Din sömürüsüyle yüzleşmek

mustapha_84

Doçent
Reaksiyon puanı
3
Başbakan Tayyip Erdoğan ile Doğan Grubu arasında gelişen polemik hakkında bugüne kadar pek bir şey yazmadım. Çünkü tartışılan konuların detayları hakkında hemen hiçbir şey bilmiyordum. Ne ‘Hilton arazisi’ hakkında bilgim vardı, ne de Almanya’daki Deniz Feneri’nin nasıl bir kuruluş olduğundan haberdardım. Ancak Deniz Feneri’nde gerçekten de yolsuzluk yapıldığı Alman mahkemesinin kararıyla ortaya çıktı. Bu, hiçbir şekilde hafife alınmaması gereken büyük bir skandal. Ve karşımıza ‘din sömürüsü’ gerçeğini bir kez daha dikiyor.

Evet, laikçi yazarların dilinden düşmeyen din sömürüsü bir gerçektir, tarih boyunca var olmuştur. Din, çok büyük bir kutsal olduğu için, pek çok insan ona büyük önem verir ve uğrunda fedakarlıkta bulunur. Ve her devirde bu fedakarlığı kendi menfaatleri yönünde devşirenler çıkar. Zaten peygamberlerin bir mücadelesi de bu istismara karşıdır. İncil’i okursanız, Hz. İsa’nın en çok eleştirdiği şeyin bu olduğunu görürsünüz. Bir yerde şöyle der:

‘Uzun kaftanlar içinde dolaşmaktan, meydanlarda selamlanmaktan, havralarda en seçkin yerlere ve şölenlerde başköşelere kurulmaktan hoşlanan din bilginlerinden sakının. Dul kadınların malını-mülkünü sömüren, gösteriş için uzun uzun dua eden bu kişilerin cezası daha da ağır olacaktır.’

Kuşkusuz İslam dünyası içinde de böylesi ikiyüzlü ‘şeyh’ler, ‘hoca’lar veya ‘dini kuruluşlar’ var. Zaten işte zaman zaman bunların skandalları da ortaya çıkıyor. Bu durum karşısında dindarların yapması gereken, gözü kapalı bir ‘Müslüman dayanışması’ göstermek değil. Aksine, ‘içeriye’ eleştirel bakabilmek ve Müslüman etiketi taşısa da bu dinin ilkelerine aykırı davrananlara ‘dur bir dakika’ diyebilmek lazım. Unutmamak gerekir ki İslamiyet ‘kabileci’ değil, ‘hakçı’ bir dindir. Müslümanın da herhangi bir ‘cemaat’e değil, ilahi ilkelere sadakat göstermesi gerekir.

Bu arada din sömürüsüyle bu şekilde yüzleşirken, laikçilerin propagandasına da gelmemek gerek. Onların yaptığı, bir takım din sömürüsü örneklerinden yola çıkarak, tüm sivil dini oluşumları karalamak. Bir kaç sahte ‘hoca’nın marifetini kullanarak ‘hacı-hoca takımı’ diye damgaladıkları bütün dindar kesime savaş açıyorlar.

Oysa sivil dini oluşumlar içinde istismarcı yöneticiler olduğu gibi, kendini dine samimi olarak adayan ve onun uğrunda sayısız fedakarlıkta bulunanlar da vardır. Belki bu konuda basit bir kıstas almak için bu insanların özel yaşamlarına bakabilirsiniz. Lüks ve ihtişam içinde yaşayanlar olduğu gibi, mütevazi ve kanaatkar bir hayat sürenleri de göreceksiniz.

Öte yandan, dini sömürenlerin sadece sivil cemaat ve tarikatların içinden çıkmadığını da görmek gerekir. Tarihte olduğu gibi bugün de din sömürüsünün en álásını siyasi otoriteler yapar. Hatta kendine ‘laik’ sıfatını yakıştıran kimi devletler bile, işlerine geldiğinde, dini kavram ve değerleri kendi siyasetlerine alet ederler.

Ve yine görmek gerekir ki sömürüye açık olan tek değer din değildir. Aksine, insanların yücelttiği, kutsallaştırdığı her şey kolayca sömürü kaynağı haline gelebilir. Nitekim Türkiye’de din kadar, hatta belki daha çok, başka değerlerin istismarı yapılmaktadır: ‘Vatan-millet sömürüsü’ veya ‘Atatürk sömürüsü’ gibi.

Tüm bunları en aza indirgemenin yolu ise sivilleşmek, şeffaflaşmak ve hayırseverliği sadece ‘güven’ değil aynı zamanda ‘kayıt’ esasıyla yürütmektir.

Mustafa AKYOL

legolas4444

Profesör
Reaksiyon puanı
16
Bugün en çok din sömürüsünü kim yapıyor. Akp..

legolas4444

Profesör
Reaksiyon puanı
16
Sizin var ya dünyadan haberiniz yok. Yada bilerek yalan söylüyorsunuz. aşağıda bir kaçını yazdım.

_ Bu ülkede dindar cumhurbaşkanı istenmiyor.

_ Türban velev ki siyasi simge olsun

_ Ben içki içmek zorunda mıyım? Bu ülkede içki içmeyenlere mahalle baskısı yapılıyor ( bu sözleri söyleyen başbakan yabancı devlet adamlarıyla kadeh kaldırıyor. Üstelik içmeyenler değil, içenler dövülüyor )

_ 22 temmuz seçimlerinden önce Türban konusunda Avrupa mahkemesi karar alınca Tayyip bu konu ulemaları ilgilendirir diye fetva verdi. Madem öyle kendisi neden kapatma davasıyla yüzyüze geldi. Yoksa kendisidemi ulema?

Daha yazayım mı?

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
Bugün en çok din sömürüsünü CHP yapıyor. Muhalefetten veya şakadan söylemiyorum. Onlarca yıldır "din" konusunu gündemden düşürmeyen tek parti CHP'dir. Herkesi diniyle eleştiren de CHP'dir, din konusunu sürekli sıcak tutup gündemden düşmesini engelleyen de CHP'dir. Sonra da "din bizimdir" diye afiş bastırıp sokaklarda bunu bilboardlara yapıştıran da CHP'dir. İddia ediyorum, en radikal partiler bile "dini konular"ı CHP kadar konuşmamıştır. Onlarca yıldır tek yaptıkları "din din din din.." Bir türlü rahat bırakamadılar şu dinleri. 28 Şubat'ta uyduruktan tarikatlar bile icat ettiler.

