İnsanları anlayabiliyor ve ya kendinizi tanıyor musunuz?

Süpürgesiz cadı

Profesör
Reaksiyon puanı
617
Şimdiye kadar çok insan tanıdım. Ya da tanıdığımı sandım. Her kötü insanın bile mutlaka iyi bi yönü vardır diye düşündüm. Kimse sebepsiz yere kötü olamaz dedim hep.
Ama hayat bana aslında her insanın içinde de bi kötüyü barındırdığını öğretti. Artık kimseyi tanımadığımı öğrendim. Bazen kendimi bile tanıyamıyorum.
Artık kimseyi anlayamıyorum. Kimin ne istediğini çözemiyorum.
Kimse olduğu gibi değil.
Ne yapmam gerektiğini kestiremiyorum artık.
Bu konuda fikirleriniz varsa benimle paylaşabilirmisiniz???

epsilon06

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,078
Birkaç kişiden başka gerisini umursamayıp devam etmek gerekli.Kimseye güvenemez biri oluyorsunuz benim gibi ama yapacak bir şey yok o kadar kazık yiyince insan artık değer gördüğü kadar değer vermeyi öğreniyor

--ProofStriker

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
764
İnsanları deneme yanılma yöntemiyle bir kaç hamlede anlayabiliyorum. Kendimi de tanıyorum. Ama bu dünyayı tanıyamıyorum anlayamıyorum masum hayvanlara eziyet ediliyor kadınlarımıza tecavüz gasp ediliyor zarar veriliyor. Aileden birisi birbirlerini öldürüyor. Namus cinayetleri işleniyor. Dost kazığı yiyenler. Neden var bunlar niye yapılıyor? Hayat o kadar zor ve acımasız ki her zaman dimdik durmak gerekiyor savaşmak gerekiyor. Ama arkanızda bir kaç gerçek dostunuz varsa gerisi boş. Kendinize ayrı bir dünya oluşturun o dünyaya sadece güvendiğiniz kişileri ve dostlarınızı sokun. Artık şartlar bunları gerektiriyor ne yazık ki. Biz ne zaman bu kadar vicdansız anlayışsız olduk?
--- Gönderi Güncellendi ---
Birkaç kişiden başka gerisini umursamayıp devam etmek gerekli.Kimseye güvenemez biri oluyorsunuz benim gibi ama yapacak bir şey yok o kadar kazık yiyince insan artık değer gördüğü kadar değer vermeyi öğreniyor
Maalesef:(

Süpürgesiz cadı

Profesör
Reaksiyon puanı
617
Bundan birkaç yıl öncesine kadar çevremdeki herkese güvenirdim. Dediğiniz gibi insanlar öyle yanlışlar yapıyo ki artık kimseye güvenemez oluyo. Şimdiye kadar karşımdaki insanlara yok ya yalan söylemiyodur diye bakarken şimdi. Kesin buda yalandır diye düşünür oldum. Gercekten dünya degişyor ve değişrken bizide değiştiriyor. Maalesef
İnsanları deneme yanılma yöntemiyle bir kaç hamlede anlayabiliyorum. Kendimi de tanıyorum. Ama bu dünyayı tanıyamıyorum anlayamıyorum masum hayvanlara eziyet ediliyor kadınlarımıza tecavüz gasp ediliyor zarar veriliyor. Aileden birisi birbirlerini öldürüyor. Namus cinayetleri işleniyor. Dost kazığı yiyenler. Neden var bunlar niye yapılıyor? Hayat o kadar zor ve acımasız ki her zaman dimdik durmak gerekiyor savaşmak gerekiyor. Ama arkanızda bir kaç gerçek dostunuz varsa gerisi boş. Kendinize ayrı bir dünya oluşturun o dünyaya sadece güvendiğiniz kişileri ve dostlarınızı sokun. Artık şartlar bunları gerektiriyor ne yazık ki. Biz ne zaman bu kadar vicdansız anlayışsız olduk?

Maalesef:(
Vicdan. Yakında lügattan lalkar. Kimsede vicdan kalmamış ne yazikki. Dünyada en çok zarar gören canlılar hayvanlar dilleri yok diye onlara eziyet eden insanlar onlardan daha aşağı olduğunu bi bilseler keşke.

alpacino_34

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
495
Anlayıp nabcaz takma kafana göre yaşa yeterki bu hedefin olsun yanında da bu dostun olsun yeter .

by efsane

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
2,135
Büyüyorsun ve zorlaşıyor dünya. Yeterince büyüyünce iyiliğin veya kötülüğün de o kadar önemli olmadığını fark ediyorsun.

