Linux Cafe

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,285
Bunu yazma amacım Windows vs Linux karşılaştırması yapmak değildi. Sadece böyle bir makale yapmıştı. Üstelik evet, KDE için kullandığını kendi ağzıyla söylemişti :p Linux camiasında 4 çeşit troll vardır, bunlardan uzak dur ve bunlardan olma. Olmamak zor biliyorum çünkü bazı durumlar harbi kaşınıyor. Ama olma. Özen göster :D
1- Kendi dağıtımını üstün yazılım olarak görenler
Bu kullanıcıların yeni başlayan adama Gentoo iso'su indirttiklerini (OHA! Harbiden!) gördüm. Arch iso'su indirttiklerini gördüm. Tamam, dağıtımı seversin de, adama diyor ki "Wikisini biraz kurcalasan çözersin" Ben de diyorum ki Bu adamlara göre işlerin başka yapılabileceği düzgün bir yol yok. O zaman ben kaç yıldır Linux kullanıyorum, bir dağıtımda yapıp diğerinde yapamadığım şey olamadı. Yazılım tercihi de kişinin zevkine kalmış. Sen A dağıtımını seviyorsun ve senin ihtiyacını karşıladı diye o dağıtım benim işimi yapabilecek anlamına gelmiyor. Ben güncel yazılıma ihtiyaç duyuyorum ama bazıları da eski yazılımla yaşayabiliyor.
2- Anti Windows yada Anti Ubuntu
Bu kategoriye girmemek gerçekten zor çünkü bu konuda hepimizin anıları var. Yani bir öfke hali ister istemez geliyor ama dikkat et.
3- Sadece özgür yazılım kullanıp, diğer insanlara özgür olmayan yazılımlarla ilgili vaaz vermeye, Linux denen yerde adamın lafını kesip GNU/Linux diyenler
Özgür yazılımı sevmek güzel bir şey. Hepimiz seviyoruz. Ama fanatikliğin her türü kötüdür. Sen bir adamla konuşurken Linux dediği an sözünü kesip GNU/Linux diye düzeltirsen o konuşma orada biter. Kimse seni ciddiye almaz. Özgür olmayan yazılım kullanandan bazen kullanılmasının gerekli olduğunu savunan adama kadar herkese internette saldırırlar başka işleri güçleri yok gibi.
4- Bedavaya edindiği özgür yazılımın geliştiricilerinin kendilerinin peşinde koşması gerektiğine inananlar
Bu adamlar sürekli yakınır kardeşim. A programını beğenmedim şunu da yapmalıydı, B programını beğenmedim, şu özellik napıyor, niye arayüzü böyle ? Kardeşim, zaten bedavaya alıyorsun bu trip nedir ? Adamlar hayrına yazıyorlar bu programları, paylaşıyorlar. Eğer o özelliği istiyorsan, programlama biliyorsan kendin yaz, bir fork olarak internette yayınla, bilmiyorsan senin için yapacak bir programcı kirala. Yada o programın geliştiricisine bağışta bulunup, "şöyle de bir özellik olsaydı keşke" gibi yazman da bir çözüm olabilir.

Hiçbir şey mükemmel değil, işlemcilerimiz bile casus yazılım içeriyor bugün. Ben Linux'u kullanıyorum çünkü;
1- Daha basit
2- Daha hızlıyım
3-
Beni daha az uğraştırıyor
4- Linux'u seviyorum

Başka neden lazım mı ? :)
Aslında bu itiraf başka. Bsd kullanmamamın nedeni kde :D

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Bu BSD'nin amacı ne? Ben onu çözemedim henüz. Linux'un bir felsefesi var. Windows, kullanım kolaylığı sağlıyor. macOS ise kararlı.
GNU Hurd var bir de galiba.
Richard Stallman'ın GNU'sunun açılımı biliyorsun ki Gnu-is-Not-Unix olarak bilinir. Yani GNU Unix Değildir. Ancak o zamanlar lisans ile ilgili soru işaretleri vardı. Richard Stallman ise bu soru işaretlerini ortadan kaldırmanın yolunun gerçek bir Unix sistem portu oluşturmak olduğunu farketti.