Daha önce de söylemiştim, şimdi de söylüyorum; başörtüsüne karşı olmak, laikliğe karşı olmaktır. Çünkü laiklik, "herkes dinsiz olsun" demez, "herkes inancında özgürdür" der. Ama CHP ne der? "Hayır! Herkes inancında özgür olamaz, ben ne istiyorsam ona inanacaksın!" Dolayısıyla bu ülkede laikliğin baş düşmanlarından birisi CHP'dir.

Bir mesajda çok fazla CHP harflerini yan yana kullandım, inşallah başımıza kötü şeyler gelmez. :)

Legolas:

- Bu ülkede dindar cumhurbaşkanı istenmiyor: Anayasa Mahkemesi bile itiraf etti, "347 kararı bir hataydı" dedi. Ülkeyi bir cumhurbaşkanlığı seçimi yüzünden kaosa sürüklediler. Kim? CHP.

- Türban kadar başınıza taş düşsün; "türban" diye bir şey yoktur İslam'da. Başörtüsü yasağını kim zorluyor? CHP.

- Kapatma davası da hukuk bilmeyen bir "başsavcı"nın internetten derlediği şeylerle açılmıştı. Kim destekledi? CHP.

AYT@C

Doçent
Reaksiyon puanı
0
Daha önce de söylemiştim, şimdi de söylüyorum; başörtüsüne karşı olmak, laikliğe karşı olmaktır. Çünkü laiklik, "herkes dinsiz olsun" demez, "herkes inancında özgürdür" der. Ama CHP ne der? "Hayır! Herkes inancında özgür olamaz, ben ne istiyorsam ona inanacaksın!" Dolayısıyla bu ülkede laikliğin başdüşmanlarından birisi CHP'dir.

Sonuna kadar katılıyorum ..

Reallist

Profesör
Reaksiyon puanı
0
Daha yazayım mı?

Yazma bilgisizliğin ortaya çıkmasın. Gördüğüm kadarıyla medya haberlerini önüme delil olarak sunmuşsun. Medyanın konumu hakkında bi yazı vereyim. Dehşet Dengesi

_ 22 temmuz seçimlerinden önce Türban konusunda Avrupa mahkemesi karar alınca Tayyip bu konu ulemaları ilgilendirir diye fetva verdi. Madem öyle kendisi neden kapatma davasıyla yüzyüze geldi. Yoksa kendisidemi ulema?

Ulema = alimler, bilginler . İslam dini ile ilgili konularını İslam alimlerine sormak gerekmez mi ? Kaynak

_ Ben içki içmek zorunda mıyım? Bu ülkede içki içmeyenlere mahalle baskısı yapılıyor ( bu sözleri söyleyen başbakan yabancı devlet adamlarıyla kadeh kaldırıyor. Üstelik içmeyenler değil, içenler dövülüyor )

Olayı Nerden nasıl okudun akıl sır erdiremedim . Olayın aslı burda.
MAHALLE BASKISI İÇMEYENE
Başbakan mahalle baskısı tartışmalarına yeni bir boyut da ekledi: “Vatandaşın bir kısmı içiyor mu, buyursun içsin. Bir kısmı da içmiyorsa, bırak da o da içmesin. O seni niye rahatsız ediyor? Mahalle baskısı, mahalle baskısı deniyor ya, asıl mahalle baskısı bu ülkede ‘Ben içmiyorum kardeşim, sen buyur iç’ diyenlere. Bunlara yapılıyor mahalle baskısı...”

MECBUR MUYUM KADEH TOKUŞTURMAYA
Başbakan’ın Hürriyet Gazetesi Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök’ün 13 Ağustos tarihinde yayımlanan “Lütfen bir kadeh sayın Başbakan” adlı yazısıyla ilgili bir mesajı da vardı: “Ben beyefendiye diyorum ki; ‘Ya, kardeşim sen iç, bırak da ben içmeyeyim yahu. Aynı masada oturalım, sen iç, bırak ben içmeyeyim.’ ‘Yok’ diyor, ‘sen de bir kadeh tokuştur.’ Kafaya bak ya. Ben mecbur muyum sen tokuşturuyorsun diye tokuşturmaya.”
Kaynak

_ Türban velev ki siyasi simge olsun
Anayasa mahkemesine cevap veridi. Birde sana cevap mı versin. O kadar haberler yapıldı iddanameye sokuldu . Bu haberler ile ilgili cevaplar niye yazılmadı. Nerde cevap hakkı. Cevap hakkı yok . Neden çamur at senin gibilerin beyninde iz kalsın.

_ Bu ülkede dindar cumhurbaşkanı istenmiyor.
Youtube giriyorsun orda Özala yapılanlar diye bi başlık var. onu buluyorsun. Sonra iddanı düşünüyorsun ve susuyorsun..
Not:[ame="http://www.youtube.com/watch?v=DHwVaRwZFPg"]1989'da Turgut Özal'ın Cumhurbaşkanlığı için yapılan...[/ame]

yansimalar

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Realist sanırım sen burada açtığın konuları kı..ından atıp yazıyorsun. Tabiiki herkes medyadan haberleri alıp buraya koyuyor. Bende Akp nin din sömürüsü yaptığına inanıyorum ama sanırım bu gerçeğin ortaya çıkması senin gibilerin işine gelmiyor.

Cem

Profesör
Reaksiyon puanı
0
Realist sanırım sen burada açtığın konuları atıp yazıyorsun. Tabiiki herkes medyadan haberleri alıp buraya koyuyor. Bende Akp nin din sömürüsü yaptığına inanıyorum ama sanırım bu gerçeğin ortaya çıkması senin gibilerin işine gelmiyor.

Yansimalar,
Sana maalesef katılamıyorum. Realist'in nikindeki gibi konulara gerçekçi yaklaştığını, olan bitenin ise yaşayamadığımız din adına yaşanan olumsuzlukların yansımalar ı olduğunu düşünüyorum.