Sadece zamanın seni değiştirmemesini sağlamaya çalış.

alpacino_34

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
495
Yaşamak için anlamak gerekiyo. Yanımızda bi dost olması içinde tanıyıp seçmemiz gerekiyo.
Ben artık saldım çayıra modundayım 5 krş etmez insanları kafamı takıp niye üzeleyim ki .. Anı yaşa bırak akışına ..

BJKolik

Dekan
Reaksiyon puanı
6,756
Hiç kimseye güvenme sırrını kimseye verme selam ver merhabaya durma, yalnızlık iyidir.

Süpürgesiz cadı

Profesör
Reaksiyon puanı
617
Ben artık saldım çayıra modundayım 5 krş etmez insanları kafamı takıp niye üzeleyim ki .. Anı yaşa bırak akışına ..
Keşke bırakabilsem akışına. Ama öyle olmuyo ne yazıkki. 5 kuruş etmeyen insanların hangileri olduğunu anlamak zorundayım ki kafama takmayayım :)
Hiç kimseye güvenme sırrını kimseye verme selam ver merhabaya durma, yalnızlık iyidir.
güvenmeyelimde yanlızda yaşanmazki bee
Büyüyorsun ve zorlaşıyor dünya. Yeterince büyüyünce iyiliğin veya kötülüğün de o kadar önemli olmadığını fark ediyorsun.

Sadece zamanın seni değiştirmemesini sağlamaya çalış.
Zaman beni değiştirmiyor insanların tavırları beni değiştiriyor. Şimdiye kadar iyiliğe iyilik kötülüğe iyilik vardı lügatımda. Şimdi ise iyiliğe iyilik kötülüğe kötülük. Hatta bazen iyiliğin altında bile bi kötülük varmıdır diye düşünmüyor değilim.

errno

Doçent
Reaksiyon puanı
567
Merhaba,

şahsen bu işin çözümünü insanlarla aramda mesafe koymaya başlayınca düzeldiğini farkettim. Matematik yalan söylemez. Bu demek oluyor ki denemek istiyorsanız yeni tanıdığınız veya tanıştığınız kişiye ne pozitif olun ne de negatif. Sıfır olun. Karşınızdaki kişi sizi çözemesin. Ve çözmesine de müsade etmeyin. Sınırı geçmeye kalkanlara da gülerek değil, dişlerinizi göstermeden tebessümle uyarın. Ve kimseye gereğinden fazla bilmesi gerekeni ve değeri de vermeyin. Çünkü bunu yaptığınızda sizin yazdığınız sorunlar başlıyor.

İşte bu kadar. Kimsenin içindeki iyilikle ve kötülükle de şahsen ilgilenmiyorum. Ne kadar bilirseniz o kadar sorumlusunuz. Ve o kadar başınız dertte demektir. Çünkü karşınızdaki kişi hakkında ne kadar çok şey bilirseniz ve onun iyiliğine birşey yapmazsanız; karşınızdaki kişiye zarar vermekten çok vicdan meselesi haline gelir içinizde. Ardından işin içinden çıkılamaz bir hal..

İlişkilerimizi, başkalarının ilişkilerini, çözümleri, sorunları ne biz başlatıyoruz ne de biz bitiriyoruz. Bir denge var, bu dengenin içinde en güzeli doğal olanı. Karşsınızdaki kişileri çok fazla tanıyarak çözemezsiniz. Çünkü dünyanın en karmaşık yapısı insanların ne yapabileceğini kestirmek olur. Yapay zeka teknolojisi bile buna ayak uyduramıyorken.. :)

Tek kelimelik dev çözüm "Mesafe". Hem siz rahat olursunuz hem de karşınızdaki kişi. Vurdumduymazlık değil, sakın bu şekilde algılamayın. Yeri geldiğinde zaten bazı şeyleri karşımızdaki insanla konuşuruz, yaşarız veya tartışırız. Ama zamanı gelince. Zamanı da doğal kalırsa geliyor.