Bir laf vardır, Linux bir grup Unix tutkununun Unix'i PC platformu için yeniden yazmasıysa, BSD ise bir grup Unix tutkununun Unix'i PC platformuna port etmesidir.

Kısaca bu BSD'nin bütün espirisi Unix'e daha yakın olması. Dolayısıyla GNU'nun üstündeki lisans zanı ortadan kalktı. Linux sadece kernel ve GNU projesinden tamamen bağımsız. GNU/Hurd ise tamamen GNU vakfının yarattığı özgür bir kernel. Linux'un içinde sahipli kodlar var.

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,285
Bsd, Linux'a göre daha farklı bir yapıya sahip. İşlev olarak çekirdek daha az geri planda, sistem modülleri çalışma prensibi içerisinde daha güçlü. Bu yüzden yapı olarak Linux'tan üstündür. Bu arada Mac OS doğrudan BSD mimarisinin üstüne inşa edilmiştir, hani ne kadar yetenekli olduğunu buradan hesap et.

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Bu arada Mac OS doğrudan BSD mimarisinin üstüne inşa edilmiştir, hani ne kadar yetenekli olduğunu buradan hesap et.
Yalnız bunu sen artı olarak sayıyorsun da ben bunu nötr değlise eksi olarak bile sayabilirim çünkü macOS kullandım, kullanıyorum, o çileyi biliyorum :P

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,285
Yalnız bunu sen artı olarak sayıyorsun da ben bunu nötr değlise eksi olarak bile sayabilirim çünkü macOS kullandım, kullanıyorum, o çileyi biliyorum :p
MacOS'u erken dönemde ve Darwin'i kullandım. MacOS'un ne denli saçmalayabileceğini düşünebiliyorum, lakin MacOS X çıktığında bayağı hayranlık uyandırmıştı. Millet "Taş gibi Unix var arkasında, kokması sokması yok" diye övünüyordu. Zamanla bozulmuştur, malum bütün sistemleri birbirine benzetme çılgınlığı yüzünden mahvediyorlar.

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
MacOS'u erken dönemde ve Darwin'i kullandım. MacOS'un ne denli saçmalayabileceğini düşünebiliyorum, lakin MacOS X çıktığında bayağı hayranlık uyandırmıştı. Millet "Taş gibi Unix var arkasında, kokması sokması yok" diye övünüyordu. Zamanla bozulmuştur, malum bütün sistemleri birbirine benzetme çılgınlığı yüzünden mahvediyorlar.
Mac OS X zamanında da böyleydi yaklaşık. Son zamanlarda Windows 10 ile toparladı baya. Onun için macOS daha fazla göze batar oldu. Çünkü Windows bile bu kadar yol kat etti. Eskisi gibi macOS kullanıcıları yada biz Linux kullanıcıları mavi ekran diye dalga geçemiyoruz, hakkını vermek lazım.

Son zamanlarda özellikle saçmaladılar Apple tarafında. Performans boombook oldu, güvenlik boombook oldu, hayatımız boombook oldu, işimiz boombook oldu. 2,7GB boşta ram yiyor, en iyi ihtimalle diyelim ki 400-500MB'ı (Çok çok daha az, 200 küsürlerde) sistem gözlemcisinde gözüküyor. Kalan 2,3 GB nereye gidiyor kimse bilmiyor macOS'da. Bu cihazlar 4GB ram ile gelmeli orjinallerinde. Bu cihazlarla gerçekten çalışılabilir mi ?

Kaynak: https://www.youtube.com/watch?v=38bJpoETv2I

Türkçesever

Profesör
Reaksiyon puanı
2,970
Mac OS X zamanında da böyleydi yaklaşık. Son zamanlarda Windows 10 ile toparladı baya. Onun için macOS daha fazla göze batar oldu. Çünkü Windows bile bu kadar yol kat etti. Eskisi gibi macOS kullanıcıları yada biz Linux kullanıcıları mavi ekran diye dalga geçemiyoruz, hakkını vermek lazım.