Reallist

Profesör
Reaksiyon puanı
0
Realist sanırım sen burada açtığın konuları kı..ından atıp yazıyorsun. Tabiiki herkes medyadan haberleri alıp buraya koyuyor. Bende Akp nin din sömürüsü yaptığına inanıyorum ama sanırım bu gerçeğin ortaya çıkması senin gibilerin işine gelmiyor.

Benim açtığım konulara kafanızdan yorum yazdığınızı çok iyi biliyorum. Kafanızdaki siyasi görüşe göre yorum yazdığınızı, hatta içinizdeki nefreti kustuğunuzu açık seçik görebiliyorlar. Yalancı medyanın haberlerini buraya taşıyarak manipülasyon yapma gayreti içinde olduğunuzu görmemek elde değil. Yalan haberlerinizi birebir kaynaklı cevap vermekten ve sizi yalanlamaktan ben bıkmadım . Ama siz bundan rahatsız olmuşsunuz. Rahatsız etmeye devam edeceğim...

Senin için kı..ından attığımı idda ettiğin linklerini senin için maviye boyayacağım. Benim açtığım konulardan herhangi birinde linksiz olduğunu görürsen haber ver .

kuruwa

Asistan
Reaksiyon puanı
0
akp din sömürgeci bunu anlamayana göremeyene diyecek laf var aslında ben sağ sol tutmam ama gerçekleride olduğu gibi söylerim akp nin içi yüzü daha yeni görünmeye başladı oda daha önceden niyetlerini anlamayanlara ibret olsun niteliğindeyken halada akp diyenlere şaşmaktayım yüce yaradan insanlara yol için kuranı kerimi aklımızı ve vijdanımızı kullanın buyurmuştur her şeye ki elektireğe gelcek zamla diğer ötv ve vergiler hariç yüzde 60 ları buluyorken memura zamma bakın ve bunudo olumlu buluyorlar akp liler ayıp insanı insan olarak gören yöneticilerde başımıza gelmediği sürece bizler de buralara yazsakta bildiklerini okumaktalar adamlar kendi anayasalarını hazırlıyorlardı gazi unvanı almak için uğraşıyorlardı daha neler neler ama anlayana anlamayan gelir yine akp der gider

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
kuruwa dedi ki:
halada akp diyenlere şaşmaktayım

Yanılıyorsun, kimse "AKP" diye tutturmuyor. Sadece dindar olduğu için etiket yemekten bıkmış olan halk, kötünün iyisini tercih ediyor. Yoksa AKP'yi takım tutar gibi tutanlar olsaydı bu %47, o zaman ondan önce daha büyük bir oranla Saadet Partisini seçerlerdi. Ama millet bıktı artık sürekli kendine düşmanlık eden yöneticiden; onun için de huzurlu bir ortam istedi.

Reallist

Profesör
Reaksiyon puanı
0
akp nin içi yüzü daha yeni görünmeye başladı oda daha önceden niyetlerini anlamayanlara ibret olsun niteliğindeyken halada akp diyenlere şaşmaktayım yüce yaradan insanlara yol için kuranı kerimi aklımızı ve vijdanımızı kullanın buyurmuştur her şeye ki elektireğe gelcek zamla diğer ötv ve vergiler hariç yüzde 60 ları buluyorken memura zamma bakın ve bunudo olumlu buluyorlar

Bakalım derdini anlamış mıyım ? Zam gelince Ak Partinin iç yüzü anlaşılmış mı oluyoruz ? Bir partinin iç yüzünü görmemek için zam gelmemesi mi lazım ? (5 yıl boyunca elektiriğe zam gelmedi ya . ) Bu ne çelişki. Yaşın yetiyorsa 2001 Krizinde ne olduğuna bak.2001 Türkiyeyi %40 fakirleştirenlere bankaları hortumlayanlara her hafta zam yapanlara kızmıyorsunuz. 5 Yıl sonra Petrol Ve Doğalgaz zamlanmasından dolayı elektriğe gelen zammı mı eleştiriyorsunuz. Otomatik fiyatlandırma geldikten sonra zam yapma özel sektörün elinde. Çok sevdiğiniz aydın abiniz ile koça söyleyinde petrol fiyatlarını düşürsün. Zira 150 dolardan 100 dolara geriledi. Ama hala aynı zammı devam ettiriyorlar.

adamlar kendi anayasalarını hazırlıyorlardı gazi unvanı almak için uğraşıyorlardı daha neler neler ama anlayana anlamayan gelir yine akp der gider

Darbe Anayasası ile yönetilmek mi istiyorsun ? Daha düne kadar solcular özgür anayasa isterken bugun sağ kesim anayasa değiştirmeye kalktığında neden değiştirmediler? Yapılan anayasayı okudun mu ? Okumadan duyduğun haberleri niye buraya gelip yazıyorsun ? Gazi ünvanını almaya kalkacak bu ülkede kimse yok . Kalkanda cezasını görür merak etme.

Zaten bu iddalar ortaya atanlar sizlerin araştırmayacağınızı bildiği için çok rahat asparagas haber yapabiliyorlar. Sizde ortada dolanıp duruyorsunuz. Çünkü sizi programladılar " irtica " "din sömürüsü" kelimelerine. Öyle programladılarki Atatürk'ün adını kullanarak , Atatürk'ü istismar ederek yapıyorlar . Sizde onlara inanıyorsunuz.

Bu ülkede dinden çok Atatürk istimar ediliyor. Her Atatürkçüyüm diyenin peşinden gidiyorsunuz. Biz uyandık sizin uyanmanızı bekliyoruz..

annttiigs

Profesör
Reaksiyon puanı
24
Yanılıyorsun, kimse "AKP" diye tutturmuyor. Sadece dindar olduğu için etiket yemekten bıkmış olan halk, kötünün iyisini tercih ediyor. Yoksa AKP'yi takım tutar gibi tutanlar olsaydı bu %47, o zaman ondan önce daha büyük bir oranla Saadet Partisini seçerlerdi. Ama millet bıktı artık sürekli kendine düşmanlık eden yöneticiden; onun için de huzurlu bir ortam istedi.

yapmayın abi çok mu huzurluyuz. belki seçerken huzur diye seçtiler ama şu anda huzur olmadığı çok açık. bunu savunurken ekonomi, ab felan zırvalamıcam çünkü herkesin bir bahanesi var.

ama bir siyasi parti düşünün ki sadece kavgadan, gürültüden, şiddetten geçinsin.

