Linux Cafe

MrtAltg

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
12,109
zamanında slackware in Türkiye sitesinden Mustafa isimli bir arkadaş bana kurulumu msn üzerinden yaptırmıştı ilk defa olur ya denk gelir buradan teşekkürlerimi ileteyim tekrardan

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,285
Konuyu öyle kızıştırdım ki artık maça mi bakayım konuya mi bakayım şaşırdım. Neyse ben Bayern - Arch maçına bakacağım.

darkstar

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,503
Slackware in tek dezavantajı kurulum sonrası guiyi otomatik başlatmamasıdır.
"startx" veya "init 4" ile grafik ekrana geçebilirsiniz.

Slackware en sorunsuz en stabil dağıtımlardan biridir ayrıca arch kuracağınız zamandan daha kısa sürede Slackware'i kurarsınız hatta belki 2 defa...
"...designed with the twin goals of ease of use and stability as top priorities."

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Slackware in tek dezavantajı kurulum sonrası guiyi otomatik başlatmamasıdır.
"startx" veya "init 4" ile grafik ekrana geçebilirsiniz.

Slackware en sorunsuz en stabil dağıtımlardan biridir ayrıca arch kuracağınız zamandan daha kısa sürede Slackware'i kurarsınız hatta belki 2 defa...
"...designed with the twin goals of ease of use and stability as top priorities."
Arch ile sıkıntı kurulum yada kararlılık değli. Kurulumsa Manjaro var, Anarchy var, Feliz installer, Architect, hatta türk installer'lar bile var. Kararlılıksa, Arch'ı tercih etmemin sebebi gördüğüm en kararlı depoları olan dağıtımdı. Arch bir şeyleri güncelleme ile bozabiliyor ama bozuk şeyleri de en kısa zamanda güncelleme ile çözüyor. Arch'ı Xfce masaüstü ile 10-15 dakikaya kuran var o biraz da internet ve bilgisayar hızına bakar. İnstaller'lar ile daha bile kısa.

Fedora ile Arch'ın ortak bir noktası var. Tamam, bir güncelleme A paketini kararsız yapabilir (çok nadir durumlarda) ama bu A paketi Ubuntu'daki gibi terk edilmez o bug ile. Muhakkak en yakın zamanda hata giderilir ve bir sonraki güncelleme ile sorunsuz çalışmaya başlar bu paket.

Şahsen ben bir Linux dağıtımının kullanımının diğerinden zorluğuna inanmıyorum. Hepsinin arayüzü aynı değil mi ? Burada fark dağıtım araçları ile oluşuyor. Manjaro araçları, Mint araçları, openSUSE araçları. Bunlar biraz kullanım kolaylığını etkiler. Bir de Ubuntu gibi dağıtımlar misal update-grub gibi komutlarla kullanıcının grub-mkconfig'lerle uğraşmamasını, uzun kod yazmamasını sağlıyor.

---- Mesajlar birleştirildi ----

:)
2 defa... Bir video var mı güncelinden?
İddia büyük..
Ve onlar Slackware'de bir program yükleyecem derken bir Arch depolarından o programı 3 defa kurarız :p Gerçi şu an Fedora kullanıyorum, DNF sıkıntıdan cinayet işletecek derecede yavaş :p

Slackware'i al, paketlerini güncelle, paket sistemini geliştir, otomatikleştir biraz scriptleri ile, özellikle kurulum script'lerini, bir Linux dağtımının sahip olduğu, (başka hemen her dağıtım için de kullanılabilecek) harika bilgilerle dolu bir wiki hazırla, al sana Arch :p

Uzun lafın kısası, Arch ile sorun benim artık zamanımın yada sabrımın olmaması ve artık otomatikleştirilmiş, kendi başının çaresine bakan birşeye ihtiyacımın olması.

Son düzenleme:

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,285
Nasıl gidiyor gençlik?

Son düzenleme:

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Ölmedik işte. Fedora nasıl? Dayan Nefsim Fenalığa nasıl?
Gayet güzel :) Fedora'nın sevdiğim yanı pişman olduğunda geri alma şansı veriyor. Kernel güncellemesi mi aldın ? Başlangıç ekranında eski kerneller de görünüyor yine. 26'dan 27'ye mi güncelledin ? 26 bir yere gitmiyor, istediğin zaman onu da çalıştırabiliyorsun :) Fedora 26 Xfce'yi netbook ile ofiste, Fedora 27 Xfce'yi ise evimdeki masaüstümde kullanıyorum, daha 1 tane çökme yok :)

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,285
Gayet güzel :) Fedora'nın sevdiğim yanı pişman olduğunda geri alma şansı veriyor. Kernel güncellemesi mi aldın ? Başlangıç ekranında eski kerneller de görünüyor yine. 26'dan 27'ye mi güncelledin ? 26 bir yere gitmiyor, istediğin zaman onu da çalıştırabiliyorsun :) Fedora 26 Xfce'yi netbook ile ofiste, Fedora 27 Xfce'yi ise evimdeki masaüstümde kullanıyorum, daha 1 tane çökme yok :)
İyi iyi bir de KDE kurarsın üstüne mis. Gerçi başka de'nin üstüne de kurunca sistem bir sapıtıyor.