Son zamanlarda özellikle saçmaladılar Apple tarafında. Performans boombook oldu, güvenlik boombook oldu, hayatımız boombook oldu, işimiz boombook oldu. 2,7GB boşta ram yiyor, en iyi ihtimalle diyelim ki 400-500MB'ı (Çok çok daha az, 200 küsürlerde) sistem gözlemcisinde gözüküyor. Kalan 2,3 GB nereye gidiyor kimse bilmiyor macOS'da. Bu cihazlar 4GB ram ile gelmeli orjinallerinde. Bu cihazlarla gerçekten çalışılabilir mi ?

Kaynak: https://www.youtube.com/watch?v=38bJpoETv2I
MacBook'a Linux dağıtımı kurarız. Sistemi bir süre daha kullanırız. :cool:

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,285
@eronis Apple hiçbir zaman şu yazılım işini anladı gibi gelmedi bana. Hakikatten gelmedi. BSD tabanına bu kadar yığılmaları zaten bir nevi itiraftı.

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
MacBook'a Linux dağıtımı kurarız. Sistemi bir süre daha kullanırız. :cool:
Manjaro Xfce Macbook Pro 13" 2012 versiyonunda herşeyi destekliyor :cool:
@eronis Apple hiçbir zaman şu yazılım işini anladı gibi gelmedi bana. Hakikatten gelmedi. BSD tabanına bu kadar yığılmaları zaten bir nevi itiraftı.
App Store hala Ubuntu Software Center çatallaması mı, yoksa kendi yazılım merkezlerini yazdılar mı ? Apple kod yazmıyor, kendisi için kod yazacak şirketler tutuyor. Google, Cisco systems, hatta GNU yazılımlarını dahi kullanıyor. Adamlar BSD kerneli için ARM işlemciler için kernelimizi açık kaynak yaptık demişler, ötesi mi var ? :sweatsmile:

Türkçesever

Profesör
Reaksiyon puanı
2,970
App Store hala Ubuntu Software Center çatallaması mı, yoksa kendi yazılım merkezlerini yazdılar mı ? Apple kod yazmıyor, kendisi için kod yazacak şirketler tutuyor. Google, Cisco systems, hatta GNU yazılımlarını dahi kullanıyor. Adamlar BSD kerneli için ARM işlemciler için kernelimizi açık kaynak yaptık demişler, ötesi mi var ? :sweatsmile:
Bana yazılım işini anlayan tek Google gibi geliyor nedense.

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Ama onun da başında ARM denen bir dert var. ARM adam olmadıkça Android de adam olmayacak belli oldu...

---- Mesajlar birleştirildi ----

İntel keşke mobil işlemcilerini mobil telefonlar için de çıkarsa. Bir ara intel, Nvidia falan yapıyordu noldu onlara ?

Son düzenleme:

Türkçesever

Profesör
Reaksiyon puanı
2,970
İntel keşke mobil işlemcilerini mobil telefonlar için de çıkarsa.
Ben pek fazla teknolojiden anlamam. Ancak en son o Meltdown açığı iyi olmadı. Windows 10'dakiler acaba güvenlik güncellemesini aldı mı? En son gördüğümde Microsoft, güncellemeyi geri almıştı. Linux dağıtımlarında sorun çözüldü galiba.

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,285
Şirketler çapında Microsoft'tur. Şaka maka adamlar pek çok işin altından layığı ile kalktılar. Red Hat gibi oyuncuları da gözardı etmemek lazım ama yiğidi öldür hakkını yeme.

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Ben pek fazla teknolojiden anlamam. Ancak en son o Meltdown açığı iyi olmadı. Windows 10'dakiler acaba güvenlik güncellemesini aldı mı? En son gördüğümde Microsoft, güncellemeyi geri almıştı. Linux dağıtımlarında sorun çözüldü galiba.
O konuda haklısın da ben meltdown açığı ile ilgili ev kullanıcısının endişelenmesi gerektiğine inanmıyorum. Ciddi iş sahipleri, büyük server'lar ile uğraşan Google gibi yerler belki...

Mobil platformda 32 ve 64 bit mimariyi görmek istiyorum :)

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,285
Mesela bu adamlar hiçbir şey anlamıyorlar yazılım konusunda. Bu ne lan? Hiçbir dağıtımda böyle bir şey gelmedi başıma. Sonra vay efendim fanlar traktör gibi çalışıyor.