Reallist sana gelince;

Adamım, sende gazeteleri kaynakları ile buraya konu diye açıp sonra da gazetede okuduklarını yazanı bu sebeple suçlaman yanlış.

Velevki siyasi simge olsun demek ne demek ? sen açıkla bilelim.

Kanunlarla çizilmiş ama doğru ama yanlış bir kuralı gidip din ulemasına neden soralım ? Kanun sor derse sorulur ama önce kanunu düzenleyeceksin. işkembeden ulema bilir demeyeceksin.

Ben kendimce tam ne yaptıklarını söyleyeyim : cılkını çıkarıyorlar. ellerine ne geçerse cılkını çıkarıyorlar. ama hep diyorum. reel hayatımdaki tartışmalarda da. umarım haksız çıkarım umarım ilerleriz. ama ne mümkün kavgada gürültüden zamanımız yok. Suyu konuşacağız diye toplanıp, rakip izmir belediyesini eleştiren bu ülkenin bakanları, yakın şartlardaki suyu olan diğer kendilerinden olan illeri bazı iller diye geçiştirmeleri neresinden bakarsan bak siyasi rant peşinde olduklarının kanıtırdır.

upss son paragraf biraz hatta çok fazla konudan saptı pardon.

velhasıl kelam : şiddetten prim yapıp ezilenleri oynuyorlar. başbakanlık macerası
-siirt seçiminin iptalini bir kişi çıkıp mantıklı nedenlerle anlatsın ancak başka konuda-
-cumhurbaşkanlığı seçiminin genel seçimlerle harmanlanması.(ikinci dönem)

falan falan.. konudan sapıcam tüm şikayetlerimi burada yazıcam. yazmıcam dedikçe de yazıyorum dayanamadan. herkesten özür dilerim.

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
annttiigs dedi ki:
yapmayın abi çok mu huzurluyuz. belki seçerken huzur diye seçtiler ama şu anda huzur olmadığı çok açık. bunu savunurken ekonomi, ab felan zırvalamıcam çünkü herkesin bir bahanesi var.

Kardeşim, boşuna yazmakta olduğumu bana bir kez daha hatırlattığın için teşekkür ederim.

Arkadaşım, adam insanların AKP'ye tutuculukla oy verdiklerini söyledi; ben de öyle olmadığını söyledim. Şu anda çok huzurluyuz, herşey yolunda mükemmel vs mi dedim? Şu anda huzursuz da olsak, ortaya o iddiayı atan arkadaşın haksız olduğunu ıspatlıyor bu. E zaten ben de onun bu iddiasını karşılık yazmıştım; ama sen sanki "AKP geldi huzur bulduk, herşeyi süper mükemmel" demişim gibi eleştiri yazısı yazmışsın.

Gerçi yine de gelecek olan diğer bütün partilerin çok daha kötü sonuçlar doğuracağından da eminim. Tarihte çok da örneğini gördük. Örneğin CHP cumhuriyet kurulduğundan beri bizi yönetiyor çünkü o tarihten bu yana mecliste, ama bu ülkede "iyi" ne yapmışlar? Sonuçta millet AKP'den memnun olmadığı zaman bir sonraki seçimde değiştirecektir, ama CHP ne zamandır tek başına iktidara gelemiyor?

Bunlar AKP'nin neden seçildiği ve CHP'nin neden seçilemediğini ıspatlamaya tek başına yeter.. Böyle devam ettiği sürece de CHP seçilmeyecek.

kuruwa

Asistan
Reaksiyon puanı
0
bakalım derdini anlamış mıyım ? Zam gelince ak partinin iç yüzü anlaşılmış mı oluyoruz ? Bir partinin iç yüzünü görmemek için zam gelmemesi mi lazım ? (5 yıl boyunca elektiriğe zam gelmedi ya . ) bu ne çelişki. Yaşın yetiyorsa 2001 krizinde ne olduğuna bak.2001 türkiyeyi %40 fakirleştirenlere bankaları hortumlayanlara her hafta zam yapanlara kızmıyorsunuz. 5 yıl sonra petrol ve doğalgaz zamlanmasından dolayı elektriğe gelen zammı mı eleştiriyorsunuz. Otomatik fiyatlandırma geldikten sonra zam yapma özel sektörün elinde. çok sevdiğiniz aydın abiniz ile koça söyleyinde petrol fiyatlarını düşürsün. Zira 150 dolardan 100 dolara geriledi. Ama hala aynı zammı devam ettiriyorlar.

darbe anayasası ile yönetilmek mi istiyorsun ? Daha düne kadar solcular özgür anayasa isterken bugun sağ kesim anayasa değiştirmeye kalktığında neden değiştirmediler? Yapılan anayasayı okudun mu ? Okumadan duyduğun haberleri niye buraya gelip yazıyorsun ? Gazi ünvanını almaya kalkacak bu ülkede kimse yok . Kalkanda cezasını görür merak etme.

Zaten bu iddalar ortaya atanlar sizlerin araştırmayacağınızı bildiği için çok rahat asparagas haber yapabiliyorlar. Sizde ortada dolanıp duruyorsunuz. çünkü sizi programladılar " irtica " "din sömürüsü" kelimelerine. öyle programladılarki atatürk'ün adını kullanarak , atatürk'ü istismar ederek yapıyorlar . Sizde onlara inanıyorsunuz.