Saygılarımla

alpacino_34

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
495
Keşke bırakabilsem akışına. Ama öyle olmuyo ne yazıkki. 5 kuruş etmeyen insanların hangileri olduğunu anlamak zorundayım ki kafama takmayayım :)
güvenmeyelimde yanlızda yaşanmazki bee

Zaman beni değiştirmiyor insanların tavırları beni değiştiriyor. Şimdiye kadar iyiliğe iyilik kötülüğe iyilik vardı lügatımda. Şimdi ise iyiliğe iyilik kötülüğe kötülük. Hatta bazen iyiliğin altında bile bi kötülük varmıdır diye düşünmüyor değilim.
yalnızlık insanı yalnız bırakmaz en azından :)

Süpürgesiz cadı

Profesör
Reaksiyon puanı
617
Merhaba,

şahsen bu işin çözümünü insanlarla aramda mesafe koymaya başlayınca düzeldiğini farkettim. Matematik yalan söylemez. Bu demek oluyor ki denemek istiyorsanız yeni tanıdığınız veya tanıştığınız kişiye ne pozitif olun ne de negatif. Sıfır olun. Karşınızdaki kişi sizi çözemesin. Ve çözmesine de müsade etmeyin. Sınırı geçmeye kalkanlara da gülerek değil, dişlerinizi göstermeden tebessümle uyarın. Ve kimseye gereğinden fazla bilmesi gerekeni ve değeri de vermeyin. Çünkü bunu yaptığınızda sizin yazdığınız sorunlar başlıyor.

İşte bu kadar. Kimsenin içindeki iyilikle ve kötülükle de şahsen ilgilenmiyorum. Ne kadar bilirseniz o kadar sorumlusunuz. Ve o kadar başınız dertte demektir. Çünkü karşınızdaki kişi hakkında ne kadar çok şey bilirseniz ve onun iyiliğine birşey yapmazsanız; karşınızdaki kişiye zarar vermekten çok vicdan meselesi haline gelir içinizde. Ardından işin içinden çıkılamaz bir hal..

İlişkilerimizi, başkalarının ilişkilerini, çözümleri, sorunları ne biz başlatıyoruz ne de biz bitiriyoruz. Bir denge var, bu dengenin içinde en güzeli doğal olanı. Karşsınızdaki kişileri çok fazla tanıyarak çözemezsiniz. Çünkü dünyanın en karmaşık yapısı insanların ne yapabileceğini kestirmek olur. Yapay zeka teknolojisi bile buna ayak uyduramıyorken.. :)

Tek kelimelik dev çözüm "Mesafe". Hem siz rahat olursunuz hem de karşınızdaki kişi. Vurdumduymazlık değil, sakın bu şekilde algılamayın. Yeri geldiğinde zaten bazı şeyleri karşımızdaki insanla konuşuruz, yaşarız veya tartışırız. Ama zamanı gelince. Zamanı da doğal kalırsa geliyor.

Saygılarımla
Çok haklısınız en iyi çözüm mesafe. Bende o konuda o kadar iyi değilim.
yalnızlık insanı yalnız bırakmaz en azından :)
Yanlızlık elbetteki Allaha mahsustur. İnsanın çevresinde güvenebileceği insanlar olmalı. Ama kime güvenebileceğim konusunda tereddütlerim var.

NESDelisi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,316
Sana bir kardeş/abi tavsiyesi. Herkese kalbini açma, karşındakinin hareketlerini, diksiyonunu ve nefesini iyi izle. Güven vermiyorsa, yaklaşmamanı öneririm.

bulentaktepe

Öğrenci
Reaksiyon puanı
7
Bi kişiyi tanıdığını sanarsın fakat bi bakmışsın aslında hiç tanımamışsın,o yüzden kaç senelik arkadaşım olursa olsun kimseye güvenmiyorum en iyiside bu bence

beyzabetül

Profesör
Reaksiyon puanı
356
kendinizi karşınızdakine anlatabiliyormusunuz ?sizi anlayabiliyorlar mı?

Süpürgesiz cadı

Profesör
Reaksiyon puanı
617
Bi kişiyi tanıdığını sanarsın fakat bi bakmışsın aslında hiç tanımamışsın,o yüzden kaç senelik arkadaşım olursa olsun kimseye güvenmiyorum en iyiside bu bence
İşte bu yüzden kimseyi kendimden bile iyi tanıyorum diyemez insan.
kendinizi karşınızdakine anlatabiliyormusunuz ?sizi anlayabiliyorlar mı?
Anlatabiliyorumda. Bazı insanlarda anlama yeteneği yok galiba.