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Fedora KDE kullanan gördüm çok, ben de geçmişte kullandım. KDE hiçbir ortamda kararlı çalışmıyor üstelik yavaş ve aşırı şişirilmiş.

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,285
Bir kaç ay oldu, misal hala diğer diskimde Arch da kullanıyorum. Bir kaç işletim sistemini triple boot, hatta bir kere octa boot yaptığım bile oldu. Ben çok fazla şey kullanıyorum :p Ana disk ama farklı bir olay :)
Tüü... MBR böyle miydi?

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
Fedora KDE kullanan gördüm çok, ben de geçmişte kullandım. KDE hiçbir ortamda kararlı çalışmıyor üstelik yavaş ve aşırı şişirilmiş.
Katılmıyorum. @Forumun Ağası Finix 'in dediği gibi ne zaman kullandın KDE'yi?:p
Ben iki gün önceye kadar Kubuntu kullanıyordum. Çok hızlı ve stabildi. Çökme sorunu da yoktu.

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Katılmıyorum. @Forumun Ağası Finix 'in dediği gibi ne zaman kullandın KDE'yi?:p
Bir kaç ay oldu, misal hala diğer diskimde Arch da kullanıyorum. Bir kaç işletim sistemini triple boot, hatta bir kere octa boot yaptığım bile oldu. Ben çok fazla şey kullanıyorum :p Ana disk ama farklı bir olay :)

Tüü... MBR böyle miydi?
Eski masaüstüm biraz karışıktı. 2 tane hard disk bağlıydı. Neredeyse 3. hard diske kadar gidecektim de port yoktu. DVD rom'u iptal etmem gerekiyordu, üşendim. Şu anki bilgisayarımda hard disk değiştirmek 30 saniyelik iş. O iki hard diski şimdi bunda değişmeli kullanıyorum :) Linux ile ilglii bir şey öğrenmek yada sadece muziplik yapmak istediğimde 2. hard diske kuruyorum ve böylece ana diskte hiçbir değişiklik yapmamış oluyorum. Bir acil işim olduğunda bilgisayarı kapatıp hard diski değişip hemen işimi hallediyorum :)

Son düzenleme:

Türkçesever

Profesör
Reaksiyon puanı
2,970
Tüü. Ne zaman kullandın?
Bence siz, KDE hayranlığınız yüzünden şikayetlere objektif cevaplar veremiyorsunuz. :D
Ben masaüstü ortamında biraz sadelik ve biraz da pratiklik ararım. KDE'de o kadar gereksiz detaylar var ki... Xfce'ye bakıyorum, görselliği pek fazla iyi değil gibi. Thunar'a alışamadım. MATE daha iyi bence. Tam ortada. Ne yenilikçi ne de görünümü eski.
Bu arada KDE projesinin sonlandırıldığını düşünün. Hangi masaüstü ortamına geçerdiniz? Ben MATE projesi bitse GNOME'a geçerim büyük ihtimalle.

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Thunar'a alışamadım. MATE daha iyi bence. Tam ortada. Ne yenilikçi ne de görünümü eski.
Bence de özellik olarak MATE harika bir yerde ama onda da yok Compiz sorunları, yok menülerin kaymasının gözümde yarattığı rahatsızlık hissi, yok masaüstünün kendi kararsızlığı, en azından XFCE şu zamana kadar 1 kere bile sorunumun kaynağı olmadı. Bir de eklenti, plugin yada applet olarak değil, masaüstüne entegre bir ses arayüzü ile gelse ya...

Bu arada KDE projesinin sonlandırıldığını düşünün. Hangi masaüstü ortamına geçerdiniz? Ben MATE projesi bitse GNOME'a geçerim büyük ihtimalle.
O gıcık olur, Windows 10'a dönerdi :p

Bunun gibi makaleler forumu taşırırdı :p
https://forum.shiftdelete.net/threads/linux-hakkinda-bazi-mulahazati-samildir.494669/

Son düzenleme:

Türkçesever

Profesör
Reaksiyon puanı
2,970
O gıcık olur, Windows 10'a dönerdi :p
Yani KDE için mi Linux dağıtımı kullanıyor? :eek:
Linux daha iyi bence. Windows 10'u açtığımda sistem, birkaç dakika çok yavaş çalışıyor. Yeniden başlatırken habersiz güncellemeleri yüklüyor. Güncellemeleri yüklemeye karşı değilim. Ancak bunu ansızın yapması benim için iyi olmuyor.
Konqueror kullanıyor mu acaba?