Bu ülkede dinden çok atatürk istimar ediliyor. Her atatürkçüyüm diyenin peşinden gidiyorsunuz. Biz uyandık sizin uyanmanızı bekliyoruz..
bir 5 yıldır zam var ama bazı yerlre yapılmadı o kadar tup elekrtık dıyorusun petrola 2 dunya ülkesiyiz en pahalı ülkede 1 olduk artık doğalgazda yine aynı ama bir değşiklik var dünyada en pahalı olaraktan 2 tüpgaz bizde bunlardan alınan vergilere kılıf istabul kültür şehri olsun diye kullanın pahalı diyorlar 5 yıldır zam vardı tup petrol sigara içki vb ki bunlar öyle zam yiyorduku hemde nasıl caktırmadan arttırıkan ötv ler 5 yıldır onlarda vardı kısacası zaten almanyanın da belıttıgı gibi deniz fenerı de ortaya çıkınca zaten takke dustu kel gorundu

demısssın darbe yonetımı ben artık solu senın kafandakı gıbı sağıda kenara atıp birlik beraberlikli yönetim istiyorum kendi sağ saplantından kurtuldugunda bunu konuşabiliriz adamlar bir baş örtüsü dedi oyu yukseltti dini kullanaraktan ne oldu sonuç çözümlenmedıgı gibi halkı boldu önce halkın istekelrını yap ama bu tum halk olacak senın yandaşın olacak kişilerınkı degıl bende baş örtüsüne karşı iken bunların yaptıgı saçmalıklardan sonra artık bende girmesın dıyorum

Reallist

Profesör
Reaksiyon puanı
0
Kanunlarla çizilmiş ama doğru ama yanlış bir kuralı gidip din ulemasına neden soralım ? Kanun sor derse sorulur ama önce kanunu düzenleyeceksin. işkembeden ulema bilir demeyeceksin.

İlk başta hangi kanunda yasaklanmış onu bulabilecekmisin ? Net bir şekilde baş örtüsü yada türban yasak diyen bir kanun. Yorumlayarak gelme bana.

Burdaki insanın özgürlüdür. Özgürce giyinemiyorlar bile. Sadece üniversitede okumak için bile razı gösterilmiyor.. Çok tartışıldı zaten anlayacağınıza zannetmiyorum.

Defalarca tekrarladım. Bizi yöneten burjuva, halkın seçtiği partiyi istemiyor. Kendi seçtirdiği partileri istiyor. Burjuvanın dinini bilmeden halkın seçtiği her partiye irticacı denilmesini anlayamassınız.

annttiigs

Profesör
Reaksiyon puanı
24
Kardeşim, boşuna yazmakta olduğumu bana bir kez daha hatırlattığın için teşekkür ederim.

Arkadaşım, adam insanların AKP'ye tutuculukla oy verdiklerini söyledi; ben de öyle olmadığını söyledim. Şu anda çok huzurluyuz, herşey yolunda mükemmel vs mi dedim? Şu anda huzursuz da olsak, ortaya o iddiayı atan arkadaşın haksız olduğunu ıspatlıyor bu. E zaten ben de onun bu iddiasını karşılık yazmıştım; ama sen sanki "AKP geldi huzur bulduk, herşeyi süper mükemmel" demişim gibi eleştiri yazısı yazmışsın.

Gerçi yine de gelecek olan diğer bütün partilerin çok daha kötü sonuçlar doğuracağından da eminim. Tarihte çok da örneğini gördük. Örneğin CHP cumhuriyet kurulduğundan beri bizi yönetiyor çünkü o tarihten bu yana mecliste, ama bu ülkede "iyi" ne yapmışlar? Sonuçta millet AKP'den memnun olmadığı zaman bir sonraki seçimde değiştirecektir, ama CHP ne zamandır tek başına iktidara gelemiyor?

Bunlar AKP'nin neden seçildiği ve CHP'nin neden seçilemediğini ıspatlamaya tek başına yeter.. Böyle devam ettiği sürece de CHP seçilmeyecek.

sen de beni yanlış anlamışsın işte.
Ben de sen bunu dedin demedim son cümlene yorumumu yaptım sana muhalefet değil yani. Huzur aradılar huzuru buldular mı ? Hiç tasvip etmediğim bir kişinin teorisi "suni denge teorisi" tam olarak oynana oyundur. Ha bu oyun durur mu durmaz. Çünkü artık halkın neyi seçtiğine bakacak derdi yok. Orta gelirli vatandaş bile şu an da gıda yardımı vs gibi şeylere muhtaç. Sesini nasıl çıkartsın ? Bir sonraki seçime kadar hep aç kalmak yerine bu şekilde yarım açlığı tercih ediyor ki bence de haklı.

Selametle...

ledzeppelinfan

Profesör
Reaksiyon puanı
0
Ama CHP ne der? "Hayır! Herkes inancında özgür olamaz, ben ne istiyorsam ona inanacaksın!" Dolayısıyla bu ülkede laikliğin baş düşmanlarından birisi CHP'dir.

bu yazdıklarında ciddi olamazsın.CHP yerine AKP harfleri koyarsak anlam bütünlüğü sağlanmış olur...

kuruwa

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Chp yıde akp yıde diğer butun partileride allah bildiği kibi yapsın gündem akp din sömürgesi yaptımı cewap ewet yaptı ikinci seçimde ortalıgı karıştırıp baş örtüsünden vurdu oyları maden bu kadar müslüman bir ülkeyiz neden yoksulluk ve yolsuzluk bitmiyor esnafı akp tam oalrak bitirdi artık sabah 9 da açılan iş yerımızde şiftah 2 lira rezin yönetim rezil düzen rezil iç ekonomi yok o artık bitmiş tükenmiş iç ekonomi daha iyi açıklar halkın çoğunlugu gerçekten aç ve yardımlarla milletin ağzını kapatıyorlar tr çok rezil yönetim gördü ama akp en rezili rusvası çıktı haticeyı geçin necite tukenen fakirleşen halk millet atıp tutuyor gerçekler dışarda çıkın gezin esnafa sorun o zaman uydurma buyuyoruz coçuk hikayelerıne tok olursunuz

Cem

Profesör
Reaksiyon puanı
0
bu çocuklar illa bay kal zihniyetli bir partinin ülkeyi batırıp kaç lirayız diye sattığını mı görecek illa?