Yazıcızade

Asistan
Reaksiyon puanı
82
Ebu Ümeyye eş-Şa’bani anlatıyor: “Ey Ebu Sa’lebe dedim, şu ayet hakkında ne dersin?” (Mealen): “Ey iman edenler! Siz kendinize bakın. Siz doğru yolda oldukça, sapıtmış olanlar size zarar vermez.” (Maide 105)

Bana şu cevabı verdi:

Gerçekten bunu, iyi bilen birine sordun. Zira ben aynı şeyi Rasûlullah -sallallâhu aleyhi ve sellem-’a sormuştum. Demişti ki:

Ma’rufa sarılın, münkerden de kaçının! Ne zaman uyulan bir cimrilik, takip edilen bir hevâ, (dine, ahirete) tercih edilen dünyalık görür, rey sahiplerinin (selefi dinlemeden) kendi reylerini beğendiklerini müşahade edersen, o zaman kendine bak. İnsanlarla uğraşmayı bırak. Zira (bu safhaya gelince) arkanızda sabır günleri var demektir. O günler avuçta ateş tutmak gibi (sıkıntılı)dır. O günlerde, sizin kadar amel yapabilen bir kimseye elli kişinin ecri verilecektir.” (Ebu Davud, Melahim 17/4341); Tirmizi, Tefsir, 5/3060); İbnu Mace, Fiten 21)
-----

Zübeyr İbnu Adiy rahimehullah anlatıyor: “Hz. Enes İbnu Mâlik radıyallahu anh’ın yanına girdik. Haccâc’ın bize yaptıklarını şikayet ettik.

“-Sabredin, buyurdu. Zira öyle günlerle karşılaşacaksınız ki, her yeni gün, gidenden daha kötü olacak. Bu hal Rabbinize kavuşuncaya kadar devam edecek. Ben bunu, Rasûlunüz -sallallâhu aleyhi ve sellem-’den işittim.” (Buhari, Fiten 6; Tirmizi, Fiten 35/2206)

Süpürgesiz cadı

Profesör
Reaksiyon puanı
617
Ebu Ümeyye eş-Şa’bani anlatıyor: “Ey Ebu Sa’lebe dedim, şu ayet hakkında ne dersin?” (Mealen): “Ey iman edenler! Siz kendinize bakın. Siz doğru yolda oldukça, sapıtmış olanlar size zarar vermez.” (Maide 105)

Bana şu cevabı verdi:

Gerçekten bunu, iyi bilen birine sordun. Zira ben aynı şeyi Rasûlullah -sallallâhu aleyhi ve sellem-’a sormuştum. Demişti ki:

Ma’rufa sarılın, münkerden de kaçının! Ne zaman uyulan bir cimrilik, takip edilen bir hevâ, (dine, ahirete) tercih edilen dünyalık görür, rey sahiplerinin (selefi dinlemeden) kendi reylerini beğendiklerini müşahade edersen, o zaman kendine bak. İnsanlarla uğraşmayı bırak. Zira (bu safhaya gelince) arkanızda sabır günleri var demektir. O günler avuçta ateş tutmak gibi (sıkıntılı)dır. O günlerde, sizin kadar amel yapabilen bir kimseye elli kişinin ecri verilecektir.” (Ebu Davud, Melahim 17/4341); Tirmizi, Tefsir, 5/3060); İbnu Mace, Fiten 21)
-----

Zübeyr İbnu Adiy rahimehullah anlatıyor: “Hz. Enes İbnu Mâlik radıyallahu anh’ın yanına girdik. Haccâc’ın bize yaptıklarını şikayet ettik.

“-Sabredin, buyurdu. Zira öyle günlerle karşılaşacaksınız ki, her yeni gün, gidenden daha kötü olacak. Bu hal Rabbinize kavuşuncaya kadar devam edecek. Ben bunu, Rasûlunüz -sallallâhu aleyhi ve sellem-’den işittim.” (Buhari, Fiten 6; Tirmizi, Fiten 35/2206)
Allah bizi doğru yoldan ayırmasın. Dogru yolda değilsek dogru yolda yürümeyi nasip etsin. Zaten hakkı hakkıyla bilseydik bugün bu halde olmazdık.

Süpürgesiz cadı

Profesör
Reaksiyon puanı
617
Belkide siz kendinizi anlatamıyorsunuzdur :)
kimse kolay kolay kendi hatasını görmez,görmek istemez
Karşıdan nasıl göründüğümü elbette bilemem. Zaten kimseye kendimi anlatmak gibi bi derdim yok. Ama söz konusu anlatabilmekse gereken insanlara yeterince açık anlatabiliyorum kendimi. Anlamak isteyen beni çok kolay anlar.

epsilon06

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,078
Merhaba,

Saygılarımla
Bunun sonucunda yalnız kalmak var...Ben bu durumdayım ne bir dostum ne sırdaşım kaldı sonucunu bilerek devam etmeli. Sonucuna da bir öneriniz var mı?

errno

Doçent
Reaksiyon puanı
567
Merhaba,

evet yalnızlık sadece bir seçenek. Önerim değil, birçok önerilerim var.

