
Burada da bilgisayar mühendisliği/yazılım alanlarında açık olduğunu biliyorum, ve yine burada da Fince öğrenmen gerekiyor. İngilizce olarak da yüksek lisans kabul edebilirler ama eğer buraya geldikten sonra burada yaşamak istiyorsanız İngilizce bilseniz de Fince öğrenmeniz gerekir. Tam olarak bilemiyorum istiyorsan buradaki üniversitelere mail atabilirsin hatta Helsinki üniversitesi ücretsiz yapay zeka kursu başlattı ingilizce olarak.Helsinki Üniversitesi Ücretsiz Yapay Zeka Kursu Açtı - Technopat
Birde Aloitussivu Finlandiya ile ilgi bilgiler veriyor eğitim öğrencilik hakkında da, bu arada site Fin devletine ait ve türkçe desteği de var dili türkçe seç yeter, oradan da eğitim, üniversite konularını seçebilirsin. Direk Finlandiyanın yabancılar için açtığı bir site yani.
Pek fazla bilgim olmadığı için pek yardımcı olamadım, umarım hayalin gerçekleşir ama:)

Reaksiyon puanı
923
Ayrıca çalışmak istersen Fince bilmeden iş bulmak pek kolay olmuyor.

Görkem Say

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
25,592
Yüksek lisans ve orada yaşamak için mecburen İsveççe veya Fince bilmek gerekiyor o zaman. Oraya gidince 1 yıl hazırlık okur gibi Fince veya İsveççe kursuna gitme şansım var mı acaba yoksa direkt buradan öğrenip mi gitmem gerekiyor? Benim düşüncem orada yüksek lisans yapıp daha sonrasında orada çalışmaktı. Bakalım eğer oraya öğrenmiş bir şekilde gitmek gerekiyorsa İstanbul'da kurs varsa kursa gidebilirim. İngilizce zaten iyi seviyede biliyorum. Seneye Almanca kursuna da gideceğim 5 yıllık temelim var üzerine birde Fince öğrenebilirsem çok iyi olur.

Reaksiyon puanı
923
Yüksek lisans ve orada yaşamak için mecburen İsveççe veya Fince bilmek gerekiyor o zaman. Oraya gidince 1 yıl hazırlık okur gibi Fince veya İsveççe kursuna gitme şansım var mı acaba yoksa direkt buradan öğrenip mi gitmem gerekiyor? Benim düşüncem orada yüksek lisans yapıp daha sonrasında orada çalışmaktı. Bakalım eğer oraya öğrenmiş bir şekilde gitmek gerekiyorsa İstanbul'da kurs varsa kursa gidebilirim. İngilizce zaten iyi seviyede biliyorum. Seneye Almanca kursuna da gideceğim 5 yıllık temelim var üzerine birde Fince öğrenebilirsem çok iyi olur.
Burada ikinci resmi dil İsveççe olsa da insanlar Fince konuşuyorlar ve hayat Fince yani evet burada Fince öğrenmen gerekir. Yabancı insanlar da olduğu için Fince kursları mevcut yani burada kursa gidebilirsin. Dediğim gibi seni yüksek lisansa İngilizce olarak kabul etseler de burada yaşamayı düşündüğün için yine Fince öğrenmen gerekiyor. Fince biraz zor bir dil yani öğrenmek için burada kursuna gidip hayatın içinde aktif bir şekilde konuşman lazım otobüste, markette vs. yani Türkiye'deki kurs Finceyi öğrenmene ve burada yüksek lisans yapmana ne kadar yeterli olur bilemem, ben de şu anda Fince öğreniyorum. Dediğim gibi burada Fince kursları var ama Üniversite seni buraya kabul eder mi, ederse şartlar nedir oraları maalesef bilemiyorum. Tabi oturma izni meselesi de var. Yani eğer buraya gelmeyi düşünürsen üniversitlere mail yazıp şartları iyice öğrenip burada Finceyi öğrenmeyi kafaya koyman ve ona hazırlıklı gelmen lazım.

---- Mesajlar birleştirildi ----

Benim durumum farklı olduğu için çok iyi bilemiyorum kusura bakma.