paşazaade

Asistan
Reaksiyon puanı
0
akp din sömürüsü yapıyo diyelim peki chp ne yapıyo laiklik kisvesi altında memleketi soyuyolar
chp dönemini bilmeyeniniz varmı aranızda
bırakın allah aşkına vatan elden gidiyo laiklik elden gidiyo diye biz kaç kişiyiz derneğini kurup örgüt işlerinde kullanan simokinli teröristler de atatürkü laikliği kullanıyo
akp muhafazakar kesim üzerinden siyaset yapıyosa bu nekadar anormalse chp ninde yaptıkları çokmu normal onlarda laiklik adı altında götürüyolar parsayı
bu memlekette kim kimi yada neyi kullanmıyoki bugüne kadar gelen siyas, partilerden ne gördük hepsi ya bunlar gibiydi yada bunlardan kötüydü iyiysine hiç denk gelmedim 70 li yıllardaki karaborsa zamanlarını hatırlayın onlarda atatürkcüyüz diye gecinenlerdi ama memleket acından geberiyodu
erbakan dönemini nasıl alaşşa edildikleri ortada bunlarada benzer bi komplo düzenleniyo
hemde kendilerini yasal dernekmiş gibi gösterip üçbeş figüranda eekleyip mitinglerde kullanıyolar tüm bunları aslında gercekten demokrasi içinmi yapıyolar sizce eger buna inanırsanız suç kullananlarda değil kendini bukadar kullandırmaya müsait insanlrda derim

kuruwa

Asistan
Reaksiyon puanı
0
akp din sömürüsü yapıyo diyelim peki chp ne yapıyo laiklik kisvesi altında memleketi soyuyolar
chp dönemini bilmeyeniniz varmı aranızda
bırakın allah aşkına vatan elden gidiyo laiklik elden gidiyo diye biz kaç kişiyiz derneğini kurup örgüt işlerinde kullanan simokinli teröristler de atatürkü laikliği kullanıyo
akp muhafazakar kesim üzerinden siyaset yapıyosa bu nekadar anormalse chp ninde yaptıkları çokmu normal onlarda laiklik adı altında götürüyolar parsayı
bu memlekette kim kimi yada neyi kullanmıyoki bugüne kadar gelen siyas, partilerden ne gördük hepsi ya bunlar gibiydi yada bunlardan kötüydü iyiysine hiç denk gelmedim 70 li yıllardaki karaborsa zamanlarını hatırlayın onlarda atatürkcüyüz diye gecinenlerdi ama memleket acından geberiyodu
erbakan dönemini nasıl alaşşa edildikleri ortada bunlarada benzer bi komplo düzenleniyo
hemde kendilerini yasal dernekmiş gibi gösterip üçbeş figüranda eekleyip mitinglerde kullanıyolar tüm bunları aslında gercekten demokrasi içinmi yapıyolar sizce eger buna inanırsanız suç kullananlarda değil kendini bukadar kullandırmaya müsait insanlrda derim

bırakın sağı solu diyoruz hala biri sağda biri soldan örnek vermekte zamanında memleket acından ölmedi para vardı ama kara borsana bellı bır zamanda olsada temın ediliyordu zamanın uzun kısa günümüze bakalım her şey var bankalar iç piyasadakı rezilliği ve para olmayışını görerek bayram kredisi yanlış duymadınız bu kredi daha önceden varmıydı yoktu neden var devletın gucunude yanlarına alaran biten esnaf ve halktan sömürge kredi kartı ile kredi kartı ödeyenlere şahidiz artık eskiden para vardı zor alınıyordu şimdi ise her şey var para yok eeee sola vuranlaf laf atanlar ne değişti halk dahada fakılerşti maliye bakanlıgı arştırsa en çok esnaf batarak kapatılamsı akp de din de sömürdüler atatürküde bugun damarlarımızda saf turk kanı varsa atatürk sayesinde yoksa artık kimbilir ne dölü olur çıkardık solda sağdan hayır yok demekki bir seçimde hepsine biz ders vermelıyız yarınlar hepimizn olmalı

feylesoft

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
...Velevki siyasi simge olsun demek ne demek ? sen açıkla bilelim...

İzninizle ben açıklayım sayın annttiigs;
Velev ki, yani olası ki, yani muhtemel ki siyasi simge olsun. Yani ihtimalin herhangi bir yanından tuttururalım ki "başörtüsü" (ve diğerleri kipa, haç vs.) kişinin siyasi görüşünü yansıtsın...e ne var bunda? İnsan olma bağlamında ne gibi bir aleyhtarlığı hatta ne gibi kötülüğü, hatta ve hatta tehlikesi var? Eğer varsa vay bu ülkenin haline. Sokaklar hatta evler (hatta kimse duymasın yan odada bile) tehlikeyle karşı karşıyayız. Hangi kardeşimizin başörtüsünden kim ölmüş? Sütçü İmam olayı vakay-ı istisnadır. Ama Sütçü İmam'ın karşısındakilerin bağlı olduğu mantığın bu ülkedeki mümessilleri için bu böyle olmayabilir...

"İslam" "eskilerin uydurduğu bir masal" değil, bir siyasi görüş değil, bir ideolojik akım değil. "İslam" bir "hayat nizamı"dır. İslam'ı kabul eden Allah'ın emir ve yasaklarını kabul etmiş demektir. Bunun lamı cimi yok. Ya Kelime-i Şahadet getirmeyeceksin ya da Allah'ın bir olduğunu, Allah'tan başka tapınılacak ilah olmadığını ve Hz.Muhammed (sav)'in Allah'ın kulu ve elçisi olduğunu belirttiğin imanına şahitlik yaptığın için gereğini yerine getireceksin. Yani hayatını bu hayat nizamına göre belirleyeceksin.

İnanç ve itikad kavramlarını farklı yorumlayanlar çıkması insan beyni sayısınca olacaktır. Bu eşyanın doğası gereğidir. Amaaaa bir başka insanın inanç ve itikad algısını, izanını, anlayışını ve hayatına (diğer insanların özgürlük alanına girmeden, sekteye uğratmadan) uygulamasını engellemek hangi mantıksal olguyla anlatılabilir? Bu madalyonun bir yüzü. Diğeri nedir? Diğeri de bunun tam tersini yani laikliği siyasete alet etmek olmuyor mu? Eğer din siyasete alet ediliyorsa, dini sadece vicdani bir uygulama olarak ortaya koyan zihniyet de başta laiklik olmak üzere bir çok şeyi siyasete alet ediyor diyebiliriz. Bu saçmalık olmaz da ne olur?