Birilerinin sizi bulmasını beklerseniz tabii ki düşük bir olasılıkla dost edinirsiniz. Siz davranın ilk başta..! Yani birileri sizi dost ediniyor, aranız iyi oluyor, samimi oluyorsunuz ama bunun bedeli tabii ki kimsenin egolarını tatmin etmek değil. Herkes hata yapar o ayrı konu ama hatasını kabullenmeyenin altında kalacak değilim. Durum bu şekildeyken yeni arkadaşlar da bulabiliyorum.

20 senelik arkadaşlarım, 25 senelik arkadaşlarım var. Bazılarını yaptığı terbiyesizlik yüzünden, bazılarını da menfaatlerine yönelik kişilere ağarlık vermesine şahit olmamdan dolayı bitirdim. Hiç de üzgün değilim. Tercihini onlar yaptı, bende noktayı koydum. Bu demek oluyor ki insanlar değişiyor, hayat ve fikirler şerit değiştirebiliyor. Kötü değil ama noktayı koyduğumuz yerde iyi olsaydık iyi olurdu.

Durum böyleyken bende oturup kimseyi bekleyecek değilim. Yeni arkadaşlar ve yeni ortamlar. Ailece görüşebilecek bir tek onlar değil. Kimsenin terbiyesizliğini, saygısızlığını çekmek zorunda değilim. İster 20 yıllık, ister 25 yıllık arkadaşım olsun.

Hiç tanımadığınız birinin size gösterdiği saygı (saygılı kişiler için olanından bahsediyorum) olmalı arada. Nerede duracağını bilmeli dost olan kişi. Empati yapabilmeli dostum benim. Birşey yaptığında veya söylediğinde; ilk olarak empati yapıp öyle davranmalı. Hatasız kul mu var.. Bunu demiyorum ama hatanın da bir bedeli var değil mi. Affederim ama her seferinde tekrar eden aynı hatayı da kimse kusura bakmasın.

Sırdaş arıyorsanız size tavsiyem; evliyseniz eşiniz, değilseniz anneniz olsun sırdaşınız. En iyi arkadaşınız ilk o olsun. En güvendiğiniz de ilk o olsun. En'lerin hepsi o olsun. Ben çünkü böyle yapıyorum ve zararını görmedim. Ama sırrımı verdiğim dostlarımın sırrımı başkalarına söylediklerini biliyorum, üç kuruş için en iyi arkadaşlarına şeytanlık yapan 20 yıllık arkadaşlarım vardı, dedikodunun babasını yapan akrabalarım vardı.

Şimdi hayatımdaki bütün bu sorunları ortadan kendi isteğimle ve severek kaldırdım, geri dönüşü olmayacak şekilde. Yalnızlık diye birşey yok. Bu hayat Sultan Süleyman'a bile kalmamışken, bana yukarıda saydığım kurnazlıkları yapacak kişiler varsın kalmasın. Kendimle gurur duyarım.

Size söylüyorum; işte mesafe bu anlattıklarımı sonradan bir daha bana yaşatmadığı için en güçlü silahımdır. Kullanmasını bilene. Kullanmasını da yıllanmış dostlarımdan ve akrabalarımdan yediklerimi öğüttükten sonra çok güzel öğrendim.

Korktuğunuz yalnızlık olsun, korktuğunuz sırdaşsızlık olsun. Terazinizin dengesi iyiyse, ikisini de bir tartın bakalım hangisi acı..

Saygılarımla

Süpürgesiz cadı

Profesör
Reaksiyon puanı
617
Sırdaş arıyorsanız size tavsiyem; evliyseniz eşiniz, değilseniz anneniz olsun sırdaşınız. En iyi arkadaşınız ilk o olsun. En güvendiğiniz de ilk o olsun. En'lerin hepsi o olsun. Ben çünkü böyle yapıyorum ve zararını görmedim. Ama sırrımı verdiğim dostlarımın sırrımı başkalarına söylediklerini biliyorum, üç kuruş için en iyi arkadaşlarına şeytanlık yapan 20 yıllık arkadaşlarım vardı, dedikodunun babasını yapan akrabalarım vardı.
ne annem hayatta nede eşim var.

errno

Doçent
Reaksiyon puanı
567
ne annem hayatta nede eşim var.

Merhaba,

herkesin bir sınavı var bu hayatta. ben buna inanıyorum. Sabırlı olun ve elinizde tuttuğunuz bir mesleğiniz varsa ilerletip yaşantınızı daha sosyal bir yere taşımaya çalışın. Bunu yapamazsanız kuralları siz koyun kendi hayatınız ve sınırlarınız dahilinde. Ben olsam böyle yapardım. Bir süre zor olabilir ama hayatın ne getirceğini bilemeyiz.

Saygılarımla