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Bunu yazma amacım Windows vs Linux karşılaştırması yapmak değildi. Sadece böyle bir makale yapmıştı. Üstelik evet, KDE için kullandığını kendi ağzıyla söylemişti :p Linux camiasında 4 çeşit troll vardır, bunlardan uzak dur ve bunlardan olma. Olmamak zor biliyorum çünkü bazı durumlar harbi kaşınıyor. Ama olma. Özen göster :D
1- Kendi dağıtımını üstün yazılım olarak görenler
Bu kullanıcıların yeni başlayan adama Gentoo iso'su indirttiklerini (OHA! Harbiden!) gördüm. Arch iso'su indirttiklerini gördüm. Tamam, dağıtımı seversin de, adama diyor ki "Wikisini biraz kurcalasan çözersin" Ben de diyorum ki Bu adamlara göre işlerin başka yapılabileceği düzgün bir yol yok. O zaman ben kaç yıldır Linux kullanıyorum, bir dağıtımda yapıp diğerinde yapamadığım şey olamadı. Yazılım tercihi de kişinin zevkine kalmış. Sen A dağıtımını seviyorsun ve senin ihtiyacını karşıladı diye o dağıtım benim işimi yapabilecek anlamına gelmiyor. Ben güncel yazılıma ihtiyaç duyuyorum ama bazıları da eski yazılımla yaşayabiliyor.
2- Anti Windows yada Anti Ubuntu
Bu kategoriye girmemek gerçekten zor çünkü bu konuda hepimizin anıları var. Yani bir öfke hali ister istemez geliyor ama dikkat et.
3- Sadece özgür yazılım kullanıp, diğer insanlara özgür olmayan yazılımlarla ilgili vaaz vermeye, Linux denen yerde adamın lafını kesip GNU/Linux diyenler
Özgür yazılımı sevmek güzel bir şey. Hepimiz seviyoruz. Ama fanatikliğin her türü kötüdür. Sen bir adamla konuşurken Linux dediği an sözünü kesip GNU/Linux diye düzeltirsen o konuşma orada biter. Kimse seni ciddiye almaz. Özgür olmayan yazılım kullanandan bazen kullanılmasının gerekli olduğunu savunan adama kadar herkese internette saldırırlar başka işleri güçleri yok gibi.
4- Bedavaya edindiği özgür yazılımın geliştiricilerinin kendilerinin peşinde koşması gerektiğine inananlar
Bu adamlar sürekli yakınır kardeşim. A programını beğenmedim şunu da yapmalıydı, B programını beğenmedim, şu özellik napıyor, niye arayüzü böyle ? Kardeşim, zaten bedavaya alıyorsun bu trip nedir ? Adamlar hayrına yazıyorlar bu programları, paylaşıyorlar. Eğer o özelliği istiyorsan, programlama biliyorsan kendin yaz, bir fork olarak internette yayınla, bilmiyorsan senin için yapacak bir programcı kirala. Yada o programın geliştiricisine bağışta bulunup, "şöyle de bir özellik olsaydı keşke" gibi yazman da bir çözüm olabilir.

Hiçbir şey mükemmel değil, işlemcilerimiz bile casus yazılım içeriyor bugün. Ben Linux'u kullanıyorum çünkü;
1- Daha basit
2- Daha hızlıyım
3-
Beni daha az uğraştırıyor
4- Linux'u seviyorum

Başka neden lazım mı ? :)

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,285
Bence siz, KDE hayranlığınız yüzünden şikayetlere objektif cevaplar veremiyorsunuz. :D
Ben masaüstü ortamında biraz sadelik ve biraz da pratiklik ararım. KDE'de o kadar gereksiz detaylar var ki... Xfce'ye bakıyorum, görselliği pek fazla iyi değil gibi. Thunar'a alışamadım. MATE daha iyi bence. Tam ortada. Ne yenilikçi ne de görünümü eski.
İlla ki bayrağı birisi ele alır. Yani linux ortamında, projelerin tamamen açık olduğunu düşünürsek bir projenin tamamen ortadan kaybolması gibi bir durum olamaz. Ama yine de ne demek istediğinizi görüyorum. KDE'nin en çok saçmaladığı zamanlarda Gnome 2 veya KDE'nin bir önceki sürümünü kullandım. Hani öyle ki KDE 5 çıktıktan üç yıl sonra falan KDE 4ü bıraktım. Ama desen ki KDE yok, Mate kullanırım. Ya da Gnome 3 classic ama donanımı sömürüyorsa hiç durmam. Onun yerine Xfce'e alışmaya çalışırım.