İnsan; algılayış,düşünüş ve yaşayışını destekleyen, o ortamı oluşturmaya çalışan oluşumları desteklemez mi? Şimdi laikler kendi düşünce sistemlerini savunanları bırakıp farklı bir oluşumu mu destekliyor? Bu nasıl bir ahmaklıktır? Ben, benim gibi düşünenleri destekliyorum diye hayatı yaşayış tarzım bir siyasi simge midir?

İnsan her şeyiyle kendini ortaya koyar. Nasıl düşünüyorsa öyle yaşamak ister. Ne bekliyorsunuz yani?

Şimdi bu forumda Mustafa Kemal'in resmini avatar olarak kullananların bu "siyasi simgeyi" değiştirmesini mi? Ya da kurt logolu arkadaşların... Ya da yakalardaki bilmem ne rozetlerinin... vesaire vesaire... Hepsi siyasi simge, bunun sonu yok!

Bu korkularla, bu kurgularla ya-şa-nıl-maz!!!

annttiigs

Profesör
Reaksiyon puanı
24
Bu korkularla, bu kurgularla ya-şa-nıl-maz!!!

Bu en basiti ile kolaya kaçmak her gelene geç demektir. Trafik ışığı olmayan 4 yol ağzına benzer burası. Tam olarak Türkiye'de yapılmak istenendir.

Şimdi bu forumda Mustafa Kemal'in resmini avatar olarak kullananların bu "siyasi simgeyi" değiştirmesini mi?

Yani her Mustafa Kemal logolu size göre bir parti mensubudur ? Yine yanlış. Yani yanlıştan ziyada önyargı. Yanlışı çağıran önyargı.
Velev ki, yani olası ki, yani muhtemel ki siyasi simge olsun. Yani ihtimalin herhangi bir yanından tuttururalım ki "başörtüsü" (ve diğerleri kipa, haç vs.) kişinin siyasi görüşünü yansıtsın...e ne var bunda?

Siyasi olsa ne olur, insanlığımızdan ne kaybederiz diyorsun. Ne kaybettiğimizi biliyorsundur. Kurduğun cümlelerden 80'i yaşadığını varsayıyorum.( Ki ben yaşamadım )
Bıyıktı siyasi simge, ideolojik simge!! Bıyık bildiğin bıyık. Fırça bıyık solcu olurdu. İki taraftan aşağıya sarkan hilal şeklindeki bıyık da sağcı olurdu. Ne oldu velevki simge oldu bıyık ne oldu ? 5 milyon insan öldü kayboldu. İnsan hemde gencecik insan. bu günün beyinleriydiler. Üniversite öğrencisiydiler. Yani siyasi simge oldu mu toplumda kutuplaşma başlayacak. Bak karşıyım demiyorum burayı kaçırma. Siyasi simge oldu mu ayrılıklara gebedir. Toplumu bozar. Bizim toplum böyle gazlara müsait bir toplum.

Velevki siyasi simge olsun dersek. Velev ki öldü ne olur diyeceğiz sonrasında. Ki kaıçınılmaz son budur. Daha olmadan iki kutuba ayırırken. Olduğunda ne olacağını düşünmüyorum.

Saygılarımla...

Cem

Profesör
Reaksiyon puanı
0
bugun damarlarımızda saf turk kanı varsa atatürk sayesinde yoksa artık kimbilir ne dölü olur çıkardık
damarlarında saf türk kanı olduğunu nerden biliyorsun? avusturyadaydı sanırım, aşırı milliyetçi kadın aday vardı, safım safım dedi, yüzde 30 bile anavatanlı çıkmadı yapılan testler sonucunda. ha "ben saf türk kanlı hissediyorum" dersen ayrı ama o zaman kimin dölünden olduğunun değeri yok, gene saf türk kanlıyım diyebilirsin.

öte yandan, bu geyiği artık bırakın, o olmasaydı onun bunun dölü olurdunuz, bunun ..ku olurdunuz geyiklerini.
O zaman şöyle geriye doğru gidelim, ilk Türk Mustafa Kemal Paşa olmadığına göre, Türk boylarının köklerine kadar geri dönmemiz gerek. İlk Türk kimse onu hatırlamak gerek böyle laflarda, hatta ilk Türk bir insan olduğuna göre ilk insanı hatırlayabiliriz sonraki adımda, ilk Türk'ü de, ilk insanı da, Mustafa Kemal Paşayı da yaratan Allah (C.C.) olduğuna göre kimin dölü olduğunuzla ilgili hatırlamalarınızda O'na şükretmelisiniz, O'nun sayesindedir, başkasının değil.
Konu sapmasın isterim ama bu söz bu cevabı gerektirdiği için bölmek şart oldu.

feylesoft

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Bu en basiti ile kolaya kaçmak her gelene geç demektir. Trafik ışığı olmayan 4 yol ağzına benzer burası. Tam olarak Türkiye'de yapılmak istenendir.

Hangisinin kolaya kaçmak olduğunu bir kez daha düşünürseniz sevinirim. Ben diyorum ki İslam bir hayat nizamıdır. Kişiler inançları gereği; diğer insanların yaşam alanlarını ihlal etmeden -ki giyim-kuşam bir başka insanın yaşam hakkını nasıl ihlal edebilir? Bu mantıkla ben de makyajın ya da dekoltenin aynı yola çıktığını söyleyebilirim, lütfen tutarlı olalım- istedikleri gibi yaşama haklarını kullanmalıdır. Siz diyorsunuz ki dinin emirlerini -ki başörtüsü dinin emri olarak telakki eden insanlardır bunlar- uygulayanlar siyasi davranmaktadır. Kuralları gereği gibi uygularsanız -ki uygulanan üniversiteri gördük, bir kaç provakatif olaydan başka ne var?- sorun kalmaz zira bu milletin zaten zorla işi olmaz. Sonuç olarak ben diyorum ki; evrensel kuralları gereği gibi uygulayın, aşırıya kaçan için gereken neyse onu yapın. Bu durumdaki bütün insanları potansiyel suçlu (devlet düşmani demek oluyor) ilan etmek hangi vicdana sığar, hangi mantık açıklar. Siz de diyorsunuz ki, baştan halledelim bu "insan hakkını" yok sayalım sorun kalmaz. Hangisi kolaya kaçmak oluyor? Üstelik bu sorunu görmezden gelmek, sorun olmaktan da çıkarmıyor.