Screenshot_20180224_001938.png

Türkçesever

Profesör
Reaksiyon puanı
2,970

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,285
Sabrınızı takdir ettim. Hâlen kullanıyorsunuz. Ben olsam şimdiye kadar silmiştim. :D
Valla işte üşengeçlik. Kafamda Chakra Linux var. Elemanlar epey sıkı çalışıyordu, bir kurup bakacağım ne yapmışlar diye de... SSD'nin üstüne bu kadar kur kaldır yapılmaz malumunuz. Ama bu nedir yahu?

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Mesela bu adamlar hiçbir şey anlamıyorlar yazılım konusunda. Bu ne lan? Hiçbir dağıtımda böyle bir şey gelmedi başıma. Sonra vay efendim fanlar traktör gibi çalışıyor.

Ekli dosyayı görüntüle 35709
[Solved] How to disable tracker-store processes that eat 100% CPU

Edit /etc/xdg/autostart and add the following line to the tracker-*.desktop files:
Hidden=true
See https://wiki.ubuntu.com/Tracker

Son düzenleme:

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
Sanırım yaşadığım sorunlar sebebiyle Linux tarafında Arch tabanlı dağıtımları kullanamayacağım.
Sanki Linux Mint bana göz kırpıyor. Ne de olsa ilk kullandığım dağıtımlardan birisi. :D

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Hatayı YUMI kullanmakla yaptın sen bir kere :P Anladığım kadarıyla YUMI çok sağlıklı bir kurulum yöntemi değil. Sorunlar yaşamana sebep olabiliyor. Dağıtımın kendisiyle ilgili. Ben o yüzden bırakmıştım.

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
Hatayı YUMI kullanmakla yaptın sen bir kere :p Anladığım kadarıyla YUMI çok sağlıklı bir kurulum yöntemi değil. Sorunlar yaşamana sebep olabiliyor. Dağıtımın kendisiyle ilgili. Ben o yüzden bırakmıştım.
Abi diyorum ya başka programları da denedim diye. :)
Pardus XFCE'yi indirdim. Belki bir ara kurarım onu.

Yine dağıtım arayışı içerisindeyim. Keşke Kubuntu'yu silmeseydim. :)

Pardus XFCE'yi kurdum. Sonra ekran görüntüsünü paylaşırım diğer konuda. :)

Son düzenleme:

Türkçesever

Profesör
Reaksiyon puanı
2,970
Bugün Papirus simge temasına güncelleme gelmiş. Fark etmeden güncelledim. BleachBit ile süper kullanıcı yetkisiyle APT'yi falan temizledim. Papirus'u kaldırdım, temizledim. Olmuyor... Ne yapacağımı ben de bilmiyorum. Diğer simge temaları da kurulmuyor galiba.
Sorun bu:
Kod:
(Veritabanı okunuyor ... 153713 dosya veya dizin kurulu durumda.)
Paket açılacak: .../papirus-icon-theme_20180214-1_all.deb ...
Paket açılıyor: papirus-icon-theme (20180214-1) ...
dpkg: /var/cache/apt/archives/papirus-icon-theme_20180214-1_all.deb arşivi işlenirken sorun yaşandı (--unpack):
'/usr/share/icons/Papirus/16x16/panel/rambox-notification.svg.dpkg-new' açılamadı: İşleme izin verilmedi
İşleme sırasında hatalarla karşılaşıldı:
/var/cache/apt/archives/papirus-icon-theme_20180214-1_all.deb
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)
Bir paket kurulamadı. Geri alınmaya çalışılıyor:

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Pardus iyi güzel duruyor da ben %90 eminim ki bir arka kapı vardır içinde devletin bıraktığı. Kötü bir şey mi ? Tartışılır. Benim kendi devletimden saklayacak bir şeyim yok, kendi devletimin de bana zarar vermek isteyeceğini hiç sanmam. Ama yine de rahatsız edici buluyorum işletim sistemimde bir arka kapı olacağını bilmek. Devletlerin arkasında olduğu bütün Linux dağıtımları böyle. Belki de benim biraz daha esnek davranma zamanım geldi. Rüzgara karşı eğilen ağaç kırılmaz.