Büyük ihtimalle Finceyi gelip burada öğrenmene izin verirler, sen mail yazıp şartları öğrenecek misin ?

Son düzenleme:

Görkem Say

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
25,592
Burada ikinci resmi dil İsveççe olsa da insanlar Fince konuşuyorlar ve hayat Fince yani evet burada Fince öğrenmen gerekir. Yabancı insanlar da olduğu için Fince kursları mevcut yani burada kursa gidebilirsin. Dediğim gibi seni yüksek lisansa İngilizce olarak kabul etseler de burada yaşamayı düşündüğün için yine Fince öğrenmen gerekiyor. Fince biraz zor bir dil yani öğrenmek için burada kursuna gidip hayatın içinde aktif bir şekilde konuşman lazım otobüste, markette vs. yani Türkiye'deki kurs Finceyi öğrenmene ve burada yüksek lisans yapmana ne kadar yeterli olur bilemem, ben de şu anda Fince öğreniyorum. Dediğim gibi burada Fince kursları var ama Üniversite seni buraya kabul eder mi, ederse şartlar nedir oraları maalesef bilemiyorum. Tabi oturma izni meselesi de var. Yani eğer buraya gelmeyi düşünürsen üniversitlere mail yazıp şartları iyice öğrenip burada Finceyi öğrenmeyi kafaya koyman ve ona hazırlıklı gelmen lazım.

Benim durumum farklı olduğu için çok iyi bilemiyorum kusura bakma.

Büyük ihtimalle Finceyi gelip burada öğrenmene izin verirler, sen mail yazıp şartları öğrenecek misin ?
Az önce Helsinki üniversitesine mail attım bu konular ile alakalı. İngilizce ve Almanca bildiğimi, Fince öğrenecek isem orada öğrenebilir miyim, yüksek lisans için kabul şartları ve burs meselesi hakkında detaylı bir yazı yazdım bakalım ne diyecekler. Benim tek derdim zaten oraya İngilizce ile kabul edilip edilmeyeceğim. Eğer sadece İngilizce ile alıp daha sonra Fince öğrenmem istenirse seve seve öğrenirim zaten dil öğrenme konusunda sıkıntı yok :)

Reaksiyon puanı
923
Az önce Helsinki üniversitesine mail attım bu konular ile alakalı. İngilizce ve Almanca bildiğimi, Fince öğrenecek isem orada öğrenebilir miyim, yüksek lisans için kabul şartları ve burs meselesi hakkında detaylı bir yazı yazdım bakalım ne diyecekler. Benim tek derdim zaten oraya İngilizce ile kabul edilip edilmeyeceğim. Eğer sadece İngilizce ile alıp daha sonra Fince öğrenmem istenirse seve seve öğrenirim zaten dil öğrenme konusunda sıkıntı yok :)
Öyle olursa güzel olabilir eğitime başlarsınız sonra da Fince öğrenip buraya uyum sağlayıp kendi düzeninizi kurabilirsiniz:) Başarılar dilerim.

Son düzenleme:

Elbruz46

Rektör
Reaksiyon puanı
1,338
Finlandiya toplam nüfus 5 Milyon
Türkiye öğrenci sayısı 17 Milyon.

kmurat

Dekan
Reaksiyon puanı
3,908
Eğitim aile içinde başlar. Kısa süre Almanya'da kalmıştım (misafir olarak) Oradaki çocuklar en geç saat 20:00 uyurlar. Bizimkiler orada da, burada da gece yarısından evvel yatmazlar. Oradaki çocuklara yetişkinlerin izlediği sıradan dizileri bile izletmezler. Bizimkiler herşeyi izler. Orada Sinemalarda bile sıradan bir James Bond filmini zileyebilmek için en az 12 yaşında olunmak Z O R U N D A. Bizde şiddet içerikli diziler için Ö N E R İ L E N yaş sınırı 7.
Biz az gelişmiş ama çok hürriyetlere sahip bir toplumuz. Avrupalılar (belki sadece belli ülkeler) fazlasıyla kuralcı insanlar. Bizde okulların duvarları olmazsa, kız tavlamak için kocaman herifler okul içinde dolaşırlardı.