Yani her Mustafa Kemal logolu size göre bir parti mensubudur ? Yine yanlış. Yani yanlıştan ziyada önyargı. Yanlışı çağıran önyargı.

Peki başörtüsü takmak; terörist olmak mıdır, ülkeyi bölmek midir? Sizinkisi hangi yargı?

Ki her Mustafa Kemal logosu kullanan bir parti üyesi olmasından da benim açımdan bir beis yoktur. Bu partiler illegal partiler mi, kanunu, tüzüğü yok mu Allah aşkına? Anayasaya uygun değiller mi? Legal bir partiyi, kanunların elverdiği sınırlar içerisinde desteklemek suç olabilir mi? Yirmisine gelmiş insanları bundan soyutlayabilir misiniz?

Siyasi olsa ne olur, insanlığımızdan ne kaybederiz diyorsun. Ne kaybettiğimizi biliyorsundur. Kurduğun cümlelerden 80'i yaşadığını varsayıyorum.( Ki ben yaşamadım )

Tarihi bilmek ve muhakeme etmek için illa bütün tarihi yaşamak gerekiyor anlaşılan. Söyleyeyim buyrun; ben "kal-ü bela"yı hesap ederseniz insanlıkla aynı yaştayım. Ve size bir tavsiye; öyleyse yaşınız kadar konuşun!

Bıyıktı siyasi simge, ideolojik simge!! Bıyık bildiğin bıyık. Fırça bıyık solcu olurdu. İki taraftan aşağıya sarkan hilal şeklindeki bıyık da sağcı olurdu. Ne oldu velevki simge oldu bıyık ne oldu ? 5 milyon insan öldü kayboldu. İnsan hemde gencecik insan. bu günün beyinleriydiler. Üniversite öğrencisiydiler. Yani siyasi simge oldu mu toplumda kutuplaşma başlayacak. Bak karşıyım demiyorum burayı kaçırma. Siyasi simge oldu mu ayrılıklara gebedir. Toplumu bozar. Bizim toplum böyle gazlara müsait bir toplum.

Bıyık bırakmak ayrı şey, militarist eylemler yapmak ayrı şeydir. Rozet takmak ayrı şey, milletin değerlerine hakaret ederek insanların insanlık hakkını gasbetmek ayrı şeydir. Legal bir parti üyesi olmak ayrı şey, illegal bir oluşumun içinde olmak ayrı şeydir. Buyrun hepsi siyasi. Umarım aradaki farkı anlayabiliyorsunuzdur. Siz aklınızı kiraya veriyorsanız, vermeyenlerin kabahati ne? İtidal, itidal...

Velevki siyasi simge olsun dersek. Velev ki öldü ne olur diyeceğiz sonrasında. Ki kaıçınılmaz son budur. Daha olmadan iki kutuba ayırırken. Olduğunda ne olacağını düşünmüyorum.

Burası en komik olanı. Velev ki öldü değil de, velev ki kanunlar evrensel ölçülerde uygulandı ve insanımız hem milletle hem devletle barıştı. Hala ihtimal üzerine konuşuyorsunuz farkında mısınız? Bu bir korkudur, bir paranoyadır. Böyle yaşanılmaz.

Ki hepsini geçtim, biraz empati, birazcık...

Sizin şu an yazdıklarınız da siyasi argümanlar değil mi? Siz, bıyık ya da sakal bırakmıyorsanız, bu kendinizi öyle ifade etmek istediğiniz için değil midir? Siyasi boyutundan daha çok insani, yani yaşamsal boyutu ön plandadır. Meselenin burasından ipi kaçırırsak, bahsettiğiniz duruma düşeriz. Karşımızdakine her şeyden evvel insan olma desturuyla bakabilmeyi beceremeyenler olacaktır. İyi de bakabilmeyi becerenler daha çoksa. Kaldı ki halkın bu olayı nasıl gördüğü en bariz şekilde otrada. Yakın tarihten bir örnek daha vereyim , malum yaşım itibariyle. Darbelerin gerekçelerine bir daha göz atın, başörtüsü takmak var mıymış???

Saygılarımla...

Saygıyla,
Sevgi umarak...

Ha bir de artık şu "cımbızcılık" hastalığından kurtulun, hayata komplike bakın!

Reallist

Profesör
Reaksiyon puanı
0
bugun damarlarımızda saf turk kanı varsa atatürk sayesinde yoksa artık kimbilir ne dölü olur çıkardık

Atatürk'ü inkar etmek ahmaklıktır. Peki Fatih Sultan Mehmet , Kanuni Sultan Süleyman bunları inkar etmek ne oluyor . Yaşadığın toprakları alan 600 yıl burayı savunanlar olmasaydı ne dölü olurdun ?

annttiigs

Profesör
Reaksiyon puanı
24
Ve size bir tavsiye; öyleyse yaşınız kadar konuşun!
aslında bu cümleden sonra yazmamam gerekirdi :( yaşıtlarınızla konuşun siz de. ciddiye almayın bizi. çocuğuz anlamayız. Hayır onu demedim yanlış anladın dersen, daha da komik olacak.

tamamen demogoji ya da her ne haltsa..
ben siyasi değildir ama siyasi olsun dersen ne oluru diyorum.

bir başbakanın lafı böyle mi olmalı ?
bu sen bizdensin sen bizden değilsini getirmeyecek mi. Şu anda olanları yok saydığımı sanmışsınız ki saymıyorum. Toplum belirttiğim gibi en ufak şeyden gaz alıp ayrımcılığa giderken. Bu mudur eksiğimiz, takmasını serbestleştir serbestleştirme umrumda olmaz. ama ne zaman ki siyasi simge olsa ne olur lan gibi konuşursa bir başbakan ki tarzı budur. Örnekleriyle sabit bir başbakanımız var. Ben itiraz ederim. En son siyasi simgede olanları hatırlatırım. Ayrımcılığı hatsafhaya taşıyor derim.

Saygılarımla...